Ben bu işin lobi yaparak çözüleceği kanaatinde değilim artık bu nedenle siyaset üstü bir başvuru yaparak KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU'na başvurdum. Aracını kendisi süren engellilerin suistimal yapmalarının mümkün olmadığını ve en azından aracını kendisi süren engellilerin bu kapsamın dışında tutulması talebinde bulundum. Sizde başvurmak isterseniz metni aşağıya ekliyorum.
Şikâyet Konusu
Engellilerin ÖTV'siz Araç alımlarına ilişkin Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 31 Aralık 2018 tarihli ve 30642 sayılı 3.
Mükerrer Resmi Gazeteânin 5 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına
Dair Tebliğ ile engellilere ÖTVâden istisna araç satışında uygulanan 200.000 TLâlik parasal sınır 247.400 TL olarak yeniden
belirlenmiştir." ve engellilerin araç alımlarında 2018'de olduğu gibi yine parasal sınır getirilmiştir.
Bu sınırın getirilmesinde ana gerekçe olarak kamu oyuna suistimal edilen bir durum gibi yansıtılmıştır, bir nevi bu gerekçe doğrudur ancak burada suistimal diye bahsedilen uygulamayı engelliler değil engelliler üzerinden araç alan akrabaları yapmaktadır, örneğin engelli bir ilde ikamet ederken ötv'den istisna edilen araç başka bir ilde gezmekte, dolayısı ile engelliye hiçbir fayda sağlamamaktadır ve bu açık bir
suistimaldir. Zaten eğer bu toplamda bir suistimal ise devlet şuan demektedir ki herkes 247.400 TL ye kadar suistimal edebilir, ki bu
durum zaten kabul edilebilir değildir.
Ancak başvuruma esas olan diğer bir önemli konu ise aracını kendisi süren engellilerin suistimal yapması eşyanın tabiatına aykırıdır, aracını kendisi süren engellinin durumu suistimal etmesinin mümkünatı yoktur, üstelik aracı özel tertibat ile süren kişinin aracının direksiyonuna kendisininden başka hiç kimse oturamayacağından yine suistimal kapısı kapanmıştır. Ayrıca özel tertibatlı araç süren engelli bu durumu ispat etmek istediğinde önce aile hekiminden sonra tam donanımlı hastaneden heyet raporu almakta, makine mühendisinin kontrolünden geçmekte son aşamada ise TSE tarafından araçta uygun tertibat olup olmadığına bakılmakta ve tuvturk muayenesinden sonra araç trafiğe çıkabilmektedir, görüldüğü üzere 5 aşamalı bir kontrol mekanizmasından geçen aracını kendisi süren engellinin bu durumu suistimal etmesine imkan yoktur.
Bu düzenleme ile bir çok engelli kendi engeline uygun araç alamaz hale gelmiştir, örneğin Kars'da yaşayan fiziksel bir engelli iklimsel nedenlerle ya sürünerek aracına zincir takacaktır yada 4*4 araç alması gerekmektedir ama ikinci seçenek artık imkansız hale gelmiştir, zira yükselen döviz kurları araç fiyatlarını neredeyse iki katına çıkarmış ve bir çok donanımlı araç 2019 yılı için uygulanan 247.400 TL rakamının üstüne çıkmıştır. Ayrıca engellilerin aldıkları bu araçları 5 yıldan önce satamadıkları amortisman giderinin çok yüksek olduğu, 5 yıl sonra aracını satarak en azından aynı aracı tekrar alabilmesi sadece orta segment araç alabilmeleri ile mümkün olabilecektir. Ayrıca bu düzenlemeden gaziler ve şehit aileleri ile ticari taksiler hariç tutulmuştur, oysaki 11 Eylül 2010 referandumunda engellilere pozitif ayrımcılık uygulanacağı kanunlaşırken son düzenleme ile bunun aksi gerçekleştirilmiştir.
Şikâyet ile İlgili Talep
Maliye Bakanlığının ilgili kanun maddesinde değişiklik yaparak kanuna ''Aracını Kendisi kullanan engelliler herhangi bir parasal
sınırlamaya bakılmaksızın araçlarının 5 yılda bir ilk iktisabında ÖTV ödemeden araç alabilir'' şeklinde düzenlenmesini talep
ediyorum.
e-devlet üzerinden Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) Şikayet Başvuru Sayfası
https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/...px&state=ecf0e638-e8c4-41bb-8c4c-c8d4d8e4f488