Birçok modelleme programı var ama en nihayetinde hepsinin yaptığı iş benzer, olay kullanıcıda bitiyor.
Bu programları değişik kategorilere ayırabiliriz:
1- Autocad tarzı daha çok 2D çizim odaklı, inşaat sektöründe ve mimari alanda kullanılan yazılımlar ya da yine daha çok mühendislik alanında kullanılan Solidworks tarzı mekanik modelleme yazılımları (elbette Autocad ve benzerlerinin de 3D desteği var ama bir 3Ds Max gibi değil elbette) Bu arada, evet 3Ds Max'ta mimari görselleştirmede sıklıkla kullanılan bir program)
2- Geleneksel modelleme, animasyon ve görsel efekt programları. Bunlar Maya, 3Ds Max, Cinema 4D, Lightwave, Softimage, Houdini, Modo vs. (Modo'yu ayrı tutarsak diğerleri oyun ve film sektöründe sıklıkla kullanılan yazılımlar) Bunların dışında Pixar, Disney ve benzeri büyük şirketlerin kendilerine ait yazılımlarının ve eklentilerinin olduğunu biliyorum.
3- Sculpting programları. Yani bir nevi sanal yontma / şekil verme / heykelcilik yazılımları. Bunlarda sanal olarak çamurla oynamaya benziyor (elbette o kadar basit değil
). Bu alanda en baba yazılımlar Zbrush ve Mudbox. Bir de 3D coat gibi biraz daha az pro ve daha ucuz yazılımlar var. Bu programlarla aynı zamanda gayet sağlam kaplamalar yapılabiliyor.
Son yaptığım çalışmaları da (organik yapıda olanları) Zbrush'ta yaptım. Tabi daha sonra Max'e atıp render aldım tekrar.
4- Genel değilde doğrudan amaca yönelik yazılımlar var. Misal sırf maden, jeoloji, otomotiv vs. gibi alanlarda kullanılmak üzere geliştirilmiş 3D yazılımlar var.
5- Vue, Terragen, City Engine vb. çevre / şehir oluşturma programları.
6- Quest3D, Lumion vb. görselleştirme yazılımları (Lumion biraz daha farklı)
7- Oyun motorları. Bu gruptaki yazılımlar aslında modelleme yazılımları değil. İşin kod kısmını ayrı tutarsak yapılan modelleler bu motorları atılıp oyun yapılıyor. Örnek olarak Unity3D, Unreal Engine, CryEngine (Crysis'in motoru), Source Engine (HL2'nin motoru, baya eskidi gerçi) vs. Gerçi çoğu profesyonel oyun stüdyosu kendi oyun motorunu kendi yazıyor.
Aslında farklı amaçlara hizmet eden Realflow gibi daha pek çok yazılım var.
Benim modellemede kullandığım yazılımlar
3Ds Max ve
Zbrush.
Bunlarında dışında az çok bildiğim ve kullandığım yazılımlar:
Photoshop : 2D çizim, manipülasyon, çeşitli filtre ve renk ayarları, 3D modeller için kaplama hazırlamada kullanıyorum.
Sony Vegas : Video'lar için kesme/biçme, müzik ve yazı ekleme, senkronizasyon, çeşitli filtreler eklemek için kullanıyorum. Zaten Sony Vegas bir efekt programından ziyade bir video işleme yazılımı.
After Effects : Çok fazla bildiğimi söyleyemem ama kendimi geliştirmeye çalışıyorum.
Unity3D ve UDK : Unity3D ile biraz ilgilendim daha sonra UDK'ya döndüm. Geleceğe yönelik hedeflerimi gerçekleştirebilmek için UDK'nın görselleştirme ve biraz da kod kısmını öğrenmem gerekli.
Bunların dışında; Boujou, PFtrack, Headus UVlayout, Bodypaint vs. gibi değişik amaçlara hizmet eden pek çok yazılımı öğrenmeye çalışıyorum (3Ds Max'te de Vray, Thinking Particles, FumeFx gibi eklentileri öğrenmeye çalışıyorum tabi
).
Sözün özü, senin merak ettiğin yazılımlar
3Ds Max ve
Zbrush.