Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Pasta ve yemek tarifleri

burayı epeydir unutmuşum ,ramazanda çok güzel yemekler ,mezeler neler neler yaptım ama aklıma gelince yazarım .

ÇİKOLATALI SUFLE

Yeni denediğim bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum. Hem kolay, hem lezzetli, hem de internette bolca bulunan "keke" benzeyen tariflerden biraz farklı.

Malzemeler:
1. 1 su bardağı süt (200ml)
2. 1 su bardağından biraz az (125 gr) pudra şekeri veya çekilmiş toz şeker
3. 2,5 paket kare bitter çikolata (toplam 200gr. Paketler 80gr.dır Üstünde % 70 kakao yazanları tercih edin)
4. Yarım bardağa yakın (25-30gr civarında) mısır unu
5. 4 adet yumurta

YAPILIŞI:

- Öncelikle ocaktaki bir kabın içinde sütümüzü ve mısır ununu orta ateşte karıştırıyoruz. Mısır ununun topaklaşmaması için bir taraftan çırparken sütü azar azar azar ilave edin.
- Süt kaynamaya yakın hale gelinceye kadar sürekli karıştırın veya çırpın.
- Karışımınız bu aşamada koyulaşacak, hafifçe muhallebi kıvamına gelecektir. Ocağı kapatın ve çikolatalarınızı parçalayarak içine atın.
- Çikolataları karıştırarak eritin.
- 4 adet yumurtanızın beyazlarını ve sarılarını ayırın. Sarılarını azar azar hazırladığınız çikolata sosuna sürekli karıştırarak yedirin. Bu aşamada yumurtalar iyice karışana ve karışım homojen hale gelinceye kadar sürekli karıştırmalısınız.
- Karışımınız bir kenarda soğurken yumurta beyazlarını metal veya cam bir kaba alın. (Plastik olmasın) Bir çırpıcı yardımı ile sürekli çırpın. Çırpma işlemini sürekli karıştırarak yapın.
- Çırptığınız yumurta beyazları yavaşça beyazlaşacak ve köpüklenmeye başlayacaktır. Çırpma işlemine köpükler şampuan köpüğü/krema kıvamına gelene kadar devam etmelisiniz. Zaten bu aşamada köpükler artık çırpıcınızı kaldırdığınızda kaba yavaşça akacak şekilde koyulaşacaktır. En az 8-10 dakika çırpmanız gerekiyor. Mikser ile de yapılabilir ama ben elde çırptım. Köpüğünüz hazır olduğunda, çırpıcıyı çektiğinizde oluşan uzantılar akmadan dik durabilecek halde olmalıdır.
- Pudra şekerini (veya çektiğiniz toz şekeri) yumurta köpüğüne karıştırın ve içinde karıştırarak eritin.
- Artık yeterince soğumuş olan çikolatalı sosumuzu yavaşça köpüğümüze karıştırabiliriz. Bu aşamada çırpma yapmıyor, sosu köpüğe yavaş yavaş ekleyip karıştırıyoruz. Eğer çırparsanız güzelim köpüklerinizi öldürebilirsiniz.
- Hazırladığımız sufle karışımımızı küçük porselen, cam veya tek kullanımlık alüminyum kaplara koyabiliriz. Kapları önceden yağlarsanız iyi olur.
- Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına atıyor ve 10 dakika sonra çıkartıyoruz. Pişirme sırasında fırını açmayın, kabarmasını önlersiniz.
- Sıcak sıcak yiyoruz. Soğuduğunda güzelim kabarmış sufleniz yavaş yavaş çöker! İyi pişmiş bir suflenin kenarları kek kıvamında içi ise çikolata kreması kıvamında olacaktır.

Hazırladığınız karışımı 1 seferde kullanmak zorunda değilsiniz. Kaplara koyup 3-4 gün buzdolabında saklarsanız her seferinde gerektiği kadarını pişirirsiniz. Çünkü suflenin pişer pişmez yenmesi gerekir. Soğuyunca pek bişeye benzemez. Dolaptan çıkardığınız sufle karışımını hemen fırına atacaksanız ısınması için fazladan 1dk. pişirin.

Yukarıdaki tariften yaklaşık 7-8 porsiyon sufle yapabilirsiniz.

Not: Kendi yaptıklarımı yediğim için aşağıdaki resim internetten alınma örnektir. :)

sufle.png
deyişik bi tarif deniycem elinize saglık...

Sufle nin tarifi değişikmiş,yağ yok un yerine mısır unu kullanılmış.İstediğim kadar kullanıp buzdolabında bekletmeyi bu gibi hamurlarda hiç denememiştim.
Bekleme donducuda değildir sanırım..

Dolapta 3-4 gün, dondurucuda 1 yıl saklayabilirsiniz. :) :)

Yağ olmaması iyi bir şey. Çikolatada yeterince yağ var. Un da aslında suflede çok tercih edilen bir malzeme değil. Un kullandığınızda etrafındaki pişen kısım kek kıvamında oluyor. Halbuki sufle, prensip olarak çırpılmış yumurta ile omlet yapmak gibi bir şey.

Aslında bitter çikolatayı daha az kullanıp tereyağı, süt ve kakao ile kendi kremanızı da yapabilirsiniz. Benim verdiğim tarif biraz daha pratik sadece.

Suflenin ana malzemesi çırpılmış yumurta beyazı ve şeker. Sos olarak her türlü çeşitlemeyi yapmak mümkün.

Çok güzel! vakit bulunca yapıp atarım dolaba gerektiğinde çıkarırım..:)
Yağ olmaması bana da iyi geldi genelde yağ oranını aşağı düşürürüm,margarinse tereyağıyla değiştirdiğimde olur...

Aşure fotoğrafı görecem diye korkmuştum. :p Suflenin geri kalır yanı yok gerçi, çikolata çok sevmeme rağmen yine de tercihim aşureden yana olur bugünlerde. :)
Çikolata krizleri için bu tarif aklımda bulunsun, teşekkürler paylaşım için.

Enfes bir kurabiye tarifi...:)

Ne zamandır yazayım diye düşünüyordum yazamamıştım benim için vazgeçilmez bir tarif..Gönül isterdiki fotoğraflayayım fakat o konuda pek pratikliğim yok üzgünüm...

<<<<Susamlı Kurabiye>>>

Malzemeler
100 gr tereyağ
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurtanın beyazı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay bardağı tepeleme şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım portakal kabuğu rendesi
Aldığı kadar un
Susam
..................
Yumurta akı ve susamlar hariç,malzemeler hepsi bir arada harmanlanır kulak memesi yumuşaklığından biraz katı olacak şekilde yoğurulur.elinize aldığınız bezeleri hurma tatlısı şeklinde yuvarlayıp biraz bastırın,kedi dili bisküvi şekli verin, önce yumurta aklarına sonrada susamlara bulayıp.Tepsiye dizilir...Ben düşük ateşte ağır ağır pişiriyorum..32-33 adet çıkıyor bezeleri nasıl tuttuğunuza bağlı...
Portakal kabuklarını soyup rondaya atıyorum.. Hem kolay hemde aroması daha yoğun oluyor..

Güzel bir tat olacağı kesin. :) Paylaşım için teşekkürler Mine'cim. Tarif Defteri gibi lazım oldukça bakılacak bir yer oldu burası.

Öyle olduda Sema'cım,ben açıp bakıyorum geride'ki sayfalara beğenipte not etmediklerim oluyor...:)

Dün kar tatili sebebiyle yeğenimle pastacılık oynadık..Ortaya gülen yüzlü adamlar çıktı..

Ev tipi krema yaptık. Sonra pandispanyayı yapıp borcamlara 2 kaşık döküp, fırına verdik pişince böyle kafamıza göre süsledik..:)Son zamanlarda yaptığım pandispanyalara 1 fincan süt ve yağ ilave ediyorum daha bir yumuşak oluyor....:)

Resimde bayağı küçük çıkmış ama yüzler seçiliyor..:D

çikolatalı sufle

yeni denediğim bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum. Hem kolay, hem lezzetli, hem de internette bolca bulunan "keke" benzeyen tariflerden biraz farklı.

malzemeler:
1. 1 su bardağı süt (200ml)
2. 1 su bardağından biraz az (125 gr) pudra şekeri veya çekilmiş toz şeker
3. 2,5 paket kare bitter çikolata (toplam 200gr. Paketler 80gr.dır üstünde % 70 kakao yazanları tercih edin)
4. Yarım bardağa yakın (25-30gr civarında) mısır unu
5. 4 adet yumurta

yapılışı:

- öncelikle ocaktaki bir kabın içinde sütümüzü ve mısır ununu orta ateşte karıştırıyoruz. Mısır ununun topaklaşmaması için bir taraftan çırparken sütü azar azar azar ilave edin.
- süt kaynamaya yakın hale gelinceye kadar sürekli karıştırın veya çırpın.
- karışımınız bu aşamada koyulaşacak, hafifçe muhallebi kıvamına gelecektir. Ocağı kapatın ve çikolatalarınızı parçalayarak içine atın.
- çikolataları karıştırarak eritin.
- 4 adet yumurtanızın beyazlarını ve sarılarını ayırın. Sarılarını azar azar hazırladığınız çikolata sosuna sürekli karıştırarak yedirin. Bu aşamada yumurtalar iyice karışana ve karışım homojen hale gelinceye kadar sürekli karıştırmalısınız.
- karışımınız bir kenarda soğurken yumurta beyazlarını metal veya cam bir kaba alın. (plastik olmasın) bir çırpıcı yardımı ile sürekli çırpın. çırpma işlemini sürekli karıştırarak yapın.
- çırptığınız yumurta beyazları yavaşça beyazlaşacak ve köpüklenmeye başlayacaktır. çırpma işlemine köpükler şampuan köpüğü/krema kıvamına gelene kadar devam etmelisiniz. Zaten bu aşamada köpükler artık çırpıcınızı kaldırdığınızda kaba yavaşça akacak şekilde koyulaşacaktır. En az 8-10 dakika çırpmanız gerekiyor. Mikser ile de yapılabilir ama ben elde çırptım. Köpüğünüz hazır olduğunda, çırpıcıyı çektiğinizde oluşan uzantılar akmadan dik durabilecek halde olmalıdır.
- pudra şekerini (veya çektiğiniz toz şekeri) yumurta köpüğüne karıştırın ve içinde karıştırarak eritin.
- artık yeterince soğumuş olan çikolatalı sosumuzu yavaşça köpüğümüze karıştırabiliriz. Bu aşamada çırpma yapmıyor, sosu köpüğe yavaş yavaş ekleyip karıştırıyoruz. Eğer çırparsanız güzelim köpüklerinizi öldürebilirsiniz.
- hazırladığımız sufle karışımımızı küçük porselen, cam veya tek kullanımlık alüminyum kaplara koyabiliriz. Kapları önceden yağlarsanız iyi olur.
- önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına atıyor ve 10 dakika sonra çıkartıyoruz. Pişirme sırasında fırını açmayın, kabarmasını önlersiniz.
- sıcak sıcak yiyoruz. Soğuduğunda güzelim kabarmış sufleniz yavaş yavaş çöker! Iyi pişmiş bir suflenin kenarları kek kıvamında içi ise çikolata kreması kıvamında olacaktır.

Hazırladığınız karışımı 1 seferde kullanmak zorunda değilsiniz. Kaplara koyup 3-4 gün buzdolabında saklarsanız her seferinde gerektiği kadarını pişirirsiniz. çünkü suflenin pişer pişmez yenmesi gerekir. Soğuyunca pek bişeye benzemez. Dolaptan çıkardığınız sufle karışımını hemen fırına atacaksanız ısınması için fazladan 1dk. Pişirin.

Yukarıdaki tariften yaklaşık 7-8 porsiyon sufle yapabilirsiniz.

Not: Kendi yaptıklarımı yediğim için aşağıdaki resim internetten alınma örnektir. :)

[ımg]http://morfikirler.com/wp-content/uploads/2012/10/sufle.png[/ımg]

ben buna bayıldım:(:( ama yiyemem

Porsiyonluk pandispanya fikri güzel, süslemesi de cici olmuş. Çocukların kalbini fehtedecek cinsten. Elinize sağlık :)

Yeni yılda değişik bir tarif denemek isteyenler için , ben denedim başarılı buldum.
Karamel, elma, tarçın tadını sevenlerdenseniz uygun bir tarif.

Karamelli elmalı kadayıf

300 gr kadar tel kadayıf
100 gr tereyağı

4 adet sarı elma (Kırmızı elma dağılıyor pişerken)
1 çay bardağı toz şeker
1 bardak ceviz
tarçın

Karamel sos için
200 gr toz şeker
200 ml krema

Elmaları soyup tavla zarı büyüklüğünde doğruyorsunuz. (Asla rendelemeyin, sulanıyor çünkü) Teflon tavada şekerle pişiriyorsunuz. Tarçın ve cevizi ekliyorsunuz. Soğumaya bırakıyorsunuz.
Tereyağını eritip tel kadayıf ile karıştırıyorsunuz, küçük bir kasenin (veya fincan) içine ortasını çukur bırakacak şekilde tel kadayıfı yayıyorsunuz ve elmalı harcı doldurup üzerini tel kadayıfla kapatarak fırın tepsine ters çeviriyorsunuz. 200 derecede pişiriyorsunuz.

Karamel sos için toz şekeri teflon tavada eritip karamel rengini almasını bekliyorsunuz, başka bir kapta ısıttığınız kremayı dikkatlice ekliyorsunuz.

Kadayıflar fırından çıktıktan 10 dk sonra sıcak sosu üzerine döküyorsunuz.

Afiyet olsun.

mmso.jpg

Görüntü harika,karamel,elma, tarçın bunların bir araya gelişi enfes olur denemeliyim..:)

arkadaşlar cinsiyete göre değilde halka açsanız konuları:D

Pasta-yemek değil bir içecekten bahsetmek istiyorum bizim bölgeye özgü, geleneksel bir içecektir.
Canım memleketimin mucize iksirlerinden "Kaynar".
(Patent alınmalı bence!)
Gelenek olarak; bebek doğduğu zaman yapılır, anneye içirilir, gelen misafire ikram edilir.
Aynı zamanda kış aylarında soğuk algınlığına-öksürüğe iyi gelir. Bağışıklığı güçlendiren, vücut direncini arttıran şifa kaynağıdır.
7 çeşit baharatla yapılır ; Çubuk tarçın, karanfil, zencefil, zerdeçal, havlıcan, muskat, yeni bahar bir tencerede yarım saat kadar kaynatılır. Üzerine ceviz konularak içilir.
q2u1.jpg

Vay... bu ne yahu? Mesir macununun çay hali gibi bir şey... :eek:

Pasta-yemek değil bir içecekten bahsetmek istiyorum bizim bölgeye özgü, geleneksel bir içecektir.
Canım memleketimin mucize iksirlerinden "Kaynar".
(Patent alınmalı bence!)
Gelenek olarak; bebek doğduğu zaman yapılır, anneye içirilir, gelen misafire ikram edilir.
Aynı zamanda kış aylarında soğuk algınlığına-öksürüğe iyi gelir. Bağışıklığı güçlendiren, vücut direncini arttıran şifa kaynağıdır.
7 çeşit baharatla yapılır ; Çubuk tarçın, karanfil, zencefil, zerdeçal, havlıcan, muskat, yeni bahar bir tencerede yarım saat kadar kaynatılır. Üzerine ceviz konularak içilir.
q2u1.jpg
harika bi çay bizde yapıyoruz az bi farkla ,zencefil,tarçın ,havlıcan,ogul otu,karanfil,uduhindi,zakkum yapragı (çok az olacak 1 cm çapında kesinlikle fazla olmamalı zakkum yapragı )kışın çok iyi oluyor çocuklugumdan beri içtigimiz bi çaydır...

Aynen :) Ben şekersiz içiyorum, makbul olanı bol şekerlidir. Çok güzel tadı ve kokusu vardır. Günlerce eviniz mis gibi kokar hatta bütün apartman kokar :)

Zakkum zehirli olur diye biliyordum şem-i.

evet çok kullanılırsa zarar, az kullanılırsa şifadır ben 36 senedir içiyorum zehirlenmedim ailece ve tarifi dogru uygulayanlarda bi zarar görmedi:)bizde balkon zakkumu vardı dogada yetişenlerden deyil ondan 1 yaprak koyardık dogadaki yabani zakkumdan 1 cm çapında konulur ölçü aşılmazsa bi zararı olmuyor...

Hmm anladım :) İlaç niyetine, dozu önemli. Osmaniye bölgesinde yılan pancarı otundan yapılan bir çorba vardır, Tirşik denir. Zehirli bir ottur , yapım aşaması çok önemlidir o yüzden. Yemedim gerçi :)

Hmm anladım :) İlaç niyetine, dozu önemli. Osmaniye bölgesinde yılan pancarı otundan yapılan bir çorba vardır, Tirşik denir. Zehirli bir ottur , yapım aşaması çok önemlidir o yüzden. Yemedim gerçi :)
evet canım azı karar çogu zarar ,hatırladınmı bilmiyorum zakkumdan kanser ilacı bile yapmışlardı:)

Harika bir içecek..
Paylaşım için teşekkürler Sema..Merak ettim içinde lohusa şekeri de varmı.? Bizim Bursalılar da lohusa şerbeti diye bebek doğduğunda yapıyorlar genelde aile büyükleri Babanneler, Annaneler yapar içine lohusa şekeri kabuk tarçın karanfil ve çeşitili baharatlar koyulduğnu biliyorum kırmızı renkte oluyor kışın sıcak yazın buz gibi soğuk ikram ediliyor .Senin tarifte cevizde var daha da kuvvetli bir içecek haline gelmiş..
:)
Ben severim bu içeceği ne kadar güzel geleneklerimiz var..:)

Hayır, içinde lohusa şekeri yok. İnternette baktım, hiç görmemiştim açıkçası. Kırmızı rengini ne veriyor acaba :confused:

Geleneklerimizi, özellikle yeme-içme kültürümüzü seviyorum ben de.
Bir gün de Menengiç Kahvesini paylaşırım.

Kırmızı rengi veren boya... İçine ne konuluyor bilmiyorum ama gıda boyası olma olasılığı yüksek. "Doğal boya" ve şekerden yapılıyormuş.

Bamya çiçeği de içeceklere kırmızı renk vermek için sıklıkla kullanılır.

Ben tam olarak nasıl yapıldığını bilmiyordum. Anneme sordum lohusa şekeri alınıp onunla renklendiriliyor dedi, ama şekere rengi veren gıda boyasıdır sanırım.Kesinlikle de doğal boya kullanılmalı yeni doğum yapmış birine şifa diye özellikle içiriliyor..

Lohusa şekeri buymuş bende yeni gördüm..

201219234645_kizamik_sekeri.jpg

MeTePe burda doktor kımlıgınızle
hanı pastanelerden pasta alınır bunlarda suslemelerede kullanılan gıda boyaları ıcın bızlere bılgı bırıkımınızden bırseyler anlatmak ıstermısınız

shukufe, haklısın pastalar da gıdaboyaları çok kullanılıyor sağlığa bir zararı varmı bilmeden malesef'ki tüketiyoruz...

Tamamen doğal organik olarak elde edilen boyalar var fakat kullanılıyormu?

Marketlerde satılan çilekli yoğurt, çilekli sütlerin rengini veren karmin, doğal bir boya maddesi, hayvansal kaynaklı. Bir böcekten elde ediliyormuş. Organik :rolleyes:

Üst Alt