Sol Koldan Engelliye ÖTV Mağduriyeti
Sevgili arkadaşlar, ben % 60 özürlü raporuna sahip bir engelliyim. (sol kolum dirsek üstünden itibaren yok) ÖTV muafiyetinden yararlanıp bir araç almak istiyorum. Sağlık raporum, özel tertibatlı araç kullanabilir raporum ve H sınıf ehliyetim var. Araç almak için başvurduğumda Bursa' daki Yeşil Vergi Dairesi, engelimin sol kolda olmasından dolayı Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması mevzuatını gerekçe göstererek, benim ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç alamayacağımı söylediler. Mevzuattaki gerekçe ise, ÖTV muafiyetli araç alabilmek için aracın hareket ettirici aksamında özre uygun tadilat yapılması gerektiğidir. Benim ise, herhangi bir tadilat gerekmeden otomatik vitesli araç kullanabileceğim söylendi. (engel sol kolda olduğu için) Kısacası, araçta özel tertibata gerek olmadığı için sol kola vergi indirimi yapılmıyor. Yani sağ kolum olmasaydı. Ya da sağ bacağım olmasaydı mevzuat beni engelli sayıp benden ÖTV (özel tüketim vergisi) talep etmeyecekti. Şu durumda senin sol kolun yok biz seni engelli olarak kabul etmiyoruz veya yeterince engelli kabul etmiyoruz diyor. Daha da trajikomiği mevzuatta kişinin engeli eğer sol bacakta ise ( diyelim ki sol bacak yok ise) otomatik vitesli aracı herhangi bir tadilata ve ya özel tertibata gerek duymadan engelli kişiye özel tertibat sayıp veriyor. ( Bu durumdaki engellilere otomatik vitesli aracın tertibatlı araç sayılıp verilmesini çok doğru bir karar olarak görüyorum) Durum böyle iken, yani kişinin sol bacağı yoksa mevzuat al ben sana otomatik vitesli aracı tertibatlı araç olarak kabul ediyorum. Senden de ÖTV’ yi almıyorum diyor. İş benim gibi sol koldan engelliye gelince, sana özel tertibat gerekmez. Aynı zamanda otomatik vitesli bir aracıda sana tertibatlı bir araç olarak saymıyorum diyor. Sağ kolu, sağ bacağı ve sol bacağı engellilere ben bu hakkı veriyorum. Senin ise sol kolun yok sen git normal vatandaş gibi paranı ver arabanı al diyor. Hal böyle iken sevgili arkadaşlar, size bütün samimiyetimle soruyorum. Devletin oluşturduğu bu mevzuatla ve yine devlet eliyle engelliler arasında ayrımcılık yapılmıyor mu? Maalesef ilgili mevzuatla KOSKOCA devlet kendi engellisiyle sol kol, sağ bacak pazarlığı yapar duruma düşüyor. Bu durumu Bursa Yeşil Vergi Dairesindeki yetkiliye sorduğumda kendisi bana sonuna kadar hak verdiğini, yapılanın düpedüz ayrımcılık içerdiğini fakat mevzuata uymak zorunda olduğunu belirtti. Ben ve benim gibi sol koldan özrü bulunan engellilerin isteği şudur. İlgili mevzuatta engelliler arasında çok büyük bir ayrımcılığa sebep olan bu düzenlemenin değiştirilmesi ve Otomatik vites araçların sol bacak engeli olan arkadaşlarımıza tertibatlı araç olarak kabul edildiği ve ÖTV’ den muaf tutulduğu gibi biz sol koldan özürlü olan engellilere de tertibatlı araç olarak kabul edilmesini ve ÖTV’ den muaf tutulması konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapılmasıdır. Bu konuda engelli dostlarımızın, engelli haklarını savunan sivil toplum kuruluşlarının ve tabiki Memurlar.Net'in yardım ve gayretlerini bekliyoruz. Naçizane bu konuda biz sol koldan engellilerin umut dolu bakışları üzerinizde olacak.
Not: Konuyu ana sayfaya taşırsanız bizi memnun edersiniz. İyi çalışmalar.