Bilgilendirme;
Merhabalar herkese, burada ilgili sorulara cevap verilmediği için bu siteye ulaşan arkadaşlara yol göstermesi amacıyla, geçen hafta yaşadığım boy/kilo ile paralel muayene ve sonucunu aktarmak istiyorum;
Geçtiğimiz Perşembe günü İstanbul Yeniköy askerlik şubesine muayene olmaya gittim. Öncelikle şube memurlarına yönlendiriliyor, orada herkesin doldurması gereken bir formu doldurtuyorlar size.
Bunu doldurduktan sonra memur "aile hekiminiz var mı?" diye soruyor, varsa ona yoksa da en yakın aile hekimine yönlendiriliyorsunuz. Aile hekimine rutin muayene bilgisi memurun oluşturduğu evraklara geçiliyor ve memur sizi şube komutanına imzaya gönderiyor. İmzadan sonra tekrar aynı memura giriyorsunuz ve size bir kağıt verip ilgili aile hekimine yönlendiriyor.
Aile hekimine askerlik muayenesi için geldiğinizi belirtiyor ve şubenin verdiği kağıtı kendisine veriyorsunuz. Kendisi rutin göz, tansiyon ve boy/kilo kontrolünü yapıp şikayetiniz olup olmadığını soruyor. Eğer göz veya başka bir şikayetiniz/hastalığınız yoksa, boy/kilo ölçümünden sonra kağıda "dahiliye hekimine sevki uygundur" sonucunu yazıp imzalıyor (bu kısımda bazı aile hekimleri hastaları geçiştirdiği için ve siz boy/kilo sınırından erteleme/muaf almak amaçlı orada bulunduğunuz için özellikle bu kısmı takip edin. Zaten aksini yapması suç, hekimin yasal yükümlülüğü yerine getirmesi mecburidir).
Aile hekiminden aldığınız kağıdı tekrar askerlik şubesine götürüp ilgili memura veriyorsunuz, gerekli işlemlere devam ediyor, size zarfla beraber ekstra kağıtları elinizi tutuşturup yine imza almanı için komutana gönderiyorlar. Şube komutanı ilgili yerleri imzaladıktan sonra tekrar aynı memura dönüp işlemleri tamamlatıyorsunuz ve kendisi sonuç olarak sizi oranın bağlı olduğu ilçenin askerlik muayeneleriyle ilgilenen tam teşekkürlü hastanesine sevk edildiğinizi söylüyor (ben Yeniköy şubesinde muayene oldum, beni Gümüşsuyu devlet hastanesine gönderdiler).
Akabinde sizi sevk ettikleri hastaneye gidip gişeye askerlik muayenesinden buraya sevkim yapıldı ve ilgili dahiliye doktoruyla görüşmem gerekiyor (4.30'dan önce gidin, sonra doktor gidiyor) diyorsunuz ve size numara verip doktora gönderiyorlar.
Dahiliye doktoru evraklarınızı kontrol ediyor ve sizi hastanenin sağlık kurulundaki memurlara gönderiyor. O memurlar sizin kilo ve boyunuzu hassas terazide yine ölçüyorlar ve ilgili askeri kararın kodunu oraya yazıp sizi aynı dahiliye doktoruna gönderiyor. Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra (bu sonucu dahiliye doktoru onaylıyor ve benim gibi kilo/boy sınırı üstünden gittiyseniz 33C karar tavsiyesini sonuç kısmına tavsiye olarak yazıyor, tavsiye yazdığına bakmayın, heyet aksi sonuç çıkarmayacaktır, yasa böyle) doktor ilgili yerleri tamamlayıp evraklarla beraber tekrar sağlık kuruluna gönderiyor sizi ve evraklarınız heyet'in önüne gidene kadar orada kalacağı için sizden alınıyor ve heyetin ne zaman toplanacağını ve sizin ne zaman tekrar o hastanede olmanı gerektiğini söylüyor (ben perşembe gitmiştim, bir sonraki salı saat 1.30'da heyetin toplanacağını, 1'de orada olmamı söylediler).
Belirtilen tarih ve saat geldiğinde tekrar aynı hastaneye belirtilen yere (kurulun toplandığı odanın koridoru) gidiyorsunuz. 50 - 60 kişi arasından isminiz okunuyor, giriyorsunuz, 10 kişilik bir kurul dahiliye hekimi tavsiyesini ve "1 sene sonra tekrar muayene olacaksınız" sonucunu size sesli bir şekilde söylüyorlar. Sonra herkesin aynı heyetin önüne çıkmasını ve bitiminde size az önce okunmuş kararınızın resmi yazılı ve imzalı halini almak için bekliyorsunuz. İlgili kağıt dağıtılıyor.
Son olarak bu raporu şubeye götürüp memura teslim etmek kalıyor. Aynı şubeye gidiyorsunuz, memur son işlemleri getirdiğiniz raporla beraber yapıp size resmi kağıtınızı veriyor, son olarak yine komutandan imza alıp, memura veriyorsunuz ve işleminiz bitiyor. Hadi hayırlı olsun.
Tavsiyelerim;
-Gidiş amacınız sadece kilo/boy'dan muaf/erteleme almak ise, şubede size verilen kağıttaki hastalığını var mı kısmına sadece ikinci maddede belirttiğim obeziteyi yazmanız yeterli, başka bir şey yazarsanız ilgili dahiliye hekimi dışındaki birimlerle de uğraşmak zorunda kalırsınız.
-Hiç bir şube memuru, askeri veya hastane mensubuna kilo sınırının üstünde olduğunu kanıtlamanız gerekmiyor, size verilen evrakta uygun yere bu durumu belirtin yeter, zaten bununla ilgili prosedürü uygulamak ve sınırınızın bir kilo üstünde dahi olsanız gerekeni yapmakla mükellefler, ya yine de beni alırlarsa diye korkmayın. Önemli olan size verilen ilk kağıttaki "hastalığınız var mı" kısmına benim yazdığım gibi "yeme bozukluğu (obezite) tedavisi görüyorum veya yeme bozukluğum var, obezim vs yazmanız yeterlidir.
-Bildiğim kadarıyla şube ve merkezlerin gönderdiği kurulun olduğu hastaneler'in kurulları Salı ve Perşembe günleri öğleden önce veya öğlen toplanıp sonuçlarla ilgileniyorlar. Dolayısıyla Salı veya Perşembe şubeye muayene amaçlı gitmeyin zaten yetişemezsiniz ve dolayısıyla bütün işlemleri 2 güne çıkarmak zorunda kalacaksınız. Mesela Pazartesi şubeye gidin, aile hekiminizden (varsa) "dahiliye hekimine sevki uygundur" raporu aldığınızda şube sizi ilgili hastanenin dahiliye hekimine yönlendirecek ve o hastane de hemen ertesi günkü yani Salı günkü kurula yönlendirmesini yapacaktır.
-Şubelerdeki memurlara güler yüzlü olun, genelde hepsi işgüzar ve ukala olduğu için ekstra sabırla güler yüzlü ve sevimli halinizi takınmaya, sanki çok önemli kişilermiş gibi egolarını beslemeye devam edin. Yapacakları işlem iki dakika, mümkün oldukça sabrınızı sınayacaklar ama sonucunda hiç bir şeyi değiştiremeyecekleri için ve sizi yönlendirmek zorunda oldukları için kazanan siz olacaksınız, azıcık sabır.
-Tavsiyem, tabii İstanbul ilinde ikamet eden ve belireceğim yere yakın olanlar için geçerli bu, Yeniköy şubesine gidin, pamuk gibi bir komutanı var, sağolsun gerginliğimi iki saniyede almasını bırakın, kilodan dolayı erteleme alacağımı daha ilk kağıda bakar bakmaz anlayıp üstüne bir de süreci ve prosedürü detaylı şekilde anlattı ben sormadan.