Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2017 yılı 2022 aylık miktarları ve muhtaçlık sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
musty35 sana cevap yazdım ama önceki sayfada kaldı. okudun mu ablası yazdığımı:)

Abla bi sorum var. rapor yukselirse vakif yaniden degerlendirmeye geliyormi yoksa 1 sonraki odeme doneminde guncel rapordan mi maaas veriyor.?

@musty35 sana cevap yazdım ama önceki sayfada kaldı. okudun mu ablası yazdığımı:)
%50 zam konusundami hangisi hatirlyamdsim?

@musty35 ablacım aylık yükseltme yapılmadan önce muhtaçlık tekrar degerlendiriliyor. eger muhtaçlık devam ediyorsa aylık yükseltiliyor, devam etmiyorsa aylık da kesiliyor.

daha onceki rapor oranın %40-69 ise ve yeni rapor oranın % 70 ve üstü olmuş ise gidip yeni raporunu vakfa teslim ediyorsun. yeni rapora istinaden 2022 engelli aylığı miktarının % 70 ve üstü 2022 bakıma muhtaç engelli aylığı mitarına yükseltilmesini talep ediyorsun.

daha sonra da sosyal inceleme ve sistem üzerinden muhtaçlığın inceleniyor. muhtaçlığın devam ediyorsa (hanede kişi başına düşen aylık miktar 423,58 TL'yi geçmiyorsa) aylık yükseltme işlemin raporunun kurum kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden ilk ödeme döneminden itibaren yapılıyor, aradaki farklarla birlikte % 70 ve üstü üzerinden dönem ödemen yapılıyor.

ama muhtaç durumda olmadığın anlaşılırsa aylığın kesiliyor.

NOT: buradan yazdım ya. bir önceki sayfadaki yazdıklarına cevaben:) bak bi: https://www.engelliler.biz/forum/20...htaclik-siniri-belli-oldu-22.html#post1858489

Tamam abla anladim. tesekkurler.

Ha onu gordum ben 1 sayfsda 40 goruntileme kullndigim kcin hepsi ayni sayfada :D gordum dogrudur.

Son düzenleme:
musty35 memurların maaş gösterge sayıları ile 2022 aylık gösterge sayıları farklı ablası.
% 40-69 engelli aylığı, % 70 ve üstü engelli aylığı ve 65 yaş üstü yaşlı aylığının gösterge sayıları da farklıdır.
yaşlı aylığının gösterge sayısı yeni değişti. ama diğer 2 engelli aylığının gösterge sayısı yaklaşık 4 senedir aynı. bu sene bir umut artık değiştirirler diye bekliyorum ama bakalım...

İnsallah ! %40-69 arasinida %70 esitleseler keske.

Slm Kalem hanim ben is kazasi sonucu sakatlandim kalici engelli rapor orani %48 olarak belirlendi surekli diye 2022 den faydalana biliyormuyum sigortali calisan da bunu ala biliyormu baska haklarim neler bilgilendirirseniz sevinirim

Kalem

Eylül aylığında 1772 tl gibi bir para verildi abla aralıkta neden 1699 oluyor.

@seca rapor oranın demek ki % 70 ve üstü eylül'de 1772 TL aldığına göre. eylül dönem aylığı miktarı da 1699,47 TL :)

sen Haziran'da (haziran,temmuz ve agustos) 3 aylık peşin aldın. 1 Temmuz'dan itibaren 2022 aylık miktarları da arttı. böyle olunca 2 ayın (temmuz ve agustos) farkı olan 73,34 TL + 1699,47 TL (eylül dönem maaşı) = 1772,81 TL ödendi sana bayramdan önce.
aralık ayında da 3 aylık maaşın olan 1699,47 TL alacaksın.

@Mehmet6169 sigortalı çalışanlar, SGK'dan aylık ve gelir hakkı olanlar 2022 engelli aylığı alamazlar. başvurusu bile alınmaz.
2022 aylığı alabilmen için Sigortalı olmaman gerekiyor. % 40 ve üstü engelli sağlık kurulu raporun varsa, sigortalı değilsen, hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altındaysa 2022 engelli aylığı alabilirsin. akdi durumda mümkün değil.

iş kazası geçirmişsin. iş kazası ile ilgili öğrenmek istediğin bir şey varsa şu forumdan öğrenebilirsin:https://www.engelliler.biz/forum/kazasi-meslek-hastaliklari-istirahat-raporlari/

Ablacım merhaba,

Anneannem küçükçekmece sosyal yardımlaşma vakfından yaşlılık aylıgı alıyordu,adres değişikliği sebebi ile maaşının kesildiği söylendi. Belli dönemlerde farklı semtlerdeki çocuklarında kaldıgı için.Ümraniye sosyal yardımlaşma vakfına başvurduk aylık çıkmadı.6 çocugu var gerekçesi ile reddedildiş çocukları anneannemin yaşlılık aylıgını etkiliyor mu?Kişi kendi ve eşi ile değerlendirilmiyor mu 2017 ile birlikte.Anneannemin hiçbir geliri yada sgk güvencesi vs yok. BİMER'e başvurdum henüz cevap dönmediler.Ümraniye sosyal yardımlaşma vakfını aradığımda çocuklarından nafaka alabilir düşüncesi ile verilmediği söylendi.Bu yaşlılık aylıgı almasına engel midir?

2017 ile yaşlılık aylıgı alma kolaylaştırıldı bildiğim kadarıyla.Aşağıdaki bütün şartları sağlıyor. Konu ile alakalı ne yapabilirim.

1. 65 yaşını doldurmuş olan, 2. Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, Bağkur) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan, 3. Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyen, 4. Muhtaçlık sınırından az geliri (2017 itibarıyla 423 lira) olan ve bu durumu valiliklerce ya da aymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığı almak için başvuru yapabilir.Birde eğer çıkarsa reddedildiği tarihten itibaren mi maaş alır.

Teşekkürler.

Son düzenleme:
@yusuf.hami Ümraniye SYDV vakfı 2022 aylığı baglamamak için her taklayı atıyor galiba:)

öncelikle adres sorununu çözün. 2022 aylıklarında -buna 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı da dahildir- sadece ikamet adresine bakılmaz. ikamet ettiği adreste yaşıyor olması da gerekir. ikameti başka yerde ama gidip aylarca başka yerde kalıyorsa bu durumda adres değişikliğinden aylık kesilir.

oncelikle ninemiz nerede kalacağına karar versin:) ikameti o adreste olsun ve orada yaşasın hep. ha elbette diğer çocuklarına ziyarete gider hatta kalır. ama gidip aylarca birinde aylarca diğerinde kalırsa vakıf da ninemizin aylığıyla oynar böyle:)

şimdi ninemizin ikameti neredeyse oranın kaymakamlığında bulunan vakfa gidip 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığına başvursun yeniden.

2022 sayılı Kanun'un 1. maddesi gereğince hanede kim kalırsa kalsın, sadece ninenin ve eşinin gelirine bakılır. ikisinin geliri toplanır ve ikiye bölünür. sonuç 423,58 TL altındaysa 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığı baglanır. aksi durumda baglanmaz. ninenin eşi yoksa, bu durumda ninenin aylık geliri 1'e (bire) bölünür. bu miktar 423,58 TL altındaysa aylık baglanır, aksi takdirde baglanmaz)

sorun çıkartırlarsa 2022 sayılı Kanun'un birinci maddesi'nin 2. fıkrasının gereğini yapmalarını söylersiniz kafi:) aksi durumda BİMER aracılıgıyla bu işi çözeriz dersin. Kanun ninenden yana çünkü.

evet, 2022 sayılı Kanun'un 1. maddesinin 2. fıkrası ne diyor bakalım:)

Madde 1 (Değişik: 14/4/2016-6704/1 md.)

Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar, nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar veya 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (2.332) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.

Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz.

Kalem abla,

Evet abla bütün şartları sağlıyor yaşlılık aylıgı almak için fakat nafaka bağlanması mümkün olarak görüldüğü için verilmiş.Çocuklarından nafaka alabilirmiş kanunda da öyle yazıyor yoksa benmi yanlış yorumluyorum. Ayrıca çok sağol ablacım çok yardımcı oldun.

yusuf.hami ninen şimdi kimlerle kalıyor ve eşi hayatta mı? eşi hayattaysa her ikisinin herhangi bir geliri var mı? çocuklarının durumları nasıl? hepsi evli mi? kaç çocuğu var ?

kalem hanım bişe sorcaktım
mesela maaşım atıyorum kasım 15 inde işe başladığım
için kesildi eylül 7 sinden itibaren kasım 15 ine kadar geçen süresine kadar olan parayı alırmıyım

yusuf.hami ablası sen önceki mesajımda yazdığım gibi 2022 sayılı Kanun 1. maddesinin 2. fıkrasına göre 65 yaş üstü 2022 yaşlı aylığının baglanması gerektiğini aksi takdirde BİMER aracılığı ile 2022 aylığının baglanmasını talep edeceğini söyle. sorun çıkartırlarsa da bir dilekçe hazırla ve BİMER'e gönder.

ablacım çok sağol dilekçe yazarken yardımcı olabilir misin?

@mirhat

ne Kasım'ın 15'i sen eylül'de zaten 1 eylül'den 1 aralık'a kadar olan eylül, ekim ve kasım aylarının aylıklarını 3 aylık olarak peşin aldın:)

kasım'da işe girersen aralık ödeme dönemi öncesi aylığın kesilir ve aralık dönem aylığını alamazsın. alacagın da vereceğin de olmaz:)

2022 aylıkları;
mart ödeme döneminde: mart, nisan ve mayıs,
haziran ödeme döneminde: haziran,temmuz ve agustos,
eylül ödeme döneminde:eylül,ekim ve kasım,
aralık ödeme döneminde: aralık, ocak ve şubat,
olmak üzere 3 aylık olarak dört ödeme döneminde peşin ödeme yapılır.

eylül'de sana eylül, ekim ve kasım'ın ödemesi yapıldı özetle:)

Abla 6 çocugu var 3 çocugu emekli 2 si çalışıyor 1 i çalışmıyor su anda bizimle kalıyor eşi hayatta değil kendişsinin bir geliri yok.çocuklarının durumları normal çok iyi değil

yusuf.hami tamam ablası, rahat ol:) ninene o yaşlı aylığını baglatacagız inşallah. sen bir kez daha vakfa git dediklerimi yap, sonra gerekirse dilekçeyi kendim hazırlarım. BİMER'le çözeriz bu işi.

Allah razı olsun ablacım teşekkür ettim.Allah gönlüne göre versin.

Agustos 23 te maas icin basvuru yapildi 15 gun sonra onaylandi nezaman maasimi alirim

arda88335 agustos'ta kaymakamlıkta bulunan vakfa raporunuzla birlikte başvurduysanız bu durumda aylık başlangıç tarihiniz 1 eylül olur. size 1 eylül'den 1 Aralık'a kadar birikmiş ödeme + aralık dönem maaşı birlikte ödenecek. tüm ödemelerinizi aralık ayında doğum yılınızın son rakamına göre belirlenmiş günde herhangi bir PTT şubesinden alabilirsiniz.

rapor oranınızı yazarsanız ne kadar alacağınızı hesaplayabilirim.
doğum yılınızı da yazarsanız ödemeyi alacağınız gunu de yazarım.

Son düzenleme:
arda88335
8 Aralık 2017'de T.C. kimliğinizle birlikte herhangi bir PTT şubesinden 2265,96 TL ödemenizi çekebilirsiniz.

cok tesekkur ederim sagolun birde hangi aylarda aliyoruz ayligi bellirli net aylar varmi ve mikatar nekadar oluyor

arda88335 2022 aylıkları dört ödeme döneminde 3 aylık olarak peşin ödenir.

Aralık ödeme önemi: aralık, ocak ve şubat'tan oluşur. aralık'ta 3 aylık olarak %40-69 olanlar 1132,98 Tl peşin alacak.
ama senin ilk ödemen olduğu için aylık başlangıç tarihinden 1 aralık'a kadar birikmiş ödemen (1132,98 TL) + aralık dönem aylığını (1132,98 TL)toplu alacaksın.

diğer ödeme dönemleri ise;
Mart ödeme dönemi: mart, nisan ve mayıs.
haziran ödeme dönemi: haziran,temmuz ve agustos
eylül ödem dönemi: eylül, ekim, kasım

yani işin özeti, 2022 aylıkları 3 aylık peşin olarak şu aylarda ödenir: mart, haziran,eylül ve aralık:)

2017 yılının ikinci altı ayı 2022 aylık miktarları için bkz: https://www.engelliler.biz/forum/20...iktarlari-ve-muhtaclik-siniri-belli-oldu.html

2018 yılı 2022 aylık miktarlarını öğrenmek için Ocak 2018'in ilk haftasını bekleyeceksiniz.
çünkü, 01.01.2018 tarihi itibariyle 2022 aylıkları yeniden belirlenecektir, artacaktır:)

Gercekten cok tesekkur ederim cok sagolun ozaman mart haziran eylul aralik aylarinda alacagiz anladim zaman ayirdiginiz icin cok tesekkurler

@Kalem abla merhaba gecenlerde anneannemin yaşlılık aylıgı için sana bir kaç soru sormustum sonradan BİMER'e yazdım BİMER ümraniye sosyal yardımlaşma vakfına yönlendirmiş konuyu vakfı telefonla aradım tekrar başvurmanız gerekiyor dedi heyet tekrar değerlendirecekmiş sanırım nasıl bir gerekçe sunmalıyım yardımcı olabilir misin?anneannem bizimle kalıyor

evin geliri 423 ün üstünde fakat bildiğim kadarıyla anneannem eşi ve kendisi ile değerlendirilecek?

nafaka alabilir gibi bir sebepten ötürü ilk başvurumuzu reddetmişlerdi?
Abla bir dilekçe hazırlayabilir miyiz rıca etsem.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt