Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler araç alımında artık KDV de ödemeyecek: Adana Bölge İdare Mahkemesi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bir soruda benden :)
ben il maliyeden red cevabı alıp, vergi mahkemesine dava açtım. vergi mahkemesinden cevap gelmesi üzerine ben gelir idaresi başkanlığına dilekçe yazsam ve akabinde cevap gelmesi üzerine tekrar vergi mahkemesine mi yoksa bölge idare mahkemesine mi dava açacağım?

Bu şekilde araç alanlar bilgilerini paylaşabilirler mi acaba ?

Israrla takipteyim, bakalım aktif davaların sonucu ne olacak ?

ben yenı araç aldım fakat araçta tertibat yok yınede dilekçeyle başvursam cevabı ne olur? tesekkuler

Bende dava hususunda bir kaç bilgi vereyim. Araçlar için ödenmesi gereken KDV istisnası sanırım "Genel Hukuk" kapsamına giriyor, fakat açmış olduğumuz davadaki kanun maddesi yani "Her Türlü Araç ve Gerek" ibaresine bakarsak engelliler için kısacası şahısların açmış olduğu dava için "Özel Hukuk" kapsamında değerlendiriliyor. Zaten Özel Hukuk; Genel Hukukun üzerinde öncelikli olduğu için davaları aklı başında karar verebilecek hakimlere denk geldiğimiz sürece kazanmamız an meselesi olarak düşünüyorum. Ayrıca Adana Bölge İdare Mahkemesinin kararınıda yanlış bir vergi kararı olarak değil aksine Özel Hukukun bağlayıcı özelliği ve üstünlüğü ile öne çıkmasıyla yorumluyorum...

Bir diğer konu ise yukarıda belirttiğim üzere aklı başında ve emsal karara bakarak karar verecek hakimlere denk gelmemiz üzerine bu işi uzatmadan vergi mahkemelerinden olumlu sonuç alacağımıza inanıyor akabinde de zaten Gelir İdaresi Başkanlığına mahkeme sonucu icabında bir dilekçe ve dilekçede gerekli bilgilerin bulunup (banka hesap no vs..) tahsil edilen KDV nin geri ödenmesini istemek kalıyor. Şayet Vergi mahkemesindende olumsuz bir karar verilirse Gelir İdaresi Başkanlığına gidilmeden (yani işi uzatmadan) Bölge İdare Mahkemesine Temyize gidilebileceğini düşünüyorum ve şahsen ben bu düşüncelerimle bu yol ve yöntemi izlemeyi düşünüyorum. Fazla irdeleyip mide bulantısına gerekte yok zaten. Aldığım bilgilerde sağlam...

Bir diğer konu ise vergi mahkemesine dava açan arkadaşlar dava dosyalarını dosya numaralarından 1-2 haftaya bir sorsunlar ve soruştursunlar. Aksi halde arkasına düşmezseniz dava süreciniz o kadar uzayacaktır ve sallayacaklardır. Çünkü dosyalar sürekli değişebilmektedir...

Dünkü düşündüklerimin ve dediklerimin aksine bir kararın bugün elime ulaşacağını hiç zannetmiyordum. Evet arkadaşlar umutlar suya düştü...

11/07/2011 tarihinde açmış olduğum dava 16/07/2011 tarihi itibariyle mahkemeden red kararı sonucuna bağlanmıştır... Bu çerçevede temyize gitmeyi pek düşünmemekteyim. Çünkü mahkeme kararından temyize gidilebilir dahi denmemiş. 2 sayfalık bir metin elime ulaşmış olup; önem arz eden cümle ise: "Binek otomobili ve diğer nakil vasıtalarının ise sözü edilen ARAÇ-GEREÇ kapsamında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı" açıklanmıştır...

KDV nin geri ödenmesi zaten başlı başına çılgın bir haberdi ve ben hiç inanmıyordum. Şimdi de tescil edilmiş oldu. Rüya görmeye son... Bilgilendirme için teşekkürler @fullmoongokturk

Rica ederim.. Fakat ben birde BİMER e dilekçe göndermeyi düşünüyorum. Ayrıca madem araçlar engellinin hayatını kolaylaştıran bir araç ve gereç değilse niçin ailemiz kullanamıyor. Bunun çelişkisine düştüm şimdide...

Vay be :( buda olmadı desenize.. peki adanadaki verilen karar nasıl sonuçlandı onu merak ediyorum ben...

Ben de Malatya vergi Mahkemesine başvurdum.Bir sonuç alırsam en kısa zamanda paylaşırım.

slm bir sorum olacaktı yardımcı olabilirseniz lütfen

babam adına sıfır araba aldık ama özel tertibatı yok %90 üzerinden aldık arabayı sormak istedigim

kdv yi bizde alabilirmiyiz özel tertibat olmadan???????

Yani araç, özel tertibatlı olarak satın alınmakta, ruhsatında "engelli otomobil", "sakat otomobil" yazmakta, kendisinden başkası kullanamaz denmekte yani özel tertibat takılı durumda satın alınan aracın; engellilere has araç, engelliler için üretilmiş araç olduğu plakasına varıncaya kadar tartışmasız olarak adeta ilan edilmektedir..

Buraya göre karar vermek lazım. Savunma yaparken şu 2 cümleyi sundunuzmu?
Buraya göre karar vermeyen hakimin ne mahkemesine başvurulur. Ne adaletine güven olunur.
Sistemin kusurlarını görmeyip vatandaş aleyhine karar veren bir adalet sistemini kuranada, destekleyenede Allah lanet etsin!!!

Ben boşuna demiyorum. Vatandaş kendi göbek bağını kesmeye kalkmaya kalkarsa bu ülkede çok büyük kaos çıkar. Texaz olur bu memleket..
Çocuk döven caniler, kadın döven caniler, engelli döven caniler hem emniyetce, hem hukukca korunmaktadır.(Belgelerim!)
Bu nasıl bir sistemdir.? Lanet olsun kuranada, destekleyenede, bekasını isteyenede...!

Zonguldak vergi mahkemesine dava açtım. ve talebim reddedildi.

Kısaca özetliyeyim.

Mayıs ayında honda jazz aldım. 15 gün içinde vergi dairesine basvuruda bulundum vergi dairesi reddetti. gerekçesiyle bir gün sonra mahkemeye basvurdum bugun aldığım cevapla mahkeme talebimi reddetti.

Bundan sonra neler yapılabilir bilmiyorum
Bölge idare mahkemesine itiraz edeceksiniz. Mahkemenin verdiği kararı buraya ekleyebilirseniz. ben ve forumdaki arkadaşlar itiraz dilekçesinde neler yazacağınızı kararlaştırırız. Bu arada ben de geçenyıl Honda Jazz aldım. Çok güzel bir tercih yapmışsınız.

ben 25.07.2011 tarihinde istanbul vergi mahkemesine başvurdum yenibosna da mahkeme sonucunu burada yayınlayacağım

Yaklaşık 1 ay önce Kia Ceed Marka otomatik vites araç satın aldım. KDV iadesi için örnekte verilen dilekçeyi doldurup Ankara Başkent Vergi Dairesi Müdürlüğüne başvurduğumda bu dilekçenin aracı satın aldığım firmaya vermem gerektiğini söyledim.
Önce inanmadım ama firmayı arayıp muhasebe birimine sorduğumda bunun doğru olduğunu söylediler ve dilekçemi kabul edip vergi dairesine gönderdiler.

Arkadaşlara önerim KDV iadesi için dilekçelerini aracı satın aldıkları firmaya aynı dilekçe örneğinde olduğu gibi yalnızca ana başlığını (firma adını yazarak) değiştirerek versinler. Sonucu bekliyorum.

Araç alırken karşılaştığım diğer sorunlar; daha önce özel tertibatlı aracım vardı. Bunu engelli olmayan bir arkadaşıma satmak isterken son anda uyarıldım. Eski aracınızda bulunan aparat için mutlaka tesisat iptal projesi yaptırmanız gerekiyor. Yoksa yeni bir araç satın aldığınızda usulsüzlükten mahkemeye düşebilirsiniz. Engelli bir kişiye satarsanız sorun çıkmaz.

Bir önerim daha var. Hastaneden aldığım sağlık kurulu raporuna yalnızca özel tesisatlı araç kullanabilir ibaresi yazıldı. Bu rapor ile ÖTV indiriminden yararlandım ancak Motorlu taşıtlar vergisi muafiyetinden ya yararlanamadım. Sağlık kurulu raporuna mutlaka sakatlığı süreklidir ibaresi ve özürlülük oranını yazdırmaları gerekiyormuş. Bu raporu yeniden düzelttirmem gerekiyor.

Henüz bu konuda süreci olumlu tamamlanan hiç bir arkadaşımız olmadı. Ne enteresan bir durum...

msunar, vergilerini ödediğin sürece istersen özel donanımlı yüz tane aracın olabilir. Aksini söyleyen yanlış söylemiş. Ayrıca, ne ÖTV istisnası için ne de MTV istisnası için rapordaki oranın bir önemi var. Aynı şekilde, raporun "süreli" ya da "sürekli" olmasının da hiç ama hiç bir önemi yok:

Saygı değer Bülent abicim;
Süresin Vergi Mahkemesi olan kısmı tamamlandı, Mahkeme cevabım geldi ve sonuç olumsuz :( Sen bu konu için ne düşünüyorsun?

Olumsuz olarak derken ne demişler neden belirtmeleri gerekiyor çünkü özürlünün almış olduğu araba günlük yaşamı kolaylaştırmak içindir..!

Arkadaşlar böyle uluorta her yerde konuşmayın ha, şimdi bu kdv açığını(!!!) büyüklerimiz bir duyarsa hemen gerekeni yapıp önlem alırlar.
Kazanılan haklar geri alınmaz bu kanun engellinin lehine bi karardır bu nedenle sorun olmaz sanırım

Bende öyle düşünüyorum ama öyle gelmiyor sonucu işte. Hayatı kolaytırıcı olarak bende düşünüyorum. Çünkü öyle olmasa niye bizden başkası kullanamıyor yaa. Benim ailemede biniş ve sürüş hakkı versinler, plaka önemli değil, ruhsata bir biçim getirsinler o zaman...

Bir önceki sayfada ifade etmiştim; 11/07/2011 tarihinde açmış olduğum dava 16/07/2011 tarihi itibariyle mahkemeden red kararı sonucuna bağlanmıştır... Bu çerçevede temyize gitmeyi pek düşünmemekteyim. Çünkü mahkeme kararından temyize gidilebilir dahi denmemiş. 2 sayfalık bir metin elime ulaşmış olup; önem arz eden cümle ise: "Binek otomobili ve diğer nakil vasıtalarının ise sözü edilen ARAÇ-GEREÇ kapsamında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı" açıklanmıştır...

Sen olsan temize git dermisin kanunu kanuna şikayet ediyosun tabiyki denmez ama sen gitmelisin çünkü davacı tarafsız hiçbir mahkeme kararında denmez temize git diye bence kaybedeceğin 80 lira git..!

yahu arkadaşlar durum ortada karar sonucu bölge idare mahkemesi verecek sen gitmem dion ilk alan arkadaşada aynı cvp verilmiş ve bölge idare mahkemesinden hakkını almış bulduk getirdik işde evrakı yolunuda anlattık siz gitmem diosunuz :D bi adım kalmış işte yapacak bişey yok burası TÜRKİYE kanunu kanuna şikayet için bir üst mahkemeye gitmek durumundasın...

merhaba

bilgilendirme için teşekkür ederim ben yeni bir araç aldım aracın proforma faturası çıktı yarında teslim edecekler

ödediğim kdv yi geri almak için kendi vergi daireme mi yoksa aracı aldığım hedef otomotivin vergi dairesine mi başvurmam daha doğru

cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim

Harcadığınız zamana, verdiğiniz paraya değmez açık söyliyim size.

Ben gitmem demiyorum zaten gideceğim arkadşlar. Ayrıca diyeceğim şu: Maliyeden red kararı aldık ve mahkemeye dava açtık. mahkeme gidiyor ilgili vergi dairesine şu şu kişi dava açtıı bu konuyla ilgili görüş alıyor. Benim red cevabını veren müdür vekili aynı şekilde cevabı mahkemeyede vermiş ve imzalamış. mahkemede ona istinaden bana dönüş yaptı...

Şimdi ben temyiz e gitmem için ne kadar bir sürem var ? 1 ay mı?
Ayrıca bölge idare mahkemesine de aynı dilekçeyi mi yazacağız. Yani şablon aynı mı?
Birde dilekçemize şuna benzer bir madde eklesek; engellilerin hayatını kolaylaştırmak için vs vs bazı araç gereçler şahıs adına kdv siz verilirken otomobillerde de tek bir şahıs adına veriliyor. ve sadece onun hayatını kolaylaştırması adına tescillenmiş gibi bir hüküm ön görülüyor. Otomobilletr engelli için kolaylaştırıcı bir araç gereç değil ise niçin SADECE ÖZÜRLÜ KİŞİ adına tescil ediliyor. (Kusura bakmayın kabataslak yazdım) gibi düzgün, usturuplu bir madde eklesek hakim red eder mi dilekçe mizi ? Yani konuyla alakası yok diye ?

Acilen kısa ve öz bir şekilde cevaplarınızı bekliyorum arkdşlar. ona göre hareket edeceğim.

Bence aynen böyle yaz ben eylülde alıcam AİHM mesine kadar gidicem. şurdan 1-2 kişi daha alsın kdvsini yeter bana

Göktürk aynen öyle kardeşim engellilerin önünü açan ve bu yasayı çürütebilecek boşlukları doldurun iyi edersinizi bişey kayıp etmezsiniz tam aksine hem artı sizin için iyi olacaktır hadi bakalım hayırlısı olsun sen al bende bu mahkeme kararını buraya getirip bi işe yaradığım için çok mutlu olayım durmak yok mücadeleye devam...................

Arkadaşlar temyiz e gideceğim elbet ama bir kaç bilgi paylaşmanızı istiyorum.
Örneğin; Yeni bir dilekçe
KONYA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ
SAYIN BAŞKANLIĞINA
KONYA

Sadece başlık mı değişecek?
Dava konusu, davalı onlar hep aynı mı kalacak dilekçede?

arkadaşlar ben koah ve işitme engelliyim.2008 de araba aldım.audi a 6.ben şimdi nasıl faydalanabilirim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt