Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli partisi kurulsa oy verir misiniz? [Tartışma]

böyle bir partiye gerek olduğunu düşünmüyorum zaten mevcut bir parti var saadet partisi başkanıda en az benim kadar engelli olay budur.
bugünki ikdidardan memnunmusun diye soracak olursanız cevabım düşünmeden evet olur
neden evet diye soracak olursanız. 3 ayda 900 tl küsür sakat maaşı alıyorum ve yeşilkart ile hertürlü sağlık imkanından yararlanıyorum.
daha iyisini istemezsin diyeceksiniz tabiki isterim ama verecek olan görmüyorum...

Ülke yönetimine aday insanları belirlerken onların engelli olup olmamasına mı bakıyorsunuz ? Ne alaka? Ülke yönetiminden bahsediliyor dikkatinizi çekerim, sözkonusu sadece engellilerin sorunları değil...

Bence bunu bir kriter alarak ayrımcılığı başta siz yapıyorsunuz... :)

Tamamen şahsi fikirlerimi aşağıda derlemeye çalıştım. Haaa “sen kimsin birader” derseniz benim, “”zurnanın son deliği”” misali, sol ayağı felçli kendi halinde bir sakat olduğumdur.
Bundan yıllar önce T.Sakatlar Derneği’nin Vatan Caddesindeki bir lisede yapılan seçimlerinde, adayların cehaletlerinden kaynaklanan kepazeliğe şahit olduktan sonra, elimi ayağımı hem bu dernekten hem de biz sakatlarla ilgili sair işlemlerden çektiğimi başka bir forum konusunda dile getirmiştim. Son iki yıldır biz sakatlarla ilgili karınca kararınca kendi çapımda bizlerle ilgili bazı faaliyetlere katıldığımdan bizlerin ruhiyatı ile ilgili daha net fikir sahibi oldum ve neticede iki yıl önceki fikirlerim ile şimdiki düşüncelerim arasında olumsuz manada biraz farklar oluştu.
Burada buna benzer bir forum konusu açarak sakatların siyasete aktif olarak katılmalarının gerektiğini ve bunun için de siyasal parti kurarak örgütlenmelerinin mümkün olduğuna ve bunun yapılmasının gerektiğine inandığımı ve bunu şiddetle savunduğumu dile getirdim. Hala da bu görüşümü şiddetle savunmaktayım lakin şimdi bunun hemen hemen imkansız olduğunu maalesef görmüş bulunmaktayım. Neden derseniz; bu öneriye üzerinde HİÇ BİR BEYİN JİMNASTİĞİ YAPILMADAN hemen itirazlar yapıldı. İlk gerekçe olarak da biz sakatların farklı görüşlere sahip olduğumuz gösterilerek bu farklı görüşlerin bir araya nasıl gelebileceği, nasıl hareket edebilecekleri, nasıl bir strateji izlemeleri gerektiği, böyle olumsuz şartlarda nasıl birlik oluşturulabileceği sorgulanmadan, hiçbir öneri getirilmeden olaya anında olumsuz bakıldı. Kafa kafaya verilerek bu işin olup olamayacağı ciddi ve mantıklı bir şekilde tartışılmadı. Mesela işin teşkilatlanma veya maddiyat kısmının nasıl halledilebileceği konuşulmadı. Sadece dediğim gibi olumsuz bakıldı ve bakılırken de üstelik felsefi metotla akıl da verilmeye çalışıldı. Sadece bu sitede değil dışarıdaki görüşler de ekseriyetle menfi idi. Ben şahsen bizlerin bu tavrına çok şaştım. Bizlerin kendi sorunlarına sahip çıkmasını ve bu sorunların çözümünü kendisinin halletmesini veya en azından bunun denenmesi yönünde adımlar atılmasını beklerdim. En azından bu yönde görüşler beyan etmemizi umuyordum. Mesela aylardır hatta yıllardır bir toplantıya katılmaktayım. İlçe belediyelerinin vurdumduymaz tavırlarından, bizlerin sıkıntılarına genellikle göstermelik önlemler alarak çözüm bulmaya çalıştıklarından dert yanar dururuz. Çarelerini söyleriz ama yıllardır kimsenin bu konuda radikal önlemler almaya niyeti yok, almıyorlar. Toplantılarda “HAKLISINIZ, DAHA İYİSİNİ YAPACAĞIZ” türünden cek ve cak’larla vaatlerde bulunuyorlar ama sonuç yok. Biz bir şekilde sesimizi demir yumruk şeklinde dile getirsek kötü mü olur? Sakatlar gününde İstiklal Caddesinde elimizde trampet, ağzımızda düdük ve balonlarla, elimizde beyaz bastonlarla bir veya iki gün yürümekle ne elde ettik veya ne elde edeceğiz? Hiçbir şey elde etmek mümkün değil. Bizler böyle davranınca bizlere şirin gözükmek isteyen bazı partiler oyuncak gibi kullanacakları, istedikleri anda ellerini kaldırıp indirecekleri bazı sakatları aday olarak gösterip bizlerin oyuna talip oluyorlar. Mesela Sayın Lokman Ayva tamam bazı güzel kararlar çıkmasını sağladı, hiçbir şey yapmadı diyen ayıp eder ancak yapılması gereken onlarca kanuni düzenlemenin sadece son derece kısıtlı kısmının yapılmasına gücü yetti. Gücü yetti diyorum zira tek kişi ne yapabilir Allah aşkına? Oysa orada onlarca sakat arkadaşımız olsaydı çok daha fazla hak elde edemez miydik? Her siyasi parti aday seçerken kendisine/başkanına kulluk yapacak kişileri aday olarak kabul eder. Şimdilerde biliyorsunuz şarkıcı arkadaşımız Metin Şentürk’ün adaylığı konuşuluyor. Bu sempatik arkadaşımızın her halinden partiye kulluk yapacağı alenen ortada, kendisinin bazı beyanlarından ben böyle bir yorum yapıyorum. Kulluk yapmayıp direnmeye kalksa neye ne kadar direnebilir, bizlerle ilgili önerileri tek kişi olarak arkasına ne kadar destek alarak gündeme taşıyabilir? Neticede bizlerin siyasi parti olarak örgütlenmesi şart.

Şart ama mümkün mü peki? İşte burada cevabım maalesef HAYIR. Geçmişte ise "neden olmasın kesinlikle olabilir, olmalı da" diyordum ama dedim ya iki yıl içerisindeki gözlemlerim beni hayırcı yaptı. Öncelikle bizlerde doğru düzgün tartışma, derinlemesine ciddi şekilde düşünüp taşınma kültürü yok. Birlik yok. En önemlisi de bu zaten. Görüyorsunuz bir tasarı gündemde idi ve bu tasarıya göre sakatlar bir yerde toplanıp orda çalışmaya zorlanacaklardı. Ben 30 yıl sağlam insanlarla çalıştım, takdirler aldım sorun çıkmadı ama bundan böyle sağlam insanlarla çalışmak yassak arkadaş yassak. Belki biraz abartılı oldu bu misal ama iyice tetkik ederseniz neticede tasarı bu yönde hükümler taşımaktaydı. Organize olup bu tasarıya karşı vilayetin önündeki Ankara Caddesinde her gün tekerlekli iskemlemiz, koltuk değneklerimiz ile Eminönü’nden Cağaloğlu’na kadar gürültü patırdı yapmadan, slogan atmadan sakin sakin birkaç kere yürüsek diye birisi bir öneri getirse Allah aşkına kaç kişi bu turlama katılır? Ben eminim ki sadece bunu öneren gariban tek başına orda yürür ve canı sıkılmasın diye de etraftaki kitapçıların vitrinlerine bakardı. Neticede birlik olmayan yerde hareket de olmaz sonuç da çıkmaz.
Diğer bir neden ise bizlerin hayata küsmüş olmaları. Sakatlığımızdan ötürü adeta hayata küsmüş gibiyiz. "Etraf bana bakar, etrafa ayıp olur" düşüncesiyle bizler denize bile girmekten kaçınırken elin gavuru bırakın denize girmeyi diskoya gidip pistte arabası ile dans bile ediyor ve kimse kalkıp da bunu garipsemiyor.
Bunu söylemek istemezdim lakin bizlerin ne yazık ki eğitim seviyemiz oldukça düşük. Keşke eğitim seviyemiz daha yüksek olsaydı da başkalarının verdikleri ile yetinmek zorunda kalmasak buna karşı çıkabilseydik. Eğitim seviyemiz düşük olunca ne yazık ki güven eksikliğinden ötürü bu partileşme işine de soğuk bakıyoruz.
Daha başka nedenler sıralamak mümkün lakin gecenin bu ilerlemiş saatlerinde kafa artık daha fazla basmaz oldu. Netice itibariyle biz sakatların partileşmesi ve parlamentoda iyi kötü kendimizi temsil edebilir hale gelebilmesi çok güzel bir ütopya ama ne yazık ki bu şartlar altında mümkün olmayan bir şey, dediğim gibi sadece GÜZEL BİR ÜTOPYA. Biz yine bazı partilerin bize atacakları ile yetinmek zorundayız maalesef.
İyi uykular ayakta uyuyan ve arada sırada da oturduğu yerken felsefi ahkam kesen biz sessiz kalabalığa.

şu emekliliğimi ele alayım engelli adına siyasete girmeyi çok isityorum hayırlısı bakalım

SiyahPelerinliAdam;

Maksat ülkeyi yönetmek değil ki. % 5-6 oyla iktidar olunmaz, aslına bakılırsa baraj bile geçilemez. Maksat ülkeyi yönetenlere karşı bir engelli muhalefeti oluşturup, engelliler adına daha aktif olmaları için üzerlerinde baskı kurmaktır.

Zaten böyle bir parti var haberi olan var mı 8 milyon engelli var iyoruz bu partinin normalde mecliste olması gerekmezmiydi neyse çok fazla yazmayacam ben olan sahip çıkalım önce

Hangi partidir o? Gerçekten bilmiyorum.

oy vermem...hani onca dernek, kurum, kuruluş var engelliler için, hangisi veya kaçtanesi amacına tam uygun hizmetler vermekte?? ben parti olarak ta her şeye kesin bir çözüm getireceklerine inanmıyorum, sonuçta SİYASET...onlar da siyasetin farklı iç dünyasına kapılıp giderler birgün...oy vermem...

En güzel cevabı meliha hanım vermiş... +1

parti lideri ve teşkilatın bir çoğunun engelli olması kaydı ile.bir çoğu diyorum çünkü kukla bir lider hiç istemem.inşallah kurulur böyle bir parti güvenimizi sağlar ve biz de destek oluruz.

Türkiye Özürlüler Partisi

Öyleyse bu parti çatısı altında örgütlenilebilir ve bu parti desteklenebilir. Hâlâ varlığını sürdüren bir parti mi bilmiyorum ama bir internet sayfası bile yok. Biraz araştırayım bakalım.

gelin hep berabar bu işe gönül verelim tcmm sinde çogunlıkla temsil edilelimki herkes anlasın oz am gücümüzü yada seçimlerde oy kullnmıyak o da olmaz gine bu iş beraberlikten geçiyor hep beraber meclise hadi hayırlısı

Başkan beni seçin bak engelliler için nasıl mücadele veriliyor görün meclisteki engellilerin haklarını savunan kişiler kendi cepleri için mücadele veriyor sadece sözde bitiyor iş gerçekte iş icrata geldimi engelliler için bir adım bile atmıyorlar varsa yoksa para

babalık;

Engelli örgütü olmayan hiçbir örgüt, egellilik meselelerine yeteri kadar duyarlı olmuyor. İçinde bulundum biliyorum. Engelli haklarını sadece engelliler savunabiliyorsa, engelli partisi kurulur. Bu bu kadar basittir. Kaldı ki ben partinin adının engelli, özürlü, sakat gibi ibareler barındırmasından ve yapısal olarak salt bir engelli partisi olmasından yana değilim. Adı "Ötekilerin Siyasi Partisi" ya da "Ayrımcılıkla Mücadele Partisi" olabilir. Yani her türlü ayrımcılıkla mücadele eden bir parti olacak. Öyleyse bu partiyi bir engelli partisi yapmanın koşulu nedir? Tüzüğü gereği göstereceği adayların en az 2/3'ünün engelli olması olabilir. Aynı şekilde adaylarının en az 1/2'sinin kadın, 1/10'unun görevi sırtlanabilecek kadar iyi durumda AIDS ya da kanser hastası olması da tüzükte yer alabilir. Yani ayrımcılığa maruz kalan kesimlere oransal bir kontenjan verilerek bunun bir ötekileştirilmişlerin, ayrımcılığa uğramışların partisi olması sağlanabilir. Adının ya da sanının illaki engelli partisi olması gerekmiyor.

bence parti kurmak şart , onun dışındaki diger secenekler zaten mevcut ama bi sonuc yok

hocam iyi güzelde şu ana kadar bi sonuc varmı , bizimle ilgili bi karar alınıyor ama bizleri dikkate almadan kararlar alınıyor

babalık;
Arkadaşım konu boşuna açılmış zaten secim treni kaçmış.Bi 4 sene sonra ya kalmış mesele zaten.!
Sizin muhalefetinizi anlıyamıyorum. Bir ayrı parti neden kurulur. Bak kürtlere devlet trt şeş lazlara trt bilmem ne veriyorda bize tv kanalı verdimi ?
Ayrımcılık yapılan devletlerde bu şekilde hak aramak meşrudur. Lakin hak arayacak düşünce bende olmasına karşın maddem param yok yoksa sizin muhalefetinize rağmen devletin altından girer üstünden çıkardım. Kafama koyduğum her şeyi Allah ın izni ile gerçeklerştiririm.!
Ama malesef parasız hak arıyamıyorsunuz.! Bu gün cebinizde paranız olmadan dava bile açamıyorsunuz.! Şimdi yeni yasayla birlikte dava giderlerinin bir kısmı peşin tahsil ediliyor. Padişahlar devrinde hiç değilse halk şikayet edebiliyordu , parasız davası görülüyordu :(:(

çünkü biz birbirimizi çok iyi anladığımızı sölediğimiz engelliler maalesef birbirimizin kuyusunu kazıyoruz birbirimize bireysel olarak faydamız yok partiye ne hacet

Bir bütünlük yok ki vereyim derneklerin sivil toplum örgütlerinin bile faydası yokken partinin hiç bir faydası olmaz ....

vermem çünkü genel iradeden memnunum daha iyisinin olacagınıda düşünmüyorum.. diyelim ki kuruldu hatırı sayılır ol aldı herşey parti kurup oy almak degil... lider gerekli ve şuan zaten bi dünya lideri oldugu bu ülkede daha yüksek vasıflarda bi lider bulmakta ayrı bi sorun olur ama kurmak isteyen kurar..

şunuda unutmalayım ki ; 2007 yılında kurulmuş olan bir türkiye özürlüler partisi vardı ama kimseler sahip çıkmayınca 2009 yılında kapatılmak için anayasa mahkemesine dilekçe verildi.

Ben yeni kurulan bir partiden millet vekilliyi adaylıgımı koysam bana kaç kişi destek olur oy verir. Buradan deyerlendirelim bakalım destek çilerim kaç kişi olur yakından tanıyanlar bilir özürlü derecelerin düzeltilmesi için nekadar ugraş verdiyimi tuttugumu koparanakadar yorarım vede alırım adaylıgımı koyucam demiyorum arkadaşlar varsayalım adaylıgımı koysam buradan da sizlerden destek istesem cevabınız ne olur buraya yazacagınız cevapları oluşum içine giren partilerlede paylaşacagım buyüzden herkesin cevaplarını yazmasını rica ediyorum şimdiden cevaplarınız için teşekkürler

sorun burda sanırım , yeteri kadar arkadaşa ulaşamayız malasef

Ben yeni kurulan bir partiden millet vekilliyi adaylıgımı koysam bana kaç kişi destek olur oy verir. Buradan deyerlendirelim bakalım destek çilerim kaç kişi olur yakından tanıyanlar bilir özürlü derecelerin düzeltilmesi için nekadar ugraş verdiyimi tuttugumu koparanakadar yorarım vede alırım adaylıgımı koyucam demiyorum arkadaşlar varsayalım adaylıgımı koysam buradan da sizlerden destek istesem cevabınız ne olur buraya yazacagınız cevapları oluşum içine giren partilerlede paylaşacagım buyüzden herkesin cevaplarını yazmasını rica ediyorum şimdiden cevaplarınız için teşekkürler

Bu başlığın amacı da tam olarak budur. Herkesin fikirlerini bekliyoruz.

engelli partisi için baraj sorunu olmasa,meclise gireceği için veririm,meclisteki mevcut siyasilere baskı yaparak engelliler için yapılan pozitif ayrımcılığı kuracakları siyasi parti içinde yapmlarını sağlamalıyız,baraj sistemi engelli parti için uygulanmamalı,buda mümkün olmayacağına göre tek yapılması gereken siyasi partilere baskı yaparak bünyelerinde daha çok engelli adayın meclise girmelerini sağlamak,meclise giren engellininde çalışma bakanı olmasını istemek,engellilerin sorunu ancak bu şekilde çözlür diye düşünüyorum,

veya mutlaka bir engelli bakanlığı kurulması gerekir,bakanında mutlaka engelli birinin olması lazım,çünkü ata sözüdür,tok açın halinden anlamaz,bir engelliyi en iyi bir başka engelli anlar,diğerleri vah vah der geçer.

döngeri;

Siyasi parti her halükarda kurulmalıdır bence. Ancak barajı geçmek zor olacağından bir muhalefet partisiyle ittifak kurup birkaç milletvekili verilmesine karşılık onun çatısı altında seçime gidilebilir. Son seçimlerde DSP'nin CHP ile ittifakı örneğide olduğu gibi.

partiden ziyade lobi olmalı...yani siyasiler için her zaman ilk gidilecek yer olmalı.üstelik bir siyasi içinde anlaşabileceği en iyi lobi olur...
mesela bir lobi bir dine,ırka,cinsiyete dayanırsa siyasetçinin o lobiyle kurduğu münasebet ters etki yapar.mesela kadınlar lobisi olursa ve bir siyasi kesim bu kesimin haklarını savunursa erkek lobisini karşısına almış olur...ama bu konuda öyle birşey yok.o yüzden partiden ziyade dernek v.s kurmak daha iyi.

bende verme taraftarıyım.bizi bizden başkası anlamaz .hep birlik olunursa bişeyler başarıya ulaşır yoksa sözde kalır . bir elin nesi var iki elin sesi.misali birlik olmalıyız.

Üst Alt