Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dün Şevket Çavdar’ın bir Hayatı Vardı; Bugün Yok. NEDEN? [Tartışma]

arkadaşlar ölen şevket çavdar ın ailesine baş saglıgı ve sabır dilerim allah rahmet eylesin.ben başka bir konuya deginmek istiyorum bence bu nakil gizli tutula bilirnirdi neden derseniz sonucta bu umutla organ nakli umudu ile yaşayan binlerce kardeşimiz vardır böyle her actıgımız kanalda şok şok yada flaş flaş diye alt yazılarla gecmesi insanları incitmiştir.keşke gizli tutulmuş olsa ve sonuc alındıktan sonra halkla paylaşılsaydı.ama malum bir türk halkı olarak reklamı ve böbürlenmeyi severiz nede olsa umarın bu ilk ve son olur tekrar allah rahmet eylesin..

ii sana malzeme çıkmış patlat espirilerini bunu bilmek için profosör olmaya gerek yok ama azcık araştır

Araştırmak mı?, Enteresan. Bu konular araştırarak öğrenilseydi hepimiz işin dahisi olur çıkardık.

Böyle hassas ve derinlemesi bir konuda araştırma yapıp yorum yazabilecek kadar kendimi akıllı görmüyorum.

Muhtemelen sizde aptal çıktınız diyeceksiniz ama olsun diyebilirsiniz sorun değil.

Metal olanlar daha estetik görünüyor gözüme.

Frankestein canavarı gibi ortada dolanmaktansa, metal pırıl pırıl uzuvlarla dolaşma hakkımızı vermeyen sgk-sağlık bakanlığına yazıklar olsun!

Bilmeyen arkadaşlarımız olabilir. Teknoloji o kadar ilerlediki iki kolun robotu var. Her işinizi yapıyor. Öyle protez bacaklar varki, bacak fonksiyonlarının birebir aynısı!

Tam bir sağlık bakanlığı fiyaskosu!. Her çoban koyunundan mesuldür. Şimdi hadi konuş...
Gözlerin görmediği halde sana iş vermişiz de...
Halbu ki ben tıp bilgim olmadığı halde bu işe daha başından karşı çıkmışım.

Başlık açmışım. Uyarmışım. Defalarca deprem için uyarı yapmışım. Bakınız; Van depremi!!!

thebaston;

sana araştır ameliyatlara gir diyen oldumu ortada bir gerçek varki vücutta bulunan organlar özelliklede kalp ve ciğer vucuttaki artan değişimden sonra yeterlili olamıyor bunu bilmek içn tıp okumaya gerek yok bay ukalaaa aptalmısın zekimisin bilemem orasıda beni hiç alakadar etmez ama 4 organa o kalp yetmezdi bunu biliyorum tıpta okumadım

Bilginizden dolayı sizi teprik ediyorum. 3-4 tane prof'u toplasak bi nasibegul etmiyor.

Bay ukalalık yapmak istemem ama, dün cnnturk'te izlediğim kadarıyla, İsterseniz vucuttaki artan değişim demiyelimde vucudun bağışıklık sisteminin yeni organlara savaş açmaması için ilaçlarla bastırılmasından dolayı diyelim mi? ne dersiniz

Veren aile ve dr.lar katil zanlısıdır.
Bi işde %1 ölüm riski varsa ve bu nakil yapılmasada insan hayatı sürdürülebiliyorsa, bu işi deneyenler savcıya hesap vermelidirler.
İtalya da deprem olma riski vardır. Diye bilgi vermeyen bütün bilim adamları katil zanlısı sıfatıyla mahkeme edildi!..
Sizin beyniniz de algı muhakeme problemi var. Toplumun geneli bu durumda maleseffff....

saww arkadaşım, bu mantıkla gidersek bilim ve ilim nasıl ilerleyebilir.

Her maliyatlarda %1 ölüm riski var o zaman hiçbir doktor ameliyat yapmasın. Her araba kullananların %5 ölüm riski var o zaman kimse araba kullanmasın.

Bence bunlar yanlış şeyler. Bahsettiğin italya olayı uzaktan yakından konumuzla alakası yok oradaki bilim adamları bilgi vermediği için zanlı olmuşlar.

Burada ise doktorlar %100 hastaya ve yakınına bilgi vermişlerdir. Muhtemelen hasta bunu kabul ettiği için ameliyat oldu. 10'un üzerinde ameliyat olduğum için prosödürleri iyi bilirim. Hatta ameliyattan önce anestezist sizi ön muayene eder ve derki her ameliyat risklidir ve %1'de olsa ölüm riski vardır buna rağmen kabul ediyorsanız lütfen bu kağıtları imzalayın derler.

Valla saww benim beynimin algı muhakemesi bu.

saww arkadaşım, bu mantıkla gidersek bilim ve ilim nasıl ilerleyebilir.

Her maliyatlarda %1 ölüm riski var o zaman hiçbir doktor ameliyat yapmasın. Her araba kullananların %5 ölüm riski var o zaman kimse araba kullanmasın.

Beni iyi özümseyemediniz. Bu hastanın ameliyat olma ihtimali sıfırdı!!! Bundan önce sağlıklı bir hayatı vard!..
Elmalarla, armutları karıştırmayalım.
İtalya örneğinin mantıken konuyla alakası vardır. Suç nedir?. Ne değildir. Bilmiyoruz toplum olarak!
Sağlıklı bir insana narkoz veriyorsanız. Sorumluluk sizdedir. Dediğiniz gibi uyanmama ihtimali vardır hastanın.(Git bakalım bi dr.a kırmızı receteli ilaç iste bakalım imza ile veriyormu? Vermiyormu? Ağrıdan ölsen sana yazmaz o ilacı. Buda benim haklılığımı kanıtlar!)
İmza almakla bu işin sorumluluğundan kaçamazsınız. Yaptığınızı Allah biliyor.

%100 başarılı uygulanan ameliyatların bu konuyla alakası yoktur. Mecbursunuzdur ameliyat olmaya..
Hastaysanız ameliyat masasına yatarsınız. Risk almak şarttır. Bu konuyla sizin anlattıklarınızın alakası yoktur.
Yorum yapıp umut tacirliğine alet olmakta çok büyük bir vebal ve suçtur.
Sizi bile yargılardım. Savcı olsam.. ki bu ülkede ne abuk subuk düşüncelerden yargılananlar mevcutken bu benim muhakememi haklı çıkarır. Düşünün suç işleme ihtimali olanları (fiiliyatsız) bile içeri alıyorlar yeri geliyor. Oysa burda bir suç var. ''Katil zanlısı'' bunlar.
Sizin kisi insan hayatına kastedici kandırmaya yönelik umut tüccarlığıdır.

nasılsa imza atılmıştı, operasyon öncesi, sonrası ne olursa olsun muhim değildi, bu engelli br arkadaşımızın başına geldi, farklı birinin basınada gelebilirdi.

ecel diyemiyorum, cinayet bu, korkunç ...Burası Türkiye diyorum ve noktalıyorum...

Nakilleri tek tek yapsalardı belki vücudu daha rahat kaldırırdı. Ölüm olunca ne söylense boş gibi geliyor inanılmaz üzgünüm.

keşkelerle başlanacak o kadar cümle var ki ama artık faydasız:( ALLAH rahmet etsin ve ailesinede sabir versin...:(

Kendimi Şevket ÇAVDAR ın yerine koyuyor ve böyle bir ameliyata bu riski göze alarak girebilirmiydim diye düşünüyorum.Sanırım bende girebilrdim.Hayalleri uğruna ölümü göze aldığını düşünüyorum.
Doktor hatası olduğuna pek ihtimal vermiyorum.Bünyesi yeni uzuvları kaldıramadığı için böyle talihsiz bir durum yaşandığını düşünüyorum.Dilerim bu olay bundan sonraki olacak başarılı organ nakillerinin önünde engel teşkil etmez. Mekanı cennet olsun.

öncelikle allah rahmet eylesin. medya tam bir şerefsiz onu bi kenara bırakırsak. cevdet arkadaşımızı çok iyi anlıyorum. ölmeyi göze alıpta yatmıştır o masaya. çünkü biz insan demeye dilimin varmadığı hayvandan daha hayvan olan toplum olmasa(hepsi için geçerli değil ama yüzde 70 öğle) sanırım hayata bakış açımız bu kadarda acı olmazdı. oturan boğa adminimizin dediği gibi az bile demiş sokakta ve iş yerlerinde biz sürekli ikinci hatta üçüncü sınıf insanlar olarak muamele görüyoruz. benim çalıştığım son iş yerimde arıza, özürlü v.s v.s kelimelerden dolayı kavga edip ayrıldım... neyse ben çok doluyom anlayana.. ALLAH herkesi bildiği gibi etsin...

Önce umut naklettiler sonrada iki kol ve iki bacak
Sonra sıra değişti kollar ve bacaklar geri alındı ve UMUT geri alındı
Şimdi ise ŞEVKET ÇANDAR yok
Başımız sağolsun , Umutlarımız hiç yok olmasın
Şevket Çandar mekanın cennet olsun

saww;

Tamam arkadaşım benide savcılar alsın saatlerce sorgulasın sonrada desinlerki düşüncen ve umut tacirliğinden tez kellesi vurula.

İşte güzel ve yanlız ülkemin klasik sorunu. Kendi fikirlerimi savundum diye UMUT TACİRİ oldum. Şükürler olsun

eminimki arkadaşımızın ameliyata girerken aklında olanlar ve tek düşüncesi şudur (UMUT-HAYALLER) basın şunu düşünür bunu düşünür, onun için anlam ifade etmeyen sesler olarak duyardı büyük ihtimal. Benim anlamadığım neden ameliyata alınırken kardiyovasküler sistem iyi incelenmedi, vücut belli düzene kendini alıştırmışken senelerce,neden doktorlar yeni uzuvların kalbe getireceği yükten haberdar değillerdi, yada haberleri vardı denemek istendi, acaba kobaymı aranıyorduda bundan kimsenin haberi yoktu, olasılıklar ve olumsuzluklar dünyasında bir umuttu belkide, Allah rahmet eylesin ailesine sabırlar diliyorum......

yaşanan bu olayda, sadece bir insanın maduriyetinin suistimal edilerek kobay olarak kullanılmasını gördük.. tıpta etik olan bir insanın hayati riski sonraki aşama da hayatını ikame etme olasılığı sağlamak olduğunu biliyorum.yani 4 uvuz yerine bir elle bir bacakla da az da olsa maduriyeti giderilmiş olurdu.yok olur mu kahramanlğa özenenler kahramanlık rüyasıyla bir hayatı riske attığını görmediler bile.bu olay olumlu da sonuçlasaydı düşüncem aynı olurdu kumar oynuyorlar çünkü ya tutarsa !
sırf yarış için ellerindeki bir can taşıdığını unuttular. sadece istedikleri tıp dünyasına damga vurabilmekti ! ellerine sağlık damgalarını vurdular!

Bana kol nakli demediler ama deseler hiç düşünmeden girerim o ameliyata
çünkü insanlara yük olmaktan bıktım.

Sayın arkadaşım geçmiş olsun. Burda yüz estetiği ile ilgili olumsuz yorumda bulunmuyoruz. Size çene gerekliyse elbetteki bunu plastik cerrahi uzmanları değerlendirir. Ne lazımsa yapılır.

Biz burada protez gibi daha az masraflı ve elde tutulur. % 100 iş gören çözüm varken. Hastanın hayatı neden tehlikeye atılırı tartışıyoruz.

Kaldıki benim gördüğüm arkadaşın bacakları protez yapılıp yürütülebilirdi!!!
İzlemeden, bilmeden, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın!. Bu dr. lar kendi çıkarları ve egoları için katil oldular!.
Bunlar işlevli kol videoları;World's First Bionic Man - YouTube
IEEE Spectrum Dean Kamen's Atrifical Arm (part 2) - YouTube

Boy Gets Bionic Hand - YouTube
KRON - Bionic Hand - YouTube

Bunlar da birebir hastamıza uyan çift bacak protezleri;Bilateral Above Knee Training on Ramps - YouTube
Bilateral Above Knee Amputee Golf Course - YouTube Muhteşem bişey abimizin çift bacaksız yaptığı aksiyonu mutlaka izleyin!.

Bilateral Above Knee Amputee Climbing Stairs Naturally - YouTube

The Otto Bock Genium Knee at A Step Ahead Prosthetics - YouTube

Engel bile atlıyor bakın.

Yumruk bile atıyor biyonik kol

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=_q0ikdcV3b4&feature=endscreen

IEEE Spectrum Dean Kamen's Atrifical Arm (part 2) - YouTube

Çok acı, çok üzüldüm resmen üniversiteler arası yarışa girdiler ve olan gencecik bir adamın ömrünü aldı gitti. Sonucun böyle olması benim ve eminim toplumun canını yaktı...

dün akşam ilk duyduğumdan bu yana içimdeki öfkeyi dindiremiyorum : (

Yarışa girdiler memlekette gönüllü insan çok tamam yapsınlar ama tek tek belirli evrelerle takılsaydıda o gencecik canda gitmeseydi ne olurdu?

İlk yapılan yüz naklinde bile doktorlar açıkladı hastay az daha kaybediyorduk tansiyonu düştü çok fazla kan verdik diye örnek var önünüzde önce takip edin bu acele ne? : (

Yazmak istediğim çokkk şey varda doğru cümleleri kuramayıp kabalaşmak istemiyorum..

Hayalleri ile birlikte gitti,Rahmeti bol olsun inşallah...

"şevket" iyileşme umudu yaşayan her tür hastalık ya da engel sahibi insan için bir semboldü. Allah rahmet eylesin, sevenlerine sabır versin.

Yakınları "Bizi dinlemedi" diyorlardı haberlerde. Muhtemelern onu bu haliyle de sevdiklerini de; bu ameliyata girmesini tehlikeli bulduklarını da söylemişlerdi. Ama Şevket 13 yaşına kadar sahip olduğu ve bunca yıldır yokluklarına belki de hiç alışamadığı o "çift kol" ve "çift bacağı"na duyduğu özlemle bu ameliyatı her riske rağmen kabul etti. O doğuştan ya da hatırlayamadığı bir yaşta uzuvlarının eksikliğini yaşamadı ki. Heralde herkes 13-14 yaşında neler yaşadığını çok iyi hatırlar. O hiç yaşamadığı bir şeyi hayal ederek bu ameliyatı kabul etmedi, zaten anılarında olan günlerdeki gibi olabilmeyi istedi.

Sahibi olduğu o "çift kol" ve "çift bacağı" tek tek kaybetmedi ki dördünün birden nakledilmesinde tüm riskler anlatılsa bile vazgeçsin. Onları nasıl hepsini birden kaybettiyse yine hepsine birden kavuşmak umuduyla bu ameliyatı bence hayatından vazgeçecek kadar da çok istedi. Doktorlarına bizim bişey söylemeye hakkımız olduğunu sanmıyorum, kaçımız başarılı geçen nakil haberinde tebrik ettik ki, ölümle sonuçlandı diye hepimiz topa tutuyoruz doktorları. Eğer Şevket'in bu doktorlara bir kul hakkı geçtiyse onun hesabını en adaletli olan Rabbimin mahkemesinde eninde sonunda verecekler. Varsın bu yalan dünyada kimseye hesap vermesinler.

Kabul edin bu sitede bir ameliyat prosedürü nasıl olur herkes bilir, ki Şevketin ameliyatı tüm dünyaya canlı bağlantılarla haber olarak duyurulacak, ve ameliyat olan reşit bir kişi olduğuna göre ölürse kimseden davacı olmayacağını, tüm risklerin sorumluluklarını aldığını yazan bir kağıda imza attığını hepimiz biliyoruz. Bir tek nokta herkesin dikkatini çekmiş organların kolilerde taşınırken düşürülmesi konusunda taşınmadaki koli de dahil Sağlık Bakanlığının gerekli incelemeyi yapması, bu konudaki tedbirsizliklerle ilgili tüm sorumluların cezalandırılması gerekir. İşte burda o ameliyatı yapanlar da girer suçlanacaklara. Dünya çapında bir ameliyata girişeceksen nakledeceğin organların taşınmasında bile başında bulunmalısın gerekiyorsa. Kolları ve bacakları olmayan birinin ameliyat masasında başını beklemekten daha önemli ona nakledeceğin organların nasıl taşınacağı.

Sigara içenler bilerek kendimizi öldürüyoruz, "Şevket" özlediği anılarındaki gibi yaşamak için ölümü göze aldı, İnşallah Rabbim ahirette özlemlerine kavuşturur.Amin

Göz göre göre insanı kobay olarak kullanmaktır..umutları yok etmektir..üniversiteler arası kıskançlıktır..yıldız olma sevdasıdır..bu insan kasaplığıdır..bu resmen cinayettir... Ameliyata girerken sağlıklı düşünüp o kağıtları imzalamamıştır.sadece yürüyeceğini, araba kullanabileceğini, evleneceğini düşünmüştür. Bir insan ve hayalleri toprak oldu.kol ve bacaklarının gömülü olduğu mezara gömülmüş.cennette kolların ve bacaklarınla çok mutlu ol şevket..... Orada herşey gönlünce olacaktır...

Saww;
Sen yetinmekten bahsediyorsun "neyine yetmiyor protez" diyorsun da Şevket'in istediği etten, candan, kandan uzuvlarmış demek ki.. Tak-çıkar uzuvlar değil..

Eğer başarılı olunsaydı şimdi karşı çıkan kolu bacağı olmayan kişilerin içine müthiş bi ümit dolacak ve hayal alemine çoktaaan dalacaklardı..

İnsan kaç yaşında olursa olsun hayattan umudunu kesemiyor. Yaş başını alıp gitsede gönül kocamıyor... Bugün deseler ki benim 60 küsür yaşındaki tek gözü kör ve göz kapağı kapalı olan anneme "seni kesin kes iyileştiririz, gözün düzelir, ama ölüm riskinde var" hiiiç düşünmeden yatar bıçak altına...Kaldı ki Şevket gencecik bir delikanlıydı... Bunun beden güzelliği-bütünlüğü-tamlığı tutkusu ile çok fazla alakası yok bence... İnsanın içindeki ukdeler, hevesler, yaşamak istedikleri vs. alakalı..

Hayali bugünün şartlarında büyük bir hayaldi..Gerçekleşmesi için bir hamle yaptı.. Olmadı.. Amaa doktorların bu kadar büyük bir kumar oynaması düşündürücü ve tartışılabilir tabii.. Ben, "sakat yaşayacağına öl" gibilerinden bir mesaj göremiyorum bu yaşanan olayda.. Böyle düşünmek hem o doktorlara hem de Şevket'e haksızlık olur..

Saww;
Sen yetinmekten bahsediyorsun "neyine yetmiyor protez" diyorsun da Şevket'in istediği etten, candan, kandan uzuvlarmış demek ki.. Tak-çıkar uzuvlar değil..

..

Ben öyle bişey dediğim yazı göremiyorum. Siz nerden çıkardınız bu anlamları ilginçdir.

Nerden biliyorsun? Şevkete bu videoları izlettinmi?
Bunları sgk ödemiyor. Ödese t.sandalyede değil fotoğrafları yürüyerek olurdu?
Burda iki katil var aslında. Sgk da ölüme götüren umutsuzluğa çaresiliğe çanak tutmuştur.

Bakın iki bacağı olmayanlar gelişmiş ülkelerde yapay protelerle nasıl yürüyebiliyor.
Asıl sorgulanması gerken budur. Sen olmayanı keşfetmeye uğraşıcağına şu an olan yürüme tutma hakkını ver insanların...:confused:

Biz burada protez gibi daha az masraflı ve elde tutulur. % 100 iş gören çözüm varken. Hastanın hayatı neden tehlikeye atılırı tartışıyoruz.

Kaldıki benim gördüğüm arkadaşın bacakları protez yapılıp yürütülebilirdi!!!
İzlemeden, bilmeden, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın!.

Bu yorumundan çıkardım o sonucu... Protez kullanmak istemiyordu demekki demek istedim..

ben rahmetli şevket kardeşimin doktorlar tarafından yeterince bilgilendirildiğini düşünüyorum...kendimi şevket kardeşimin yerine koyuyorum; banyo,tuvalet,yemek,içmek ve buna benzer hayati herşeyi tek başına yapamamak canına tak etmişdir...bende omurilik felçliyim ve yürüyemiyorum.ALLAH'a çok şükür ellerimi bari kullanabiliyorum ve rabbime hergün ellerim bari sağlam diye şükrediyorum...şevket kardeşimin o imkanıda yoktu...onun içinde bulunduğu durumu birazda olsa tahmin edebiliyorum...bana şimdi deselerki sana omurilik nakli yapalım,artık omurilik nakli mümkün oluyor; sanırım kabul ederim...akdeniz üniversitesinin başarısı sonucu o da dört gözle bu ameliyatı beklemiştir...hacettepe'de uygun donör bulununca doktorlar gerekli uyarıyı yapmışlardır ama şevket kardeşim hayatta çektiği sıkıntıları bir kefeye, ameliyat sonucu oluşabilecekleri diğer kefeye koymuş ve hayatta çektiği sıkıntılar daha ağır basmıştır... bütün riskleri göze almış demekki...hiçbir doktor ameliyat ettiği hastasının ölmesini veya öleceğini bile bile ameliyat edeceğini sanmıyorum...birde böyle düşünmek gerekir... hacettepe üniversitesi türkiye'nin en iyi tıp fakültesi'dir...hatta dünya'da hatırı sayılı bir marka olmuş durumdadır...Türkiye'nin en iyi doktorlarının birçoğu bu üniversitede yetişir...ama ne olursa olsun "BİR UMUT" diye düşünen kaderdaşımın umutları malesef söndü...ALLAH taksiratını affetsin...hayattayken çektiği sıkıntılar onun günahlarına kefaret olsun...

Bence de yeterince bilgilendirilmiştir.. Biz ötenazi konusunu tartışırken “bir insan kendi ihtiyaçlarını göremiyorsa, acı çekiyorsa ve yaşamak istemiyorsa bu benim bedenim, bedenimle ilgili kararları ben veririm, yaşamak istemiyorsam öldürülmemi ( ötenazi) isterim, hakkımdır kimse de karışamaz” diyen kişiler çıkıyordu.. Aynı şey!
Bu beden Şevket’in bedeniydi. Doktorlar tarafından riskleri de anlatıldı.. Ölebileceğini bile, bile Şevket "bedenini" o doktorlara teslim etti. Kime ne!

bu olgunun da adı: pasif ötenazidir

Neden bilmiyorum Cengiz Çavdar’ın ölümü öyle bir ok gibi saplandı ki yüreğim kanıyor, olmasaydı sonu böyle: gençliğine yakışmadı ve belki de en cok bu koydu içime. Ama hayır umudun ölümü içimi asıl yakan, umudun bir yalana bile bile kurbanı… Elbette ki konu çok katmanlı ve derin. Öncelikle bu olumsuz olgu bilimin cesaretini kırmamalı ki Cengiz Çavdar’ın ölümündeki misyon amacına ulaşsın. Organ bağışçıları insanlara ölümüne umut olduklarını görerek, organ bekleyenlere son bir sevinç bağışlamaktan geri durmasınlar demeliyim.
Fakat asıl değinmek istediğim “ne olmalıydı” sorusu? Netten resmini buldum ve gözlerine bakarak adeta onun düşüncelerini algılamaya, yüreğine dokunmaya çalışıyorum! Biliyorum bunu yasarken yapabilmekti aslolan, birkez olsun hüznüne, beklenti ve acılarına ortak olmak; neye yarar… Yüreğinin boğulasıya boğazında düğüm söylenemeyenlerine yankı olmak, onu hayatta tutabilmek isterdim.
Sizce ölüm yaşamın gerçeğiyken vicdanımız neden bunca kanıyor dersiniz? Bir engelli olarak hep derim “ben engellenenim” yada “benim engelim toplum” vs, bir ömür engellemeyi yaşamak, ironiktir bir de utanmadan size mahkum olarak bakılması (ki mahkum eden aslında mimari vs erişilmezlikleriyle yine içinde bulunduğumuz toplumumuzdur) çekilir dert değildir bilirler. Bu yüzdendir ki bizlere hem acırlar hem de korkuyla uzak dururlar; kendi çelişik vicdansızlıklarıyla yüzleşecek cesaretleri olmadığı için, kolaya kaçarak bizleri esarete mahkum etmek daha kolay olduğu için. Bilmezler ki oysa c/esaretle, cesaret arasında yalnızca tek harflik bir adım farkı vardır.

Aslında bu olgunun da adı: pasif ötenazidir. Evet ister Cengiz Çavdar, ister ötekileştiren tutumuyla toplum ve isterse doktorlarımız olsun; bu üçlü saç ayağı pasif ötenaziyi (pasifcede olsa…) onaylamıştır. Cengiz Çavdar ölümüyle bize bir seyleri sorgulatmalı: 1. Neden bir insan neden hayatıyla kumar oynar? Çünkü toplum tek tip insan sevdasında. Oysa bizim kendimizle değil, kulaklarımıza böyle yasamaktansa öl diye haykıran, bunu bilinç altımıza kazıyan toplumla sorunumuz! Kol bacak, böbrek kalp vs gibi hayati organlar değil. Yeter ki yasamda fırsat eşitliği hak görülerek gereği yapılsın. Kendilerine layık gördükleri güzeli/ değeri bizlere de layık görebilsinler. Bu açıdan ilan ediyorum ki, işte asıl katil, katillerimiz bizleri öteleyerek ölmeden mezara koyan toplumumuzdur. Engelli olmak zenci vs olmak gibi doğal bir durumdur iyileştirilmesi gereken bir hastalık değil. Bizlerde hasta değiliz. Neden hep onlar gibi olmaya itiliriz? İşte sonucu aynada yüzlerinize bakarak ben masumum diyebilir misiniz? 2. Eşit yaşam koşuları içinde yasamak size haktır da, bizlere bunca engel müstahak mıdır? Sizler cansınızda bizler patlıcan mıyız? Neden aranızda değiliz? Aynı otobüse binemeyiz? Aynı kentte bağımsızca bizleri bakışlarınızla vs tenkit etmeden gezemeyiz…
Neden sevip sevilmek gibi en temel ihtiyaç bile bize gelince çok görülür… daima biryanımız aç, yoksun ve yorgun duvarlarımızın ardına itiliriz? Neden engelimiz asıl işkencemiz, engelimiz siz toplumun bireylerisiniz? 3. Bir can bilimin hırslarına alet edilmemeli idi. Bence bu sonuç yüzde 80 öngörümüştü. Ha şunu deyim, biri bana bu umudu verse, bende ölüme yatarım ki bunu doktorlar da biliyordu . Somut bir olayda tavır çok önemli. 85 yaşındaki dedem bile “yavru bunlar fidan mı aşılıyor, yoksa yama mı yapıyor? Fidana bile dört aşı yapınca ikisi, üçü tutmaz demişti. (bilim etiği bu mu ben tıp fakültesi calısanıyım doktorlar yerine göre soğuk kanlı ve eğitimli katillerdir: görünmeyen yüzü de aralayın bi bakalım derim) Yani diyorum ki etikte, aslolan hayattır ve tıp/ toplum engeli hastalık değil de yasamın renkleri olarak görerek, normal kucaklaşmasını artık öğrenmelidir. Yani ben neden yürümek yada güzel vs olmak zorundayım, bunu asla anlamam?

Neden kategorize edilir insan, neden tek bir forma sokulmaya çalışılır? Hani genlerine bakılsın yararsızsa öldürülsün söylemi var ya: işte aslında bu söylemin yaklaşık benzeşimleri toplumumuzun bilinç altında hep var ki bu da onlardan biri...

Özetle bu umudun sömürüsünde de son nokta, çarpıcı bir örnek. Bu gün tv haber türkde konu bi doktora soruldu: “Ölümle sonuçlansa da dünyada bir ilktir, buna değer dedi.”
Yani bilim üretmeyen biz, bilimi ... da ilkiz öyle mi? Yorumsuz deyim artık neyleyim.

Organ naklinde üniversiteler arası rekabet mi Şevket Çavdar

Üst Alt