Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Emeklilik Yeni Yasa Resmi Gazetede Yayınlandı 15.01.2025

@gannicus,

Yanlışlık var senin söylemlerinde böyle birşey yok. Tek raporda yüzde 40 ve üzeri alman gerekiyor. Sonrasında ise oranına göre hafif orta ve ağır olmak üzere değerlendiriliyor.

@turan1977

Emekli olmuş engellilerde bir sıkıntı yok rapor süresizmis zaten dert etmenize gerek yok herhangi bir şikayet hakkınızda bir soruşturma olmadan kontrolle işiniz olmaz rahat olun Ben de 2016'da emekli oldum ben de çocuk felci Sol ayağım engelli herhangi bir soruşturma kontrol olmadıkça ve sıkıntı olmaz olsa da gider eyt'den hem faydalanırız siz de aynı durumdaysanız öyle yaparsınız

Son düzenleme:
@makinist.41,

Bazı yerler etmiyormus. Bazısı ediyormuş. Bazısı Vergi indirimden alıyormuş. Kafalar karışık şu anda. Gidip Vergi indiriminden bir şansınızı deneyin...

@serkanmalkoc,

Ben yaşadıklarımı, bildiklerimi yazdım. İnşallah Benim bildiklerim yanlıştır da seninkiler doğrudur...

Engelliler Bilgi Merkezinden alınan
bir yazı ile sizlere yeni engelli emekliliği anlatmak istedik📌
Ufuk Alp kardeşimize teşekkürler gayet açık anlatmış …
MERHABA
HEPİMİZİN BİLDİĞİ GİBİ ENGELLİLERİN ERKEN EMEKLİLİKLERİNDE VERGİ İNDİRİMİ KALDIRILDI VE GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI DEVREDEN ÇIKARILDI.
BİR ÇOĞUNUZUN AKLINDA DELİ SORULAR VAR BİLİYORUM.
İŞTE BU PAYLAŞIMDA EN ÇOK SORULAN VE MERAK EDİLEN KONULARI AÇIKLAMAYA ÇALIŞACAĞIM.

1- YENİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR, NELER GÖTÜRÜYOR, ERKEN EMEKLİLİK ARTIK NASIL OLACAK?
Erken emeklilikte vergi indirimi devri sona erdi. Bunun yerine artık 2008 öncesi 4A sigortalıları da Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ne tabii olacaklar.
Bu yönetmeliğe göre artık emekliliğe esas raporlarda Balthazard Formülü uygulanmayıp en büyük tek hastalık esas alınacaktır.
Emeklilik başvurusu yapan sigortalı SGK tarafından hastaneye sevk edilecek, hastane düzenleyeceği raporu tüm tetkikler ile birlikte SGK'ya gönderecektir. SGK bölge sağlık kurulları bu raporu yönetmelik ekindeki ek-1 hastalık listesine göre değerlendirip karar verecektir.
Erken emekli olabilmek için ek-1 hastalık listesinde yer alan tek hastalıktan en az hafif düzeyde çalışma gücü kaybı tespit edilmelidir.
Örneğin %30 diyabet, %35 komplikasyonsuz ve pap tedavisine cevap veren ağır uyku apnesi, %20 işitme kaybı, %10 hipertansiyon ile toplamda Baltazad Formülü ile %67 olduğu halde, bu kişi tek hastalıktan en az hafif düzeyde çalışma gücü kaybını sağlayamadığı için erken emekli olamayacaktır.

2- YASA DEĞİŞİKLİĞİ KİMLERİ KAPSAMAKTADIR?
Yasa değişikliği Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiği 15/01/2025 tarihine kadar henüz emekli olmamış ve başvuru yapmamış olan herkesi kapsımaktadır. Bu tarihten önceki başvurular vergi indirimi ile eski sisteme göre değerlendirilir.

3- DEĞİŞİKLİK ÖNCESİ EMEKLİ OLMUŞ OLANLARA HERHANGİ BİR ETKİSİ OLACAK MI?
Değişikliğin yürürlüğe girdiği tarihte halihazırda emekli olan kişilere herhangi bir etkisi olmayacaktır. Süreli ve süresiz emekliler emekli aylıklarını almaya devam edecekler, süresiz emekli olanlar için bu değişiklik dolayısıyla herhangi bir kontrol muayenesi istenmeyecektir.
Süreli emekli olanların kontrol muayeneleri ise emekli oldukları tarihteki mevzuat hükümlerine göre yapılacaktır, yani tek hastalık şartı aranmayacaktır.

4- EK-1 HASTALIK LİSTESİNDE ENGELİM/HASTALIĞIMIN İSMİ VAR, ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK MİYİM?
Ek-1 hastalık listesinde hastalığınızın ismini görmeniz mutlaka erken emekli olacağınız anlamına gelmiyor. O hastalığın altında ağır, orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybını gerektiren durumları yer almaktadır. Her birinde farklı tip, klas, evre, ölçüm ve tetkik sonuçları ile komplikasyonlar olabilmektir. Çalışma gücü kaybı hastalığın bu şartları taşıyıp taşımadığına göre değerlendirilecektir

5- ESKİ RAPORLARIMIZ İPTAL Mİ OLACAK, ARTIK RAPORLARDA BALTHAZARD FORMÜLÜ UYGULANMAYACAK MI?
Bu değişikliğin elinizdeki raporlar ile hiçbir ilgisi yoktur, emeklilik haricinde istediğiniz işlemde kullanabilirsiniz. Sadece bu raporlar ile aldığınız vergi indiriminiz artık emeklilikte geçerli olmayacaktır. Raporunuz 6 aydan eski ise emeklilik başvurusunda da değerlendirilmeyip yeni rapor istenecektir.

6- ŞİMDİ VERGİ İNDİRİMİ TAMAMEN KALKMIŞ MI OLDU?
Hayır vergi indirimi kaldırılmadı. sadece vergi indiriminin engellilerin erken emekliliklerinde geçerliliği kaldırıldı.
Artık vergi indirimi belgesi ile erken emekli olunamayacak, ancak asgari ücretin üzerinde maaş alıyorsanız maaşınızda vergi indirimi uygulanmaya devam edilecektir.

7- BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU ENGELLİ ÜZERİNDEN VERGİ İNDİRİMİNDEN FAYDALANANLARIN DURUMUNDA HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?
Hayır herhangi bir değişiklik yok, bu kişilerin maaşlarında vergi indirimi uygulaması aynen devam edecektir.

8- BU DEĞİŞİKLİK İLE EMEKLİLİK YÖNÜNDEN 2008 ÖNCESİ VE SONRASI AYNİ OLDU.
PEKİ EMEKLİLİK SONRASI ÇALIŞMA KONUSU DA AYNI MI OLACAK, YANİ ARTIK 2008 ÖNCESİ GİRİŞLİLER DE EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞAMAYACAK MI?
Yeni yasa değişikliği ile 2008 öncesi 4A sigortalılarının vergi indirimi ile erken emeklilikleri kaldırılıp Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği'ne bağlanmaktadır.
2008 sonrası için emeklilerin çalışma yasağı ise 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu ile getirilmiştir, engellilikle bir ilgisi yoktur. Engelli olsun sağlıklı olsun sigorta başlangıç tarihi 2008 sonrası olan hiç kimse emekli olduktan sonra emekli maaşı alarak çalışamaz.
Yani ikisi birbirinden tamamen farklıdır, bu yeni yasa değişikliği ile emeklilikten sonra çalışma konusunda herhangi bir düzenleme yoktur. Herhangi bir düzenleme olmadığı sürece eskisi gibi devam edecektir. Yani 2008 öncesi sigorta girişi olanlar emekli olduktan sonra çalışabilecek, 2008 sonrası girişi olanlar çalışamayacak.

KAYNAK ;

CHP, anayasa mahkemesine ne zaman başvurabilir? Ya da en geç başvuru süresi ne zamana kadardır? Ben anayasa mahkemesinin durumuna göre emeklilik başvurusu yapacağım.

Arkadaşlar hepimiz mağdur olduk.Ne olsun istiyor bunlar anlamadım ki.Kac gündür bu durum yüzünden yatak döşek perisan oldum paikolojim mahvoldu 2 ay sonra emeliligimi verecektim.Ne yapabiliriz nasıl sesimizi duyurabiliriz nasıl itiraz edebiliriz.oldu bitti diyip oturcakmiyiz

@özçiçek,

Aralık ayı primi ocakta yatar. Yatırdığınız anda sistemde görünür. Eğer vergi indirimi emekliliği hakkınız vardı ise yazık olmuş. Keşke danissaydiniz önceden. İnşallah kabul ederler. Sanırım iş gücü kaybından yani Yeni yasaya göre emeklilik için bacağın boydan boya ampute olması gerekiyor. Arkadaşın da dediği gibi Pazartesi Vergi indiriminden şansınızı bir deneyin. Belki kabul ederler...

Arkadaşlar yeni sistemde size en yakın sgkye gidiyorsunuz. Sizi bir eğitim ve araştırma ya da üniversite hastanesine sevk ediyorlar. Orada muayene oluyorsunuz. Sonra o rapor Ankara'ya gidiyor. Sonucu netten takip ediyorsunuz. Red gelirse tekrar sgkye gidip itiraz ediyorsunuz. Raporunuz bir daha inceleniyor ve ona göre nihai karar veriliyor...
Buraya kadar her şey tamam. Ama bundan sonra tavsiyem (eğer tek hastalıktan büyük bir oranınız yoksa) kızıp sakın avukata gitmeyin. Boşa 40 bin verirsiniz. Bir de senelerce uğraşırsınız. Zaten devlet ağır öpmüş. Bir de avukata para vermeyin. Çünkü burada avukatın tek yapabileceği şey sizin tekrar adlî tıpta işgücü kaybı yönünden değerlendirmeniz olacak. Yani aynı yasaya göre değerlendirileceksiniz ve aynı sonuç çıkacak. Benim bir arkadaşım iş gücü kaybından olamadı diye mahkemeye verdi. 4 yıl sonra mahkemeyi kaybetti...
Bunu yazdım. Belki sitede yazmayı bırakırım. Yeni arkadaşlar da böyle bir hataya düşmesinler. Çünkü insan büyük beklentiler içinde olduğundan red gelince hakkaten çok sinirleniyor...
Tâbi sonuçta karar sizin. İster mahkemeye gidersiniz. İstemezseniz gitmezsiniz. Bunlar benim yaşadıklarım...
Belki bir daha yazamam diye unutmadan yazayım dedim. Umarım herkes emekli olur...

Vergi indirimli sevkle hastaneden bipolar bozukluk tanısıyla yüzde 40 rapor (tek hastalık raporu) almıştım 2024'de ve bu rapor 5 yıllık 2029'a kadar geçerli şekilde süreli verildi..Emeklilik başvurusu için sigorta süremi yani 2026'yı beklerken yönetmeliği değiştirdiler şu anki engelli emeklilik tablosuna göre başvursam emekli olabiliyorum..Az önce e devletten de başvurdum..Bakalım sonuç ne olacak yeniden rapor düzenlemem için hastane sevki olacak mı olmayacak mı göreceğiz..

Yani beni 2024'den 2029'a kadar kararına okey dediğin hastanenin kararıyla evrağıyla engelli statüsüne koyacaksın kendi belirlediğin rapor yüzdesiyle bunu onayacaksın kurallarını engelli vatandaşın değil senin belirlediğin maçta üç kuruş ödememek için ben oynamıyorum ayağına yatıp yeni kurallar koyacaksın..Bu şartlarda o mahkeme bu mahkeme kapılarında hak aramaya gerek yok aramaya kalkmak havanda su dövmek gibi bir şey, adamlar hem hakim hem savcı kimi kime şikayet edeceksin...Yatacak yeriniz yok kendimi zor tutuyorum çıldırıyorum hakkımı da helal etmiyorum.

@samedo99,
Ben SGK'yı aradım bu konu hakkında ve üzerine basa basa engelli emeklilik başvurusunu e devletten yapabiliyor muyuz diye sordum verilen cevap evetti..Oradan evet denilince ben de e devletten başvuru yaptım..Olumsuz sonuçlanacağı konusunda hemfikiriz ama ben bu rezil yönetmelik karşısında bir de bağlı bulunduğum sgk kurumuna gidersem bu psikolojiyle kesin kavga çıkar orada o yüzden gitmek istemedim gitmeden netten başvuru yapayım dedim..Gidip de oradaki memur tayfasıyla hır gür çıkarıp başıma bela almıyayım..

Arkadaşlar Chp milletvekili Aylin Yaman Anayasa mahkemesine itiraz edeceğini Instagram sayfasında paylaştı ben kendimce kendisini takibe alıp paylaştığı video destek oldum,begenirsiniz beğenmezseniz a partili b partili olabilirsiniz naçizane bi bakin derim, etkileşim yaratabiliriz

@Katar12

%42 oranlı rapor sanki tek hastalıkla alınmamış gibi. Sakıncası yoksa hangi hastalıkla %42 aldığınızı sorabilir miyim ?

Ürüner sistem hastalıkları (böbrek)
Nefrotik sendrom :%40
Ortopedi %4
baltazar toplam %42 süresiz
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
12 aydan daha uzun süreli takip ve tedaviye rağmen kalıcı proteinüri varlığı (24 saatlik idrarda total proteinin: 1-3.5g/gün olması)
1. Proteinuri (1 gr/gün’den daha fazla) ile seyreden nefropatiler (12 (on iki) ay tedaviye rağmen cevap vermeyen,)

Son düzenleme:
@gannicus,

sen reddedildiğinde eski yasaya tabii imişsin. o zaman çalışma gücü kaybına da bakmıyorlardı. başka bir yerde 23 yılım 4500 günüm var demişsin. neden reddedildiğini paylaşır mısın?

@pepe,

Paylaşmıştım. Yine paylaşayım. Ben aslında 4b olmaktan kaybettim. 4a olsam olmuştum. Evet. 23 yıl ve 4500 gün. Yeni sistem eskiden beri 4b çalışanlarına uygulanıyor. Şimdi 4alilara da uygulanacak...

Yani sonuçta iş gücü kaybından degerlndiler. Sadece Kalpten yüzde 50 rapora rağmen emekli etmediler...

@Katar12,

Vergi indirimi emekliliği olsaydı ben size nasıl emekli olabileceğinizi anlatırdım da artık o da kalktı. Bir geri dönüş olursa yine bakarız...

@Sayra34,

İnternette itiraz dilekçe örneği var, yazıp İlçe sağlık müdürlüğüne verin onlar telefonla sizi başka hastaneye sevk ediyorlar

Benim hastalığım SGK hastalık listesinde varmış. Ancak, muayene sonucu ne çıkacağını bilemeyiz. Hastalık listesi tutuyor, prim ve çalışma süresi tamam. Bu durumda geriye baivurmak kalıyor. Kimse bilmiyor ama artık ne zaman başvurmak lazım? Beklemek can sıkıcı, bir an önce başvurumu yapıp şansımı deneyerek emekli olmak istiyorum.

@BnymnYldz,

İyi de, bu başlıktaki kimse başvurmamış ki. Başvuruya gidenlere yönetmelik oluşmadığı için Şubatta gel demişler. Yani buradan kimlerin başvurularını görürsem ben de ona göre başvuracağım. Başvuru yapacağım zaman işyerinden izin almam lazım.

@Batax,

Bir kişiden sanki vergi indiriminden Emeklilik için başvuruyu kabul etmişler gibi okumuştum. Hastalık listesinin tuttuğuna bakmayın. Yarın Vergi indiriminden başvuru yapmayı bir deneyin derim ben...

@Batax, Yeni yasa yürürlüğe girdikten sonra başvuru yapan arkadaşımız var. Hastaneye sevk süreci başladı. Sevk kağıdı kendisine ulaşınca hastane rapor işlemlerine başlayacak.

15 Ocaktan sonra vergi indirimi ile başvuru yapamazsınız boşuna uğraşmayın. Yeni yasaya göre çalışma gücü kayıp tespiti ile emeklilik işlemleriniz yapılacak.

@İsitmemuhammed arkadaşımız başvuruyu yaptı ve şu an sevk sürecinde.

bnymnyldz

@Batax
Evet başvurumu yaptım 17 Ocak 16:50 de eski rapor ve vergi indirim vardı bunlarin bir ise yaramadığını söyledi artık basvuru alınıp hastaneye sevk yapılıp oradan muayenenizi olup durumu SGK ya hastane bildirecek ve çalışma gücü kaybında hastalığınız var ise şartlar prim gün yil sayısı uyuyor ise emekli edeceğiz dedi Şubat diye birsey yok Ankara Dışkapı SGK ya gittim durum aynen bu sekilde artık eski raporunuz ise yaramaz dedi benden kopyasını basvuru yaparken aldı formaliteden yinede sevk olacaksınız SGK değerlendirecek dedi

Yasa resmî gazetede yayınlandıktan sonra bütün SGK o saatten sonra bu sekilde işleme almak zorunda
Peki her farklı SGK niye farklı farklı söylüyor cunku her SGK bu durumu tam anlayamadığı icin bunun üzerine toplanıp hızlı sekilde kurumlar personele bildirmediği için sıkıntılar yaşanıyor gelen gidebiliyor aslında biraz sorsa soruştursa ust mercilerden öğrense durum o anda işleme alınır kimse sallamıyor sizide sallıyorlar zaman kaybediyorsunuz veya olamadığınızı düşünüyorsunuz malesef

Son düzenleme:
14 Ocak 2025 tarihine kadar Engelli Emeklilik başvurusunda bulunanların emeklilik başvuruları eskiden olduğu gibi Vergi indirim belgesi ile değerlendirilecektir. 14 Ocak sonrası yeni düzenleme ile 5510 sayılı kanunun 28/ 5 maddesi kapsamında değerlendirmeye alınacaktır. Yine kıdem'e esas yazı almak için sosyal güvenlik kurumuna başvuranlar için de 14 Ocak öncesi alınan kıdem esans yazılar geçerli olacaktır.

@Damar,

Bu açıklayıcı bilgi için teşekkür ederiz.Bu bilgilerle uyumlu 1 haftadır yaşadığım stress ve başvurumu paylaşmak istedim.2022 Nisan'da aldığım 42 oranlı engelli raporum(apne 35,tansiyon 10)3 yıllıktı yani Nisan bitişli kontrol muayenem olacak şekilde emekli olmuştum.Yeni yıla girişte hemen kurula başvurayım süreç 2-3 aya ancak biter diye 3 ocakta hastane randevusu aldım ve imzaları halledip kurula verip beklemeye başladım.14 ocağa kurul günü verdiler.8 ocakta tesadüfen mecliste engelli emekli yasası kabul edildi yazısını okuyunca yıkıldım.benim durum olayı imkansız gösteriyordu.inşallah yasa resmi gazetede yayınlanmaz derken 14 ocakta kurula girdim.15 ocakta yasa yayınlandı.raporumu 17 ocakta süresiz olarak aldım üzerinde 14 Ocak yazdığı için acaba bir umut olurmu dedim.17si cuma bir umut vergi indirimine başvurmaya gittim çünkü yasada indirim kaldırıldı SGK'ya başvurulacak yazıyordu.evraklarımı teslim aldılar birkaç güne cevap size ulaşır dediler benimde umudum arttı.Bu bilgilendirme yazısı benim başvurumla doğru şekilde ilerliyor.umudum SGK sağlık kuruluna teslim ettiğimde eski emekli olduğum için onaylanması.gelişmelerle ilgili tekrar bilgilendirme yaparım.Allah zor durumda olan engelli ve malul arkadaşlara yardım etsin.Vicdanın kalmadığını biliyorduk ama bu kadar ileri gidebileceklerini kimse düşünmemişti.Binlerce insan mağdur olacak maalesef.Allah yardımcımız olsun......

Üst Alt