Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV muafiyeti sınırı belli oldu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cengiz1905

Karşı taraf, paranızı + Merkez Bankası günlük faizini size ödediği zaman, başka bir hakkınız olur mu, onu düşünüyorum.

Fatura bir türlü kesmediler. Proforma fatura var. Oda yargıtayın kararını yukarda gösterdiğim gibi yetiyor dava için.

Arkadaşlar icaba davet var. Paranın tamamını yolladıysanız. Dekont + yazışmalar yeterlidir. Ortada icap var.

Şikayetvar sitesinde bmw markasına bir bakayım dedim. Bu son mağduriyet sebebiyle yazılan şikayetlerden diğer şikayetlere sıra gelmedi :D :D

Bizi de arayıp iptal oldu dediler. Kaporayı geri iade edeceklermiş...

Bi araç alınca sanırım heryerde dillendirmemek lazım.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

melihbe

Duyurmasanız da yasaklı bir işlem yapılıyorsa, illaki sıkıntı yaşarsınız.

Yasaklı bir işlem mi vardı ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Dün BMW yetkili bayiinden bir teklif aldım
3400390

BMW 318i Sedan

METALİK SİYAH / SAFİR

SENSATEC BEJ DERİ DÖŞEME/BEJ

PREMIUM LINE+COMFORT

162.678

308.602,38

157.000 TL
fiyat verdiler. acaba bu tartışma 3.20 için mi?

Green54

3.18 1.6 mıydı? 3.20 yani 2.0 modellerde arkadaşlar sıkıntı yaşadılar.

Parasını yatıran arkadaşlarla ilgili bir gelişme oldu mu? Arabaları teslim edildi mi acaba ?

Arkadaşlar son durum nedir?

Şikayet var sitesine girdim bi bakayım dedim BMW mağdurlarına. Şikayetleri okuyunca anladım ki, bir tanesi bile engelli değil, engelli yakını, torunu, kardeşi, amcası, eniştesi. Engelli olan yakınlarını, BMWye bindirip gezdiremeyecekleri! için o kadar çok üzülmüşler ki, yüreğim dayanamadı bu üzüntülerine! ÖTV sınırlarının neden konulduğunun kısa bir özeti gibi tüm şikayetler. Ortopedik engelli olup kendi araç kullanan veya gerçekten %90 üzeri engelli bireyin daha refah seyahat etmesi için satın alınmış araçlar %10 u geçmez. Çok bile söyledim belki %10 diye. Beni ÖTV sınırına mahkum eden bu zihniyetin mağdur olmasına inanın hiç üzülmedim. Gerçekten engelli olan yada engelli yakınının sağlığı rahatlığı için uğraşanları tenzih ederim, onlar zaten dediklerime alınmayacaklardır.

nuwanda
Haklisin , zaten burda defalarca söylendi.
Suistimal maddesi değişmediği sürece bu söylemleri biz daha çok görürüz.
Ve bunda kaybeden hep Engelliler oluyor.
Nedense bu olaylardan hep engelli olmayanlar faydalanıyor. İstisnaları hariç tutuyorum.

Ben bu işin lobi yaparak çözüleceği kanaatinde değilim artık bu nedenle siyaset üstü bir başvuru yaparak KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU'na başvurdum. Aracını kendisi süren engellilerin suistimal yapmalarının mümkün olmadığını ve en azından aracını kendisi süren engellilerin bu kapsamın dışında tutulması talebinde bulundum. Sizde başvurmak isterseniz metni aşağıya ekliyorum.

Şikâyet Konusu
Engellilerin ÖTV'siz Araç alımlarına ilişkin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 31 Aralık 2018 tarihli ve 30642 sayılı 3.
Mükerrer Resmi Gazete’nin 5 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına
Dair Tebliğ ile engellilere ÖTV’den istisna araç satışında uygulanan 200.000 TL’lik parasal sınır 247.400 TL olarak yeniden
belirlenmiştir." ve engellilerin araç alımlarında 2018'de olduğu gibi yine parasal sınır getirilmiştir.

Bu sınırın getirilmesinde ana gerekçe olarak kamu oyuna suistimal edilen bir durum gibi yansıtılmıştır, bir nevi bu gerekçe doğrudur ancak burada suistimal diye bahsedilen uygulamayı engelliler değil engelliler üzerinden araç alan akrabaları yapmaktadır, örneğin engelli bir ilde ikamet ederken ötv'den istisna edilen araç başka bir ilde gezmekte, dolayısı ile engelliye hiçbir fayda sağlamamaktadır ve bu açık bir
suistimaldir. Zaten eğer bu toplamda bir suistimal ise devlet şuan demektedir ki herkes 247.400 TL ye kadar suistimal edebilir, ki bu
durum zaten kabul edilebilir değildir.

Ancak başvuruma esas olan diğer bir önemli konu ise aracını kendisi süren engellilerin suistimal yapması eşyanın tabiatına aykırıdır, aracını kendisi süren engellinin durumu suistimal etmesinin mümkünatı yoktur, üstelik aracı özel tertibat ile süren kişinin aracının direksiyonuna kendisininden başka hiç kimse oturamayacağından yine suistimal kapısı kapanmıştır. Ayrıca özel tertibatlı araç süren engelli bu durumu ispat etmek istediğinde önce aile hekiminden sonra tam donanımlı hastaneden heyet raporu almakta, makine mühendisinin kontrolünden geçmekte son aşamada ise TSE tarafından araçta uygun tertibat olup olmadığına bakılmakta ve tuvturk muayenesinden sonra araç trafiğe çıkabilmektedir, görüldüğü üzere 5 aşamalı bir kontrol mekanizmasından geçen aracını kendisi süren engellinin bu durumu suistimal etmesine imkan yoktur.

Bu düzenleme ile bir çok engelli kendi engeline uygun araç alamaz hale gelmiştir, örneğin Kars'da yaşayan fiziksel bir engelli iklimsel nedenlerle ya sürünerek aracına zincir takacaktır yada 4*4 araç alması gerekmektedir ama ikinci seçenek artık imkansız hale gelmiştir, zira yükselen döviz kurları araç fiyatlarını neredeyse iki katına çıkarmış ve bir çok donanımlı araç 2019 yılı için uygulanan 247.400 TL rakamının üstüne çıkmıştır. Ayrıca engellilerin aldıkları bu araçları 5 yıldan önce satamadıkları amortisman giderinin çok yüksek olduğu, 5 yıl sonra aracını satarak en azından aynı aracı tekrar alabilmesi sadece orta segment araç alabilmeleri ile mümkün olabilecektir. Ayrıca bu düzenlemeden gaziler ve şehit aileleri ile ticari taksiler hariç tutulmuştur, oysaki 11 Eylül 2010 referandumunda engellilere pozitif ayrımcılık uygulanacağı kanunlaşırken son düzenleme ile bunun aksi gerçekleştirilmiştir.

Şikâyet ile İlgili Talep
Maliye Bakanlığının ilgili kanun maddesinde değişiklik yaparak kanuna ''Aracını Kendisi kullanan engelliler herhangi bir parasal
sınırlamaya bakılmaksızın araçlarının 5 yılda bir ilk iktisabında ÖTV ödemeden araç alabilir'' şeklinde düzenlenmesini talep
ediyorum.

e-devlet üzerinden Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) Şikayet Başvuru Sayfası https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/...px&state=ecf0e638-e8c4-41bb-8c4c-c8d4d8e4f488

Son düzenleme:
Az önce bir bayiyi arayıp fiyat teklifi istedim. Aracın fiyatı web sitelerinde 138.000 görünüyordu. Bana teklif olarak 125.000 fiyat verdiler. Peki, dedim, ben ÖTV muafiyetiyle alacağım, ne kadara gelir? 105.000 dedi. Nasıl olur dedim? Oran % 30 değil mi? 96.000 e gelmesi lazım?

Siz bana yaptığınız 13.000 lik indirimi ÖTV den mi yapıyorsunuz dedim? Adam evet dedi...

Anlayacağınız çakallıkta sınır yok... İndirimi bile benim ödeyeceğim vergiden yapıyorlar...

3.20d mağduru arkadaşlar ne yapmamız gerekiyor şimdi biz başka araç alırsak ilerde aynı aracı bu imkanlarla verirlerse kötü olur bizim için

Başka araç alalım mı yoksa sonuna kadar hakkımızı savunalımmı kapora ve paranın tamamını veren arkadaşlar SON DURUM NEDİR

alanya

KDK yetkisiz. Mevzuat/kanun değişikliği yapılması gerekiyor. Ve sizi yönlendiriyor. Belki tavsiye kararı verir ama onunda bağlayıcılığı yok. Bu konu maalesef sadece Mecliste çözülür kanımca.

Sayın Alanya, senin görüşüne katılmıyorum. Her engelli araç kullanamaz.Kullanamayacak durumda olan ( gözü ama, ehliyeti yok, kulakları sağır vb.) araç kullanamıyorsa (Oğlu, Eşi ve kardeşi) aracının şoförlüğünü yapabiliyor.Kanun koyucu bunları düşünerek uygulamayı başlatmış, Bunun haricinde suistimal edenler zaten yakalandığı an cezasına katlanır. Kaldı ki insanoğlunun bulunduğu her platformda suistimal olabilir.Yanlış yapanlar yüzünden dürüst insanların cezalandırılmasını istemek hak ve adalet anlayışına aykırıdır. Lütfen biraz hassas davranalım yanlış yapanlar yüzünden herkesin cezalandırılması mantıklı değildir. Varsa bildiğin yanlış yapanları devletin POLİSİNE, JANDARMASINA, SAVCISINA BİLDİRİRSİN.

CaVaLieRe
o size ilk yapılan indirim hurda araç indirimi onu bayi normal alımda yapıyor bizde zaten ötv sıfırlandığı için o indirim devre dışı kalıyor bayi burada normal hesap yapmış

Sayın Alanya, senin görüşüne katılmıyorum. Her engelli araç kullanamaz.Kullanamayacak durumda olan ( gözü ama, ehliyeti yok, kulakları sağır vb.) araç kullanamıyorsa (Oğlu, Eşi ve kardeşi) aracının şoförlüğünü yapabiliyor.Kanun koyucu bunları düşünerek uygulamayı başlatmış, Bunun haricinde suistimal edenler zaten yakalandığı an cezasına katlanır. Kaldı ki insanoğlunun bulunduğu her platformda suistimal olabilir.Yanlış yapanlar yüzünden dürüst insanların cezalandırılmasını istemek hak ve adalet anlayışına aykırıdır. Lütfen biraz hassas davranalım yanlış yapanlar yüzünden herkesin cezalandırılması mantıklı değildir. Varsa bildiğin yanlış yapanları devletin POLİSİNE, JANDARMASINA, SAVCISINA BİLDİRİRSİN.

Söylediklerinize kısmen katılıyorum, ama bu benim söylediklerimi haksız çıkarmıyor, bu güne kadar aracını kendisi kullanan hiçbir engelli bu durumu suistimal etmedi, edenlerin ellerinden araçları alındı yada vergi cezası verildi ama yakını engelli olanlar bu durumu genellikle suistimal etti. Size yüzlerce örnek sayabilirim, ancak devlet bu kılıfına uydurulmuş yasal suistimale herhangi bir çözüm bulamadığı için bu parasal sınırı getirdi, dolayısıyla suistimalciler yüzünden aracını kendisi süren engelliler mağdur oldu. İşin özü bu.

@alanya

KDK yetkisiz. Mevzuat/kanun değişikliği yapılması gerekiyor. Ve sizi yönlendiriyor. Belki tavsiye kararı verir ama onunda bağlayıcılığı yok. Bu konu maalesef sadece Mecliste çözülür kanımca.

[FONT=sans-serif]KDK engelli mevzuatın ilişkin geçen hafta cüce'lerin engelli sayılması tavsiyesinde bulundu, bakanlık gerekli değişikliği yapacaktır, zaten bana ilham veren de bu oldu, çünkü bu noktada alınan bir tavsiye kararı ile maliye bakanlığı gerekli değişikliği yapacaktır diye düşünüyorum.[/FONT]

@alanya

Cimere yazsan daha uygun olmazmı ?
Hatta toplu mail atalım maliye bakanlıgına.

O kapıları çok aşındırdık, neler yazdık neler ama nafile, dolayısıyla başka yolları da denemekte fayda var.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt