Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@Schizophrenia

Yahu sen lafı nasıl çeviriyorsun, 2000 cc li araç alamazsın diyoruz, biz dedik mi 200 bin TL ye 1600 cc lik araba yok diye. Resmen sacmaliyorsun. Ya yazdiginin farkında değilsin yada batırdın üzerime sıçratmaya çalışıyorsun.

Kimse bana motor sınırı kalktı, 2.0 motorlu araç alırız demesin yok öyle ucuza 2.0 motorlu araba, varsada 3-5 tanedir. Bence siz ona takılmayın olan olmuş artık yine 1.6 motor işinizi görecek araçlara bakın.

Hem bu yasanın ilk hali 70 bin TL net fiyattı hatırlatırım , Taner kardeşim başta olmak üzere, buradaki arkadaşların çabası ile rakam arttı.

DJ_BORAN
kanun resmi gazetede yayınlanınca anayasa mahkemesine başvuracağım. 15-20 kişi başvurursa iyi olur. ama her ihtimale karşı diğer başlıkta paylastigim yazıyı herkes naci ağbal a whatsapp tan yazsın lütfen.

Mami Junior
228.900 tl ye 2.000 cc dizel otomatik araç yok gibi. Lütfen diğer başlığa yogunlasalim orda bir metin paylaştım herkes o metni naci ağbal a whatsapp tan göndersin. Ne koparırsak kardır.

tanerbudak

AYM'ye başvurunuz usülden red edilir. Zira iç hukuku tüketmeden AYM'de dava açamazsınız. Kanun iptalini ancak dava açtığınız mahkeme, 110 imza ile muhalefet partisi, CB isteyebilir.

Bireysel olarak kanun iptalini AYM'den talep edemezsiniz...

@hozgul

bilgi için teşekkürler. AYM ye yapılan bireysel başvurular demek kanun iptalini kapsamıyor. hukukçu arkadaşlarım var onlarla birlikte hareket edeceğim. ama şöyle de bir gelişme var;

Ancak Anayasa Mahkemesi, şuan üçüncü bir yolu tartışıyor ve hatta gündemine aldı.

Geçen çarşamba ve perşembe günü Antalya'da yapılan bireysel başvuruda bu konu da gündemdeydi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, söz konusu tartışmalar sırasında söz alarak Bir ihlal, yasadan kaynaklanıyorsa Anayasa Mahkemesi ne yapacak sorusunu ortaya attı. Bu soruyu yine kendisi yanıtlayan Kılıç, bireysel başvuruda yasa iptalinin görüşülmesine sıcak baktığını şu sözlerle ifade etti:

Yasadan kaynaklanan hak ihlali, tüketilmesi gereken yollarda eğer başvurma yolları varsa, adli ve idari yargıda görüşülürken kişi bunun anayasaya aykırı olduğunu iddia edebilir. Mahkeme, davayı bekletici neden olarak kabul ederek bunu anayasaya aykırıdır diye Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir. Veya mahkeme bunu getirmeyebilir. O zaman kişi, temyiz aşamasında yerel mahkemenin anayasaya ayrılık iddiasını ciddi bulmadığını da temyiz aşamasında tekrar gündeme getirebilir. Temyiz makamı da bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürebilir. Belki temyiz merci, bunu Anayasa Mahkemesi'ne getirebilir. Bu yollar açıkken Anayasa Mahkemesi, bu yollar tüketilmeden bunu acaba biz Genel Kurul'a götürebilir miyiz şeklindeki yaklaşım belki çok ileri bir düşünce olabilir.

Bence Anayasa Mahkemesi olsa olsa bu tüketilmesi gereken yollardan hiçbir şekilde ne idari ne adli yargıda askeri yargıda hiçbir şekilde böyle bir imkan yoksa bu konuda anayasaya aykırılık konusunda ileri sürülebilecek yoksa yol kapalıysa Anayasa Mahkemesi bunu ciddi şekilde düşünmelidir. Bu noktada Alman uygulaması çok da isabetli bir düşünce olduğunu belirtmek isterim.

Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Sistemini Destekleme Projesi kapsamında Avrupa Konseyi raportörü Luca Perilli tarafından hazırlanan Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru Sistemi İhtiyaç Analizi Raporu'nda bu konuya da destek çıktı. Raporda, konuya ilişkin Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç ve üyeler ile yapılan görüşmeler anlatılırken, Bireysel başvuru davalarında ihlal kararı verirken bölümlerin bir yasayı iptal etme yetkisinin olmadığı yasama geçmişine bakıldığında açıkça görülmekle beraber AYM Başkanı ve üyeleri, anayasanın 150. madde ve AYM Kanunu'nun 40 maddesi uyarınca bölümlerin davayı iptali için Genel Kurul'a göndermesine olanak tanınabileceğini belirtmişlerdir. Ancak bu konu henüz somutlaşmamıştır denildi.

Raporda, iptalin nasıl olacağına ilişkin yol Anayasa Mahkemesi Yasası'nda 40. madde uyarınca bölümler mahkemeler olarak kabul edildiğinde anayasanın 150. maddesi uyarınca iptal için davanın genel kurula gönderilmesine olanak tanınmaktadır. Üyelerin önerdiği dolaylı yol AYM'nin ihlal tespit ettiği ancak resmi olarak yürürlükte olan yasal bir hükümden kaynaklandığı için ihlale etkin bir çözüm getirmediği durumları engellemek için uygulanabilir sözleriyle anlatıldı.

İlk örnek seçim barajı

Bu konuda ilk somut adımın ise seçim barajına ilişkin atıldığı ortaya çıktı. Yüzde onluk seçim barajına ilişkin üç partinin yaptığı bireysel başvuruya ilişkin Haşim Kılıç, daha önce yaptığı açıklamada, Raportör arkadaşlar çalışmalarını tamamladı, raporda önemli tartışmalar var. Konu hassas olduğu için bireyselde değil de genel kurulda görüşüp 2-3 hafta içinde karara bağlayacağız dedi. Kılıç, hak ihlali kararı verilirse bunun anında uygulanacağını da söyledi.

Raportör de tartıştı

Ancak burada Milletvekili Seçimi Yasası'nın 33. maddesinde yüzde 10'lık baraj varken nasıl ihlal kararı verilecek ve bu nasıl uygulanacak sorusu ortaya çıkıyor. İşte burada Anayasa Mahkemesi, eğer ihlal kararı verirse, bunun önünde engel niteliğinde olan yüzde 10'lık seçim barajını düzenleyen yasa maddesini iptal etmesi gerekiyor. Cumhuriyet'in Anayasa Mahkemesi kaynaklarından aldığı bilgiye göre, seçim barajının kaldırılmasına yönelik bireysel başvuruya ilişkin raportörün raporunda, Milletvekili Seçimi Yasası'nın 33. maddesinin iptal edilip edilmeyeceği de tartışıldı. Eğer iptal kararı çıkarsa, AYM bireysel başvurularda yasaların iptal yolunu açacak. Ancak iptal istemi reddedilirse 10 yıl boyunca bu konu bir daha görüşülemeyecek.

ayrıca kamu gücünün anayasal hak ihlali kapsamında anayasa mahkemesine bireysel başvuru yapılabiliyor. Anayasada engellilere yapılan bu pozitif ayrımcılığın eşitlik ilkesine aykırı olmayacağı belirtilmektedir.

Son düzenleme:
tanerbudak

Doktrinde bu yöntem var evet. Yani iç hukuk yollarının tüketilmeden doğrudan AYM'ye ve hatta AİHM'ne gitmek mümkün. Ancak iç hukukta sonuç alınamayacağı kesinse ve gerçekten AY'nın ya da AİHS ile korunan bir hakkın ihlali söz konusu ise bu mümkün.

Bu davaya çok ama çok iyi hazırlık gerekir. Yine de yasakoyucunun yasama faaliyetinin sınırlanması olarak karar verilemez. Çıkan kanunun açık bir şekilde mevcut Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia edeceksiniz -ki bu kolay değil.

Hülasa, yediğimiz bir golün iptalini istemek gibi bir durum bu. Umut kırıcı olmak istemem ama buradan maçı döndürmek olanaksız.

Nunu yakın ve kendi olarak ayırmak adaletsizlik olur. Aklı başında olmayan Sabinin de en az aklı başında olan engelli kadar hakkı var. Adamın 2 tane engelli çocuğu var ne yani kısıtlansın mı? Asıl onun konfora ihtiyacı var. Büyük suv hatta jeep almaya hakkı var.

Benim zaten Aracım var. Ama annem istiyor. Satıcam üstüne para koyucam. Araba değiştiricem. Ben mi kısıtlanayım. Annem ve babam benimle yaşıyor. Niye kısıtlama olsun.

yeni tasarıda engelliden engelliye satın alınan araçlar hakkında bir değişiklik yapıldı mı ?

3 yıl önce 100 bin TL ye satılan araç oldu 400 bin TL ÖTV muafiyeti 200 binde kaldı... Yorumsuz. İşte Türkiye...

tanerbudak

Merhaba Taner bey, 1.6 sınırlaması sadece aracı kendisi sürebilenler için kalktı doğru mu anladım?. Yüzde 90 ve üzeri yakını olanlar için sınır halen devam mı ediyor?

tanerbudak

Önergeyle 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 7'nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendi hükümlerine göre, malul ve engelliler tarafından özel tüketim vergisi istisnası kapsamında iktisap edilebilecek taşıtlara ilişkin motor silindir hacmi sınırlandırmasının kaldırılması...

a ve c bentleri deyince aklımda şüphe oluştu. Mesela ben yüzde 90 ve üzeri engelliyim, kardeşim de öyle. Mecburen ticari alıyoruz, onun için meseleyi açıklığa kavuşturmak istedim.

Teşekkür ederim.

Omurilik felclilerinin kullandığı akülü arabayı .münübüs tarzı araclar ( vosvagen transporter 2000 ps araçlara bindiği icin bu tarz araçların bu kanunla beraber alabilirmiyiz beceri indirimi ne kadar ..tesekkürler

kadirbey

Yukarıda anlatmak istediğim konu buydu aslında. @tanerbudak bey, sınırlamanın kaldırıldığını söylüyor. Eğer öyleyse motor hacmine bakılmaksızın hafif ticari araç alabilirsiniz. Bahsettiğiniz araçların ÖTV oranı yüzde 15 dir.

Ticari sınıf araçlarda Ö.T.V %15 arkadaşlar. 1.6 motor hacmi sınırlaması kalkt "gidip minibüs alayım" diye düşenenler için söylüyorum. Binek araçlarda geçerli 58bin'e kadar %45, 58-128bin aralığı %50, 128bin üstü %60, 1.6 üzeri hacim 1.6-2.0 %110, 2.0-üstü %160 Ö.T.V binek araçlar için.

Kur fiyatlanmasını da bahane edip yıl sonu olmasına rağmen çoğu firma aşırı zam yaptı liste fiyatları üzerinden birde bu Ö.T.V. mevzusu konuşuldukça bazı firmalar listelerde garip garip deyimler kullanmaya başladı "Ö.T.V. teşvikli fiyat" teşvikli fiyat dedikleri ne kanuni Ö.T.V. indirim oranına uyuyor nede öyle bir teşvik duyduk. Full elektirikli otomobiller hariç, Hybrit'lerde yok öyle teşvik alakasız v.s. Bkz. Toyota.

2000cc 200bin tl liste fiyatlı 1-2 araç anca var onlarda benzinli v.s.

Yani engelli ralli mi yapacak arkadaş binek araç 1.6 sınırını kaldırdın neye yaradı 200bin tl altı binek araç mı var bu fiyata. 5yıl satamayacaksa bırak 5yıl sonunda elinde min. kayıpla satabileceği bir aracı olsun. Ortopedik engeli olupta hayata tutunmaya çalışan engellileri cezalandıran bir Tasarı oldu.

Suistimâl edilen bölgelere dikkat çeken oldu mu genellikle şark kurnazlığı.

%90 ve üzeri hasta yakını olan için 1. 2. derece akrabalık derecesi araç kullanımı ile sınır getirilebilirdi ki gerçekten hastası olupta ihtiyaç sahibi olan faydalanmaya devam edebilsin.

Köyünde kasabasındaki garibanı kandırıp adına araç alanları cezalandır engelli haklarını kısıtlamak karşılıksız kalmamalı.

Töbe oy moy yok verilmiş hak geri alınmaz üstelik engelli hakkı.

Bu nedir arkadaş K.D.V, Ö.T.V, M.T.V daha kaç vergi eklenecek bu listeye afrikada yok böyle bir vergileme sadece engelli bireyler için değil tüm vatandaşlar için sıktı artık be yakıtıda anlatmayayım biliyorsunuz zaten.

Yeniden derleme ile 228900 tlmi 200000 tlmi bu konuya açıklık getirirmisiniz 170000 bin tl olarak geçmiş komisyondan sonra üzülmeyelim 2.0 alacaz diye

bende çok almak isterdim akülü sandalyeyi arkaya rahat rahat atardım fakat %4 ötv indirimi var olsa ne olur olmasa ne olur %4 indirim
şuanda kullandığım aracımın 5 yılı dolsun ikinci el bir pikap araç almayı düşünüyorum
tılafsınlı

buna cevap alamadım arkdaşlar tam anlayamadım ya

% 69 ortopedik rahatsızlığınız var ise hakkınız devam ediyor. Bir sıkıntı yok. Lakin ortopedik değil başkaca engeliniz var ise o zaman % 90 ve üzeri engel raporu gerekli.

Arkadaslar 1 ocak 2018 den ıtıbaren anahtar teslım 200.000
1 ocak 2019 da buna %5-10 arası bı artış olur kımse %30-40 fln beklemesın.

Araba fıyatları ıse her ay 5-10 bın yukselmekte. Bıde devletımız pratık olarak hıcbır avantajı motor sınırını kaldırdı.

1.6 motor arac zor buluruz 1-2 seneye
1 ocak gelmeden alabıldıgınız aracı alın derım

Arkadaşlar, diyelim alacağımız aracın ötv li fiyatı sınırın biraz üstünde, mesela 210 bin tl. biz bu aracı hiç mi alamıyoruz o zaman yoksa muafiyet 200 bin tl si için uygulanıp, kalan 10 bin tl için uygulanmayacak mı?

NETBUS

malesef o durumda ötv indirimi alamıyorsunuz 200001 olduğu dakika ötv limiti aşılmış oluyor

Benim anlayamadığım konu 2018 bir ocaktan itibaren geçerli olacak 200 bin tl limit belirlenmiş yazılıyor fakat yine 2018 den sonra 228000 limit söyleniyor.yani 2017 aralık sonuna kadar 200 000 2018 ocaktan sonra 228 000 tl mi olacak.?

abukcuoglu

2017 sonuna kadar eski sistem devam ediyor. 01.01.2018 den sonra anahtar teslim fiyatı 200.000 tl ye kadar olan araçlar alınabilecek.

whisper Binek araçlarda geçerli 58bin'e kadar %45, 58-128bin aralığı %50, 128bin üstü %60, 1.6 üzeri hacim 1.6-2.0 %110, 2.0-üstü %160 Ö.T.V binek araçlar için. Burda belirtilen fiyatlara eklediğimiz opsiyonlarda dikkate alınıyormu yoksa aracın vergisisz fiyatı üzerindenmi indirim oranı belli oluyor. (örnek ben seat leon aldım vergisiz liste fiyatı 46.000 tl ama buna eklediğim opsiyonlarla fiyat 59.000 tl ye çıktı şimdi ben %45 oranında bi indirimmi alıcam yoksa %50 oranında bi indirimmi alıcam)

superfuji

Merhaba omurilik felçli olupda hafif ticari aracı nasıl alacağız yasada alabilir dese bile?

Dikkat örnek benim ehliyet de TİCARİ ARAÇ KULLANAMAZ KODU VAR

illaki binek otomobil geçmesi gerek bu konuda kafam karışık ticari araç konusun da

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

yasar2456

Yaşar Bey, benim bahsettiğim mesele yüzde 90 ve üzeri engelliler için ayrıca ehliyetiniz ne diyorsa o. Ayrıca of değildir de, belden aşağısı tutmuyordur, 1.0 102 ps caddy almak istiyordur, alabilir. Ayrıca kanunun b bendinin sınırlaması konusunda hala şüphelerim var.

Çünkü; eskiden kanun evet desede gidip 2.2 transit custom veya 2.0 transporter alamıyordunuz. Çünkü bu araçlar 87.4 koduna giriyor. Özelge formu doldurtuyorlar. İçerik şöyle; tavan, taban döşemesi olmayan, aydınlatması, küllükleri olmayan araçlar için geçerli diyor. Buda demek oluyor ki panelvan alabilirsiniz. Şuan yeni kanunla alınabilir mi? şüpheliyim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt