Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Pasta ve yemek tarifleri

215629_118185358351329_2078161850_n.jpg
Gerçekten de çok nefis görünüyor. Emeğine sağlık Mineuy10.
Demek ki senin elin ekmek tutuyor.
Ben de denesem mi?

MeTePe Teşekkürler,sizin dediğiniz gibi biraz daha içini çekmesi lazımmış..

Teşekkür ederim Tayanç, ben hiç vakit kaybetmeden maya hazırlığına başla derim.Denemeye değer..

MeTePe Teşekkürler,sizin dediğiniz gibi biraz daha içini çekmesi lazımmış..

Uzun süredir ekmek yapan biri olarak diyebilirim ki ekmeğiniz muhteşem olmuş... İçinin gözenekleri harika. Bu hem mayalanmanın iyi yapıldığını hem de hamurun iyi yoğrulduğunu gösteriyor.

Biraz daha pişmesi iyi olur dememin nedeni, ekşi mayalı ekmeğin rengi insanı biraz aldatıyor. Kendisi zaten koyu olduğu için yüzü kızarınca insana yanacakmış gibi geliyor. O yüzden renkli hamur kullanırken (ekşi maya, kepekli un, çavdar unu vs.) neredeyse yanacakmış gibi pişirmekte fayda var.

Ama yine de çok çok başarılı bir iş çıkartmışsınız. Benim ilk ekmek denemelerim genellikle pide kıvamında olmuştu. :) :)

Bu arada eklemek isterim... Denemeyenler varsa fırında etli pide, lahmacun veya peynirli pide yapmak da çok kolay. Restoranlarda yediğinizden çok daha lezzetli ve çıtır çıtır oluyor. Benim gibi oklava özürlü biri için dahi sonuç almak çok kolay. :)

ekmek macerasini ilgiyle takip ediyordum sayenizde cok zahmetli oldugunu anladim denemem artik:) tesekkur ederim ben ekmek yemeyi sevmem ehh bazen az bisey yerim ama ekmek guzel olacak
bu kadar zahmet beni asar hobi olarak cok guzel bir ugras ama
onun ucun halk ekmegin tasfirin ekmeginden alirim ekmek canimiz istediginde

yahu kaç gündür bakıyorum bakıyorum ,habire ekmek yapıyorsunuz :ppasta yapan yokmu yav,bende mütiş tarifler var ama siz yazmazsanız bende yazmıycam:p
siz mayalanmaya devam edin;)

şem_i, müthiş tariflerini bekliyoruz.
Zaten, ekmek yapamıyorsanız, pasta yapın demiş netekim ünlü bi zat! :):p
Ben de öyle yapıcam. :)

Denemeyenler varsa fırında etli pide, lahmacun veya peynirli pide yapmak da çok kolay. Restoranlarda yediğinizden çok daha lezzetli ve çıtır çıtır oluyor. Benim gibi oklava özürlü biri için dahi sonuç almak çok kolay. :)

Annem sıklıkla yapar, gerçekten evde yapılan daha güzel oluyor. Yalnız, fırın da çok önemli bir faktör. Her fırın aynı pişirmiyor.

MeTePe

Benim daha öncede mayalı hamur yaptığım var,bu bir tecrübede olabilir.Yalnız değil maya yapmak hiç görmemiştim yoğurduktan sonra ne kadar dinlenmeli benim fırınıma göre kaç derceyle kaç dakikada pişar bilinmezlerdi.Dinlenme aşamasında hamur kendini bayağı gösterdi kabardı ben iyi ekmek olucam sinyallari verdi :)son elime aldığımda sanki köpük gibiydi..
Artık deneyerek pişirmesini ayarlarım, bu tür ekmeklerin nasıl pişirileceğini bilmiyoruz.150 derece ile 1 saat 15 dakakida pişti..6 saat mayalanmasını bekledim...Aslında nazlı maya demek lazımmış..

5 Su bardağı un
1 Su bardağı ekşi maya
1 buçuktan az fazla olabilir su bardağı ile su tuz..malzeme oranlarım bu şekilde..

Bu mayanın mayalanma süresinin uzun olduğunu söylemiştim zaten. :)

Ancak pişirme ile ilgili bir şey söyleyeyim. Hangi ekmek olursa olsun 150 derece çok düşük.. Bu sıcaklıkta ekmeği kurutursunuz, sert olur.
Genel olarak ekmek pişirme tekniğinde önce yüksek sıcaklıkta (215-250C) 10 dakika, sonra 180-190C 30-50 dakika pişirme yöntemi kullanılır.
Fırının içine de ya bir kaç kez sprey ile su sıkılır, ya da bir kap içine su konur.
Bu şekilde ekmeğin önce güzel, yanık, çıtır kabuğu oluşur. Sonrada içi pişer.

150-160 derece poğaça, kek vs. için uygun ama ekmek için çok düşük.

Ekmeğin iyi pişip pişmediğini anlamak için fırından çıkartıp (tabi elinizi yakmadan) altına vurarak bakabilirsiniz. Eğer boş tahtaya vuruyor gibi ses çıkıyorsa pişmiştir. Eğer daha pes ses (içi dolu gibi) çıkıyorsa biraz daha pişmesi lazım demek.

Biliyorum çok fazla ukalalık yaptım ama; :)
Son olarak; ekmek fırından çıkınca tel ızgara gibi bir zemin üstüne alınıp üstünün bez ile örtülmesi ve yarım-bir saat kadar dinlenmesi lazım. Hemen keserseniz içi hamur olur.

Tedirgin pişirdiğim için ısıyı fazla yükseltemedim baktım kabardı birazcık 160 gibi bitirdim pişirmeyi..Çıkarınca bende ızgara üzerinde sarıp 1 saat kadar dinlendirdim..
Hiç yerinden oynatmadım pişip pişmediğini bakarak sadece anlamaya çalıştım bi sonraki daha tecrübeyle olur artık...:)

Şunuda sorayım lahmacun hamuru ile pidenin hamuru farklı olur heralde...Lahmacun hiç pişirmedim..

Şunuda sorayım lahmacun hamuru ile pidenin hamuru farklı olur heralde...Lahmacun hiç pişirmedim..

Valla ben lahmacun, pide hepsini bildiğimiz ekmek hamuruyla yapıyorum.

Yarım paket yaş mayayı 1,5 bardak ılık su ve 1 yemek kaşığı şekerle kabartıp, içine alacak kadar un, tuz ve 2 yemek kaşığı yağ koyup iyice yoğuruyorum. 1 saat kadar mayalandıktan sonra 10-12 bezeye ayırıp bezeleri oklavayla açıp malzemesini (kıyma, peynir vs.) koyuyorum. 230C ısıtılmış fırında 6-7 dakikada pişiyor.

Yani ben yeni iki taneyi hazırlarken 2 tepside 2 tanesi pişmiş oluyor. Yarım saat içinde 4 kişiyi rahat doyuracak kadar pide çıkıyor.

Ancak, pide yaparken dikkat edilmesi gereken nokta, hamuru oklavayla açarken altını üstünü unlayarak ters yüz ederek açmak. Malzemesini de dökülmemesi için el ile şıp şıp yapıştırmak gerekiyor.

ekmek neyse de pide, lahmacun falan...hayran kaldım size metepe abi:eek:

semacım estafirullah o kadarda mütiş deyil ama güzel şeyler var,

pogaça,

3 tane yumurta( 2 tanesinin sarısını üzeri için ayırıyoruz )
1 bardak süt
1 paket margarin eritilimiş
2 çorba kaşıgı sirke
1 tatlı kaşıgı tuz
1 çay bardagı şeker
1 paket yaş maya (kuru maya olursabir buçuk çorba kaşıgı maya)
bu malzemelerin hepsini bir kapta karıştırıyoruz( ılık olarak )15 dakika bekleyince ekşimeye ve kabarmaya başlıyor yeteri kadar un katıp yoguruyoruz ,hemen şekil verip ılık ortamda mayalanmaya bırakıyoruz ,
içine patates ,peynir ,kıyma yada istedigimiz gibi hazırlayabilriz koyup şekil veriyoruz ,
üzerine yumurta sarısı susam ,çörek otu koyup önce 100 derecede 10 dakika daha sonra 200 derecede 15 dakikia pişiriyoruz ...
harika oluyor tavsiye ederim bu gün yaptım 250 yarım saat içinde 1 tane bile kalmadı:)

tamam denerim mahlebi fakat marketlerde bulabilirmiyiz:confused:

Çok kolay bulursunuz... Baharat reyonlarında mevcuttur.

Ama fazla koymayın... tadı acımsı olur. 0,5-1 çay kaşığı kadarı yeterlidir.

Pastanelerde duyduğunuz o sandviç, poğaça kokusu mahleptir.

anladım çok teşekkür ederim bunu denerim:)

Tarif için teşekkürler şem_i , müsait bir zamanımda deneyeceğim. :)

rica ederim canım sen iste yeterki devamıda var müsait olunca yazarım:)
Müsait olduğunda yeni tariflerini bakliyoruz.şem_i Poğaçan güzelmiş...

Değişik salata tarifleride paylaşalım Arkadaşlar.Belki bilmediklerimizde vardır..
.............................................................................................

şem_i daha önce hazır yufakadan kolay börek bilen varmı diye sormuştun ben bu yazacağım tarifi yapıp dolaba koyuyorum lazım olunca çıkarıp pişiriyorum. çalışanlar için ideal..

Malzemeler.
5 yufka
200 gr tereyağ
1 yumurta
1,5 su bardağı su
....
İç malzemesi ne arzu edersen kıyma, lor,patates,sosis, ıspanak(Ben genelde kıyma ile yapıyorum bol soğan kıyma patates rendesi ocakta biraz öldürüyorum indirince karabiber ile 2 yumurta da ilave ediyorum )

Yapılışı şöyle,su ile tereyağını ocakta eritiyoruz.Tereyağı eriyince fazla tutmadan alın. 1 tane yufkayı tezgaha yayıp tereyağlı sudan yufkanın üstüne iyice heryerine gelecek şekilde kaşıkla döküyoruz. Yufkayı dört tarafından da biraz içe doğru katlıyoruz... Eni boyu 30 santimlik kare elde ediyoruz.Bu kareyi 4 e kesip, herbir parçasına malzemeyi koyup zarf gibi katlalıyoruz ters çevirip tepsiye sırala..Aynı işlemle diğer yufkalarda yapın..Üzerine yumurta sarısı sürüp,pişiriceksem fırına yada dondurucuya koyuyorum..

Ben hazırlayıp bir çok şeyi dondurucuya koyuyorum daha sonra pişirmek için, sakıncası varmı bilmiyorum..

Müsait olduğunda yeni tariflerini bakliyoruz.şem_i Poğaçan güzelmiş...

Değişik salata tarifleride paylaşalım Arkadaşlar.Belki bilmediklerimizde vardır..
.............................................................................................

şem_i daha önce hazır yufakadan kolay börek bilen varmı diye sormuştun ben bu yazacağım tarifi yapıp dolaba koyuyorum lazım olunca çıkarıp pişiriyorum. çalışanlar için ideal..

Malzemeler.
5 yufka
200 gr tereyağ
1 yumurta
1,5 su bardağı su
....
İç malzemesi ne arzu edersen kıyma, lor,patates,sosis, ıspanak(Ben genelde kıyma ile yapıyorum bol soğan kıyma patates rendesi ocakta biraz öldürüyorum indirince karabiber ile 2 yumurta da ilave ediyorum )

Yapılışı şöyle,su ile tereyağını ocakta eritiyoruz.Tereyağı eriyince fazla tutmadan alın. 1 tane yufkayı tezgaha yayıp tereyağlı sudan yufkanın üstüne iyice heryerine gelecek şekilde kaşıkla döküyoruz. Yufkayı dört tarafından da biraz içe doğru katlıyoruz... Eni boyu 30 santimlik kare elde ediyoruz.Bu kareyi 4 e kesip, herbir parçasına malzemeyi koyup zarf gibi katlalıyoruz ters çevirip tepsiye sırala..Aynı işlemle diğer yufkalarda yapın..Üzerine yumurta sarısı sürüp,pişiriceksem fırına yada dondurucuya koyuyorum..

Ben hazırlayıp bir çok şeyi dondurucuya koyuyorum daha sonra pişirmek için, sakıncası varmı bilmiyorum..

çok teşekkür ederim tarifi mutlaka deniycem güzele benziyor börekte kıyma bende severim ,çocukların tercihi genelde patatesli oluyor....

pogaçayı denedinizmi ...:confused:

Evet denedim. Bende de benzer tarif vardı sizinkinin şeker oranı fazla aynı sizinki gibi yaptım iyi oldu ama evde mahlep yoktu mahleple yapmak daha iyi olucaktı..

EV DONDURMASI
2 litre yarim yagli sut isitilacak serce parmagin dayanacagi isida
activa probiyotik yogurt yarisini sakliyorum yarisini alip biraz ilittigimiz sutle iyice harmanlayip yogurt yapiyoruz
yogurt olunca suzgece kagit havlu serip suzuyoruz
aksamdan sabaha kadar suzuluyor
sonra icine arzunuza gore seker
ben 2 paket vanilya koyuyorum isteyen istedigini koyabilir zevkine gore
iyice karistirip kucuk baton kaliplarla buzluga kaldiriyoruz
hic yag zararli katki maddesi olmadan alin size nefis dondurma

Evet denedim. Bende de benzer tarif vardı sizinkinin şeker oranı fazla aynı sizinki gibi yaptım iyi oldu ama evde mahlep yoktu mahleple yapmak daha iyi olucaktı..

şekeri iki katı koyunca aynı tarif açma olur aklınızda olsun oda güzel oluyor :)

Evet sizin tarif açma nın tarifiyle de aynı yağını burma aşamasında sürüyorum ben, fakat şeker yine 1 çay bardağı daha iyidir çok tatlımsı sevmediğim için diyorum, tercihe göre ayarlanabilir..:)

Tupperware'in dondurma kalıplarını görmüştüm geçende, senin tarif için uygun olur shukufe. Sevdim bunu :)

evet semacim tupperware kaliteli ona guveniyorumda bu aralar alisveris merkezlerinde cin mali olanlar oyle cokki acaba bunun maddesi sagliga zararli olabilirmi diye temkinli yaklasiyorum:) tuppervareden aldiklarimi firindada kullaniyorum dondurucudada iyi ise yariyor kek filan koyunca yaglama zahmeti yok bide guzel sekil vermesi yokmu seviyorum tupperwareyi

MeTePe:
Ekşi mayayı ben biraz çoğalttım özelliğini yitirirmi? buzdolaba koymadan bir gün dışarıda tuttum ve besledim tamamı 2 bardak kadar gelemiyor biraz çok olsun istedim...

Yok canım... niye yitirsin...

Zaten tariflerde hep kullandıktan sonra içine birebir ölçek un ve su ekleyip kaldırıyorlar. Bozulmadığı sürece maya mayadır. Hatta elinizdeki mayayı 2 kavanoza ayırıp içlerine her gün un su ekleyip çoğaltabilirsiniz.

Kullandıkça bire bir çoğaltmıştımda biraz fazla rağbet gördü daha fazlası lazım oldu.Bende dışarıda tutup çok besledim..İki kavanoz yapayım eniyisi Teşekküler...

firinda patates kizartmasi
patatesleri soyup kup kup dograyin tavla zarindan az buyuk
firinin tavasina yagli kagit serin
patatesleri koyun
ustune 1 corba kasigi sivi yag
bir tatli kasigi kekik
bir cay kasigi pul biber
arzunuza gore tuz
hepsini harmanlayip firina surun
izgara kofte yanoinda guzel oluyor yagda kizarmis patatesten daya severiz artisi bisuru yag yakilmamis oluyor

ÇİKOLATALI SUFLE

Yeni denediğim bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum. Hem kolay, hem lezzetli, hem de internette bolca bulunan "keke" benzeyen tariflerden biraz farklı.

Malzemeler:
1. 1 su bardağı süt (200ml)
2. 1 su bardağından biraz az (125 gr) pudra şekeri veya çekilmiş toz şeker
3. 2,5 paket kare bitter çikolata (toplam 200gr. Paketler 80gr.dır Üstünde % 70 kakao yazanları tercih edin)
4. Yarım bardağa yakın (25-30gr civarında) mısır unu
5. 4 adet yumurta

YAPILIŞI:

- Öncelikle ocaktaki bir kabın içinde sütümüzü ve mısır ununu orta ateşte karıştırıyoruz. Mısır ununun topaklaşmaması için bir taraftan çırparken sütü azar azar azar ilave edin.
- Süt kaynamaya yakın hale gelinceye kadar sürekli karıştırın veya çırpın.
- Karışımınız bu aşamada koyulaşacak, hafifçe muhallebi kıvamına gelecektir. Ocağı kapatın ve çikolatalarınızı parçalayarak içine atın.
- Çikolataları karıştırarak eritin.
- 4 adet yumurtanızın beyazlarını ve sarılarını ayırın. Sarılarını azar azar hazırladığınız çikolata sosuna sürekli karıştırarak yedirin. Bu aşamada yumurtalar iyice karışana ve karışım homojen hale gelinceye kadar sürekli karıştırmalısınız.
- Karışımınız bir kenarda soğurken yumurta beyazlarını metal veya cam bir kaba alın. (Plastik olmasın) Bir çırpıcı yardımı ile sürekli çırpın. Çırpma işlemini sürekli karıştırarak yapın.
- Çırptığınız yumurta beyazları yavaşça beyazlaşacak ve köpüklenmeye başlayacaktır. Çırpma işlemine köpükler şampuan köpüğü/krema kıvamına gelene kadar devam etmelisiniz. Zaten bu aşamada köpükler artık çırpıcınızı kaldırdığınızda kaba yavaşça akacak şekilde koyulaşacaktır. En az 8-10 dakika çırpmanız gerekiyor. Mikser ile de yapılabilir ama ben elde çırptım. Köpüğünüz hazır olduğunda, çırpıcıyı çektiğinizde oluşan uzantılar akmadan dik durabilecek halde olmalıdır.
- Pudra şekerini (veya çektiğiniz toz şekeri) yumurta köpüğüne karıştırın ve içinde karıştırarak eritin.
- Artık yeterince soğumuş olan çikolatalı sosumuzu yavaşça köpüğümüze karıştırabiliriz. Bu aşamada çırpma yapmıyor, sosu köpüğe yavaş yavaş ekleyip karıştırıyoruz. Eğer çırparsanız güzelim köpüklerinizi öldürebilirsiniz.
- Hazırladığımız sufle karışımımızı küçük porselen, cam veya tek kullanımlık alüminyum kaplara koyabiliriz. Kapları önceden yağlarsanız iyi olur.
- Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırına atıyor ve 10 dakika sonra çıkartıyoruz. Pişirme sırasında fırını açmayın, kabarmasını önlersiniz.
- Sıcak sıcak yiyoruz. Soğuduğunda güzelim kabarmış sufleniz yavaş yavaş çöker! İyi pişmiş bir suflenin kenarları kek kıvamında içi ise çikolata kreması kıvamında olacaktır.

Hazırladığınız karışımı 1 seferde kullanmak zorunda değilsiniz. Kaplara koyup 3-4 gün buzdolabında saklarsanız her seferinde gerektiği kadarını pişirirsiniz. Çünkü suflenin pişer pişmez yenmesi gerekir. Soğuyunca pek bişeye benzemez. Dolaptan çıkardığınız sufle karışımını hemen fırına atacaksanız ısınması için fazladan 1dk. pişirin.

Yukarıdaki tariften yaklaşık 7-8 porsiyon sufle yapabilirsiniz.

Not: Kendi yaptıklarımı yediğim için aşağıdaki resim internetten alınma örnektir. :)

sufle.png

Üst Alt