Arkadaşlar merhaba,
Konuyla ilgili tüm paylaşımları okudum. Ben de servikal distoni ile savaşıyorum. 2015 yılında havuza düşmem ile birlikte başladı bu rahatsızlık. Burada yazacaklarım bazılarınızın hoşuna gitmeyebilir tepki de gösterebilirsiniz. Tamamen kendi düşüncelerim, yaşadıklarım ve tecrübelerimden edindiğim kazanımları paylaşacağım. Anlatacaklarım benim için olan tedavi yöntemidir. Kişiden kişiye farklılık gösterebilir doktorunuza danışmadan denemeyin. Sonra sen dedin de denedim vs. demeyin
Öncelikle şunu belirteyim ülkemizde gitmediğim doktor! kalmadı. Beyin cerrahı, omurilik cerrahı, nöroloji doktorları, fizyoterapistler vs. Hepsi de ülkemizin sayılı doktorları arasında gösterilen işin ehli ve isim yapmış kişilerdi. Bir çoğuna hepiniz de gitmişsiniz.
2015 Eylül ayı itibariyle boynumda kasılmalar başladı. Arkadan, önden sağdan soldan çekilmeler, kasılmalar ve kramplar... Konuyla ilgili gittiğim doktorlar! dan bazıları sinir stres yapma geçer dedi. Tabi ki geçmedi
Giderek daha da şiddetlendi. Bir yandan da internetten falan kendimde araştırıyordum. Distoni olduğu belliydi ancak söylediğim doktorlar dinlemek yerine dalga geçiyordu. Neyse sonra bu isim yapmış nam salmış randevu almak için aylarca beklediğimiz doktor botox !!! dedi o gün bu gündür hala söverim kendisine
genetik bozukluktan tutunda çaresi yoklara, nijerya'ya gitsem de başka çözümü olmadığına varana kadar her şeyi söyledi. Benim psikoloji diye bir şey kalmadı tabi. İyi hoş peki dedik yaptırdık Botox ben böyle bir baş arası, mide bulantısı ile daha önce tanışmamıştım. Dysport ve botox u karıştırmışmış vs. ölüyorum sandım. Kafamı kaldıramıyorum, sağa sola dönmüyor böyle kaldım tuhaf şekilde. 3 ay sürecek sonra bitecek bir daha dedi seansı 1500 tl + muayne parası 400 tl prof ya malum. bir 3 ay sonra tekrar yaptırmak zorunda kaldım aile baskısı
O arada internette hergün araştırdım nedir ne yapılıyor. İnanmadım çaresinin bir tek botox olduğuna var ya dedim bir çözümü ve bulacağım
Sonra bir doktor buldum Farias adında yazdım kendisine anlattım olanları hemen cevap verdi. Bu arada hastalarıyla da konuştum onlarda olumlu şeyler söyleyince ben bu işin peşine düştüm. Önce şu saçma botox u vücuttan atmam gerekiyordu. Gittim hacamata evet yanlış duymadınız sonra bir de sülük tedavisi üstüne rahatlamalar başladı. Bu arada farias omurgama baktırmamı söyledi. Gittim manuel terapiye orda bütün omurilikleri tek tek yerleştirdiler. Kasılmalar azalıyordu her geçen gün biraz daha iyiye gidiyordum. Bu arada 1 yıl geçti. Farias Toronto üniversitesinde görev alıyor ve bütün uzmanlık alanı distoni üzerine. Sonra kendisine son videolarımı gönderdim. Bana torontonun uzak ve maliyetli olacağını kendisinin temmuz ayında portekize gideceğini söyledi. Kendisiyle portekizde buluştuk. Başladık tedaviye. Şu an ilk zamanlara çok çok daha iyi durumdayım. Tedavim devam ediyor ve iyi de gidiyor.
3 senedir bu rahatsızlıkla ilgili okumadağım makale, izlemediğim video ve konuşmadığım doktor kalmadı. Sizlerde araştırabilirsiniz. Bizim doktorlarımızın! söylediği çaresi yok, genetik vs. gibi şeyleri bir kenara bırakın. Şu sözü unutmayın ölümden başka her şeyin bir şekilde çaresi vardır. Çok şükür hepimizin eli ayağı tutuyor ve kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Biraz daha teknik olarak açıklamam gerekirse servikal distoniyi:
Hepimiz sinir sisteminden kaynaklı bir rahatsızlık olduğunu biliyoruz değil mi? Kabaca anlatmaya çalışacağım. Sinir sistemimiz iki ana gruptan oluşuyor. Sempatik sinir sistemi ve parasempatik sinir sistemi. Sempatik sinir sistemi ile parasempatik sinir sistemi dengeli çalıştığı zaman vücudumuzda herhangi bir fiziksel sorun yaşamıyoruz. Sempatik sinir sistemi yüzeyseldir ancak parasempatik sistemi vücudun koruma mekanizması gibidir. Şöyle düşünün gün içerisinde hareket halindeyken titremelerimiz, kasılmalarımız artıyor ancak uyku halindeyken tüm bu tepkimeler duruyor ya da azalıyor. Bu durumun nedenini ise Farias şu şekilde açıklıyor. Parasempatik sinir sistemi vücudu korumaya alıyor. Bunu da kasılmalarla ya da titreşimlerle belli ediyor. Uyku halinde sizi dışarıdan etkileyen herhangi bir etken olmadığı için de vücut rahatlıyor. Burada yapılması gereken parasempatik sinirleri aktif hale getirmek. Bunun için çeşitli egzersizler, nefes teknikleri, yoga programları vs. var. Kısaca parasempatik sinirlerimize her şeyi baştan öğretmemiz gerekiyor.
Bazılarımızın boynu şu an tek bir yönde sabitlenmiş olabilir, bazılarımızın ki de hareketlenmiş olabilir. Aslında bütün bunlar belki de yaşağıdığımız tramvalar sonucunda orta çıktı ve girdiğimiz ortamlarda, iş yerlerimizde, yaşadığımız çevrede karşılaşmak istemediğimiz durumlar olduğu anda vücudumuz dile getiremediğimiz için tepki mekanizması geliştirdi. Bu rahatsızlığın kontol manyağı ( o ben oluyorum
) insanlarda, inatçı kişilerde daha fazla görüldüğü gözlemlenmiş.
Sonuç olarak, ben bütün bunları öğrendikten sonra çevremi, yaşam şeklimi, arkadaşlarımı, yaşadığım evi bile değiştirdim. Değiştiremediğim şeyleri kabullenmeyi öğrendim. Farias ın verdiği egzersizleri düzenli yapmaya çalışıyorum. Kişiye özel oldukları için söylemem doğru olmaz ancak genel olarak tavsiye ettiği 3 şey var. Hergün 1 sa yüzün, 40 dk tempolu kollarınızı öne-arkaya sallayarak yürüyün ve koşun aslında bu kadar basitmiş çözümü
Bizim doktorlara kalsa şimdi ameliyat olmuş beynimde pille geziyordum.
Sorusu olanları cevaplayabilirim. Ancak dediğim gibi bu benim hikayem sadece paylaşmak istedim. Farias hakkında bilgi almak isteyenler olursa
Dystonia Treatment bu arada tüm hastalarıyla da konuştum. Whatsapp grubumuzda var herkes yaşadıklarını paylaşıyor.
Parasempatik sinir sistemi için de yoga, diyafram nefesi ve spor yapmanız önemli. İnsanların içine çıkmaktan çekiniyorsanız akşam yapın ben kulaklık takıyorum müziğe ritim tutuyorum sanıyorlar.