Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2016 Yılı evde bakım aylığı miktarı ve kişi başına düşen aylık gelir sınırı

Merhabalar Kalem hanım, İlk olarak böyle güzel bilgiler paylaştığınız ve her paylaşıma her soruya cevap verdiğiniz için Teşekkür ederim. Benim birkaç sorum olacaktı müsait olduğunuzda cevaplayabilirseniz sevinirim.7 yaşında bir oğlum var ellerinizden öper (%100 görme engelli) Ben ne bakım aylığı nede engelli maaşı alıyorum. Evimiz var ve Daha bir kaç ay önce ötv den muaf olarak bi araç aldım(Eş dost akrabadan borç alarak banka kredisi çekmeden). 4 kişilik bir aileyiz. Benim gelirim 2200 TL ve eşimin işssizlik maaşı var 550 Tl (2015 yılı maaşı, 2016 maaşını henüz almadık zam gelmiş olabilir). Yani şuanki şartlarda evimize giren net gelir 2750 Tldir. Benim sorum biraz genel olacak sanırım ama ben şu şartlarda neden yararlanabilirim neye başvurmam gerekir evde bakım parasına mı yoksa engelli maaşına mı. Evde bakım parası aylık engelli maaşıda 3 aylık ödeniyordu yanılmıyorsam.

Assassin gck?? Açık açık Devleti dolandıracam diyon yani bunu kime ima Ediyorsun

slm
kalem hanım

sistemdeysiniz sizinle paylamak istedğim konu var

kalem hanım biz engelli çiftiz.eşim 2022 alıyor bende bakım aylığı.birde ben babadan kalma yetim aylığı alıyorum 260tl.
2022 ve bakım aylığı gelir hesaplamasına dahil edilirmi bizim haneye giren bu kadar.bu arada annemle beraber yaşıyoruz.
yanıtlarsanız sevinirim

memo
2022 engelli aylığı için soruyorsunuz. 2022 engelli aylığında alınan 2022 aylıkları gelire dahil edilmez. ama bunun haricinde hanede bulunan herkesin geliri dahil edilir. evde bakım aylığı da yetim aylığı da dul aylığı da gelir hesabına dahil edilir.
evde bakım aylıgı ile yetim aylıgını hesaba dahil edince geliriniz uygun.
lakin annenizin geliri yok mu? anneniz dul aylıgı almıyor mu babanızdan?
bir sorum daha olacak.
engelli sağlık kurulu raporunuzda engel oranınız kaç?

@okyanu
artık bakmakla yükümlü bireylere göre gelir hesabı yapılmıyor. bu konuda kanun değişikliği olmuştu 2014'te. yapılan kanun değişikliğine göre hane geliri esas alınıyor artık. hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altındaysa evde bakım aylığı açısından gelir uygundur.
bu açıdan hanenize 1 kişinin ikametini aldırın. akrabalık derecesi, yabancı olması önemli değil. önemli olan geliri olmasın ve sizle yaşasın. sadece ikamet ediyor görünmesi yetmez yani.

@assassin_gck
kimsenin devleti dolandırdığı yok. evde bakım aylıklarında hane geliri esas alınıyor. herkes hanesinde istediği değişikliği yapar. zaten şartlar mevzuata uygunsa aylıklar baglanır,aksi takdirde mümkün değil.
bu arada babanın emekli aylığı ne kadar oldu?
biliyorsun 2016 yılı için gelir sınırı yükseldi. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altındaysa baban evde bakım aylığı için başvursun tekrardan.

@gormengelli
anne ve/veya baba sigortalı çalışansa 18 yaş altı altı aylığı olarak bilinen 2022 engelli yakını aylığı baglanmaz size. 2022 engelli yakını aylığı 18 yaş altı engelli çocuğu olan ebeveyne baglanan aylık türüdür ve 3 ayda bir ödenir. sigortalı oldugunuz için de bu aylık baglanmaz maalesef.

evde bakım aylığına başvurabilirsiniz, geliriniz uygundur.
evde bakım aylığının bağlanması için şu üç şartın üçünde de uygun bulunmanız şarttır:
1. çocuğunuzun % 50 ve üstü ağır özürlü ibareli engelli sağlık kurulu raporu olacak. bu raporda ağır özürlü kısmı "evet" işaretli olacak. aksi takdirde yararlanamazsınız.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelir 2016 yılı için 784,97 TL altında olacak. bu açıdan uygunsunuz.
3. çocuğunuz bakıma muhtaç durumda olacak. şu linki dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam olarak veya en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına ihtiyaç duyuyorsa çocuğunuz bakıma muhtaç olarak değerlendirilir. lakin bu değerlendirme yapılırken çocuğun yaşından kaynaklı bakıma muhtaçlığı değil hastalığından kaynaklı bakıma muhtaçlığı dikkate alınır.

yukarıda saydığım 3 şartın üçünde de uygun bulunduğunuz takdirde size evde bakım aylığı baglanacaktır. bakıcı annesi olur zaten.
evde bakım aylığı için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurabilirsiniz.

ayrıca diğer haklarınız için şurayı dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/dig...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

Asgari ücret net 1300 tl olmasına rağmen Evde bakım ücretlerinde AGİ neden düşülerek hesaplama yapılır? Yasal dayanağı nedir?
Dava açılabilir mi ve nereye açılır?

Melek hanım, farklı bir adreste olan özürlünün vasiliği alan bakıcının gelirleri hesaba dahil edilir mi?
Saygılar

Kalem

İnşalllah Öyle Olur,Bu ay Bağlanır zira Gerçekten Şu Aralar Çok İhtiyacımız Var Buna..Çok Teşekkürler Allah Razı Olsun..

İ.ÇETİN
net asgari ücret 1300 TL değil. ele geçen net asgari ücrete asgari geçim indirimi ilave edilmiştir.
net asgari ücretin hesabı ile ilgili aşağıda alıntıladığım notlar düşülmüş ilgili genel müdürlük tarafından. siz de 193 sayılı kanunun 32. maddesine bakıp gelir vergisi hesaplanmasında asgari geçim indiriminin nasıl uygulandığını görebilirsiniz. evde bakım aylıkları bir sosyal yardımdır ve gelir vergisi uygulanmıyor. dolayısıyla sosyal yardımlarda gelir kriterleri için net asgari ücret esas alınırken, asgari geçim indiriminin net asgari ücrete ilavesi söz konusu değil.

bkz:T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı

"[SIZE=2]Gelir Vergisi Hesaplamasında; 193 Sayılı G. V. Kanununun 32 maddesi uyarınca işçinin, bekar ve çocuksuz olduğu ve sadece kendisi dikkate alınarak, Asgari Geçim İndirimi uygulanmıştır.

(**) Net ele geçen asgari ücrete (123,53) TL asgari geçim indirimi ilave edilmiştir. "[/SIZE]

bu konuda BİMER'e bilgi edinme kapsamında yazabilir ve yasal dayanakları isteyebilirsiniz ayrıca. gelen cevaba göre de rotanızı çizersiniz.

evde bakım aylığında sadece bakıma muhtaç engelli ve hanesinde ikamet edenler dikkate alınır. bakıcı başka adreste ikamet ediyor ve yaşıyorsa vasi de olsa fark etmez gelir hesabına dahil edilmez. bakıcı ayrı adreste yaşıyorken mi evde bakımaylıgına başvurdunuz? yoksa sonradan bakıcının bir adres değişikliği mi oldu?

Öncelikle değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Biz yani eşim(Bakıcı) üst katta ikamet ediyoruz.Bakıma muhtaç olan eşimin teyzesi ise alt katta. Eşim bakıcı olabilir mi? Vasiliği de eşimin üzerine. Henüz daha başvuruda bulunmadık.

İ.ÇETİN
eşinizin teyzesi bakıma muhtaç durumdaymış. alt katta oturuyormuş ve eşiniz ona bakıcı olmak istiyor.
şu sorularımı cevaplar mısınız lütfen:
1. eşinizin teyzesi alt katta kimlerle kalıyor? hanede kaç kişiler ve aynı hanede bakacak yakını var mı?
2. teyzenin % 50 ve üstü ağır özürlü raporu var mı?
3. teyzenin hanesinde kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altında mı?
4. şu linki dikkatle inceleyin lütfen:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bu linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam veya en az iksiinde kısmen bir başkasının bakımına ihtiyaç duyanlar bakıma muhtaç sayılır. teyzenizin yaşından bağımsız sadece engelinden dolayı yapamadıklarını değerlendirin. buna göre teyzeniz bakıma muhtaç durumda mı sizce?

evde bakım maaşı 888 tl
evde bakım maaşı alabilmek için gelir kriteri 784,97 tl

AzMiCaN

evde bakım aylığı için hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 784,97 TL'dir. 888,17 TL evde bakım aylığı miktarıdır.
evde bakım aylığı için gelir hesabı yaparken de hiçbir zaman 888,17 TL'yi esas almadım böyle bir şeyi da yazmadım. buyrun tekrar okuyun:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-ve-kisi-basina-dusen-aylik-gelir-siniri.html

hanenizin aylık gelirinin 2375 TL olduğunu söylüyorsunuz. bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir 2375 / 3= 791,67 TL ediyor.
791,67 TL de 784,97 TL'yi geçtiğinden dolayı size evde bakım aylığı baglanmaz.

2375 TL hanedeki hangi gelirlerin toplamı?

Özür diyorum benim yanlış okuyup yanlış anlamamdan dolayı dediğiniz doğrudur. Teşekkür ederim cevap ve bilgilendirmeniz. için .

Teşekkürler,
1.Kayın validem (özürlünün ablası) ve torunu. yani hanede 3 kişiler.Torun Üniversite okumakta ve geri ödemeli katkı kredisi almakta.Katkı kredisi gelire dahil edilir mi?
2.Öürlülük oranı %93 ağır özürlü.
3.Katkı kredisi dahil edilirse 784 tl,yi geçiyor.
4.Kesinlikle bakıma muhtaç Eller ve ayaklar yok.

Bunun yanında başvuru esnasında SOYBİS programından kişisel bilgilere ulaşım için belge imzalatmaktalar. İmzalamassak yaptırmı nedir?

Selam kalem hanım üniversitede okuyan yeğenim hanede sayılmıyormuş üniversitede okuduğu ıçın ben bakmakla yükümlü olmuyormuşyum bende aradım telefonla bana bunları anlattılar küçük yeğenim var 16 yaşında o sayılıyor sizde yaşıyorsa dediler kafam iyi ce karıştı ben napim şimdi kalem hanım??????

Ya benim bu yorumlarda kafam karıştı ben hem anneme hem babama bakım maaşı alıyorum annemin üstüne araç aldım 2 yıl oldu bu yıl gelir yüksek diye 2022 maaşlarını kestiler bakıcı maaşı ve 2022 den hariç hiç gelir yok nasıl oluyor bakıcı gelir sayılmıyorsa bu iş 2022 kesildiği için gelir testi de g1 çıkardılar bide pirim ödüyoruz hastaneye gitmek için benim ne yapmam gerekiyor?

Melek hanim bi konuda yardimci olursaniz cok sevinirim . babam ms hastasi yuzde 96 surekli agir ozurlu raporu var . yaklasik 7 yildir annem babama baktigi icin bakim ayligi aliyor . evde 3 kisiyiz annem babam ve ben . ben ben evden ayrilirsam baska bir yerde ikamet etsem bile. Ise girdigimde benim aylik gelirim yinede dahil edilerek annemin maasi kesilirmi ?

Merhabalar biz 4 kişi yaşıyoruz 3050₺ aylık gelirimiz var başvuru yaptık ve bugün eve posta geldi kişi başı 651.89₺ olduğu bildirildi ekonomik red geldi asgari ücretin 2/3 ünü aştığınız tespit edilmiştir diyor. Siz kişi başı 784₺ yazmışsınız ve biz bunun altındayız ama red geldi cevaplarsanız sevinirim.

Son düzenleme:
Benim kızım 4 yaşında 2yıl geçerli %94 ağır engelli raporu aldık evde 3 kişi yaşıyoruz 1890 tl maaş alıyorum onun dışında gelirim yok eşim evde bakım parası alabilirmi

Kalem Merhaba Melek Hanım,

Siteye yeni üye oldum..umarım doğru yerden size sorumu yöneltiyorumdur.

Annem yalnız yaşıyor (ben yan binada yaşıyorum ve ben bakıyorum, çalışıyorum) ve solunum yetmezliği (Raporu yeni çıktı, makinaya bağlı oksijen alıyor) var..KOAH hastası, demans'da mevcut...Kendi günlük ihtiyaçlarını kendisi göremiyor..Bakıma muhtaç...(son rahatsızlığındna sonra artık yalnız hiç bırakamıyoruz..günde 9 kez 2 saat ara ile buhar makinasından ilaç alıyor) Henüz özürlü raporu almadık..

Gelir durumundan dolayı bakım aylığı alabilir mi? rahmetli babamdan emekli aylığı var..+ 275 TL kira geliri mevcut..

Bildiriminizi rica ederim.

Nerissum72

evde bakım aylıgının baglanması için şu 3 şartın üçünde de uygun bulunmanız gerekmekte:
1. % 50 ve üstü engelli sağlık kurulu rapor olacak. ağır özürlü kısmı kesinlikle "evet" işaretli olacak.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altında olacak.
3. bakıma muhtaç durumda olacak:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

anneniz yalnız yaşıyormuş. hanede bir kişi oldugundan annenizin geliri 784,97 TL üstünde çıkıyor olmalı. dul aylıgı ve kira geliri var çünkü. iki gelirin toplamı bu sınırı geçiyor olmalı. geçmiyorsa geliri uygun.
ama hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL'yi geçiyorsa haneye tanıdık birinin ikametini aldırın ve annenizle birlikte yaşasın. hanede 2 kişi olunca gelir uygun çıkacaktır.
sonra da engelli sağlık kurulu raporu çıkartıp aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurun.

Merhabalar Kalem hanım bir sorum olucaktı.
Babam tetrapeleji tanısı konuldu felçli durumda saglık kurulundan %90 ağır özürlü raporu aldık evde annem babam ve üniversite okuyan kardeşim ikametgah adresi olarak kayıtlı kardeşim şehir dışında 400 tl geri ödemeli kredi alıyor babamın emekli maaşı 1354 lira 400 lira kira gelirimiz var annem evde bakım maaşı almak için uygunmudur acaba aklıma takılan nokta kardeşim şehirdışında okuduğu için haneye ekleniyormu eklenmiyor mu? Teşekkürler şimdiden verdiğiniz bilgiler için

ocanbolatt
kardeşiniz üniversitede okuyormuş ve ikamet adresi babasının yanında. dolayısıyla haneye dahil edilir. belirttiğiniz gelirlere göre hanede kişi başına düşen aylık gelir de 784,97 TL altında. gelirleri uygun.
babanızın raporunda ağır özürlü kısmı "evet" olarak işaretliyse evde bakım aylıgı için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurunuzu yapabilirsiniz.
babanız bakıma muhtaç da kabul edilirse evde bakım aylıgı baglanacaktır.

muhip
geliriniz ve rapor uygun. kızınız bakıma muhtaç kabul edilirse evde bakım aylıgı baglanacaktır. annesi de bakıcı tabi ki olabilir.
kızınızın bakıma muhtaçlığı şu şekilde değerlendirilecektir:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
aA,B,C,D bentlerinden en az birinde tam bagımlı veya en az ikisinde kısmen bagımlı kabul edilirse bakıma muhtaç sayılacaktır. lakin kızınız henüz 4 yaşında. dolayısıyla yaşından kaynaklı zaten ailesinin bakımına muhtaç. siz verdiğim linki değerlendirirken yaşından kaynaklı yapamadıklarını değil hastalıgından kaynaklı yapamadıklarını degerlendirin. bakım hizmetelri değerlendirme heyeti bakıma muhtaçlığı degerlendirirken yaşından dolayı yapamadıklarını değil hastalıgından kaynaklı yapamadıklarını değerlendirecektir unutmayın.

Onurarikan
hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL ise geliriniz uygundur demektir evde bakım aylıgı açısından. 1 Ocak 2016 - 31 Aralık 2016 tarihleri itibariyle bu sınır geçerlidir. bu tarihten önce başvurduysanız 1 Ocak öncesi gelir kriterlerine göre red etmişlerdir. şu an belirttiğiniz gelire göre hanede kişi başına düşen aylık geliriniz uygun. evde bakım aylıgına tekrar başvurun. geliriniz uygun, diğer şartlarınız da uygunsa evde bakım aylıgı baglanacaktır. lakin bir sene boyunca gelir sınırı 784,97 TL. evde bakım aylıgı baglandıktan sonra gelirinizde artış olursa ve bu sınırı geçerseniz en geç 1 ay içinde il müdürlüğüne bildirmeyi unutmayın. aksi takdirde ceza yersiniz.

Ozlmaksy
evde bakım aylıgında sadece hanede ikamet edenlerin gelirleri hesaba dahil edilir. eger siz ikametinizi taşırsanız hane gelirine dahil edilmezsiniz. lakin adres taşıyıp fiilen oraya yaşamaya devam ederseniz ve bu tespit edilirse gelire dahil edilirsiniz söyleyim:) ikamet değişikliği yaptıktan sonra hanede yaşadıgınız tespit edilmesin.
ayrıca siz haneden taşıdındıktan sonra hanede kişi sayısında değişiklik olacak haliyle. hanedeki kişi sayısı değişikliğini en geç 1 ay içinde bildirmeniz gerekmekte unutmayın.
hanede 2 kişi kalacak tabi haliyle. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL'yi geçmiyorsa aylıga devam. aksi takdirde evde bakım aylıgı kesilir.

okyanu gelir hesabı artık bakmakla yükümlü bireylere göre yapılmıyor. sosyal hizmetler kanunu ek 7.maddesi gereğince sadece hane geliri esas alınıyor. dolayısıyla hanede ikamet edenlerin geliri dikkate alınır. akrabalık dereceleri onları ilgilendirmez. üniversiyeteye giden akrabanızın ikamet adresi sizdeyse ve sizle yaşıyorsa gelire dahil edilir. bu konu bu kadar nettir.

İ.ÇETİN
hanede 3 kişilermiş. torunun ikameti de ordaysa gelir hesabına dahil edilir. hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altındaysa evde bakım aylıgı için gelir uygun olur. bu sınır geçerse evde bakım aylıgı baglanmaz. ama ben geri ödemeli bursun gelire dahil edilip edilmeyeceği konusunda emin değilim:) gelire dahil edileceğini düşünüyorum ama bu bilgim kesin değil maaalesef. o yuzden bunu alo 183'ü arayıp sorun lütfen.
bir de bakıcı olarak genel prensip şudur. bakıcının bakıma muhtaç engelliyle aynı hanede yaşaması esastır. eger hastanın yanında ablası varsa ve bakıcı olabilecekse o olsun. ama ablası da bakamayacak durumdaysa yani hanede hastaya bakabilecek kimse yoksa ayrı hanede yaşayan eşiniz bakıcı olmak için başvursun. aksi takdirde heyet eşinize bakıcılık için onay vermez. tercihi aynı haneden olan bakıcı olur çünkü. eger aynı hanede bakacak kimse yoksa (bakamayacak durumdaysa vs) eşiniz bakıcı olabilir.

SELAM KALEM HANIM ÜNİVERSİTEDE OKUYAN YEĞENİM SAYILMIYORMUŞ HANEDE GELİR KRİTERİNE Gene RED küçük YEĞENİM 16 YAŞINDA O okumuyor SAYILIYORmu bilmiyorum????

okyanu
18 yaş altı ergin olmayan çocukların yerleşim yeri adresi ebeveynin yanıdır. onun adresini size aldıramazsınız. bu seçenek olmaz.
üniversiteye giden yegenin ikamet adresi sizdeyse ve sizle yaşarsa hane gelirine eklenir. bakmakla yükümlü bireylere göre hane kişisi belirlenmiyor artık.
kanun değişikliği oldu ve maalesef yönetmelik değişikliği olmadı. yönetmeliğin kanuna aykırı hükümleri uygulanamaz. yegenin ikamet adresi sizdeyse ve sizle yaşıyorsa hane gelirine eklenir. il müdürlüğüne gidip aile ve sosyal politikalar bakanlığının il müdürlüklerine gönderdiği ve web sayfasında da bulunan 2014/07 sayılı "Engellilerin Evde Bakımına Destek İçin Verilen Sosyal Yardımlar" başlıklı genelgesine göre hareket etmeleri söyle.
tabi yegeninin ikamet adresi resmi olarak sizdeyse ve yegenin sizle yaşıyorsa.

Kalem
Melek hanim cevabiniz icin tesekkur ederim.Fiilen nerede kaldigimi nasil tespit ediyorlar. Annemle babamla istedigim zamam kalmaya gelemeyecekmiyim.

Ozlmaksy
tabi ki anne babanızın yanına gelebilecek ve kalabileceksiniz. benim anlatmak istediğim başka şey. bazıları sadece ikamet adresini değiştiriyor göstermelik olarak ama hanede yaşamaya devam ediyor. anlatmak istediğim buydu:) ayrı haneye taşınmışsanız, ayrı hanede yaşıyorsanız, ikamet adresinizi de taşımışsanız elbette gelire dahil edilmeyeceksiniz.

Kalem hanım benim sorum şu yönde biz yeni evlendik eşim kalp hastası %100 oranın da engelli. Ailesiyle birlikteyken hem 2022 maaşını alıyormuş hemde annesi evde bakim maaşını alıyormuş. Ben 1300 tl asgari ücretle çalışıyorum ve başka gelirim yok eşimle birlikte kalıyoruz. Ben de başvuru yapsam bakıcılık için evde bakım ücreti alabilirmiyim. Sigortalı bir işde çalıştığım için alamaz mıyım maaşı. Eşimin masrafları oluyor geçim şartları zor.

Üst Alt