arkadaşlar avasküler nekroz deneyimlerimi sizlerle paylaşacağım. 1 yıl önce teşhis konuldu; sağ femur başı 3.evrenin başlangıcı, sol femur başı 1. evre...
öncelikle 1. evre olan sol femur başından henüz ameliyat olmadım ve olmayı da şu an düşünmüyorum ağrım çok az, çok nadir fazlalaşıyor onu da önemsemiyorum, beni rahatsız etmiyor.
9 ekim 2015'te 3. evre olan sağ kalçamdan kor dekomprasyon ameliyatı oldum doktorum 2 ay çift koltuk değneğiyle 1 ay da tek koltuk değneğiyle (tabi ameliyattan 2 ay sonrasında röntgen sonucuna göre kemik toparlamışsa ki benimki toparlamıştı) yürümemi istedi. ben de dediği gibi yaptım ve 3 ay sonrasında değnekleri attım. şimdi bir iyi bir kötü durumdayım topallamalarım çok şükür geçti, evet ağır spor yapamıyorum ama topallamaktan iyidir en azından eskisi gibi normal yürüyebiliyorum.
tedavi yöntemlerinin başında sigarayı bırakmak geliyor. a vascular necrosıs (bir çeşit damar sebepli nekroz) arkadaşlar damar sağlığımız için mutlaka sigarayı bırakıp kilo vermeliyiz ne zaman 3-4 kilo versem ağrılarım sıfır denecek kadar az oluyor. 183 boy 115 kiloyum ağrım orta derece, inanıyorum ki 70 kilo olsam bu hastalığı kesinlikle atlatmış olacağım. sizin yerinizde olsam kor dekomprasyondan korkmam. gerçekten başarılı sonuçlanan bir ameliyat ve ameliyat olduktan sonraki dönemde yürümeye başlamadan 3 ayda mutlaka kilo vermek için diet yapın! ufak bilgi, doktorunuz unutabilir veya size söylenmemiş olabilir, kor dekomprasyondan sonra kan inceltici iğne yapılmalı, ayağınız çok hareketsiz kaldığı için bu önemli..
kor dekomprasyondan sonra yapılcaklar:
)
-- doktorunuz fizik tedavi öneriyorsa öncelikle fizik tedavi (benim doktorum bana iyi durumdasın dedi ve önermedi)
-- yüzme ve fitness salonundaki bacak hareketleri. mutlaka ama mutlaka fitness salonuna yazılın üniversitelerin, belediyelerin havuzlarına veya özel havuzlara kayıt olun. fitness ve havuz bir arada bir salon bulursanız ne ala ben öyle bir yere üye oldum. yaşam tarzınızı bu ikisi üzerinde yoğunlaştırın, fitnessda kesinlikle yürüyüş falan yapmayın sadece bacak hareketleri ve bisikleti kullanın, kol omuz çalışmak isterseniz oturarak yapın
-- sigara mutlaka bırakılmalı
-- alkolü kilo kaybı için almamanızı öneririm içecekseniz de en fazla 1 bardak kırmızı şarap kalp ve damar sağlığı için iyi bile gelebilir
-- diet !! mutlaka kilo verin, 5 kilo vermeniz bile ağrılarınızı sıfıra indirecek!! dietinize maydanoz sarımsak limon kürü, nar, yeşil çay gibi antioksidan damar yollarını açıcı meyve sebze ve doğal bitki çaylarını ekleyin.
-- bir dönem trental (vazodilatör) ve aspirin ilaçlarını aldım onlar da denenebilir ama doktorunuza danışmadan kullanmayın şu an ben bu ilaçları kullanmıyorum