Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Beynin oksijensiz kalması sonucu bitkisel hayat..?

Allah rahmet eylesin ..babamı kalp krizinden kaybedeli 10 ay oldu ,hala bu siteye girip mucize yaşayanlar var mı diye bakıyorum ama ...:(
olmuyo..

her yazılanı okuduğumda içim bin kere daha yanıyo,,
baba acısı cok zor bitmeyen bi kor ,
canım babam bu cuma günü yüzü suyu hürmetine ruhun şaad olsun,bütün ölenlerimize Allah tan rahmet diliyorum

Merhaba,
Bende herkes gibi bu siteye care aramaya,sifasini bulan var mi diye bakmaya girdim. Benim oglum 7 nisan 2017 de acik kalp ameliyati oldu ve beyni oksijensiz kaldigi icin komaya girdi 7.5 aylik savastan sonra 22 kasim 2017 de melek oldu. Oglum hastanede yatarken beyin hakkinda cok sey öğrendim. Beynin oksijensiz kalmasi, kalp durmasi yuzunden iskemik olmasi, kisacasi beyin hasar aldiktan sonra yapilacak cok birsey olmadığını soyledi doktorlar. Ama ben bununla yetinmedim ve arastirdim. Su an size burda uzun uzun bilgi vermem mümkün değil. Eger yakininiz varsa beyni oksijensiz kalmis nasil bir mucadele ettigimi anlatirim. Care var ama gec kalmadan hersey 15 gun icinde olmasi gerek.
Konu basligi olarak ;
Hipotermi,
Korteksin,
Neuro optimizer
Kordon kanindan kök hücre.

Bunlari arastirin ve hastaniza gec kalmadan uygulatin. Ilk 15 gun icinde olmasi gerek. Hucreler ölmeden.Ustunden zaman gecince olmuyor. Diyeceksiniz ki sizin cocugunuz niye öldü o zaman. Inanin benim cocugum ne kalpten ne de beyinde ki hasardan öldü. Hastanede yogun bakimda hastane enfeksiyonu kaptı ve sepsis oldu. Ureyen mikroplarin isimlerini bile telafuz edemiyorum. Ona ragmen 2 ay dayandi ve rahmetli oldu. Eger sormak istediğiniz bir sey varsa yardımcı olmak isterim. Simdiden gecmis olsun.

kizkardesim.....

37 yasinda kalp durmasi sonucu yaklaşık 30 dk beyne oksijen gitmiyor hipotermi vs uygulanmıyor kalpten dolayı. .ve 24.gun eve aldık bilinç yok kasilmalar var sürekli gözler açık sesler çıkarıp sürekli kasıyor kendini..bugün bi norolog ile videosunu izlettirdim ve bana korkunç bi haber verdi bittik..epilepsi dedi ve yatalak olacak..37 yasinda canım o benim..bu tarz durumda olanlardan lütfen yardım bekliyorum sonu hep böylemi oluyor..

denizz74

merhaba,
bu tarz durumda değilim
kızkardeşinizi alanında uzman bir-iki hekime daha göstermenizi öneriyorum. birde bu başlığın ilk sayfasında @detailer adlı kullanıcının yazdığını bir okumanızı öneriyorum

allah yardımcınız olsun.allah şifa versin kızkardeşinize

Çok teşekkür ederim..umarım demekten başka çare gelmiyor..komada kalan hastalar zor evet ama inanın keşke komada kalsaydı diyorum belki daha düzenli açılırdı bilinci.butun gün kafa sallayıp gözler açık ve sesler çıkarmaya çalışan nöbetler ve umutsuzluk bitiriyor..

Merhaba. .kardeşimin glaskov puanı 8 ve santral sinir kaybı teşhisi var icd takıldı hastaneden çıkarttılar eve geçince krizler başladı ve epilepsi teşhisi koydular böyle kalacak omurboyu diyorlar sizce..

İyi akşamlar kardeşimin kalp durmasi sonucu merkezi sinir sistemi büyük hasar görmüş solunum kendi yapıyor ng ile besleniyor bilinç kapalı dediler eve çıkardılar.

Fakat şöyle bir sorunumuz var sürekli birşeyler söyleyip birileriyle kavga ediyor halusinasyonlar görüyor gece gündüz psikolojik olarak çok yıprandık sorun ne bilmiyoruz ve birşey yapamamak bizi daha çok bitiriyor..

epilepsi değilmiş doktor sendrom dedi psikiyatri ilaç yazdı ama o bile fayda etmiyor bu tarz sorun yaşayanlar var mı. .kafayı yemek üzereyiz öyle olması bizi mahfediyor..
05443094415

merhaba,

Babam tam 1 hafta once ritim bozukluğundan dolayı kalbi durdu (şu anda tahmin ediliyor zira kalp krizi gozukmuyor) oksijensiz kalma suresi yaklasık 10 12 dakika(buna ambulansta yapılan kalp masajı da dahil) ilk gunlerde hareket fazla yoktu şu anda goz kapağını kaldırınca gozlerini aşağı yukarı oynatıyor bugun iki elini birazda olsa havaya kaldırmıs , yutkunuyor kaşlarını azda olsa oynatıryor.

Bunları yaşayan arkadasların yazdıklarını okuduğumda bunun ve sabır zaman isteyen bir durum olduğunun farkındayım.

Burdan bizim yaşadığımız durumları yaşayan arkadasların tecrübelerine bilgilerine ihitiyacım olacak.

Allah herkese şifa versin.

herkese merhaba konuyu doğru yeremi yazıyorum bilmiyorum ama umarım yardımcı olacak birileri okur. 2016 eylül ayında kardeşim 30 yaşında kalp krizi sonucu beyin hasarı oluştu.15-20 gün yoğun bakımda kendine geldi bir ayı yoğun bakımda tamamlayıp 2 gün serviste tutarak yapılacak birşey yok diyerek ve yolladılar fizik tedavi hiç aldırmadılar destekle yürüyor evde bakıcak kimse olmadığından tedavi ihtiyacına binaen binbir zahmetle heyet raporu aldık 2017 haziranda

bulunduğumuz ildeki bakımevlerinde yer yok diyerek aile ve sosyal politikalar il müdürlüğünce salihlide özel bir bakımevine yerleştirildi giderlerini devlet ödüyor.6 aydır durumu geriledi artık hiç konuşmuyor yürümek için kalktığında yere yığılıyor 10 gün oldu sanırım fizik başlanalı neyse ihmaller ihmaller hikaye uzun.şimdi bulunduğumuz ilde yetişkin zihinsel engelliler için bakımevi var oraya alabilmek için manisa il müdürlüğüne dilekçe yazdık onlarda bakımevine yollamış bakımevi nakilin uygun olmadığını değerlendirmek için rapor hazırlamış ve yazımız buraya kadar gelmiş bir hafta oldu dün kaldığı bakımevi müdürü yeğenime yatırmak istediğimiz bakımevinin red kararı verdiğini söylemiş bize halen yazılı bildirim gelmedi gerekçe daha da enteresan hastamız zihinsel engelli sınıfında değilmiş.

hatırlama konuşma algılama dair hiçbirşey yok kardeşimde üstelik %100 ağır engelli raporu ve hafif düzeyde zeka geriliği çıkmıştı AQ testinde zihinsel engelli değilse nedir beyin hasar aldı ve 1,5 yıl oldu hala düzelme yok nakil prosedürü hakkında bilgisi olan yazarsa sevinirim.bakımevi hazırladığı raporu il mdürlüğüne onlar da yatırmak istediğimiz bakımevine gönderdilerse bakım evindeki sosyal hizmet uzmanı mı karar veriyor hasta hakkında o halde en baştan aylarca heyet raporu için boşuna uğraşmışız kaldıki şu an yattığı bakımevi nakil uygun yazdık biz diyorlar ne derece doğru bilmiyorum belkide kritik bir durum yok makineye falan bağlı değil sadece fiziksel engelli olduğunu beyan ettilerse zihinsel engelli olmadığını yazdılarsa bu rapora göre nakilini istediğiz bakım evi red kararı vermiş olabilir yoksa hiç görmedikleri hsta hakkında nasıl zihinsel engeli yok diyecekler.duruma itiraz edicem nerden başlamalıyım işe yönlendirirseniz sevinirim.teşekkürler şimdiden.

Babam 15 gün önce kalp durması sonucu beyini oksijensiz kalarak hastaneye kaldırıldı ne kadar oksijensiz kalındığı bilinmiyor ama en fazla 6-7 dakika diye düşünülüyor aynı zamanda şeker ve tansiyon hastası ve yeni bypass geçirmişti hala daha yoğun bakımda ve sürekli ateşi çıkıyor hiç de düşmüyor aynı zamanda atak geçirip titremeye başlıyor sebebini de doktorlar söylemiyor aynı durumu yaşayan veya bilgi verebilecek olan lütfen yardım etsin. Çok zor durumdayız çaresiziz

loraine
öncelikle geçmiş olsun yoğun bakımdaki doktorların konuşmalarına pek aldırmayın genelde en kötüyü söylerler hayati riski devam ediyor gibi bende diyordumki hayati riski olmasa yoğun bakımda olmaz öncelikle moralinizi yüksek tutun babanızda titremenin yanı sıra kasılmada oluyormu oluyorsa eğer büyük bir ihtimal beyin hasar aldığı için epilepsi nöbeti olabilir o bile olsa korkmayın onunda ilaçları var. hiç bir zaman Allahtan ümidinizi kesmeyin dua edin inşallah Allah şifasını verir.

MRM kasılma gibi değil de titreme başlıyor bütün vücut sarsılarak titriyor, sonra atesi yukseliyor doktorlar hiçbir bilgi vermiyor ki kötü bile demiyorlar değişiklik yok deyip geçiyorlar biz önceleri ellerini oynatiyor diye seviniyorduk fakat kriz başlangici dediler harekete umit baglamayin dediler nitekim oyle oldu

denizz74 ne oldu bi gelişme var mı,iyi bir gelişme ve iyi olduğunu duyarız inşallah amin.

Merhabalar ,

Babamı 2 önce eve getirdik , trakeostomi takılı halde 4 gün önce trakeostomi çıkardılar , fizik tedaviyle walkerla ve bizim yardımımızla yürümeye başladı.

Önceki süreçte 11 günde gözünü açtı, ondan sonra yavaş yavaş eller ayaklar oynamaya başladı sonrada buraya kadar geldik.Allah herkese yardım etsin.

Merhabalar, babamda yapılan tetkikler sonucu arka beyin zarar görmüş kör olacak diyorlar bu durumu yaşayan var mı uyuyan hastanın beyin hasarı tespit edilemez demişlerdi bir anda böyle dediler inanmak çok güç

Kalpten Beyine

Selamun aleykum arkadaşlar benim dayım kalp krizi geçirdi 40 dk kalbi durdu ve beynine oksijen gitmemesi sonucu beyin fonksiyonlarındaki değerleri düştü. 50 günden beri hastanede yatıyor. 11.gunde gözlerini açtı. Şu an hareketi çok fazla doktor diyor diğer hastalara göre çok fazla iyi mi kötü mü bu durum onu da anlayamadık?

Fizyoterapist getirdik dışarıdan ama doktor verimli değil dedi malesef fizyoterapistte artık gelmiyor biz elimizden geldiği kadar yapmaya çalışıyoruz. Şuuru kapalı tabiki. Ama bizi hissediyor çünkü biz gidince yanına çok heyecanlanıyor doktor tabiki buna hep refleks diyor ve hiç bir zaman umut vermiyor. Başından boyle geçen birileri belki bize umut verir diye buraya yazmak istedim şimdiden teşekkür ederim.

Herkese öncelikle acil şifalar dilerim..inşallah herkes en kisa sürede sağlığına kavuşur. Annem 72 yaşında akciger de sıvı birikintisi nedeniyle hastaneye yatırdık. Çok şükür sıvıyı aldılar el ayak sisleri indi.ertesi gün taburcu olacaktı ki lavaboya gidiyor dönüşte kalp krizi geçiriyor acilen hemşire doktor herkes toplanıyor. Kalp calistiriliyor fakat ne kadarlik bir süre gectigini bilmiyoruz.en fazla 3.5 dakika gibi beyne oksijen gitmiyor.Annem bilinç kapalı yogun bakıma alınıyor ve hala yogun bakımda..makinaya bağlı bugün yutkundu onu gördüm dil disardaydi onu içeri almışlar. Doktor herseye hazırlıklı olun diyor bugün makina değerlerini çektim nöroloji doktoru sov olabilir demiş bu konuda tevrübeli olanlardan yardım bekliyorum

Herkese slm lar;Annemi 21.10.2017 tarihinde kalbi durmuş şekilde (10-15 dk gecikmeyle) özel hastaneye yetiştirdik.Burdada masajla 10 dk uğraşma sonucunda hayata döndürdüler fakat oksijen yetersizliğinden beyni hasar gördü ve 27 gün yoğun bakımdan sonra özel bakım merkezine geçtik(Beyin kapalı) bu geçen 4-5 aylık sürede başımızdan geçen durumları anlatmak , soruları olanlara yardımcı olmak ve bilgilendirmek isterim.BU ZOR GÜNLERDE HERKESE SABIR VE ACİL SIHHATLER DİLERİM..

Merhabalar çok geçmiş olsun.biz de aynı durumdayız hastane de annemin kalbi durmuş ve en fazla 10 dk içerisinde tekrar çalıştırılmiş 16 gündür yogun bakımda ayak altına dokununca parmaklarını oynatiyor.kan şekeri alınırken parmağını çektiğini söyledi hemşire. Şu an solunumu makina dan beyin tomografisinde bişey yok dendi ama doktor hep olumsuz konuşuyor. Sizin süreç nasıl işlemişti acaba

Öncelikle geçmiş olsun(Annenizin yaşı kaç );Anlattığınıza göre beyin hasar görmemiş gözüküyor annenizde 3-4 hafta yoğun bakımda mecburen tutuyorlar.Doktor lar maalesef hep olumsuz konuşuyorlar kafanızı takmayın .Mühim olan normal odaya geçtiğnde vereceği tepkiller önemli o zaman beyin durumu netleşiyor.

Benim annem maalesef hiç tepki vermiyor(Gözleri açık fakat boş bakıyor el ve ayak hareketi yok sadece esniyor)bu PEG yapıldımı(mideden beslenme) inşlh size gerkmez bir an öncede nefesi kendi alabilir(solunum cihazına bağlanmaz.Bizim annemiz hala solunum ve oksijen cihazına bağlı)allah şifa versin kardeşim..Daha sorun olduğunda yardımcı olurum(Hangi il ve hastanede olduğunuda bildir..)

@ozkanov

İyi akşamlar kardeşim Biz adana Kozan devlet Hastanesindeyiz annemin kendi doktoru vardı oraya kendi gelmek istemişti. Annemin yaşı 72 degerleri çok iyi kalp nabız tansiyon kan degerleri oldukça iyi.tek sıkıntımız akcigerde enfeksiyon başlangıcı var dendi.bugün beyin tomografisi ni başka bi doktora yorumlattim sıkıntı görünmüyor ama beyin bu ne tepki vereceği belli olmaz dedi..

o yüzden beklemedeyiz ne zaman makina dan ayrılırsa hersey netleşecek anne nizin tepkileri nasıldı..19. Gün oldu maalesef elden dua etmekten başka birşey gelmiyor ve beklemek insanı yoruyor. Bizde peg olayı yok beslenme hala hortumla yapılıyor. Doktor bekleyin herseye hazırlıklı olun felç kalabilir diyor bir umut arıyoruz maalesef. İnşallah tüm hastalarımız şifa bulur. İletişimde kalalim

Tekrar selamlar ve acil şifalar kardeşim;Öncelikle sorduğun annemin durumu maalesef 5.aya girdik..aynı (hiç bir tepki ve hareket yok)Sizlerede sabırlar diliyorum.Geçen yazımda size belirttiğim gibi zaman göstercek annenizdeki beyin hasarını inşlh toparlar daha yaşıda genç anlattıklarınıza göre umut var..

Doktorlar bu konuda ellerinden bi şey gelmediği ve tedavi kısıtlı olduğundan konuşmaları size kötümser gelebilir kafanıza takmayın daha önünüzde umutlu bir süreç var biz çok sıkıntı çektik(hastane sonrası bakım zorluğundan) allaha sığındık başka bir şey gelmiyor elden görüşmek üzere..

ozkanov

05336258740 mesaj atarsanız detaylı olarak ordan görüşebiliriz hocam.bu hafta enfeksiyonla geçecek maalesef umarım sıkıntı olmadan geciririz..sizlere de Allah şifa versin inşallah hayırlı haberlerinizi alırız.

Başımızdan geçen benzeri bir durumu paylaşmak istiyorum ben de . Umarım aynı durumu yaşayan arkadaşlara faydam olur.

5 ay önce babam kalp durması sonucu yoğun bakıma kaldırıldı. Pazar günü iş yerini kapatıp eve giderken motorsikletin üzerinden birden yığılmış. Allahtan hastanenin tam karşısında bir petrolda oluyor olay. Hemen ambulansı arıyorlar ve hastaneye kaldırıyorlar. Hastaneden aradılar böyle böyle diye. Dünya başımıza yıkıldı. Büyük bir üzüntü ve şokla hastaneye koştuk.

Gittiğimizde yoğun bakım doktoru geldiğinde kalbinin durmuş olduğunu ama masajla geri döndürdüklerini söyledi. Tahminimize göre 10 dk. gibi bir zaman geçmiş. Yoğun bakıma girdiğimde babamı makinaya bağlamışlardı ve solunum cihazıyla nefes alıyordu. Karnı hızlı hızlı inip kalkıyordu. Şuuru kapalıydı, ağızdan oksijen veriyorlardı. Doktor kalp değerlerinin normale yaklaştığını ama şu sürecin ve sonraki 48 saatin çok kritik olduğunu söyledi. Her şeye hazırlıklı olmamız gerektiğin filan ve yarına kadar sizi aramazsak şükredin filan dedi. Tabi babamı öyle görmenin verdiği acıyı tarif edemem. Babamın elini tutup öptüm, kokladım. Çıkarken doktora ne zaman uyandıracaklarını sordum, gülümsedi. Biz uyutmuyoruz kendi uyanmıyor dedi.

Sabahı zor ettik, her telefon çaldığında içimiz eriyordu. Sabah oldu yoğun bakım doktoru durumunun geldiği gibi olduğu ve durumunun hala kritik olduğunu söyledi, beklemekten başka bir çare yok dediler. Her şeye hazırlıklı olmamız gerektiğini söylediler. Biz de duayla, üzüntüyle, acıyla bekledik. 3 gün uyanmasını, o mutlu haberi bekledik ama uyanmadı. Solunum % 80 makinaya bağlıydı. Tabi bu arada sürekli ateşi yükseliyor, koltuk altlarına buz koyuyorlardı. Bu arada havale de geçirmiş bir defa. Bir daha havale geçirmesin diye uyutmaya karar verdiler. 3 günde öyle bekledik. Ama yine uyanmadı fakat solunumu bu süre zarfında kısmen düzeldi

Aradan bir kaç gün geçti, solunum %80 kendi başına almaya başlayınca parmaklarını ve gözlerini kıpırdatmaya başladı. Ama uyanmadı hala. Beyin filmi çektiler çok şükür temiz çıktı hasar alan bölge yok dediler ama uyanmıyordu. 8.gün sese tepki vermeye başladı. Sesin geldiği yere kafasını çeviriyor gözleri açık ama boş ve anlamsız bakıyordu. Sonraki günler solunum cihazından tamamen çektiler. 10.gün ilk defa amcama tepki vermiş, elini tutmuş amcam ve beni duyuyorsan elimi sık demiş, babam da hafiften sıkmış :)) Bu haberi duyunca dünya bizim oldu.

Sonraki gün elini daha kuvvetli sıkmış. Bir kaç gün sonra daha anlamlı bakmaya başladı, sese gözünü açıp konuşmalara göz işaretiyle tepkiler vermeye başladı. Kendi kendine bir şeyler diyordu istemsiz kafasını sürekli sola çeviriyordu. Sesi çıkmıyordu ama. Bir kaç gün sonra gücü ve bilinci ve sesi yerine geldi, ağızdan hafif gıdalarla beslemeye başladılar ama bu defa anlamsız konuşuyordu. Selam verdiğinde alıyordu aleyküm selam deyip. Ama beni annemi amcamı kimseyi tanımıyordu. Bir kez daha yıkıldık. İsmini, annesini, babasını soruyorduk bilmiyordu, farklı isimler söylüyordu. Nerdesin diyorduk hapiste diyordu, hastane olduğunu bile bilmiyordu. Yaşını soruyorduk kimi zaman 25 kimi zaman 35 diyordu. Doktorlar bilincinin yerine gelebileceğini ama zaman alacağını söylediler.

15.gün yoğun bakımdan servise çıktık. MR, Tomografi her şey normal ama hafıza yok. Serviste bir kaç gün baktık, yürütmeye çalıştık ama unutmuştu yürümeyi. 5 günde gayet iyi yüremeye başladı ve 21.gün eve taburcu olduk.

Tuvaletini bilmiyordu, bez kullanıyorduk , sürekli hatırlattık sürekli söyledik. 30. gün ilk defa tuvalete gideceğini söyledi. Bazen unutuyor bazen söylüyordu. Bizi yavaş tanımaya başladı. Ama olayları ve geçmişi hatırlamıyordu. 2.ayında artık gördüğünü tanıyordu. Kısa sohbetler etmeye başladı. Tuvaletine tamamen kendi başına gitmeye başladı tabi biz yanında oluyorduk. Fiziksel hiç bir sıkıntımız yok çok şükür.

Şuan 5 ayı geçti, hafıza daha da düzeldi. İllerin plakalarını hatırlıyor, ne iş yaptığını, kendisi kardeşleri, anne baba herkesin doğum tarihini isimlerini sorduğumuzda biliyor. Namazını filan eksiksiz kılıyor, matematik işlemlerini, ben öğretmenim, benden daha hızlı ve iyi biliyor :)) Mesleği terzi, arası dükkana götürüyorum ve dikişini dikebiliyor, ütü filan yapıyor :) %70 eskisi gibi ama tek sıkıntımız şuan yeni şeyleri öğrenemiyor. Ne yediğini, kimle görüştüğünü aradan zaman geçince hatırlamıyor. Bazen zaman mekan nerede bulunduğunu karıştırıyor. Onun haricinde dışarıdan gören biri için gayet normal ve eve gelen misafilerle oturup sohbet edebiliyor. Daha duygusal eskiye göre. Şehit haberleri görünce gözleri yaşarıyor. Bir de eskisine göre durgun ve az konuşuyor. Umarım bunlar da zamanla geçecek ve babam tamamen düzelecek.

Bu yazımı okuyan arkadaşlara şunu diyeceğim: Ben de 5 ay önce bu siteden bu yazıları okuyup babamın durumuyla kıyaslıyor, ümit verici haberler arıyordum. Çok üzüldük, çok yıprandık ama bir an olsun ümidimizi kaybetmedik. Siz de sakın ümidinizi kaybetmeyin, dik durun, güçlü olun. Allah çok ama çok merhametli buna iman edin. Bu başınızdaki durum elbet geçecek. İnsan hiç bitmeyecek, hep bu acıyla yaşayacağım zannediyor ama değil. İçiniz rahat olsun, mutlaka şöyle veya böyle geçecek. Bol bol dua edin, mutlaka hem size hem de hastanıza faydası olacaktır. Rabbim tüm hastalarımıza şifa versin.
Yardımcı olabileceğim bir şey olursa mail adresim: yilmazakif27@gmail.com

Son düzenleme:
Babam tam 11 gündür koma da. Kalp ritim bozukluğu yaptığı icin yere düştü ve beyine oksijen gitmemiş .22 dk boyunca kalbi durmuş . . Hala uyanmadı vücut olarak çok iyi çok şükür . Sadece solunum cihazına bağlı suan . Son 3-4 gündür vücutta kasılmalar var özelikle ayaklar ve ellerde bide dün kusmaya çalışırken iki kere gozlerini açıp kapattı . Doktorlar durumu hakkında hala ayni olduğunu değerinin 3 olduğunu bunların hepsinin makineden olduğunu söylüyorlar. Bunların hepsi normal mi yardımcı olursanız sevinirim .

Geçmiş olsun umarım en kisa zamanda sağlığına tekrar kavuşur.

merhabalar,

benzer durumu yaşayanlar biliyorum ,doktorların bu artık fazla yaşamaz (3 ay filan) diyip eve gönderdikten sonra sapasağlam olanlar var. inşallah babanız da iyileşecektir.

bununla ilgili bir başlık da vardı isterseniz okuyun bende ordan bakmıştım.

Herkese Merhaba.
Annem bundan 3,5 ay önce kalp krizi geçirdi. Bekleme süresince ben de buradaki arkadaşlarımızın başlarından geçenleri satır satır okumuş ve umutlanmak için satır aralarında güzel cümleler aramıştım. Bu mesajı benim durumumda olan arkadaşlara bir umut olması dileğiyle yazıyorum.

Annem 61 yaşında. Uzun yıllardır panik atak hastası. Zaman zaman panik atak krizleri geçirirdi ve bu krizin belirtileri kalp krizine biraz benziyor (Göğüs ağrısı vs.) Mart ayında yine göğüs ağrısı ile uyanmış birkaç saat bu ağrıyı çekmiş, o an evde olan komşuları çok ısrar etmişler ve annemi bir polikliniğe götürmüşler. Annem polikliniğe girer girmez panik atak ağrısının tuttuğunu söylemiş, doktorlar da (nasıl oluyorsa) hiç araştırmadan iğne vurup ilaç yazıp göndermişler annemi. Annem ilaçları eczaneden aldıktan kısa süre sonra arabada (arabayı komşumuz kullanıyor) bayılmış. allahtan bayıldığı yer hastaneye 500 metre mesafede. hemen hastaneye çekmiş arabayı komşumuz.

hastanede 20 dakika kalbini çalıştırmakla uğramışlar en sonunda çalışmış ve hemen koşuyolu kalp hastanesine sevk edilmiş.
Buraya kadar hep miş'li geçmiş zaman eki kullandım çünkü bu olaylar olurken ben bir iş seyahati sebebiyle yurt dışındaydım ve haberim olduğunda anneme kalp masajı yapıyorlardı. Apart topar ilk uçakla istanbul'a döndüm. o seyahat ömrümün en zor seyahati idi.

Hemen ertesi sabah doktoru gördük ve bize anneme 2 stent takıldığını, tıkalı olan 2 damardan birini %100 açtıklarını, diğerine ise risk teşkil etmediği için dokunmadıklarını söyledi. Ancak kalbinin durduğundan çalışana kadar geçen 20 dakikalık sürede beyninin oksijensiz kaldığını, hasarın ne boyutta olduğunu bilmediklerini, ilke 24 ve 48 saatin çok önemli olduğunu ve beklemekten başka çaremiz olmadığını söylediler. ilk tomografinin temiz çıktığını ancak gerçek durumun olaydan 48 saat sonra çekilecek tomografide belli olacağını söylediler.

1 gün daha bekledik. ertesi gün doktor annemin hiçbir ağrılı uyarana cevap vermediğini, muhtemelen beyin ölümünün meydana geldiğini, bu saatten sonra benzer vakalarda kurtulma oranının her 100 hastada 1 hasta olduğunu söyledi. ne kadar yıkıldığımızı söylememe gerek yok sanırım.

bu arada devlet hastanelerinde doktorların ağzından laf almanın ve bir doktora ulaşmanın ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. insan bu tip haberler aldıktan sonra bir umut güzel şeyler duymak için başka doktorlarla da konuşmak istiyor ama ne mümkün.

biz de kendi imkanlarımız ile bilgi almaya gayret ettik. o günün akşamı bir yakınımız tanıdığı bir doktora annemin durumunu anlattı, bu doktor da sağ olsun "doktorun dilinden doktor anlar" diyerek hastaneye telefon açıp yoğun bakım doktorundan annemin durumunu öğrendi.

bize söylediği şey şu oldu: "anneniz henüz 61 yaşında, glasgow skoru 7-8 arasında ve yattığı hastane koşuyolu kalp. bu skor normalde bıçak sırtıdır. annenizin için henüz üzülmeyin, yaşama ihtimali söz konusu. hatta aramızda kalsın ama bu yaşta bir hasta glascow 7 ile bu hastaneye girdiyse yürüyerek taburcu olur. doktorlar size mevcut durumu bir iki tık kötü anlatırlar, bir b doktor olarak ben de böyle yapıyorum ve bunu yapmakta haklıyız. ümitli olun"
bu güzel bilgiyi off the record olarak cuma günü akşamı almıştık (olaydan tam 2 gün sonra) ama insan yine de her şeyi kendi doktorundan duymak istiyor. pazartesi günü nöroloğa ulaştık. kendisi annemin bilincinin geldiğini ama solunum cihazından kurtulamadığını bu gidişle bir süre daha bekledikten sonra bir düzelme olmaz ise enfeksiyondan korunmak için annemin boğazını deleceklerini ve artık bakım hatası olacağını söyledi. hayatta olduğuna çok sevindik ve ümit etmeye devam ettik.

aradan geçen 4 gün boyunca her gün doktorları aynı şeyi söylediler. en son perşembe günü (yani kalp krizinden 1 hafta sonra) doktor bu saatten sonra solunumdan çıkmasını beklemiyoruz dedi.

her şey ertesi gün başladı.

saat 11'deki rutin yoğun bakım ziyaret saatinde, en kritik bölümdeki en kritik yatakta bakılan annemle ilgili bilgi almak üzere her zamanki gibi ilk sırada doktor odasına alındım (doktor bilgilendirmesi en kritikten en iyiye doğru yapılırdı ve ben hep ilk girerdim).

doktor "sanki teyzemiz nefes almaya ve takip etmeye başladı, lütfen içeride bol bol konuşun dedi". işte dünyaların benim olduğu an, bir mucize.
i
çeri girdiğimde anneme su içiriyorlardı. annem de çok susadığını söylüyordu, boğazına sokulan tüpün etkisiyle dili yara olmuş ve kurumuş. tabiiki nerede olduğunun farkında değildi. birkaç gün yoğun bakımda tedavisi devam etti ve 25.günün sonunda taburcu olduk. son 1 hafta serviste geçti. bilinci hala yerinde değildi annemin. ziyarete gelenler nasılsın diye sorunca "iyiyiz işte evde oturuyoruz" gibi cevaplar veriyordu. iştahı neredeyse sıfırdı.tüm ilaçlarını aç karnına vermek zorunda kaldık. bütün geçe halüsinasyonlar görüyoru tavana bakara birileriyle konuşuyordu. cevap gelmeyince bağırıyordu. bu halde doktor annemi taburcu etti.

1 hafta evde uykusuz ve sabahlayarak geçen günlerin ardından bir nörologa götürdük annemi. bu arada yataktan biz istedğimizde kalkamıyordu baş dönmesinden. ama tuvalete gitmek için kaltığında normal kalkabiliyordu. bu nedenle hastaneye taşırken çok çok zorlandık. ama gittiğimiz nörolog anneme koşuyolunda verilen kepra isimli ilacı kesti, bir baş dönmesi ilacı verdi ve bu tedavi bizim için milat oldu. annem artık istediği zaman kalkabiliyordu yerinden. 1 hafta sonra baş dönmesi ilacını kestik ve artık kalkıp oturmada hiçbir sorun yaşamamaya başladı.

ellerinde titreme vardı, bu da zaman içinde geçti. kendi çabasının etkisi çok büyük. telefonuyla vakit geçirmesini istedik ellerinin düzelmesi için. çok gayret etti, yemek yapmayı denedi titreyen ellerle. uğraştı gayret etti ve bugün ellerinde hiçbir titreme kalmadı.

çok uzattım farkındayım. bugün annem nasıl durumda diyecek olursanız binlerce kere şükrolsun ki artık yemeğini dahi yapabiliyor. tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılayabiliyor. bayramda tatile bile gittik. sadece görmede biraz sorunları var. çift görüyor bazı şeyleri. bir de bilmediği yerlerde yönünü ve yaptıklarını şaşırabiliyor. ama şaşırdıktan sonra her şeyin farkına varıyor ve bir daha yapmıyor. karmaşık şeyleri toparlamakta zorluk çekiyor. ancak bunlar gündelik işlerine engel değil çok şükür ki.
Günde 8 tane ilaç açlıyor. bunların 6sını ömür boyunca alacak. Diger ikisi kalple ilgili degil ve bir sure sonra doktorun biraktirmasini bekliyoruz.

sizlere tavsiyem umudunuzu asla ve asla yitirmeyin. bol bol dua edin. bu süreçte inanın ya da inanmayın, ben duanın gücüne inanmaya başladım. devlet hastanesindeyseniz doktorların söylediğine pek aldırış etmeyin ve dışarıdan bilgi almaya çalışın.

Allah hepinizin hastalarına şifalar versin.

Son düzenleme:
Üst Alt