Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

2022 Maaşı Alanların Durumları Tekrar Değerlendirilecek

bakın kişinin geliri olabilir dediğimi siz her halde sgk da dahil herhangi bir geliri olabilir olarak algılıyorsunuz. SGK'dan gelir hakkı olan birisinin başvurusu da kabul edilmeyeceği için bizim konumuzun dışında kalıyor. Ben gelir derken SGK hariç her hangi bir gelirden bahsediyorum. Yine ilgili kanuna göre nafaka da hariç.

"sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan" ibaresinden de ssk bağ-kur emekli sandığı'ndan bir gelir hakkı olmayanların anlaşılacağını hepimiz biliyoruz.

anlaşıldı böyle olmayacak? peki o 127 tk aylığı kaza sonucunda yuzde 14 luk raporu esas alarak kim baglayabilir sizce söyler misiniz? madem sgk dışında bir gelir zannettiniz. Hangi kurum baglayabilir bu aylıgı sizce?

Sn. Kalem,

benim dediklerimi siz anlamıyorsunuz, sizin dediklerinizi de ben anlamıyorum. nafaka alan ya da alması muhtemel bir kişi zaten baştan 2022'ye başvuramayacak. başvuru şartlarını taşımadığı için. o yüzden bizim hane ziyareti ve gelir tespitinde bulunmamıza gerek yok bu durumda.

Daha sonra daha farklı bir platformda tartışma şansı elde ederiz umarım. Buradan anlaşmak gerçekten güç oluyor.

anlaşılmayacak bişi yok benim açımdan. yanlış bilgilendirdiniz. yanlışınızı da kabullenmiorsunuz. ya da konuyu bilmiorsunuz.

Bilgi kirliliğinden şikayet etmeniz uzerine bu kadar uzattım olayı da.
Kurum çalışanı olmanız sizi bundan muaf tutmuyor. Kimsenin yanlışıyla ilgilenmedim sizin yanlışlarınızla da ilgilenecek değilim.

iyi geceler.

Hele şu mevzuat yayınlansın bakalım bir de onları gorelim.

Uykumu kaçırdı bakanlık! rezalet bir tablo bu!

Selçuk Bey Şurada demişsiniz ki:

"Evet kanunda dediğiniz gibi evde bakım aylıklarının bir gelir olamayacağı hüküm altına alınmış; fakat kızılcahamam eğitimlerimizde her ne ad altında olursa olsun tüm gelirlere bakmamız gerektiği bildirildi bize. Yasa maddelerinde değişikliğe gidileceğine inanıyorum."

burada da yanlış bilgi vermişsiniz. Evde bakı aylıgının 2022 aylıgında gelir olarak dikkate alınmayacagı hukmu 2022 ile ilgili Yönetmelikle düzenlenmişti kanunla değil. Bunu düzelteyim öncelikle.
Bir de ilginçsiniz biz bi şeyler dedikçe söylemleriniz değişiyor. Neyse bu da sorun değil derdimiz bize yeter zaten.

Arkadaşlar
evde bakım aylıgı yönetmelikle düzenlenmişti. Yönetmelik hükümlerini düzenleme yetkisi maliye ve sgk müdürlüğüne verilmişti. Kurum değişikliği oldu ve ilgili kurum aile bakanlıgına devredildi. dolayısıyla bakanlık bu yetkiyi de devralmış oldu. Yeni yönetmelik düzenelenene kadar kanunu esas alarak düzenleme yetkisi var bakanlıgın.
Eger Selçuk Bey'in anlattıkları dogruysa, bakanlık yururlukte olan yönetmeliği dikkate almayacak ve sadece kanunu devralacaksa yandık.

Olasılıkları şöyle sıralayım (ilk aklıma gelenler) :
2022 kanunu değiştirmezlerse ve kanunu düzenleyene kadar bekleyeceklerse bu durumda yürürlükteki kanuna gore ne olur halimiz?
1. sgk'dan gelir ve aylık alanlar yine yararlanamayacak.
2. evde bakım aylıgı gelir hesabına dahil edilecek. Bu da şu anlama geliyor evde bakım aylıgı alanların çoğunun neredeyse yüzde doksanının 2022 aylıgı kesilecek. Hiçbir geliri olmasın sadece evde bakım aylıgı olsun bu aile hanede 5 kişiyse aylık kesilior. 6 kişi olurlarsa ancak kurtarır. tabi evde bakım aylıgından başka gelir yoksa. evde bakım aylıgı alanlar 5 kişi veya 5 kişiden azsa 2022 aylıklarını bu uygulama dedikleri gibi başlarsa unutsun gitsin. Ya da aile bakanlıgını topa tutmak için şimdiden yola koyulun. Maaşlar uçuyor elinizden zamanı iyi kullanmalısınız.
ama evde bakım aylıgı alıp da başka geliri yoksa ve hanede 6 kişilerse ancak aylık devam eder:)
3. Eger denildiği gibi Selçuk Bey'in bahsettiği uygulama başlarsa bu vakıflar nafaka miktarı yerine sadece gelirleri dikkate alacaklar. Düşünün haneye 1000 tl girior. 6 kişiler. kira vs giderleri saymayacaklar. bu durumda hanede 8 kişi olsa bile sınır geçilior:) Bu durumda olanların da 2022 aylıkları gidecek.
bu hane bazlı gelir tesbiti kimlere yarayacak?

Evde bakım aylığı almayan, ailesinde sigortalı çalışan olmayan, araba bile alamayan, ayda ordab burdan eline geçecek kişi başına düşen 115 lirayı geçmeyenler alacak.

örnek vereyim.
2 kişilik bir ailenin toplam aylık geliri 230 tl2yi geçmeyecek. Şaka gibi di mi?
3 kişilik bi ailenin toplam aylık geliri 345 tl yi geçmeyecek.
...
10 kişilik bi ailenin toplam aylık geliri 1150 tl yi geçmeyecek:)

NOT: TMK 364 maddeye göre nafaka yukumlusu yakınların durumu ayrı. Bu konuyu henuz dikkate almadım burada. Ben bu maddeden şikayet ederken buna sarılacak hale geleceğimi hayal bile etmedim!
Bakanlık, bu şekilde uygulama yaparrsa eger engellileri ailelerine ömur boyu tapulayacak! Daha beter bir durum yani. Düşünün 364. maddeden medet ummaya kalkıorum. O derece vahim bi hal bu.

evet, 2022 aylıklarını unutun arkadaşlar, denilenler dogru çıkarsa.

ya da bu işin aslını sorgularsınız ve haklılık payı varsa bakanlıga protesto çekersiniz hakkınızı ararsınız. susarsanız da siz bilirsiniz. E susanın hakkını herkes elinden alır tabe mustehaksınız derim o zaman da.

benim kafamı bozan sadece bu olumsuzluklar değil.
Bir de bu kurumlar mevzuatla bu kadar oynuorsa bildiğini okuyorsa keyfilik, kayırmacılık vs de olacaktır. beni asıl korkutan da burası. bu konuya daha sonra girecegim.

evet, yumruklar havaya yuhlamak için!
Aile ve sosyal politikalar bakanlıgı koskoca bir yuhu hakedior, ama bunlargerçekten gerçekleşirse her şeyi hak edior.
Eger sokaga çıkmaz hakkınızı aramazsanız artık siz utanın.

uykumuzu kaçırdılar sonunda, bakanlıgı kutluorum. Düşündükçe aklıam bir sürü şey gelior. olasılıkları sırala sırala bitmez ki. Ya bir şekilde bizim nabzımızı ölçmeye kalkıyor kurumdakiler. yavaş yavaş alışalım diye. bu ihtimalden tutun bi sürü ihtimal. Anlaşılan engelliler anlamaz ne yaparsak bişi çakmazlar da diye düşünüolar bence. cahiliz vesselam ya onlara göre. elimizze çamur uzatsalar uzanırız o derece yani.
müstehak mıyız sizce bunlara?
NOt. sinirden imla vs bakmadım, özür.

iyi geceler.
Bari bir şarkıyla veda edim bu sinirim geçmez yoksa "Sana kutsal gelen bin yıllık çınar, fiske vuruşuyla yıkılır bir gün" : http://www.youtube.com/watch?v=kD3WnzQlk3w&feature=youtu.be

bu selçuk beye göre 2022 toptan kaldırılmış lafı kıvırmanın bir manası yok melek hanım bilgilerinizi emek verip paylaştığınız için teşekkür ederim

sayın selçuk bey:
2022 maaşı alanlara hane ziyaretimi? olacak, yoksa sadece bütünleşik bilgisayar tarama sistemimi yapılacak

Evet evde bakım aylığının hesaba katılmadığını biliyorum ama o an yönetmelik yerine yasa demişim. Hatalı bir cevap vermişim kabul. Düzelttim. Sürekli cevaplarımın değişmesi sizin beni sürekli sıkıştırmanızdan her kelimemde bir hata aramanızdan kaynaklanıyor. Ben edindiğim bilgiye sonuna kadar güveniyorum; fakat burada yazarken bazı insani gerekçelerle hatalı ya da eksik aktarımlar yapılabiliyor. Bilgi kirliliği lafıma da sürekli atıf yaparak demagoji yapmayınız. Tek yanlış aktarım keşke yönetmeliğe yasa demek olsa.

Hepimiz insanız. Burada yasa koyuculara duyduğunuz öfkeyi benden çıkarmayın. En güzeli siz benim dediklerime bir kalem çekin ve mevzuatın yeni halini bekleyin. Ben de bundan sonra buradan bakanlığımız çalışmalarını aktarmayayım.

İyi günler.

çok güzel süper olur.bazıları hak etmediği halde alıp keyif çatmakta buna biri dur demesi lazım.
Ve ayrıca %40 rapor oranı olan bazı engelli vatandaş sahte rapor çıkarıp %85 üst alıp bakım parasıda almakta yetkililerden ricam bunları yeniden denetlensin.saygılarımla...

% 40 yerine % 85 rapor veren doktorun .......................demek gerekmezmi

Selçuk Bey bayadır buraya bakmıordum. Bu başlıgı bile okumamıştım. Sizin yazdıklarınızı okuyunca ve buradakileri de okuyunca sinirlendim. Fakar öfkem asla size değil. Sözlerimde şahsınıza yönelik incitici bişi varsa özür dilerim. İyiniyetinizin farkındayım. Benim öfkem ilgili kurumlara.
Sizin bilgi kirliliği demeniz ustune patladım tarzımın dışına çıkıp şahıs bazlı ugraştım tekrar özür.
çünkü gördüğünüz gibi bi mevzuat değişikliği yok biz ordan burdan duyumlarla hareket etmek durumunda mıyız? Bildiğimizi okuyoz işte. Ortada yururlukte olan kanun yönetmelik genelge vs var onu dikkate alıyoz ama şimdi tam kaos.
Burada bilgilendirme yapan her arkadaş önceki ve halen yururlukte olan mevzuata gore yorum yapıor. siz de bunları sorgulayınca öfkelendim. bizim yerimize koyun kendinizi. halen sorular var. her şey muallakta. kesin bir bilgi sunulmadı bizlere mahkumuz sdyv ye. nasıl yapacaklar neyi esas alacaklar muamma bana göre.
hele biz bilmeden işlemler yapılırsa neye gore yapacaklar vs hak takibini nasıl yapacagız?
Bakan'a twit attım sordum da bu soruları ve buranın linkini de verdim tartışmalara bakması için. gorsun kaosu.
öfkeyi geçtim aşırı uzgunum.
evde bakım aylıgı alanlar 2022 alamaz duruma getirilecek. sırf burası bile kafi uzulmem için.
Uyelerin bıdı bıdı aylık alan arkadaşlara lafları ise ayrı konu.
Yok efendim rahat yaşıyolarmış aylık alanlar vs. Aldıkları kaç kuruş ki rahat batsın? Kafaya bak!
Evde bakım aylıgı alanlar 2022 aylıgı almayınca başınız göge mi erecek, almadıkları aylık size mi verilecek neden bu karşı çıkışi arkadaşlar? Ayıp yahu!
ne kenetlenme var ne bir çaba. hak arama hakkını gözetme yok. Ancak soru sorulsun cevap alınsın çekilsin gidilsin.
Daha sonra kafamı toplayıp derdi toplu yazacam da kime yazacam ki?
Arkana baksan on engelli çıkmaz. İlk önce engellileri satarlar!
kendi de aç kalsın başkası da. ama aman ha başka engelli rahat etmesin!
yok arabası varmış yok evi, gören de engelliyi ustun insanlık yaşam kalitesine sahip sanacak.
takla ata ata şehirde yaşasın, siz gelin arabaya eve laf sokun, gozune bunlar gözüksün.
Ayıp yahu!
rezillik bin para!
Bir insan mucadeleden bu kadar mı uzak bu kadar mı bencil olur bilmiorum. . Engel ruhunuzu da mı işgal etti bilmiyorum. halen sinirliyim yazım karışık olabilir ama umurumda bile değil.

Bir çok engellinin tek geliri olan bu maaşlara önceden belirlenmiş bir yüzde ile el konulması hangi vijdana sığıyor. Hadi başarın bunu üstünede ''Kimse bunu başaramamıştı biz başardık'' deyin. Merak ediyorum bu maaşların iptal edilmesiyle hangi bütçe açığı kapatılmaya çalışılıyor?

arkadaşlar neden kendinizi bukadar üzüp yıpratıyorsunuz ki türkiyenin tuhaf tuhaf işlerinden biri durun bakalım ne çıkacak bahtımıza civciv çıkacak kuş çıkacak misali şuanda nedesek yalan olur ak deriz kara çıkar kara deriz mavi çıkar hiç belli olmaz devletin işi ALLAH hakkımızda hayırlısını versin

konuya siyasi yaklaşacak olursakta insanın aklına şuda gelmiyo değil zaten AKP nin oy kaygısı yok başbakanın gözü başkanlık sisteminde ama oda oldu oldu olmadı zaten başkan adayıda olmayacağını açıkladıydı buda demek oluyo ki oy kaybı olur düşünceside yok artık ALLAH bizim hakkımızda hayırlısını versin demekten başka birşey şuanda elimzden gelmez ama engelliler için çok iyi bir 2013 olmayacak galiba

bu ülkenin başına yönetmek için gelen lavuklar sırf oy kaygısı için hizmet edecekse onları adaletinin ırzına geçeyim

İşçi konfederasyonu Türk-İş'e göre 4 kişilik bir ailenin aylık en az 958,03 liralık gıda harcaması yapması gerekiyor.
Açlık sınırı bu. Fakat biz 460 tl geliri geçersek kesilecek. Üstelik çalışmıyoruz daha doğrusu çalışamıyoruz engelimiz olduğu için. Diyecek birşey yok Sayın Bakan Fatma Şahin sürekli engellilerle ilgili düzenleme yapılacağını hakların iyileştirileceğini söylüyordu , fakat ters yönde kötüleştirildi.

kalem hanım ben evde bakım maaşı alıyorum 2022 den almış olduğum maaş kesilecekmi? bu duyumu nerden aldınız?

bende, merak ediyorum kalem apla evde bakım alanların 2022 den aldıgı maaş kesilecekmi kim söylüyor

engellilerin maaşlarını kesmeyle bütçe düzelmez diğer açıkları kapatsalar daha mantıklı

arkadaşlar Selçık mumcu'nun yazdıkları doğru. çünkü burda hem 2022 maaşı hemde evde bakım maaşı alanları evde bakım maaşı kesilmiş .şimdiden gözden geçirilmeye başlanmış.bir eve devletten 2 maaş veriliyorsa biri kesiliyor .

ne yani artık hem evde bakım aylığı hem de 2022 maaşı alanlardan mutlak biri kesilecek mi? Bu kesin midir? @Kalem abla bir el atsan...

Yeni düzenleme bir gelsin bakalım görelim inceleyelim ola ki bizim aleyhimizde ,bizi zora sokacak düzenlemeler olsun o zaman nasıl tepki gösterilir görürler.Bir şey demiyoruz sokaklara çıkmıyoruz diye suskunluğumuzu suistimal etmesinler tepemizi attırmasınlar.verilen iki maaşa(bakım ücreti ve 2022 engelli maaşı)göz diktiler o kadar adamlarsa gitsinler zenginlerden alsınlar vergileri yükselterek.yook bunların gücü bize yeter sanıyorlar yok öyle yağma!3 aylık aldığımız nedir anca kendi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz ,zaten başkalarına bedensel anlamda muhtacız bırakında maddi anlamda da ailemize yük olmayalım.aylık bakım ücreti dediğimiz şeyde günlük yaşamını başkasının yardımı olmaksızın yürütemeyen ağır engelli insanlara sunulan bakıcı aylığıdır.Mesela annemiz bakıcı maaşı almakda,istese çalışabilir eve katkı sunmak için ama neden çalışamıyor çünkü ağır engelliye bakıyor ,evden çıkamıyor annenin hayatını bir şekilde kısıtlamış oluyoruz bunun yükü de omuzlarımızda,,mesela anne-babamız yaşlı,bize bakamayacak durumdalar,ben bakıcı tutsam zaten bu bakıcı aylığını bakıcıya vercem eee peki benim özel ihtiyaçlarımı,faturalarımı hangi yerden karşılayacağım.Eve giren bir maaşla zaten zar zor geçiniliyor.Bana kalsa her iki maaşıda önkoşulsuz çalışamayan engellilere bağlanması,raporda ağır engelli ibaresi gözetmeksizin.Bizim saftirik engelli arkadaşlarımızda güya ,haksız yere maaş alanlardan şikayetçi.haksız yere maaş alan nedir arkadaşım ne haksızından bahsediyorsun memlekette verilen maaşlar belli geçinme koşulları belli,iki kuruş maaş bğlanacak onun ağzını yapıyorsunuz!!!Gidin haksız yere milyarları trilyonları çalanlardan hesap sorun siizn gücünüz anca kendi denginize,fazlası biraz sıkar!!!!!

senin alahına kurban berfin bacım görüşüne canugönülden katılıyorummm

evet haklısın berfin hanım benim kanımca bu durmlarda 2022 olsun bakım maaqşı olsun tek kriter kişinin gerçekten özürlü olup olmadığı dır gerisi hikaye

Mevzuata göre kesilmeyecek, değişiklik yok!

Selçuk Mumcu;

ben maaşımı nasıl iptal ettirecem memur oldum da sana zzahmet bir yol göster?

selçuk mumcu sydv memuru bence uyardı bizi.dikkatli olun diye .kötü niyeti yoktur kesmeye meraklı değil .ama yeni düzenlemeyle 2022 maaşları her ay ödenebilir .(inşallah)

ASP Bakanlğının attığı twitte bakarmısınız;
"Özürlü aylığı için ikamet edilen yerlerdeki defterdarlık veya malmüdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir." Bu nedenle sadece mevzuata inanın, ağızlara değil! Dünyanın binbir türlühali var, sarhoşu var berduşu var...

TTnet teşekkürler:)
Demek ki buranın linkini vermek ve Bakan'a twit atmak işe yaramış. Senin alıntılatıdığın twiti Aile Bakanlığı 3 saat önce atmış.
Selçuk Bey evet bu konuda ne diyeceksiniz?
Onca mesaj yazdık mevzuat değişikliği yok dedik ugraştık, biz yazdıkça "olacaklar hakkında bilgi veriyorum" dediniz söz değiştirdiniz.
Lütfen mevzuat değişikliği olmadan bilgilendirme olmasın bir daha. Zaten yeteri kadar kaos içindeyiz her duyuma göre hareket edecek halimiz yok.
Anladığım kadarıyla arkadaşlar burada yazılanlar işe yaramış. Mevzuat değişikliği olunca uygulamalar başlayacak SDYV'lerce.
Mevzuat değişikliği olmadan kimseye itibar etmemek gerek.
Mevzuat haricinde olan duyumları buradaki gibi sıkı tartmak gerek.
Yalnız yine de takipçisi olmak şart.
Benim kafamı karıştıran şu hane bazlı her türlü gelirin sorgulanması...
Denildiği gibi gelir hesabında hanedeki kişi sayısına göre mi hesap yapılacak?
Bu gelir hesabına evde bakım aylıgı dahil edilecek mi?
2022 kanunu yerine 3294 Sayılı yasa mı esas alınacak?
Bu duyumlara cevap gelmedi.
En acili evde bakım aylıgı şu an.
Lütfen bakanlıga twit atın ve evde bakım aylıgının 2022 aylıgına dahil edileceği konusunun gerçek olup olmadığını sorgulayın.
Biz bu duyumları gerçekmiş gibi düşünerek sorgulayalım ki bi de başımıza sonradan iş çıkmasın.
Takip şart.
Bir de şurası var.
2022 için SGK Primsiz ödemeler dilekçeleri geri çeviriyormuş. BUnu söyleyen çok arkadaş oldu. BU durumdaki arkadaşlar SDYV'lere yönlendirilmiş. Aylık kestirmek isteyen arkadaşların da dilekçeleri SGK'dan dönüyormuş ve SDYV'lere yönlendiirliyormuş.
Ayrıca SDYV'lere aylık başvurusu için yönlendirilen arkadaşlar da oldu burada.
O yüzden başvuru için Mal müdürlüğü yerine SDYV dedim ben de birkaç yerde. Bunun Selçk Bey'le alakası yok yani.
Anladığım kadarıyla bizim bu kaos ortamından rahatsızlanmamız, bu sitede yazılanlar ve eleştirilemiz üzerine bakanlık tarafından o twit atıldı. Buna açıklık getirildi. Demek ki burası verdiğim link uzerine takip ediliyor bakanlık tarafından.
Böylece bir karışıklık aydınlanmış oldu.
SDYV'ler de karışık durumda belki de böylece tam taşınma olmadan eskisi gibi devam etme kararı alınmış demek ki.
Ama sorular çok tabi.
Çünkü yukarıda bahsettiğim gibi SDYV'lerce işlem yapıldıgına dair birkaç uye yazı yazdı.
Hatta Selçuk Bey mevzuatta olmamasına ragmen birkaç arkadaşı yönlendirdi. Benim de kaygım buydu. mevzuat olmadan SDYV'lerin işlem yapması. Bu uygulama farklılıkları dogururdu ve takibimizi zorlaştırırdı.

Örnek olması açısından şu uyemizin sorusuna ve başından geçenlere ve Selçuk Bey'in cevabına bakınız:http://www.engelliler.biz/forum/202...-kardesim-icin-2022-maasi-alabilir-miyiz.html
O linkte ben Selçuk Bey'in dediklerini tartmak açısından onun duyumlarını da dikkate alarak direkt 2022 sayılı kanuna göre anlatmıştım. Ama Selçuk bey duyumlarına göre cevap verdi. Yani mevzuatta olmayan bir gelir hesaplaması uyguladı.
Arkadaşımız hakkında zanda buunmak istemiyorum ama yardımcı da olmaya çalıştıgı çok açık. Onun bu konulaarda suçu oldugunu düşünmüyorum ama bir şeyler de dönüyor ama ne anlamış değilim. Şimdilik diğer uyeleirn yazdıklarını buraya alacak değilim.
Şu sorularıma cevap verir misiniz lütfen? (aklıma gelen ilk sorular)
1. Dilekçe işlemleriniz SGK'dan geri dönüyor mu? SDYV'lere mi yönlendiriliyorsunuz işlem için?
2. Aylık kestirmek isteyen arkadaşlar var. SDYV'ye yönlendirilenler. SGK işlem yapılmadığını söyluyormuş ama SDYV'ler de işlem yapamıyor. Son durum nedir?
3. 202 aylıgına yeni başvuran arkadaşlar Mal müdürlüğünde işlemleriniz yapılıyor mu?
Yoksa SDYV'lere mi yönlendiriliyorsunuz?
Lütfen şu süreçte başınıza gelen her tecrübeyi paylaşın ki biz de takip edelim. Kaos kurbanları çıkmasın aramızda.
Sevgiler.

Üst Alt