Merhaba arkadaşlar. Yaşadıklarımı yazmak istedim ki benim durumumda olan arkadaşlara belki faydası olur.Ben 37 yaşındayım. Yurtdışı, yurt içi git gel falan derken daha önce muayene olmamıştım. Daha önce elime hiç bir kağıt geçmedi. En son 3 sene önce GBT' ye girdim, problem çıkmadı. En sonunda baktım eninde sonunda bu iş karşıma çıkacak ne olacaksa olsun diyerek şubeye gittim. Kilodan dolayı sevk edildim. Boy 1.78 kilo 119. Askerlik şubesine gittiğimde 7 yıllık yoklama kaçağı olduğumu öğrendim. Tutanakla değil de kendi isteğimle geldiğim için bilgilerimi sisteme girdikleri anda yiyeceğim ceza 10 bin lira civarında ekrana yansıdı. Askerlik şubesinde eskiden tanıdığım bir arkadaşım vardı. O sağolsun ekranda gösterdi polis yakalayıp getirseymiş 30 bin küsür lira ceza yiyormuşum.
Her neyse şubede evraklarımı imzalayan komutan oldukça kibar biriydi. Sağolsun rencide edici bir şey söylemedi. Sadece hakkımda defalarca arama kararı çıkmış, "Hiç GBT' ye takılmadın mı?" diye sordu, ben de takılmadığımı, elime bu güne kadar şubeden hiç bir evrak geçmediğini söyledim. Şaşırdı.
Şubeden aldığım yazıyla birlikte Aile hekimine gittim. Buradan herkese tavsiyem, rahatsızlığınız ne olursa olsun 'TSK Sağlık Yönetmeliği' nde durumunuzla ilgili edinebildiğiniz kadar bilgi edinerek işlemlerinize başlayın. Aile hekiminde boy-kilo ölçümü yapıldı. Boyum 1,79, kilom 117 olarak ölçüldü. Doktor bey önündeki ekrandan bakıp kilomun sınırlar içinde olduğunu elverişli vereceğini söyledi. Konuya hakim olduğum için itiraz ettim. Tekrar baktı; "Pardon ya yanlış görmüşüm." dedi. Düşünsenize devletin görevlendirdiği hekimin o anki dikkati ya da dikkatsizliğiyle kaderiniz belirleniyor. Durumumu bilmeyen biri olsam elverişlidir raporunu alıp gideceğim.
Durun daha bitmedi. Doktor bey kilodan dolayı beni ısrarla KBB (Kulak-Burun-Boğaz) polikliniğine sevketmek istedi. "Hocam fazla kiloya dahiliye bakması lazım" diyorum, bana; "Emin misin?" diye soruyor.
Neyse güç bela kendimi Dahiliye'ye sevkettirip tekrar şubeye gittim. Oradaki işlemlerin ardından elime meşhur sarı zarfı alıp hastanenin yolunu tuttum.
Hastanede Sağlık Kurulu'na gidiyorsunuz ilk olarak. Ordakiler sizi "heyetçi" doktora yönlendiriyorlar ki her ay uzman bir dahiliye doktoru heyetçi oluyor. Bunun anlamı şu: Heyetçi doktor normal hastalarla ilgilenmiyor sadece sağlık kurulu raporu için gelen hastalara bakıyor. Dolayısıyla gittiğimde sıra yoktu, hemen girdim içeri ve zarfı verdim. Normal olarak Diyetisyene gönderildim boy kilo ölçümü için. Diyetisyende 5-10 dakika kadar bekledikten sonra Boy: 1.78, Kilo: 119.4 olarak belirlendi. Tekrar dahiliye doktoruna döndüm. Sağlık yönetmeliğine bakarken ben, "Hocam 44 kilo fazlam var 33/D 'ye giriyorum. Muaf vereceksiniz değil mi? diye sordum. Önce 33/C erteleme vereceğini söyledi. Ukalalık yapmadan kibarca itiraz ettim. (İtiraz etmekten korkmayın arkadaşlar, hukuksuz bir şey istemiyorsunuz sonuçta. Tam tersine benim durumumu 33/C ye sokarsa doktor yönetmeliğe aykırı davranmış oluyor.) Ben itiraz edince başka bir dahiliyeci doktoru aradı ve ne yapması gerektiğini sordu. O da ilk seferde muafiyet vermediklerini, erteleme verilmesi gerektiğini söyledi. Ben tekrar itiraz ettim, yönetmeliğin ilgili sayfasının fotoğrafını telefonuma kaydetmiştim, onu gösterdim "Bakın hocam ideal kilomun +41 fazlası D bendine giriyor, benim 44 kilo fazlam var." dedim, baktı, "Bak altında 1 yıl ertelemeden sonra yazıyor." dedi. Allah'tan bu duruma hazırlıklıydım. "Hocam orada subay ve astsubaylar için 1 yıl yazıyor, ben yükümlüyüm, subay ya da astsubay değilim." dedim. Doktorun kafası karıştı. "Ben en iyisi Sağlık Kuruluna sorayım." diyerek orayı aradı. Oradan da kilo nedeniyle ilk seferde muafiyet vermediklerini 2 - 3 ertelemeden sonra elverişsiz raporu vereceklerini söylediler. Doktor bana 33/D veremeyecğini söyleyince ben yine ukalalık yapmadan 33/C nin durumuma uygun olmadığını, o şekilde rapor verirse itiraz edeceğimi belirttim. "O zaman Endrokrin doktoruna sevk edeyim ben ilk seferde muaf veremem o uygun görürse verebilir." dedi ve kağıda boyumu kilomu yazarak "33-D, Endokrin muayenesi uygundur" notu düşerek sevk etti.
Neden bu kadar detaylı yazdığımı da hemen izah edeyim arkadaşlar. Askeri hastanelerin kapatılmasının ardından bu işler sivil hastanelere kalınca durumlar karıştı. Doktorların gerçekten çoğu ne yapacaklarını bilmiyor, kimileri yanlış bir işlem yapmaktan korkuyor. Ellerinin altında Sağlık yönetmeliği var ama bazen maddeleri doğru yorumlayamıyorlar. Zamanla düzelir bunlar ama şu anda bir kafa karışıklığı var.
Nerede kalmıştık?
Evet. Endokrin doktorunun karşısına çıktım, durumumu anlattım. Elle bir kaç muayene yaptı, "Ne zamandan beri fazla kilon var?" gibi bir kaç soru sordu. Tekrar diyetisyene gönderdi beni ve ayrıca kan tahlili istedi(şekere, hormonlarıma ve tiroid bezlerime bakmak için). Diyetisyen de bu defa vücuttaki kas, kemik ve yağ oranını ölçen başka bir alette yeniden tartıldım.(çoraplarınızı falan çıkarıyorsunuz) 118.2 olarak ölçüldüm. Tahlil sonuçlarında da hormonlar, tiroid normal değerlerinde çıktı ancak şekerim biraz yüksek çıktı.
Son durum yarın tekrar gideceğim. Doktor diabet olabileceğini söyledi. Şeker yüklemesi yapılacakmış.
Gelişmeleri yine aktarırım.