Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 Maaşı Alanların Durumları Tekrar Değerlendirilecek

Daha önce annesinin babasının sadece sağlık haklarından yararlanmak suretiyle 2022 maaşı alamayanlar ve bu konuda epeyce büyük sıkıntı yaşayanlar, bu sıkıntıdan kurtulmuş olacaklar, bilindiği gibi her ne kadar yönetmelikte anne babasının sağlık haklarından yararlananlar 2022 maaşı alamaz diye bir ibare olmamasına ve bu yolda kazanılmış bir mahkeme olmasına ragmen kurumda memurlar maalesef daha evrakı işleme dahi almadan reddediyorlardı, ancak son düzenlemede artık anne babasından yararlananlar 2022 maaşı alabilecekler ve bu kişilerden bu yönde hiç bir evrak istenilmeyecektir.

5.11. Aylık almakta iken, kanuni yakınının sağladığı sağlık hizmetlerinden yararlanmak için aylığından feragat etmesi nedeniyle aylıkları kesilenlerden, daha sonra yeniden aylık talebinde bulunmaları halinde sağlık yardımından yararlanmadığına dair ayrıca belge istenmeyecektir.

öncelille paylaşımından dolayı karaali01 arkadaşımıza tşk ederim şimdi benim anlayamadığım kısım acaba 1 acaktan itibaren anne veya babanın sağlık güvencesinden faydalanabilecekmi 2022 engelli maaşı alan birey ? bilen arkadaşlardan konuya bir el atıp açıklık getirmelerini rica ediyorum tşk ederim

kişi başı 115 tl ... aşmayanlara verilecektir deniyor. yani genelleme yapılıyor bu durumda 4 kişi yaşıyorsa bir evde toplam geliri 460 TL yi geçmemeli mazallah geçerse engelli maaşı falan vermeyecekler işte. bunun neresinde İLERİ gitmek DURUMUN İYİLEŞMESİ bu parayı 3 ayda bir veriyorlar insanlara. Bireyin bağımsız bir birey olma hakkına yönelik yararlanılıyor bu haktan çok yazık ki insanları dilenci durumuna düşürmekten başka birşey değil bu yasa. Ve bu toplumu aptal yerine koyanlar herkesin başına öyle bir çuval geçirmişler ki gerçekleri örtmek içinde her türlü cambazlığı yapıyorlar. Evde bakım aylığı maddesi de kişinin tüm gelirlerini dikkate alınır derken ek bir madde ile bunu dört kişi yaşıyorsa hepsinin gelirleri toplamına getirilmiştir askari ücretin 3/2 si denmiştir (460 TL) -- 2022 kapsamındada kişinin gelirleri toplamına göre ve üzerinde taşınmaz taşınır gayrimenkul olup olmamasına göre bağlanıyordu ve bu doğrultuda ödemeler yapılıyordu. YANİ İNSANLARIN BİREY OLMA HAKLARI ELLERİNDEN ALINIYOR ... İŞTE KÖLELİK DÜZENİ BUNUN DİGER ADIDIR. Sıradan bir Avrupa ülkesinde şuan krizle boğuşuyorlarken bile BİREYİN TOPLUMSALLAŞMASI ve yaşam hakkına dönük hak gaspları yapılması bir yana verilen haklar korunup geliştiriliyor.

aynen haklısın sputnik.yeni yasa hiçte iyi olmayacak gibi geliyor bana . tek geliri 3 aylık olan insanlar var o maaşıda keserlerse ne diyim zaten sydv ye devredilmesi bile maaşların tehlikeye girmesine sebep sayılır

yani tekrardurumları degerlendirildiğinde karı koca yaşlılık maaşıni bile 2 si alamayacak çünkü 115 tl yi geçiyor açlık sınırı bilmem kaç olmuş 115 TL ile kim bir ay geçinebiliyor inanılır gibi değil

alması bir bela gerı iptal ettırmesi ayrı bir bela.2 ay önce memur oldum. 2 aydır ugrasıyorum halen iptal ettıremedım maaşımı. eşimde maaş alıyordu onuda kestırmek istıyorum ama kurumlar degışmış bir türlü halledemedım. sgk,ya gıdıyorum sosyal yardımlasmaya gönderıyor. oraya gıdıyorum sgk.ya gönderıyor. s. yardımlasma iptal edıyor durumum pasif oluyor gerı sayfalarmı güncellenıyomuş ne oluyomuş bir bakıyoruz gerı aktıf olmuş aha yeni maaş gününede 15 gün kaldı şimdi maaşlarımızı yatırır gerıde faizıyle isterlerse hiç şaşmam.

çok doğru mert54 ;

115 tl ile 1 ay yaşanırmı acaba . eve gelecek heyetten biri yada milletvekili ayda 115 tl alsa yada 3 ayda 730 tl alsa napardı bilmiyorum.bu nasıl kanun allahım ya

paradoks79 ne desen haklısın .bende bi ara iptal ettirmeyi düşünüyordum.yapamadım vazgeçtim

ben onlardan para maaş vs istemiyorum. 1 ay boyunca dolabımı doldursunlar yeter. öyle lükste değil peynir zeytin reçel yeterli. 115 tl nin üstü onlara kalsın. ;) Heralde büyüklerimiz bizden iyi biliyorlardır. Değil mi ?

Arkadaşlar,

forumda özellikle 2022 maaşlarının SYDV'ye devredilmesiyle ilgili yoğun bir bilgi kirliliği var. Çoğu arkadaşımız durumu eski SGK yönetliğine göre değerlendirmiş. 2022 mevzuatı tamamen değişmek üzere. En yakın zamanda ilgili Aile ve sosyal pol. bakanlığı yönetmeliği yayınlanacak.

Ben SYDV çalışanıyım. SOrusu olan varsa yardımcı olayım.

Merhaba selçuk arkadaş bu 2022 dolayı ceza gelmişti taksitlendirdim bi taksidini ödedim başka ödemedim arayan soran olmadı af gelirmi yada çalışan engellide bu maaşı alabilirmi

Sn. Selçuk Mumcu;
Engellinin maddi hakları 2022'den ayrılması ve muhtaçlık şartı aranmaması gibi bi çalışma var mı? Engelli demek bi anlamda muhtaç demek, hele hele çalışmıyorsa...

berkemeteatasoy;
Af gelip gelemeyeceğini bilemem ama borcunuz gelir idaresi kayıtlarında tutuluyordur. ödemediğiniz tutarların faizleri işlemeye devam eder yine. Sen vergi dairesiyle görüş yine de.

TTedTT;
Şimdi bu 2022 sayılı yasaya göre alınan maaşlar yine 2022 sayılı yasaya göre alınmaya devam edecek; Ama muhtaçlık tespitini biz 3294 sayılı kanuna göre yapıyoruz ve 2022 maaşı alanlar içinde artık bu geçerli olacak. Zaten muhtaçlık şartının aranmaması diye bir şey söz konusu olamaz. Zira hanede kişi başı gelirin 115,97 TL'den az olması şartı zaten muhtaçlık şartına işaret eder.

Bunun haricinde tüm 2022 aylığı alanlar 2013 Mayıs ayına kadar tekrar değerlendirilecek ve malesef bir çok kişinin aylığının kesileceğini öngörüyorum. Eğer evde bakım şartlarını sağlıyorlarsa ben 2022'den ziyade kişilerin o aylıktan yararlanmasını tavsiye ederim. Hem şartları daha esnek hem de aylık bazda daha fazla bir tutarı var.

Peki Bu haber yalanmıydı okadar engelli aldatılıyormu?

Özürlü ve yaşlılar için hazırlanan 2011-2013 yıllarını kapsayan eylem planında 9 milyon özürlünün "ağır özürlü" olma şartı aranmaksızın "bakım sigortası" sistemine geçirilmesine yönelik başlatılan çalışma kısmi olarak sürdürülürken, sosyal güvence modelinin çok daha acil bir öncelik olduğunda karar kılındığı öğrenildi. Mevzuatın tamamlanmasının ardından uygulamanın en geç 2013'te hayata geçirilmesi planlanıyor

http://www.engellilersitesi.com/Detay/10156/EVDE-YAKININA-BAKANA-EMEKLILIK-GELIYOR.aspx

Sn. Selçuk Mumcu;
Ben büyük ailemle kalıyorum, benim için evde bakımda alınıyor. Ben evliyim kanunen annem-babam bana bakmakla mükellef değilken ve 2022 için evde bakım bir gelir olarak değerlendirilmezken "hanede kişi başı gelir" demişsiniz, hane geliri bana uygulanırsa 2022 kesilmeli ama aşağıdaki 2022 sk. hükümlerine göre aylığın kesilmesi kanuni işlem gibi gözükmüyor. Bu hane gelirinin uygulanması mevzuata aykırı(18+ engelliler için). Genelleme yaparak yanlış bilgilendirme yapmış olmuyor musunuz? 2022 içinde engellilerin(18+) değerlendirilmesi diğer muhtaç vatandaşların değerlendirilmesinden farklı değil mi? Kanun farklı diyor. Ayrıca 3294 sk.nın engellilere uygulanması 2022 sk.nın mevzuattan kaldırılmasıyla gerçekleşir.

2022sk.
b) 7 nci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girecek derecede özürlü olduklarını yetkili hastanelerden alacakları özürlü sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan 18 yaşını doldurmuş ve herhangi bir işe yerleştirilememiş olan özürlülerden; kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmayan ve her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması itibariyle 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanları,(3) Evli olanların aylık gelirlerinin hesabında, eşlerin 2022 sayılı Kanuna göre aldıkları aylıklar hariç olmak üzere, her türlü mal ve gelirlerinden Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre aile masraflarına iştirak edebileceği miktar ayrıca dikkate alınır.

(4) Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ödenen bakım ücreti muhtaçlığın tespitinde bir gelir olarak dikkate alınmaz.

Evet yönetmelikte dediğiniz gibi evde bakım aylıklarının bir gelir olamayacağı hüküm altına alınmış; fakat kızılcahamam eğitimlerimizde her ne ad altında olursa olsun tüm gelirlere bakmamız gerektiği bildirildi bize. Yeni yönetmelikte bunun değişeceğini düşünüyorum.

Ben size bir vakıf çalışanı olarak bildiğim şeyleri aktarıyorum arkadaşlar, söylediklerim bakanlığımız uzmanlarının açıklamalarına dayanıyor. Şu an hukuki zemin tam olarak oluşmadığı için sizlere sanki kafamdan uyduruyormuşum gibi geliyor olabilir ama edindiğim bilgileri aktarıyorum size. Ben de evde bakımın gelir hesabı içine katılmaması taraftarıyım. Lakin bize anlatılanlar bu şekilde.

3294 sayılı kanun da engellilere uygulanırken aslında orada anlatmak istediğim hane bazlı yaklaşımdı. Yani 3294'ün hane bazlı anlayışı incelemeleri biz yaptığımız için engellilerin muhtaçlığının belirlenmesinde de geçerli olacak. Hanede kim varsa o kişilerin gelirleri ve sayısı etkili olup akraba olsa da hanede bulunmayan birinin geliri ve diğer koşulları etkili olmayacak.

İnşallah bir çalışma ile evdea bakım ücretini gelirden saymazlar; fakat bize anlatılan gelirden sayılacağı.

Anlaşılan o ki çok kişinin maaşı'nın tehlikede olduğudur.

Hangi konularda bilgi kirliliği var soyler misiniz Selçuk Bey?
Kanun değişti, Yönetmelik değişti, Sizin söylediğiniz genelge yayınlandı da bizim mi haberimiz olmadı!
Yok egitim almışsınız vs bize ne? Vatandaş olarak hakkımızı biz yasal yollardan arayacaksak geçip de sizin söylediğiniz Kızılcahamam topğlantılarını mı esas alacagız? yapmayın burası orman ulkesi değil hukuk ulkesi yani oyle iddiada bulunuyor!
Genelge yayınlanana kadar İlgili Kanunu esas alacagız diyorsunuz hade buyrun kanun ne diyor? Bir dediğiniz bir dediğinizi tutmuyor( Bunda da 3294 sayılı yasayı esas alacagız diyorsunuz. 2022 ile ilgili kanun değişmeden bunu yapamazsınız!). Dedikleriniz gerçekleşebilir de ama unutmayın henuz gerçekleşmedi yürürlüğe giren, değişen bir mevzuat hukmu yok bu konularda henuz! Bakın bu konuda bakanlık egitim verebilir ve bu konularda çalışan da olabil,irsiniz ama bu bizim söz soyleme ve eleştirme hakkımızı almaz.
Yasalar karşısında bakanlık da mudurluk de siz de biz de eşitiz. Yasa ne diyorsa o yani!
mevzuat ne diyorsa onu yapacak vakıflar bildiğini değil!
Ha kanun değişir, Yeni yönetmeliğinizi çıkarırsınız, dediğiniz genelge yayınlanır buna ses kimse çıkarmaz. Çünkü o zaman yasal olur.
Öbür türlüsü mevzuat değişikliği olmadan kusura bakma siz bilgi kirliliği yaratmış olursunuz. Çünkü dayanagınız aldıgınız egitim bakanlıgın sözleri vs vs.
Kanun ne diyor bakalım ve bir örnekle derdimi anlatayım size!

Kanun der ki:

"Madde 1 – (DeğiĢik birinci fıkra : 5/3/1992 - 3783/1 md.) 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece, 300 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır. (1) "

Siz başka bir yerde SGK'dan 227 tl aylık alan bir arkadaşımızın sorusu uzerine muhtaçlıgın hanedeki kişi saysıına göre degerlendirilecegini söylediniz. Yukarıda alıntıladıgım kanun maddesine göre bu mumkun değil. Bu maddeyi dikkatli okuyun. Size bunu uzun uzadıya izah edecek değilim.
Diyelim ki arkadaşın tüm gelirlerini topladınız ve kişi saysıına böldünüz. Muhtaçlık sınırını geçmedi ve aylıgı bagladınız. Ama kanuna göre buna yersiz ödeme iddiasıyla borç tahakkuk ettirilmesi gerekecek.
Çünkü Kanun SGK'dan gelir hakkı olanların hak sahibi olamayacagını yukarıda çok net yazmış. Siz bunun aksine bir uygulamadan bahsediorsunuz.
Lütfen önümüze mevzuat hükümlerini koymadan ve bahsettiğiniz hükümler yayınlanmadan iddiada bulunmayın. Çünkü ortada yürürlükte olan mevzuat şu an bunlar aksi iddia olur. Taki bahsettiğiniz hükümlerle ilgili kanun değişikliği olana mevzuat değişikliği olana kadar!
Özellikle tüm arkadaşlara soyluyorum. Lütfen muhtaçlık durumlarını özellikle sitede yazın. Devlet kurumu diye her işimizi onlara bırakıp haklarımızı aramayacak değiliz!
Ve unutmayalım ki yargı denen bişi de var zaten.
SGK'dan aylıgı olan vatandaşa hanedeki kişi saysıına düşen miktarla birlikte muhtaç bulununca aylık baglanacak ve söyleyin biz bu vatandaşa sonradan borç çıkartılmayacagını nerden bileceğiz?
Vakıflar muhtaçlık araştırmasını yürürlükte olan hukumlere gore yapsın. Hade yonetmelikten vazgeçtim kanuna gore yapsın!
Yahu ne bilelim biz rüşvet iltimas keyfilik kayırmacılık olmayacagını?
mevzuat hukumleri yayınlanacak ki ona bakacagız yapılan uygulamaları tartacagız.
Sakın bilgi kirliliği demeyin. mevzuat yayınlanana kadar yürürlükte olan mevzuat hukumleri uygulanmalıdır.

Bahsettiğiniz yönetmelik genelge yayınlansın gorelim bakalım bi. O zaman mevzata bakar mevzuata uygunsa tamam deriz. mevzuat ne derse odur, sesimiz çıkmaz. Ama aksi mumkun değil. Biz de geçer yargıda solugu alırız!
Ayrıca bilirsiniz yargı da kızılcahamam egitimlerini bakanlıgın dediklerini değil yürürlükte olan mevzuatı dayanak alır.

+1 Kalem,
Üniversitede bile anlatılanlarla paradoks halinde durum görsek muhakkak sunum sahibinden bu paradoks için açıklama isterdik ama siz bunu yapmadıysanız eğitimlerde, üzgünüm ki bilgi kirliliği yapıyorsunuz. Üstelik mevzuat değişecek diyerek dedikodulara ortam hazırlıyorsunuz. Hukukun üstünlüğü varsa bu ülkede aşağıdaki kanun ortadan kalkmadan söylemleriniz gerçekleşmesi mümkün değildir.

2022sk.
b) 7 nci maddenin ikinci fıkrasının (a) bendi kapsamına girecek derecede özürlü olduklarını yetkili hastanelerden alacakları özürlü sağlık kurulu raporu ile kanıtlayan 18 yaşını doldurmuş ve herhangi bir işe yerleştirilememiş olan özürlülerden; kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmayan ve her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması itibariyle 2022 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan daha az geliri olanları,

(3) Evli olanların aylık gelirlerinin hesabında, eşlerin 2022 sayılı Kanuna göre aldıkları aylıklar hariç olmak üzere, her türlü mal ve gelirlerinden Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre aile masraflarına iştirak edebileceği miktar ayrıca dikkate alınır.**

**(4) Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından ödenen bakım ücreti muhtaçlığın tespitinde bir gelir olarak dikkate alınmaz.
Yardımlarınız için teşekkürler.

2022 aylıgında gelir hesabında evde bakım aylıgı da mı dikkate alınıyor yoksa? Bu kısmı atlamışım saol TTnet. bu noktayı ve diğer ilgili maddeleri sen sunmuşsun. Saolasın.
Anlaşılan bu konuları sıkı takip etmemiz gerekecek mevzuat değişikliği olup yayınlanana kadar.

Bu arada inşallah vakıflar, mevzuat değişikliği olmadan bu şekilde sizin dediğiniz gibi 2022 aylıgına başvuranların muhtaçlık taramaısnı yapmıyordur Selçuk Bey. . Eğer bu şekilde yapıyorsa yasal olmayan işlem yapıyor demektir.

Sn. Kalem,

Bilgi kirliliğinden kastım sorulan sorulara verilen doğru cevapların yanında bir çok hatalı, yanlış yönlendirici cevapların da olması. Ben burada sizleri ön bilgilendirmek maksadıyla bir kaç bilgi paylaştım. İlgili mevzuat değişmedi ama değişecek diyorum. Edindiğim bilgiler de sokaktaki vatandaştan değil bakanlığımız sosyal yardım uzmanları ve hukuk müşavirleri kaynaklıdır. Haklı savunmanızı anlıyorum; fakat burada bana yönelttiğiniz eleştirileri bir kenara bırakarak önümüzdeki süreçte olacaklar hakkında bir kaç fikir sahibi olursanız 2022 aylıkları ile ilgili uygulama tam olarak yürürlüğe girdiğinde edindiğiniz ön bilgiyle yeni düzenlemeleri daha iyi kavrayabilir, daha rasyonel yorum yapma kabiliyetine haiz olabilirsiniz.

Vakıflar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı birer kamu kuruluşlarıdır. Yaptıkları işlemlerin hepsi tamamen mevzuat kaynaklıdır. Yasal olmayan işlem yürütüldüğünü düşündüğünüzde hakkınızı yargıda arayabilirsiniz.

Örneklediğiniz 2022 Sayılı Kanun'un 1. maddesinde kişilerin SYDV'lerden muhtaçlık belgesi alması hükmü yer almakta ama muhtaçlığın hangi kriterlere göre değerlendirileceği ilgili bir bilgi yer almamakta. Ben muhtaçlıkla ilgili açıklamalarımda başvuran bireyin sosyal güvencesinin olmaması gerektiğini de ayrıca açıklamadım. Zaten SGK kaydı bulunan biri başvuru dahi yapamayacaktır. Başvuran kişinin sigortasız olduğu durumlarda dediğim hane bazlı gelir tespiti geçerlidir. Bu durumda yersiz ödeme gibi bir şeyden söz edemeyiz. Ben sigortalı olanlar da başvuru yapabilecektir tarzında bir şey de söylemedim. Siz benim muhtaçlık tespitinde yapılan gelir testi ile ilgili verdiğim bilgilere dayanarak şu anki tüm mevzuatı silip yerine sadece benim dediklerimi koymuşsunuz. SGK'dan gelir elde edenler, özür oranına göre vücut fonksiyon kaybı oranı %40'tan aşağı olanlar, nafaka alanlar eskiden olduğu gibi yine aylıktan yararlanamayacaklar.

Dediğim gibi bir vakıf çalışanı olarak benimkiler çok yakın zamanda olacaklar hakkında bir önbilgi sadece. Öyle ki şu an 2022 aylığı başvurusu için gittiğiniz SYDV'ler aldıkları başvuruları hukuki zemin netleşince dediğim kriterlere göre değerlendirecektir. Siz haklarınızı sonuna kadar savunacaksınız elbet. Benim amacım burada bilgi vererek karşılıklı etkileşim sayesinde hem siz hem de kendi adıma önümüzdeki süreç için yararlı çıkarımlar sağlamak. Yine bu kapsam öğrenmek istediğiniz bir şey varsa yardımcı olmaya çalışırım.

Bu yazıyı sizin nezdinizde diğer arkadaşlara cevaben de yazmış olayım. Art niyetli biri olmadığımı bilmenizi isterim.

Bakın art niyetli oldugunuzu hiç düşünmedim. Söyledikleinizi uydurdugunuzu da. Ben yazdıklarınızı mevcut mevzuata göre degerlendirdim hepsi bu. Tabi ki verdiğiniz bilgiler önümüzü görmek açısından kıymetli. Fakat hepsi bu. Yani duyumlara dayalı ve bizim açımızdan önümüzü görmek açısından önbilgi sadece. İlgili mevzuat değişikliği olana kadar da boyle. Bu duyumları elbette tartacagız düşüneceğiz kafa yoracagız.

Gelelim benim verdiğim örneğe. Arkadaş şöyle demiş:
"41 yaşındayım 17 yaşımda geçirmiş olduğum iş kazası sonucu sol el 3parmağımı kıyma makinasına kaptırdım yüzde 14 oran verildi ve maaş bağlandı şu an aldığım maaş 127 tl. 2012 bu yıl temmuz ayında devlet hastanesine özürlü kimlik kartı için muracat ettim .."

Bakın sgk'dan bir gelir baglanmış ona, bunu soyluyor.

Siz şöyle cevap vermişsiniz:

"Sizin 127 TL'lik geliriniz ve eşinizin asgari ücreti toplamını ve başkaca geliriniz varsa onları da ekleyerek bulacağınız toplam gelirinizi hanenizde bulunan kişi sayısına bölerek kişi başına düşen aylık gelir miktarını hesaplayın. Bulacağınız tutar 115,97 TL'yi geçmiyorsa başvurunuzu yapın. "

Yukarıda ne diyorsunuz, alıntıladıgım yerde vatandaşa ne cevap veriyorsunuz uyeye? Bu ön bilgi vermeye benzemior pek. Siz duyuma göre bilgi veriyorsunuz. çelişkili konuşuyorsunuz.
mevzuata gore cevaplayabilirr, sonra da ama çok yakında şöyle olacak diyebilirdiniz di mi? Ben farkettim, söz değiştirip duruyorsunuz.
Elbette yardımcı olmaya çalışıorsunuz bu konuda teşekkür.
Ama şunu bilin burada kimsenin ayrıcalıgı yok, olamaz. Yasa ne diorsa o. her memur, her çalışan, gelecekteki mevzuatı soyleyip ona göre vatandaşı yonlendirmeye kalkar bilgi vermeye kalkarsa bu iş olmaz.
Ayrıca benim endişelendiğim acaba vakıflar da sizin gibi işlem yapmaya başladı mı? Bu konuda artık emin değilim.
Anlıyor musunuz?
Mevzuat nasılsa değişecek diye yürürlükte olan mevzuat yok sayılamaz bu hak kimsede yok. Ha olasılıklardan bahsetmek ayrı mesele.

Ayrıca nafaka yükümlüleri ile ilgili TMK 364. madde de var ki buna atıf var Kanun da. Bu işi ne yapacak kurum muhtaçlığı tesbit ederken?
Ha mevcut mevzuattan memnun muyuz? Hayır, değiliz. Amaq bundan daha beter karışık bir düzenleme de hiç istemeyiz. O yuzden soylediklerinizle yani olacak değişikliklerle inanamayacagınız kadar fazla ilgileniyorum.
Olumsuz, daha kötu bir olasılık durumunda haklarımızı mevzuat degişmeden aramak açısından o da.
"Kurumlar ne derse o" düşüncesi eskilerde kaldı.

Kısa ve net bir soru soracağım söyledikleriniz çok kafa karıştırıcı. Önceden 18 yaşından büyük özürlülerin muhtaçlığı tespit edilirken tüm gelirden örnek veriyorum mutfak masrafları faturalar v.s düşüldükden sonra kalan miktar kişi sayısına bölünüp öyle karar veriliyordu. Şimdi ise net bir rakamdan bahsediliyorki 115 tl gibi komik bir rakam. Eğer durum böyleyse 2022 maaşı alanların %90 (Abartmış olabilirim) tehlikededir. Yanlışmı düşünüyorum?

Orada arkadaşımız maaş bağlandı demiş. Bunun bir SGK geliri olduğuna dair bir bilgi göremiyorum ben. Bir çok farklı özel ya da kamu kurum ve kuruluşu engelli vatandaşlarımıza aylık bağlıyor.

Ha mevcut mevzuattan memnun muyuz? Hayır, değiliz. Amaq bundan daha beter karışık bir düzenleme de hiç istemeyiz. O yuzden soylediklerinizle yani olacak değişikliklerle inanamayacagınız kadar fazla ilgileniyorum.
Olumsuz, daha kötu bir olasılık durumunda haklarımızı mevzuat degişmeden aramak açısından o da.
"Kurumlar ne derse o" düşüncesi eskilerde kaldı.

İşte ben de mevzuat değişecek diyorum, haklarınızı aramak için şu andan itibaren çalışmaya başlayabilirsiniz.

Anlaşılıyor, yüzde 14 oran verildi ve maaş baglandı diyor kaza sonucunda. Hadi anlamadınız bu gelirin ne oldugunu sorabilirdiniz di mi? Ama çok net hemen hanedeki kişi sayısına düşen miktar deyip konuya girdiniz.

Link verim okuyun cevabınızı tekrar Selçuk Bey. Buyrun:http://www.engelliler.biz/forum/202...detayli-bilgi-alabilir-miyim.html#post1211264

Arkadaşa sizin geliriniz diyorsunuz. 2022 aylıgı alanın bir geliri olacak, bu da sınırı geçecek ve siz kişi başına düşen miktarı hesaplayacaksınız olmadı buı.

Bu önbilgiye benzemior gordugunuz gibi. Ayrıca bunun gibi çelişkileriniz beni şahsınız açısından değil ama vakıflar'ın yaklaşımı ve çalışanlarının egitimi açısından ciddi endişelendirdi.

MertAta;

% 90 biraz abartı olmuş ama şu an belli bir yüzde tahmini var bakanlığın. Düşeceği kesin. Bunun yanı sıra evde bakım aylıklarının da önümüzdeki yıllar içinde SYDV'ye devredileceği de konuşuluyor. Bu tabi net bir bilgi değil ama eski genel müdürümüz şimdiki iç işleri bakanlığı müsteşar yardımcımız bahsetti bu konudan.

Son mesajınızı yeni gördüm. ön bilgi olarak degerlendirmeye alıyoruz tabi. yardımcı olmanız guzel ama yanlış bilgilendirme ypmayın. ben de sizi uyarayım, madem kurum çalışanısınız dikkatli ve sorumlu davranın lutfen.

Kalem;

kişinin aylık sınırı geçen geliri olabilir. burada hanede kişi sayısı fazla ise bu gelir otomatik olarak azalacağından 2022'den yine yararlanabilir. Burada bir problem yok. Olmadı dediğiniz nedir tam olarak?

Ve merak etmeyin, malmüdürlüklerinin aylarca uğraştığı maaş işlemlerini 15 günde karara bağlayarak gayet güzel işler başardığımızı göreceksiniz.

Kalem hanımın dediği gibi varolan yasa zaten karmakarışık ve ihtiyaçları karşılamakta yetersiz sevgili Selçuk Mumcu, bundan daha kötü bir yapı inşa edilerek sosyal yardımların amacının sapması yıkım olur ki bu durum hükümetin ve ASP'nin sosyal devlet politikalarıyla çelişir. Misal ben, evliyim ama muhtaç olduğum için ailemle barınıyorum(param olsa neden kalayım eşimle çocuğumla).Evdekiler bana kanunen bakmakla mükkellef değilken 3294 sk. ile muhtaçlık şartı aranıpta 115tl gibi komik fert geliri şartı bana dayatılırsa hak sahipliğim elimden alınır. Böyle birşey olabilir mi? Saçma değil mi?

Selçuk Bey anlattıgımı anlamadınız o halde şöyle deneyim.

2022 sayılı kanun da bahsi geçen şu ibareden hangi gelir ve aylık hakkı olanları anlıyorsunzu sıralar mısınız bi?

"sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan"

Ayrıca kaza sonucunda yüzde 14 lük raporu esas alıp aylık baglayan vakıf vs mi var yoksa?

Tüm özel kurumlar bile yardım yaparken engellilik tesbiti için en az yüzde kırkı esas alırken hem de.

Ayrıca yine aynı Kanun'da geçen şu ibareden ne anladıgınızı ögrenebilir miyim?

"nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan" Muhtaçlık tesbitinde hane bazlı yaklaşımda bulunurken bu ibareyi nereye koyacaksınız?

Üst Alt