Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Beynin oksijensiz kalması sonucu bitkisel hayat..?
Pandemi koşullarında kimseye göstermiyorlar. Yine bize göre şanslısınız. Birkaç kez görmüşsünüz...Bize hiç göstermediler...Güya covid riski varmış...Hastabakıcılar ellerinde sigara, yoğun bakımdaki ayakkabı ile girip çıkıyor. Yoğun bakım zemin katta, ayak altında bir yerde; sanki hijyene önem veriyorlar gibi görüştürmediler bizi. Doktorların hiçbirini affetmiyorum. Umutsuz olmayın ancak gerçekten zor...Uyansa bile, yaşasa bile eskisi gibi olmayacak. Bakıma muhtaç olacak. Ben de sizin gibi ümitlenmek istedim. 45 dakika kalbi atmayıp hayata dönenleri okudum vs. Birçok kişiye mail attım ancak yanıt alamadım çoğundan. 50 dakika kalbi duran bir adamdan yanıt geldi. Bana dediği şu oldu: Kalbim durdu ama oksijen takviyesi hemen 5 dakika içinde yapıldığı için beynim fazla hasar görmedi. Sadece 5 dakikalık hasarda bile adam yoğun bakımda kaç ay kaldı, tedaviler, fizyoterapiler yaşamış. Burada yalnız 15-20 dakika kalbi çalışmadı ama annem yaşadı, babam yaşadı diyenler var. Ben de okudum onları. Umarım sizin de öyle olur. Uyanmamasına takılmayın. Yine de doktor değilim tabiki onlar bilir. Burada da okudum, uzun süre uyanmayıp yaşayanlar var. Benim kardeşim 3. gün uyandı, ne farketti sanki...Dualarım mı az oldu, isteksiz mi dua ettim yoksa diye kendimi parçaladım. Sadece dua ettim o süreçte...Elimden hiçbirşey gelmedi..Bizler millet olarak sağlığımıza önem vermiyoruz, spor yapmıyoruz, kontrollere gitmiyoruz. Türkiye Avrupa ülkeleri arasında kalp krizi açısından ilk üçte...Hatta bir numara bile olabilir. Taa en başından sağlığa dikkat etmek gerekiyor. Kardeşim sigara içmedi, alkol almadı hayatı boyunca. Diyabet, kolesterol, tansiyon yoktu. Oluyor yine de..Biraz da hayatı sevmek, hayata bağlı olmak lazım...Stres en büyük etken kalpte, sigara filan hikaye...Sigara yavaş yavaş öldürür belki. Stres aniden insanı etkiliyor...
Evet bizde okuyoruz ve duyuyoruz açıkçası umutlanıyoruz. Uyanırsa neyle karşılacağımızı elbette bilmiyoruz ama hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağının farkındayız. Ama yeterki o uyansın biz ona bakarız. İnşallah uyanır. Evet genel olarak sağlığımızı önemsemiyoruz hatta son raddeye gelmeyene kadar hastaneye gitmiyoruz sonuç böyle oluyor. Ama ben babamı 4 ay önce götürdüm kalp tomografi ekg, beyin tomografisi vs kontrolleri yapıldı. Doktorlar sağlıklı olduğunu söyledi. Bu kadar kısa sürede %100 tıkanma nasıl olur anlamıyorum. Evet görme fırsatımız oldu keşke daha fazla olsa. Tedbirmiş ne tedbiri elinde çay kahve ile maske bile takmadan içeri giren çıkan doktorlar hemşireler temizlik personelleri hasta bakıcılar ellerini yıkamadan bile hastaya dokunuyorlar sonrasında da enfeksiyonu normal karşılamamıza ikna etmeye çalışıyorlar. Yalnız ayrıca belirtmek istediğim birşey var. Aşı sonrası kan pıhtılaşmasına bağlı kalp krizi oranlarının çok fazla olduğunu farkettim. Bunu doktorlar tabiki kabul etmiyor alakası yok diyor ama bence kayıt altına alınıp incelenmesi gereken bir konu.
Sizi çok iyi anlıyorum. Bizde öyle söyledik. Yeter ki uyansın biz bakarız diye düşündük. 4 ay önce götürdüğünüz halde birşey bulamadılar mı? Artık tıp bilimine ve doktorlara inancım kalmadı benim. Ben de 4 ayda %100 tıkanabileceğini sanmıyorum. Aşı yaptırdınız mı? Covid belası hayatımızı mahvetti. Çevremde çok fazla kalp krizi vakası duymaya başladım ben de..Covid ya da aşı nedeniyle bence arttı vakalar. Hepsi için söylemiyorum ama doktorların geneli ezber bilgiler ile hareket edip, yeni düşünce ve fikirlere kapalılar. Ben de, kalp krizi neden arttı araştırmaları gerektiğine inanıyorum. Bir anımı paylaşayım: Vefat eden kızkardeşim çocukken kızamık olmuştu. Çocuk doktoru kızamık olduğunu bilemedi, annem üniversite mezunu olduğundan az çok hastalıklardan (çocuk hastalıkları dersi almış) anlıyordu. Doktora kendisi söylemiş "çocuğum kızamık olmuş olmasın" diye...Doktor "dur bakayım, evet kızamık" diye annemin söylemi ile teşhisi koymuş. Yani Türkiye'de doktorların iyi bir eğitim aldığını düşünmüyorum. Kardeşim yoğun bakımda iken tek dedikleri durumu kritik, durumu ümitsiz. Eeee biliyoruz sürekli aynı şeyi söylemelerine, moral bozmaya ne gerek var. Durumu ciddi diye, ümit yok diye bir anestezi ve yoğun bakım doktoru prof. 5 dakikasını ayırıp bakmadı bile kardeşime.. eğer hakkım varsa, eğer küçük de olsa bir hakkım varsa asla helal etmiyorum o doktora..O kadar çok ısrarımıza rağmen hiç gelmedi..Konya Meram tıpa asla gitmeyin buradan tavsiye vereyim insanlara....
Evet haklısınız malesef ki ezbere bilgiler ile hareket ediyorlar. Aslında tıp biliminin insan beyni hakkında bildikleri benim uzay hakkında bildiklerim kadar. Bide yetersiz techizat olayı var. Oysa ki beyin hasarı yaşayan kişilere hipotermi yöntemiyle vücud ısısı düşürülerek beyin hasarı engellenebiliyor yani daha az hasar alması sağlanıyor. Ne yazık ki bu cihaz bile Türkiyede çok az sayıda hastanede mevcut. İkinci bir husus ise uzun süre bu tarz hastalarla ilgilendiklerinden bunu artık sadece bir iş olarak kabul ediyorlar ve o merhamet duygularını kaybediyorlar. Aslında insanın doğasında olan birşey onları yadırgamıyorum. Ama keşke bizi az birazda olsa anlamaya çalışsalar. Her sabah durumunu öğrenmeye gittiğimde artık klasikleşen o cümleyi duyuyorum bir gelişme yok, ümitte yok diye. Ya zaten siz böyle olupta iyileşen kalkan hastalara mucize demek yerine o mucizenin nasıl gerçekleştiğini bilseydiniz araştırsaydınız sadece mucize diyip geçmez ayrıca tedavi edebilirdiniz.
Babam Covid olmadı ama Covid aşısı oldu. 2. Dozu kriz geçirmeden tam 1 ay önce olmuştu. Bu tarz bir problem ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Bunu okuyanlara sesleniyorum çevrenizde aşı olan yakınlarınızı mutlaka kontrol ettirin kanda pıhtılaşma durumu olabilir. Gerekirse kan sulandırıcı kullanmasını söyleyin. Allah kimseye bu acıları yaşatmasın. Ölüm hak, değiştiremeyeceğimiz bir gerçek ama böyle olmamalı...
O kadar güzel yazmışsınız ki...Hipotermiyi duydum ve okudum nette. Doktora bu yapılabilir mi acaba dediğimde, "google dan öğrendiklerinizle gelmeyin, sizin hastanın vital (hayati) bulguları tam değil" demek oldu. İnsani duyguları sıfır...2 doktor vardı, doktor dediysem asistanlar. Yani prof. veya doçent filan da değil..Ölüm haberini bu ikisi verdi. kadın olan doktorun sesi bile titremedi...Gencecik bir hasta kaybediyorsun nasıl için üzülmez anlamadım. Erkek olan daha merhametliydi onun gözleri doldu...Kadın olan aynen şöyle dedi "Zaten durumu kötüydü". Ne demek kötüyse ölmesi mi gerekir? Zaten iyi olan bir şekilde iyileşir, asıl kötü olanı iyileştirin...O zaman bir mucizeye imza atın değil mi? Aynen söylediğiniz gibi araştırma yapın. Covid sürecinde bile takip ediyorum, doktorlar yabancı makaleleri türkçeye çevirmek, maske-mesafe-hijyen demek dışında bir adım atmadılar. Yurt dışından edindikleri bilgileri sosyal medyada paylaşıp takipçi topluyorlar. Özgün bir bilgileri yok. Bir de pandemi olunca telefondan bilgi veriyorlar. Yüzyüze de değil.Biz hiçbirimiz covid olmadık. Covid olsak iyileşme şansımız vardı belki...Kalp krizi çok kötü. Kalp krizini önlemeye yönelik yapılan birşey yok. İnsanları bilinçlendirin değil mi, varsa covid yoksa covid...Mesela aile hekimleri doğum kontrolü, annenin doğurup doğurmadığı ile ilgilenene kadar keşke biraz da bu konulara eğilseler. Belli yaşa gelmiş herkesi kalp kontrolüne teşvik etseler, kalp krizi belirtilerinden insanları haberdar etseler. Bir arkadaşımın babası kalp krizi geçirirken covid olduğunu sanmış, o nedenle fenalaştığı halde ben covidim yaklaşmayın bana demiş ve ambulans istememiş. Bayılınca çağırmışlar ama iş işten geçmiş tabi. Kardeşim de covid riski var diye hastaneye gitmedi. Gitse belki kurtulacaktı. Kadınlar kalp krizi konusunda şanssız, çünkü erkekler kadar belirtileri belirgin değilmiş, hissetmiyorlarmış. O nedenle geç kalıyorlarmış..Neyse işte böyle. Benim artık içimde hiç bitmeyecek bir acı var. O acı ömür boyu yüreğimde oturacak, yapacak hiçbirşey yok. Keşke geriye dönebilsek. Elimden geleni yapmamışım gibi hissediyorum kendimi. Allah sizin yardımcınız olsun.
Söyledikleriniz o kadar tanıdık geliyor ki, tıp fakültelerinde doktorun kendisini görmek ne mümkün sadece asistanlar.. Allah içinizdeki acıyı dindirsin gerçekten birşey söylemek zor. O keşkeler bitmeyecek keşke geriye dönseydik bunu yapsaydık yada şunu yapsaydık diye, zaten aslında ne pişmanlık ne öfke, derinden keşkedir bi insan diye bir söz var. O keşkeler bir ömür boyu sürecek malesef. Bugün 25. Gün hastane bahçesinde ve BABALAR GÜNÜNDE yazıyorum bunu ve hala keşke diyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
Direnbabam. Geçmiş olsun Allah şifa versin tüm hastalara öncelikle yakınınız kaç yaşında ve kaç dakika oksijensiz kaldı yazdıklarınızı biraz okudum fazla incelemedim ama yaşadıklarınızı bizde yaşadık yoğun bakım koridorunda beklemek insanın ömrünü bitiriyor size şunu söyliyim dua edin bol bol Allahtan başka şifayı kimse veremez babamız sizin yakınınoz gibi bir ay kadar yoğun bakım ünitesinde bitkisel hayatta yaşam mücadelesi verdi hergün bi ümittir bekledik yoğun bakımda uyanmadı anestesiye nakil oldu anestaside balli zaman sonra gözlerini oynatmaya başladı ama yine uyanmadı tepki vermedi odaya alındı orda zaten artık yanımızdaydı babam konuşa konuşa babam gözlerini açtı kısmi olarak 30 saniyelik açıp uyuyordu beyin yorgun olduğu için uyku halinde oluyor kısacası hastanedan tüburcu edildi 4 aylık süre zarfında babamız artık daha iyi yatıyor ayaklar kollar oynuyor fakat beyin fonksiyonları çalışmadığı için işaret veremiyor bazen anlıyor bazen anlamıyor bizi anlayınca iki gözünü kırpıyor görmede de sıkıntı var biraz arada görüyor arada görmüyor konkrolleri yapılıyor her ay bekliyoruz sabırla eski günleri .
Öncelikle hastanıza geçmiş olsun Allah şifa versin eski günlerine dönsün inşallah. Babam 61 yaşında 25-30 dakika beyin oksijensiz kaldı. Zaman geçiyor gözlerini açtı evet ama onun dışında çokta anlamlı tepkiler alamadık. Zaten bizim tepki dediklerimize doktorlar refleks diyor. Babam 4 gün koroner yoğun bakımın arsından genel yoğun bakıma alındı ve o günden bu yana genel yoğun bakımda.
Peki bu hastalarınızın yoğun bakım sürecinde enfeksiyon durumu nasıldı. Böbrekler etkilendi mi bu süreçte ve düzeldi mi tüm bunlar
Direnbabam.
Enfeksiyondan korkmayın hastünede yatan hastalarda genelde olan şey babada da oldu ilaçlarla serumlarla geçti yaşı gençmiş babanızın bizimki de 65 yaşına girdi sıkıntısı yokken bi anda yığıldı işte 8 dakika kayıtlarda beyin oksijensiz kalma süresi beyin etkilendi ayakları oynatıyor elleri oynatmaya çalışıyor işte 4 ay oldu evde yatıyor fiziğe falan gösterdik boğazdaki hortum burundaki hortumlar çıktıktan sonra yapılcakmış fizik tedavi şimdilik siz 10ar kez yapın bi saati geçmicek şekilde dediler yapoyoruz oturtmaya çalışıyoruz youtube videolarından yararlanmaya çalışıyoruz algısı bazen geliyor bazen gelmiyor görmede sıkıntı var seslenince yüzümüze bakmıyor yakın zamanda da göze ve nörolojiye kontrole götürcez
Herşey.sabırla sabretcez yılmadan ne gerekiyosa yapcaz anca öyle iyi sonuçlara varırız
Babanızın gösterdiği gelişim için mutlu oldum. Allah sağlıkla uzun ömürler versin başınızdan eksik etmesin. Umarım biran önce kalkar sizlere sarılır tüm kalbimle babanız için dua edeceğim. Umarım babamda gözlerini açar evine evimize gelir. Ben ona el olurum ayak olurum görmezse göz olurum babam iyi olsunda canım feda olsun ona.
Umudunuzu yitirmeden sabırla babanız için herşeyi yapıyorsunuzdur mutlaka. Yüce rabbim sizlere bağışlasın. Bizlerede babamızın evine sağ salim dönüp torununu kucakladığı günleri göstersin inşallah
Malesef durumunda bir gelişme iletleme yok, kalbi dahada zatıfladı tansiyonu düşük ilacı değiştirdiler bekliyoruz Enfeksiyonun yanı sıra cild yaraları başladı. Allahım dayanma gücü versin
Malesef bir gelişme yok günler geçiyor ama hala uyanma yok. Doktorlar ritüele bağladı artık bir gelişme yok diyor dönüyoruz. Keşke umut olacak birşeyler olsa, babamızı alsak en iyi doktorlara hastanelere götürsek ama yok malesef.
Sizi çok iyi anlıyorum. Biz de aynı süreçten geçtik. Her gün umut yok deyip yüzümüze bile bakmadan konuşuyordu doktorlar. Yalnız bir de şu açıdan düşünün. Babanız bak kaç gündür mücadele ediyor. Kaç gündür dayanıyor. Belli mi olur? Bir gün uyanır. Burada okuyorum uzun süre uyanmayıp, umut yok dedikleri anda hayata dönenleri...Ben ise her gün acaba şunu mu yapsak iyi olurdu? Acaba böyle mi olsaydı iyi olurdu? diye düşünüyorum. Hepsi nafile. Geri gelmeyecek hiçbir zaman..
Annem 41 gün önce basit bir bağırsak ameliyatı sonrası sonrası taburcu olacağı gün kalp krizi geçirdi. Kalbi durmuş 3 defa tam çalışmış. 32 dakika sonra çalışmış. Bakırköy Sadi Konuk da hipotermi yapıldı. 15 gün sonra özel bir hastaneye gönderdiler. Şu an uyuyor uanamıyor. Bir hafta önce ağrılı uyaranlara cevap vermiyordu şimdi yok. Enfeksiyon değerleri yükseldiği için olabilir mi? Annem uyanır mı? Dört kardeş aile olarak çökmüş durumdayız. Her gün cehennemi yaşıyoruz.
Geçmiş olsun, annenizin kalp ile ilgili daha önce şikayeti var mıydı? Aslında hipotermi iyi bir yöntem...Her hastanede bu yöntem uygulanmıyor, bu açıdan bir şans sizin için. İnşallah olumlu yönde bir etkisi olur. Doktorlar mı uyutuyor? Yoksa uyutucu ilaçları kestikleri halde mi uyanmadı? Ağrılı uyaranın enfeksiyon değeri ile ilgisi olduğunu sanmıyorum. Yine de doktorunuza sorun tabi. Kaç yaşında idi anneniz?
Tekin Düz
Allah acil şifa versin inanmak en güzel mücadeledir inanın iyi olcağına umudunuzu küybetmeyin Allah'a dua edin Rabbim duanızı kabul.etsin uyanır bizim babamızda geç uyandı doktorlar bizi hep geri çevirdi bi gelişme yok uyuyor diyip durdular hastayı umutlandıkmak istemiyorlar en küçük bir ışıkta olsa size belli etmezler kendine gelinceye kadar ..
Sağ olun. Kalple ilgili sorunu yoktu. Covit olmuştu atlatmıştı. Negatif çıkmıştı sonuç. Aşılarınıda vurmuştu. Aşılar mı yaptı, covid mi bilemiyorum. Bağırsak ile aynı durumu yaşayıp bir kaç kişiye şahit oldum kalp krizi geren aşıdan olabilir. Ameliyattan önce de bütün değerleri çok iyiydi. 65 yaşında idi. Bütün sevgisini bize ve çevresine hep veren biri idi. Uyutuluyor. Uyanmıyor. Ayrıca iki doz kök hücre naklinde yaptık ilk 15 gün. Allah herkese sabır versin. Versin demekle de olmuyor. Kardeşler olarak çok hassas insanlarız her gün ölüp ölüp diriliyoruz. Çok zor çok acı çekiyoruz. Annemin iyileşmesi hepimizin doğum günü olacak.
Tekin Düz
Öncelikle geçmiş olsun Allah şifa versin inşallah sizi ondan mahrum bırakmasın. Hipotermi yapılmış olması iyi birşey. Enfeksiyon mutlaka olur uyanmaması yada tepki vermemesi ile bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Antibiyotikler ile enfeksiyonu bir süre sonra düzeltiyorlar. Uzun süredir hastanedeyim babamdan dolayı ve aşı sonrası kalp krizi ve beyin kanaması geçirenlerin sayısını sayamıyorum artık. Doktorlar kabul etmiyor etmezlerde tabi doğal olarak ama aralarında mutlaka bir illiyet bağının olduğu kanısındayım. Ağrılı uyarıya hiç mi tepki vermiyor. Bizede ilkin hiç yok diyorlardı daha sonrasında çok çok az bir tepki verdiğini söylediler
M.izmir
Bugün 41. Gün bitiyor, ama bir gelişme ilerleme yok malesef
Kök hücre tedavisi nasıl bu kadar çabuk oldu? Bizde araştırdık ama bir sürü prosedürü vardı. Sağlık bakanlığından izin almak zormuş, herkese o izin çıkmıyor bile dediler. Deneme aşamasında bir uygulama dediler. Bizde kızkardeşim için araştırmıştık, ama malesef çok dayanamadı kızkardeşim...19 gün sonra vefat etti...ne kök hücre ne hipotermi yaptırabildik...Çok zor bilmez miyim? İnşallah iyileşir anneniz...Annenizde bir gelişme olursa mutlaka yazın..Gerçekten etkili mi merak ettim kök hücre?
Kök hücre tedavisi konusunda beni biraz aydınlatır mısın, belki biz babam için birşeyler yapabiliriz. Belki biraz uzun zaman geçti ama fayda eder mi bilemem
Direnbabam
Çok çok geçmiş olsun. Kök hücreyi İstanbul da İstinye Liv Hastanesinde getirip verdiler. Bilimsel olarak çok da kanıtlanmış. Faydasını görmedik uyandırılması için sadece dokuları uyarıyormuş uyanırsam diyorlar. Allah sizlere de sabır versin.
Direnbabam
Aslında çok net bilmiyorum. Telefondan konuştuk. İnternetten araştırdık. Liv Hospital ile konuşmuştuk. Evrakları hazırlayıp, parayı yatırdıktan sonra sağlık bakanlığına gidiyor dediler, oradan izin çıkarsa yine bir heyete daha giriyor. Yani iki aşamalı olarak hatırlıyorum (uzun süre olunca unuttum). herkese de olmuyor demişlerdi. Uygun gördükleri kişilere yapıyorlarmış. Epikriz vb. belgeler istendi.. Bunu asıl bilen kişi @Tekin Düz olmalı...O yaptırmış çünkü. Ondan daha sağlıklı bilgi alırsınız. Nasıl bu kadar çabuk olduğunu sordum ama bana yanıt vermedi. Ben de o kısma takıldım. Sanki elimizden geleni yapmadık mı acaba diye düşündüm.
Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi bize kök hücre yapacağız dediler. 5., 6. gündü sanırım. Onlarda Sağlık Bakanlığında aynı gün onay çıkardılar. Elinizden geleni yapmışsınız dır. Annemi cancağızım bugün kaybettik. Allah yardımcınız olsun.
Tekin Düz
Çok üzüldüm. Kök hücre olunca umutlanmiştim.o nedenle merak etmiştim sonucu. Allah rahmet eylesin. Geride kalan sizlere sabır versin... çok zor sözün bittiği yer.. aynı şeyleri yaşadık bizde ailecek
Erkek arkadaşım 45 yaşında septik şok ile hastane aciline müracat ettik hemen yoğunbakıma alındı entübe edildi o gece kalbi durdu 25 dakika sonra çalıştırıldı şu an kalbi yüzde 30 çalışıyor çoğunlukla kendi nefes alıyor 35 gündür uyanmıyor sadece ağrılı uyarana tepki veriyor gözler yarı açık sabit bakıyor doktorlar beyin hasarı olduğunu hayatına bu şekilde devam edeceğini söylediler ve bizi yoğunbakımdan çıkartmak istiyorlar haftada 1 2 kere enfeksiyon kapıyor ateşleniyor
Ailesi çok yaşlı ne yapacaklarını bilemiyorlar tavsiye edebileceğiniz iyi bir palyatif bakım merkezi var mı