Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Emeklilik Yeni Yasa Resmi Gazetede Yayınlandı 15.01.2025

@gannicus,

Defterdarlığa 7 Ocak da başvuru yaptım. Verdikleri kağıtta direkt engellilik indirimi ile emeklilik için olduğu yazıyor.

Son düzenleme:
Arkadaşlar olayın ciddiyetini hala anlayamamış arkadaşlarımız var malesef. Bakın '' Bu ülkede Anayasa Mahkemesi'nin kararına ragmen seçilmiş Millet Vekili'nin vekilligi iptal ettiler ve hapisten çıkarmadılar '' Yani öyle ben mahkemeye giderim hakkımı ararım düşünceleriyle kendinizi kandırmayın. Burda 2 önemli konu var . 1) Şuanda Türkiye de bütün kurumlar bagımsız karar alamıyorlar. 2) Velevki Anayasa Mahkemesi kanunu iptal etti diyelim. Bu defa AKP kararı tanımıyorum diyebilir. Arkadaşlar hep kendi penceremizden bakmayalım olaylara. Bakın bugün çok daha büyük bir tehlike daha şuanda devam ediyor. 100 binlerce kişinin emekliligini '' Sen korsan iş yerinde çalışıyor gözükmüşsün '' deyip iptal ediliyor. Ve çalıştıgını ispatayıncaya kadarda maaş yok diyorlar. Adam 25 sene önce bir iş yerinde 2 ay çalışmış şimdi bunu nasıl ispatlasın sana ? Burdada büyük sorun var. Korsanda olsa sen devlet olarak yıllarca primlerini almışsın . Madem öyle zamanında araştırıp primleri kabul etmeseydin ! Yurt dışında yaşayan vatandaşlarında emeklilikleri iptal edilmeye başlanmış. Sen seçim kazanacam diye kalkar 3 milyon olan kamu çalışanı sayısını teknoloji bu kadar geliştigi halde 5 milyona çıkarırsan . EYT çıkarıp 2.5 milyon kişiyi emekli edersen ( EYT kaznaılmış hak o ayrı konu ) en sonunda Çalışma Bakanı'n çıkıp '' Emekli maaşlarını düzenli ödeyebilmenin gayretindeyiz '' diye açıklama yapmak zorunda kalır ! Anaysa Mahkemsi konusunda fazla ümitli olmayın .... İyi günler

@neoplis, emeklilik iptali haberini bende izlemiştim ama nerde izledim hatırlamıyorum tv mi sosyal medyamı unuttum. Hatta 2021 den beri devam ediyormuş süreç.

@neoplis

özellikle sen sürekli EYT yazdığın için seni etiketledim.

1) EYT nin sisteme, ülkeye yük olduğu külliyen yalan. EYT çıktı diye engellilerin haklarına saldırdıkları da keza yalan.
SGK adı üstünde sosyal güvenlik kurumu. bakın tarihte ilk defa SGK kara geçmiş. dünya da eşi benzeri yok. Adı üstünde sosyal yardıma muhtaç olanların güvencesi olması gereken kurum kar ediyor. emeklinin, engellinin, yaşlının, dulun yani sosyal güvenceye ihtiyacı olanın yardımına koşması gereken kurum kar ediyor. Bunu bir de EYT lilerin emekliliği sonrasında yapıyor. Asgari ücretin üstündeki emekli maaşlarını, asgari ücretin yarısına düşürürsen tabi kar edersin, bu ayrı konu.

2) Çalışma Bakanı "Emekli maaşlarını nasıl ödeyeceğimizi düşünüyoruz" tarzı cümlesi külliyen yine yalan. SGK karda. Hani Kılıçdaroğlu genel müdürken zarar eden SGK bugün karda.
Kafası çalışan herkes SGK nın zararda olmasının iyi bir şey olduğunu görür, yani ihtiyacı olana destek veren bir kurum normal şartlarda neden kar eder ki ? Emekliye, engelliye, yaşlıya, dula hakkını verecek ki görevini tam yapacak. Adı üstünde sosyal güvenlik kurumu.

3) Yalan, yanlış haberleri sadece AKP ye oy verenler maruz kalmıyor, EYT çıktı ülke ekonomisi zorda. Ekonomisi zorda olan ülke, gidilmeyen hastaneye, geçilmeyen köprüye, kullanılmayan havalanına milyon dolarları tıkır tıkır öder mi ?
EYT ülke ekonomisini zorlasa iktidar sahipleri ve yandaşlarının her sene son model araba alma yarışı tam gaz devam edebilir mi ?

EYT nin bu ülkeye yük getirdiği yok. Ülke ekonomisinin zorlandığı da yok. Ne var dersen kontrolsüz, denetimsiz ve en çokta oy verenlerinin saflığına güvenenlerin soygun düzeni var.

Şimdi SGK ya gidip bir müdür ile görüştüm.
Defterdarlığa başvuru yapmış olmanın hiç bir önemi kalmadı dedi.
Kısacası geçti borun pazarı dedi.
Şansıma tüküreyim...

@Blac_sea

Duydum ama inanmadım.

Adam öyle diyecek ki sonrasında devlet alacaklı olduğu herşeye %40 ve üstünde zam yaparken, maaşlara gelince %11, %15 zam yaptığında tepki fazla çıkmasın.

uzun lafın kısası sana istedikleri zaman bardağın boş tarafını ağlaya sızlaya anlatırlar, istedikleri zaman bardağın dolu tarafını ballandıra ballandıra anlatırlar.

Ekonomi: bir insan topluluğunun ya da bir ülkenin, yaşayabilmek için üretme ve bunları bölüşme biçimlerinin ve bu eylemlerden doğan ilişkilerinin tümü olarak nitelendirilir.

Üretmek ve para toplamakta bir sıkıntı yok, sıkıntı bunun adil dağıtılmamasinda. Bu nedenle terim olarak ekonomi kötü kullanılır.

Engelliler yine devletin vermiş olduğu sosyal hakları ellerinden yıllar içinde sistematik bir şekilde alındığı için üzüntü ve kızgınlık içinde. Hileyle rapor alanların zaten derdi değil bu konular onlar bir şekilde yollarını bulurlar.

İnsanlar bu sistemin aleyhlerine değişiyor olması nedeniyle birini suçlamak isteyecektir. E bunun içinde Menderes'i ya da İsmet İnönüyü falan mı suçlayacak? Siz gelin bir kaç hafta ile emekli olamayan ve hatta tek engel nedeniyle emekli olamayacak ancak çalışmasını engelleyecek bir sürü şeyle uğraşan insanlara bunu anlatın.

Ne yazık ki benzer bi haberi bugün iş yerinde bende aldım. Süresiz rapor ve süresiz vergi indirimi ile 1,5 sene önce emekli olmuş olan iş arkadaşıma salı günü tebligat gelmiş ve kontrol muayenesi istenmiş.

Yüzde 57 engel oranı ve yüzde 57 vergi indirimi ile emekli olmuş 1,5 sene önce. İkisi de süresiz.

Engelli raporuna baktık 2022 yılında almış, kronik rahatsızlıklar. Tansiyon şeker obezite ve görme alanından oran vermişler.

Şimdi hangi yolla tekrar muayene olup değerlendirelecek bize de ipucu olacak.

@BnymnYldz,

Çalışma gücü kaybı oranı ile ilgili tekrardan doktor muayenesi mi olacağız. Benim hastalığım böbrek tümörü nedeniyle sağ böbreğim alındı ve yüzde 60 engelli raporum var bu çalışma gücü kaybını nekadar etkiler.

@cdj,

Yeniye Göre olursa işi zor tek hastaliktan en yüksek olanı geçerli olacakmis bekleyip gorucegiz neler olacagini

@Serhat/,

Calisma gücüne göre 60 ve üzeri ağır derece geçiyor ama SGK karar vereceği için bir şey diyemiyorum hayırlısı olsun

@Serhat/, Mevcut raporundaki oranı unutabilirsin yani o orana göre bir değerlendirme yapma hiç. Engellilik oranı farklı çalışma gücü kayıp oranı farklı. O raporu diğer engelli haklarından faydalanmak için emeklilik hariç diğer kurumlarda kullanmaya devam edebilirsiniz.

Tek böbreğinin yokluğu sebebiyle SGK Sağlık Kurulu senin için Ağır Orta veya Hafif Düzey olarak herhangi birisi için tespit yaparsa ve ona göre emeklilik şartları tutuyorsa emekli olabilirsiniz.

Böbrek ile ilgili listede şöyle bir bölüm var SGK sizdeki durumu nasıl değerlendirme yapar bilemiyorum.

Onkolojik hastalıklar ile ilgili bölümde de böbrek ile ilgili şöyle bir bölüm var.

Son düzenleme:
Çalışma gücü kaybına başvuru için ne yapmak gerekiyor geçici 20 .madde sandığına bağlı çalışanları sgk başvuruda almıyor şirket konudan habersiz bilgisi olan var mı acaba

@cdj, Bende bir şey danışmak istiyorum ben 14.01.2025 te emekli oluyordum başvurumu yapmış olsam ben emekli olabiliyormuyum ?

@OturanBoğa, Benim sorum şu bilgi verirseniz sevinirim. 14.01.2025 tarihinde bütün şartları yerine getirmiş oluyordum. 15.01.2025 tarihinde başvurumu yaptım önce evraklarımı almak istemediler dilekçe yazdım ve evraklarıma almak zorunda olduklarını yoksa posta yolu ile ileticeğimi söylediğim zaman evraklarımı alıp kayda aldılar. Ben emekli olabilicekmiyim ? Şubat ayında geçerli olması gerekmiyormu ? Yeni yasanın

@Mottoo,

Vergi indirimi ile olamıyorsunuz ne yazık ki, çünkü tam o gün gece yayınlandı resmi gazetede.

Ama süreci takip edin, hastalığınıza engelli raporunuza göre belki çalışma gücü kaybı ile engellilik hakkı kazanacaksınız.

Ama vergi indirimi ile ne yazık ki hayır. Resmen saatler ile kaçmış.

Yeni yasa çıktı başvuran yokmu arkadaşlar bir başvurun bakalım süreç nasıl işliyecek şansınızı deneyin

Muhalefet sonuç alınamasa bile engellilerin yanında olduğunu göstermek için anayasa mahkemesine gitmelidir mecliste çok sesleri çıkmadı gerekli tepkiler gösterilmedi malesef

Arkadaşlar eski sisteme göre şu kadar ay kaldı bu kadar ay kaldı diyen arkadaşlar vardı. Çalışma yılı ve prim sayıları yönünden de süreler kısaldı.

Mevcut rapora göre işlem yapılıyor mu sevk mi ediyor biraz bilgi verirlerse süreç nasıl başlıyor ve ilerliyor çok kişiye yol gösterir en azından.

Hiç başvuru yapan olmadı mı 🤔

@Eren5863,

Ümraniye SGK yı aradım, önümüzdeki ay başvuru yapabilirsiniz diyorlar, genelge yayımlandı ama henüz yönetmelik yayınlanmadı o yüzden bizde bilemiyoruz dediler, eğer yönetmelik erken yayınlanır ise hemen gidip başvuracağız

@OturanBoğa üstad, bu yasayı muhalefetin anayasa mahkemesine götürmek için 15 gün mü süresi var? ya da ne kadar? Bu hamlenin yapılıp yapılmadığını beklemek gerekiyor mu?

yapılması halinde geçici durdurma kararı mı çıkacak? ve işlemler eski yasa ile mi ilerleyecek?

yapılmaması halinde, SGK son 6 ay içinde alınan raporları kabul ediyor diye ve heyet randevusu alıp, tek tek muayene olup kuruldan geçme derken geçen sürede her şey netleşmiş olur mu?

CHP milletvekili Dr. Aylin Yaman yasayı anayasa mahkemesine götüreceklerini söyledi.
Gerçi kim takar Yalova kaymakamını durumunda orası ama yinede ümit fakirin ekmeğidir.

Üst Alt