Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli Emeklilik Yeni Yasa Resmi Gazetede Yayınlandı 15.01.2025

@the__erdem,

Yüzdelik dilimini kendileri belirtip çalışma gücü kaybı diye değerlendirmeleri bu yasanın saçma sapan olduğunun açık izahıdır ama gel gör ki kimsenin düzenleme sırasında oranın ne ise yaradığını anlatamamış

Arkadaşlar ben internetten resmi sitelere baktım 5510 sayılı engelli emeklilik sistemine Resmi gazete onaylandı mı eğer işte onayladın peki nerde bakabilirim ben sabaha beri araştırdım baktım bulamadım sanırım kaldırdı mı ben mi göremedim?

Hangi hastalıktan red yedin ve tek hastalık mı yoksa birden fazla hastalık mı? Birde SSK bağlangıç ve prim tutuyor mu? merak ediyorum bunu açıklamasına. Madde 28/5 yasal listesi göremedim sadece

Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları

MADDE 28- Yaşlılık sigortasından sigortalıya sağlanan haklar şunlardır:

a) Yaşlılık aylığı bağlanması.

b) Toptan ödeme yapılması.

(Değişik ikinci fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.) İlk defa bu Kanuna göre sigortalı sayılanlara;

a)Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için prim gün sayısı şartı 7200 gün olarak uygulanır.

b) (a)bendinde belirtilen yaş şartı;

1) 1/1/2036 ilâ 31/12/2037 tarihleri arasında kadın için 59, erkek için 61,

2) 1/1/2038 ilâ 31/12/2039 tarihleri arasında kadın için 60, erkek için 62,

3) 1/1/2040 ilâ 31/12/2041 tarihleri arasında kadın için 61, erkek için 63,

4) 1/1/2042 ilâ 31/12/2043 tarihleri arasında kadın için 62, erkek için 64,

5) 1/1/2044 ilâ 31/12/2045 tarihleri arasında kadın için 63, erkek için 65,

6) 1/1/2046 ilâ 31/12/2047 tarihleri arasında kadın için 64, erkek için 65,

7) 1/1/2048 tarihinden itibaren ise kadın ve erkek için 65,

olarak uygulanır. Ancak yaş hadlerinin uygulanmasında (a) bendinde belirtilen prim gün sayısı şartının doldurulduğu tarihte geçerli olan yaş hadleri esas alınır.

Sigortalılar, ikinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan yaş hadlerine 65 yaşını geçmemek üzere üç yıl eklenmek ve adlarına en az 5400 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla da yaşlılık aylığından yararlanabilirler.

Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az on beş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a)% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,

b)% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,

malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın(a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.

Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıldan beri çalışan sigortalılar için ikinci fıkrada belirtilen yaş şartı 55 olarak uygulanır.

55yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalılar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığından yararlanırlar.

(Ek fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.) Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir.

(Değişik sekizinci fıkra: 17/4/2008-5754/16 md.) Yukarıdaki fıkralarda belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalının çalıştığı işten ayrıldıktan,(b) bendinde belirtilen sigortalının sigortalılığa esas faaliyete son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra yazılı istekte bulunmaları, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalıların ise istekleri üzerine yetkili makamdan emekliye sevk onayı alındıktan sonra ilişiklerinin kesilmesi şarttır.

4üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur.

Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

@Matoz
Mutlaka SGK'dan sevk alarak gidin.ben ilk raporumu 3 yıl önce kendi başvurumla sanatoryum eğitim araştırmadan alıp emeklilik işlemimi tamamlamıştımsüre 3 yıl verdikleri için ve randevu almak zor olduğu için ve kontrollerinde aynı hastanede olduğum için birisi iptal etmiş randevuyu sanırım ertesi güne randevu verince gittim.kurul tekrar aynı sonuçla bu sefer süresiz rapor verdi.sgk kendiniz gittiniz biz göndermedik diye işlemi onaylamadı beni bu sefer Ankara eğitim araştırmaya sevk etti.ikiside eğitim araştırma,kendim gittim yada kurum sevk etti ne farkeder.işlemler aynı sonuç aynı olacak.buna rağmen kabul etmediler.haftaya yeni kurul maceram başlayacak benimde.....

@sosyohasan,

İlk gittiğim sgk daki şef iki tane dosya gösterdi kişisel başvuru ile alınmış rapor ve sevk ile alınmış rapor iksinide kabul ediyorum dedi ve hatta saglık kurulundan randevu alırsan sevk ile gitmek istemezsen kişisel randevu almak istiyorum dersin 182 ye dedi Şunu belirteyim her sgk farklı işlem alıyor hepsi farklı hareket ediyor bnde bekliyorum ne yapsam diye eski rapor ve indirim belgemle şuan şartlarım tutuyor mağdur olduk 1 ay daha beklerim genelge yönetmelik ve tam uygulama otursun diye sonra başvurup görecez

@pamukseker38,

2 hastalık varsa o zaman sorunlu keşke tek hastalık olsaydı o zaman yapabilirdi belki de eğer avukatlara danışıp belki bi ihtimale sgm dava açıp kazanma şansın olur

Çok değil bir ay sonra ağlama duvarı adı altında bir post açıp engelli emekli olamayanların feryat figanlarıyla dolup taşacak yorumlar okuyup bir de bunun için üzüleceğiz anayasa mahkemesinden de bir sonuç çıkmayacak.

Bir ara burda engelliler telegram hesabı vardı hiçbir neden yoken ne hakaret ne küfür yazdıklarımıda çok dikkat ederim keyfi olaral beni engellemişler.. Ne güzel!! yazdığınızı beğenmedim hop atarım engellerim sizi.. Toplum her kademsimde demokrasi anlayışımız. Süper olmuş

Burada seviyesiz insanların dışında atılan cikan görmedim bir kac terbiyesiz üsluplar olduğunda gereken nezaketi gösterip arayı bulanlar oluyor kimisi haddi üstünde kalıyor boyle insanlar kendilerine zarar veriyor burası kurum degil bilgi paylaşım platformu bilgilendirilip tesekkur edilmesi gerekirken cok farklı nefsi müdafaa meydanı gibi davranılıyor cok kötü durumda olduğunu kendisi farketmiyor üzücü

@İsitmemuhammed,

İnsanlar açıklayıcı bir bilgi yada soru sorduğunuzda kendi aynı fikirde değilse hemen güç zehirlenmesi yaşıyor. Bende engelli emeklilik telgram grubunu burdan görgüm girdim. Baktım bugun telegramda grup yöneticisi arkadaş engellemiş. Sağlık olsun.. Engelliyiz diye arkadaş yanlış anlamış engelliyelim ozaam demiş sanırım

@Denizcan78,

Telegram grubuna hic girmedim eger dediğiniz grubun yöneticisinin burada herhangi bir yönetici konumunda değilse oda üyelerden birisidir düşmüş olduğunuz duruma hak veriyorum kendileri gibi çaba gosterilemediginde herkesin tabiki belli başlı durumları var bu düşünülmediğinde gruptan atılıyorsa bu zaten saygısızlık olur ki orada grubu kuran kim bilmiyorum durumunu bilemediğim için sadece sizin üzerinizden söylüyorum saygısızlık burada yöneticilerden boyle tavırlar görmedim gözlemlemedim eger gözlemlersek zaten bizde insani olarak tepkimizi koyarız gruptaki kişiler burası ile Uye olmak dışındaki baglantisi olduğunu düşünmüyorum hepimiz üyeyiz dışarıdan bizler gibi biridir oda yapılanı doğru bulmuyorum şurada faydalı şeyler öğrenip neler yapabileceğimizi öğrendik en azından boyle kalalım en iyisi bu gruplara gerek görmüyorum iletişim icin gayet yeterli bir platformun engelliler için burası olduğunu düşünüyorum

Hakkaniyetten nasibini almayan;
Adalet, özgürlük, demokrasi, hukuk nedir bilmeyen kişilerin kurduğu, kuracağı her türlü platformdan uzak durmak lazım ki insanlar zaten doğal olarak uzak duruyor. Büyüyemiyorlar...

Herkes ektiğini biçer. Bu site yönetimi kişisel hırslara, kinlere takılmadığı için bu site gelişiyor. Irkın, dilin, dinin, rengin ne olursa olsun kriterler herkese aynı işliyor. İstersen site sahibini eleştir, onun aksini düşün yine kriterlere göre işlem yapılıyor sadece.

Sonuç ortada...

Hocam SGK başvuru sürecini neler yaptığınızı nasıl işlemler yapıldığını falan konuşsak daha iyi olur. Guruplar zaten kendi arkadaş çevremizde bile iletişimi karmaşık hale getiriyor. :)

Arkadaşlar 182 hemen randevu veriyor mu imkan oluyor mu yani ? Mhrs de bir türlü randevu alamıyorum. Sevk ile gidince de randevu işi sorun oluyor mu aydınlatabilir mi .
Not : perşembe emeklilik için gideceğim paylaşırım tecrübe mi başıma geleni .

@Kervan41,

Belirli aralıklarla MHRS'yi kontrol et. Sabah baktığımda en erken 10 gün sonrasına randevu varken öğlen bir anda ertesi güne randevu bulabildim. İptal edenler oluyor ve kontenjan açılıyor. Günde 2-3 defa takip edin. Bir de semt polikliniklerine ve ek binalara da mutlaka bakın. Randevuyu aldıktan sonra 3 gün kala (son 3 gün içerisinde herhangi bir gün olabilir) SGK'ya giderek o hastaneye sevkinizi isteyeceksiniz.

@the__erdem,

BEN DE ÖYLE ANLADIM EN ALTTA SANKİ DİĞER HASTALIKLAR DA SAYILACAK GİBİ BİR ANLAM ÇIKIYOR.KANSER TEK HATSALIK OLABİLİR AMA KEMOTERAPİ DEN HASTALIĞIN KENDİNDEN BEDEN HER YERDEN ZARAR GÖRDÜ ONLAR DA DÜŞÜNÜLMELİ....

bu arada herkesin hastalığı farklı çalışmaya gücü olanlar 3.5 sene beklesin şu anki emekli maaş düşüklüğü yani kayıp ancak düzeliyormuş....belki bu yasa iptal olur erken seçim olur engelliyi düşünen parti gelir vs emeklilik kolaylaşır veyahut kademli gelir engelli emekliliğine gerek kalmaz ...

Arkadaşlar sgk keyfi uygulama yapar şerefsizlik insanın içinde olmasın ben kendimden örnek vereyim Behçet hastalığı var kemik erimesi ve omurgamda kırıklar olduğu için kambur geziyorum kalp efor %46 kapaklar romatizmal bozuk maliye bakanlığı onaylı 3 yıldır %83 emekli edilmiyordum. Ve halen etmiyorlar neymiş çalışma gücünü kaybetmemişin yalancının Av........... gerisini siz düşünün ve yerleştirin

Ben şimdi kontrol ettim. Talep no girmişler isim soyisim var konusu kısmında Tc yerine de isim soyisim eklemişler. Galiba süreç hızlanıyor yavaş yavaş.

@Modality,bende 17 ocakta başvurdum eski raporlarım ile henüz sevk edeceğiz demişlerdi ben kendim rendsvu almam gerektiğini söylememe rağmen biz sevk edeceğiz dendi yinede bana posta gelmedi aradık cevap yok ulaşamıyoruz cimerden şikayet ettim SGK yi basvuru esnasında en geç 2 haftaya sizi sevk edeceğiz demişlerdi 17 gun oldu hic hareketlilik yok evrak gelen evraktan emeklilik servisinde 21 ocaktan beri hareketsiz şikayet üzerine belki islemleri ilerletirler

Üst Alt