Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Emeklilik Yeni Yasa Resmi Gazetede Yayınlandı 15.01.2025

Bunun üzerine ne desem boş, sen her şeyin en iyisini biliyorsun...

Ben sana bunu bir örnekle anlatayım. Ben geçen sene 4bden Emeklilik için başvurdum. Kalpten süresiz yüzde 50 raporum var. Beni hastaneye malullük için sevkettiler ve red geldi. Ama 4a olsa idim ve Vergi indirimim olsaydı beni hastaneye sevketmeden direkt emekli etmişlerdi. Şimdi o vergi indiriminden Emekliligi de kaldırdılar. Yani hakkımızı elimizden aldılar. İşte durum bu. Şimdi vergi indirimi kalktı. Öyle yüzde 50ler, 60lar, 70ler falan emekli olamaz! Hele 40lar hiç. Artık engelli emekliliği için Malullük istiyorlar. Bilmem anlatabildim mi? Gerçekler bunlar. Gerçeklere ya da yalanlara inanmak senin elinde...

SGK Hastalık Listesi indirin Google dan orda ki cetvel den hastaliginizi bulup ağır orta ve az olarak iş gücü kaybını size soyluyo bu süreçten sonra gidip emeklilik için rapor alicak arkadaşlar ordan bakıp enazindan sürpriz yasamazlar

@gannicus Kim demiş engelli emekliliği kalktı diye tek hastalıktan en az 40;alamazsaan iş gücü kaybına karşılık evet emekli olamaz

@Tarık91,

arkadaşlar engelli emekliliği kalkmadı,
Doğru kalkmadı

bazı yanlış işlemler artık olmayacak hepsi bu,
Burada ne anlatmak istedin sana tepki veren o arkadaş bunu anlamamış olabilir.

mesela tek bir hastalığınız var ve engeliniz 40 veya üstü ise engelli erken emekliliği hakkınız hala var.
Evet doğrudur var

ama birden fazla hastalığınız var ve toplamı 40 ın üstü ediyor ama tek tek bakıldığında hiç 40 veya üstü yok ise artık engelli erken emeklisi olamayacaksınız.
Doğrudur çoklu hastalıklar tek tek değerlendirmeye alınmayacak. En ağır tek hastalık önemli.

videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
Herkes birşeyler anlatıyor videolara takılıp kafanızı karıştırmayın. Üstte yazdıklarınızın çoğu doğru zaten.

@BnymnYldz Tek tek değerlendirmeye alınacak, ve en az 40 ve üzeri dikkate alınacak,ancak birleştirilip oran toplanmayacak, sizde öyle demek istediniz.

Arkadaşlar ben deneyimlerimden yola çıkarak gerçeklerden konuşurum. Bazıları gibi bazı videolara, açıklamalara bakarak değil. Göreceksiniz burada bu kanundan önce normalde vergi indirimden rahat Emekli olabilecek arkadaşların en az yüzde 95i Yeni sistemle emekli olamayacak. Yoksa ben de toz pembe hayaller kurmasını bilirim ama öyle bir dünya Yok. En az yüzde 95 emekli olamıyor ise sizce engelli emeklilik kalkmış mıdır kalkmamış mıdır? Karar sizin...

Ayrıca da ben bilgilerimi paylaşmayı başkaları da aynı hataya düşmesin diye severim. Bilip de paylaşmayandan ise nefret ederim. O yüzden Kendi çapımda her yere cevap vermeye çalışıyorum. Beğenmeyen engeller. Benim de görüşlerini umursamadigim kişiler vardı ve engelledim. Bu kadar basit...

Facebok engelli sitesinde emeklilik için gidenlere 5 şubatta gel vs diyorlarmış 5 şubatın özelliği nedir o tarihte yeni mevzuatmı tebliğ edilecek ?
@gannicus,

@Tarık91,

Kanun maddesi net ve açık.. Engelli indirimle emeklilik kalktı artık yüze 40 tek hastalıktan hatta yüzer 60 engelli raporunuz tek hastalıktan olsa bile eğer çalışma Gücü kaybı yoksa emekli olamazsınız örnek kanser olmuş biri yüze 60 la tedavi gördü iyileşti ve Remisyonda sürekli kontrole gidiyor bu kişiye sağlık kurulu yüzde 40 süresiz rapor veriyor ama aynı raporla emekli olmak isteğinize çalışma Gücü kaybı yok denelip Red veriliyor. Bu örnekler çoğaltılabilir.

benim anlamadığım tek husus şurada bir kaç hafta olmadı bir kaç ay beklemek çok mu zor?

yeni yasa sonrası ssk'ya giden bazı arkadaşlar henüz uygulamaların başlamadığını belirttiler.
bu durumda neyin ne olduğu konusunda kimisi bu kadar net emin oluyor anlamıyorum.

yani bir kişi üç kişi beş kişi bir başvurmuş olsa, farklı farklı sebeplerle olumsuz dönüşler yaşanmış olsa haklısınız derim ama şu an ssk'da çalışan görevliler bile ne nasıl olacak duruma hakim değilken siz bu kadar katı ve net bilgi sahibi oluyorsunuz?

yorum elbette yapılabilir ve yapılmalı da ama elde yorum yapacak somut veriler henüz tam olarak oluşmamışken çok net ve katı biçimde sonuca ulaşır biçimde konuşmak doğru değil gibi.

@İsitmemuhammed Ben SGK gittiğimde hemen sevk verdiler size neden evet git dediler ilginç

@samedo99,
Git demediler başvurumu aldılar hastaneye sevk olacaksınız dediler suan eve kagit gelecek biz onu bekleyeceğiz o kağıtla hastaneye gidip kontroller yapılıp muayene sonucu heyet durum bildirecek mis SGK ya çalışma gücü kaybına bakacak SGK da

@strazyevsk,

Bu uygulama hali hazırda var. Senelerden beri uygulanıyor. Sadece 4a çalışanlara uygulanmıyor idi. Artık onlara da uygulanacak. İşgücü kaybı Ankara'daki SGK yüksek sağlık kurulunun çok deneyimli ve Mahir olduğu bir konudur...

@Konyaereğli,

Zaten son 6 ayda eğitim ve araştırma ya da üniversite Hastanesi'nden alınan raporlar olduğu zaman hastaneye sevk etmiyorlar ve onu kabul ediyorlar. Standart bir uygulama. Vergi indirimi emekliliği ile alakası yok...

@Denizcan78, çok güzel özetlemişsiniz. Bu işte en çok mağdur olacaklardan biri kanser hastaları. %40, %60 engelli de olsa, emekli olamayacak..

@Tarık91,

Videonun Altındaki yorumlari da okumanı öneririm. Kimse de inanmamış elemanlara. Hatta yorumlardan birini Daha çok beğendim. Diyor ki " Yeni tasarı ile emekli olmaya çalışmak genelevde bakire aramaya benzer". Yeni yasayı bu kadar iyi özetleyen daha iyi bir söylem olamazdı. Süper. 👏

arkadaşlar, bildiğim kadarıyla yasa onaylandı ve anladığım kadarıyla SGK da işlem için genelge bekleniyor,,, son 6 ay içinde alınan raporları kabul ediyorlar,,, bugün itibariyle SGK ya gidildiğinde sevk yazıyor,,, zaten hastaneden randevu alıp, heyete girene kadar genelge gelecektir.

@strazyevsk
zaten bu 4a ssk lara yeni yapılacak uygulama ,2008 sonrası kişilere 4c memurlara ve bağkurlara yapılan bir uygulama o yüzden burdan herkes deneyimli. onlara yapılacak uygulamanın aynısı artık 2008 öncesi 4a sigortalılara yapılacak.Yani artık engellei emekliliği bir şekilde rafa kalkmış oldu ancak malülseniz engelli emekliliği hakkınız olacak.Çünkü işgüvü kaybı resmen kişiden maluluk durumu istiyor.

@samedo99,
Demekki yer olarak değişebiliyor ben Ankara Dışkapı SGK başvurunca orada ikametin olduğu yere yakın yerlere sevk edeceğiz sizi haber kağıdı posta ile adresinize gelecek dedi oradaki görevli

@Tarık91

Acı duyabiliyorsan, canlısın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın.

Bizim ülkemizdeki en büyük problemlerden biri bu bence. Yasadan önce 100 engelli emekli olabilecekken, yasadan sonra 20 - 30 lara düşecek.
Evet engelli emekliliği kalkmadı, doğru ama engelliler emekli olmaya devam edebilecek mi ?

100 engelliden 70 i ne emekli olabilecek ne de ilerleyen yaşlarında bir iş bulup çalışabilecek.
"Birden fazla hastalığınız var ve toplamı 40 ın üstü ediyor ama tek tek bakıldığında hiç 40 veya üstü yok ise artık engelli erken emeklisi olamayacaksınız. "
Zaten bizim de itiraz ettiğimiz yer tam olarak burası. Birden fazla hastalığı olan biri ilerleyen yıllarda nasıl çalışacak ?

Örnekle anlatayım daha iyi anla. Bugünkü yasanın öznesi olan yönetmelik 28 Eylül 2021 de çıktı.
Sürekli raporumla emekliliğe başvurdum, tarih 20 Eylül 2021. Yönetmelik çıkmadan bana da raporunu yenilesin dediler.

Yenilenen raporlardaki tanılar hiç SGK Hastalık Listesinde olmadı. Rapor oranım %80 olmasına rağmen emekli olamadım.
Engelli emekliliği kalkmadı evet ama ben %80 raporla ve hatta tek hastalıktan %70 olmasına rağmen emekli olamadım. Tek hastalık %70 olabilir ama SGK Hastalık Listesinde yoksa yine emekli olamıyorsun.

Tek hastalıktan %40 almış OKB'li emekli olabilecek mi ? Hayır. E hani engelli emekliliği kalkmamıştı.

100 kişiden en fazla 20 si yeni yasa ile emekli olabilecek. 80 i için artık engelli emekliliği kalktı. 20 si emekli olabiliyorsa kalkmamıştır diyorsun değil mi ?

Bende sana başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın diyorum!

Not: Yeni yasa benimle ilgili değil.
Not2 : Senin "bazı yanlış işlemler artık olmayacak hepsi bu" dediğin şey binlerce, onbinlerce emekli için hayati önemde. Bütün kızgınlığımın sebebi bu cümle!

@ucuncubahar Evet tek hastalık 40 OKB li emekli olabilir ek 1 de bunun olmaması emekli olamayacağı anlamına gelmiyor Dr tanı olarak misal okb değil psikoz bipolar v. b bir tanıda yazabilir buna denk gelecek yani 👍

Ayrıca ek 1 olmayan hastalıklarnda değerlendirilir diye yazıyor altlarda yani adam hastalığından dolayı çalışamıyor ise şartları da tutuyorsa elbette emekli olabilecek

@samedo99

seni üzmek istemem gerçekten ama o bahsettiğin en alttaki not ne senin için ne benim için yazıldı.
Minareyi çalanlara (mahkemede dayısı olupta başvuranlara) kılıf olması için yazıldı o not.

Doktora tanı olarak atipik psikoz, bipolar yazdırabilseydim 2021 de emekli olurdum :)

Benim elimde 2021 de heyete girerken süresiz "atipik psikoz" tanılı raporum olmasına rağmen sonrasında aldığım 4 farklı hastaneden, 4 farklı raporda tanı hiç "atipik psikoz" olmadı.
Yani doktora istediğin tanıyı yazdırmak düşündüğün kadar kolay olmayabilir.

Hatta şahsi düşümcem hiçbir heyet doktoru bir OKB liye "atipik psikoz", "bipolar" asla yazmaz.

@samedo99,

çalışma gücü kaybı değerlendirmesi çok katı nerdeyse nabzın atıyorsa emekli yapmayacak bir uygulama güç kaybı.Örnek veriyorum çoçukluk aradaşım 4b li yüz kısmında kanser tedavi gördü suratun bir kısmı komple alındı.Bu ameliyat sırasında göz kapağı kapanmıyor kulakta belirli bir oranda duymama oluştu.Kemoterap vs diğer tedavilerden bahsetmiyor bile. yüzde 65 heyet raporu var.Engelli emekliliğine başvuru yaptı çalışma gücü kaybına göre süresiz 65 raporusu olmasına rağmen çalışma gücü kaybı yok denilerek emekliliğe red verdi.Aynı şekide benimde onkolojiden kaynaklu süresizi yüzde 40 raporum var 4a lıyım normalde haziran 2025 emekliydim yasa değiştiği için artık ocak ayı itibariyle başvuru yapabileceğim ama banada yüzde 100 red verilecek çünkü çalışma gübü kaybına göre senin çalışma güvcü kaybın yok denilecek Bunuda nerden biliyorum çünkü daha önce çalışma gücü uygulamasına maruz kalan memurlar ve bağkurlular var.

• Beğen
Reaksiyonlar: Mlkr
Birisi paylaşmıştı hangi madde olduğunu hatırlamıyorum bir kaç hastalıklardan hafif çalışma gücü kaybı olanların duruma göre orta yada ağır çalışma gücü kaybı olarak değerlendirilebilir yazıyordu.

@okoki,

Onların hafif çalışma gücü kaybı dediği zaten tek hastalık 40 büyük ihtimal Birkac hastalık ağır sayılabilir demeleri 40+40 varsa bunu ağır sayıp 4100 yerine 3700 den emekli ederiz demek 20+20+20 değil onlar 20 yi hafif hastalık olarak bile saymiyor malesef. Ek1 in en altındaydı o madde

Üst Alt