Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2021 yılı limiti belli oldu: 330.800 TL

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kardeşim bende engelliyim ve açık konuşmak gerekirse aracı engelli kişi anne baba çocukları ve aynı evde yasayan kardeşleri alabilsin başka kimse alamasın. O zaman suistimalleri engellemiş oluruz allah'ın izniyle

Tabi tabi doğru söylüyorsunuz...

Ben de sizlerle aynı dusuncedeyim , sadece içerik nedir konuya vakıf olanlar bilgi verebilir diye yazmistim

Şuan kesin net bisey yok ama yazidan anlasilan ortopedik engelliler icin limit kalkacak 1.6 motor siniri gelecek gibi duruyor.yaşlilar icin yeni duzenleme kısıtlama getirilmesi bekleniyor

Kimileri %3-5 engel oranıyla araç alabilecekken benim gibi doğuştan görme kusuru nedeniyle %90 engellilerin hakları ellerinden alınırsa mutlu olur musunuz? Yeni bir düzenleme yapılacaksa bizlerin durumu göz ardı edilmesin lütfen. İstenirse uygun bir düzenleme yapılarak şikayet konusu yaşlılık nedeniyle rapor verilen kişiler için ilk rapor tarihinden belirli bir süre geçtikten sonra ötv muafiyeti sağlanabilir mesela.

daimon

gardaş iyi hoş diyorsun ama neden art niyetli insanların yüzünden benim gibi ortopedi engellilere kısıtlama getirsinler

burada herkesin sıkıntısı yaşlılığa bağlı hastalıklardan dolayı rapor alınıp aracın başkaları tarafından kullanılıp durumun suistimal edilmesi. Bende de kalp yetmezliği var son evre. Daha 36 yaşındayım. Ortak hareket edip suistimali engelleyip her engellinin hakkını alabilmesi. Birbirimizi suçlamak sonuç getirmez

@asidadaş kardeşim ben kimsenin hakkı engellenmesin aksine suistimal edenler ve rapor durumu nedeniyle suistimale açık olanlar için düzenleme yapılsın demek istiyorum

daimon ortopedik engelliler engel oranında indirim alıyor. %90 ve üzeri ise tamamen ötv muaf alabiliyor. Benim arkadaşım da ayaktan ortopedik engelli raporu %60 dı ötv nin %60 nı ödemedi kalan %40 ödedi. Düşündüğün gibi %3 - 5 tamamen muaf durumu yok. Ayrıca onlar için hayat çok zor istediğib gibi gezip dolaşamıyorsun. Varsın hiç almasınlar ne olacak ki. Hakkı ile ötv muaf araç alımı olsa şuan ki ötv muaf araçların %90 iptal olur. Benim tanıdığım birkaç dışında herkes Anne yada babası adına aldı

Yanlış bir bilgi üzerinden yırum yapmışsın. Tüm engelliler için ötv muafiyet oranı aynı, yani ötv hesaplanmadan araç alımı gerçekleştiriliyor. Engelli herkes için hayat zor. Gözünü kapatıp sokakta gezmeyi bir denesen benim gibilerin durumunu bu kadar kolay ötelemezdin.

10 - 16 mayıs dünya engelliler haftası bakalım açıklama ne zaman gelecek. Kronik hastalar araç alımı tamamen iptal edilmez umarım. Kurunun yanında bizde yanmayız inşallah.

daimon

Bu forumda h sınıfı ehliyetin yoksa ikinci sınıf engellisin gibi davranan çok insan var. %90 üzeri sadece hastaneye gidiyor araç gerekmez diyenlerden tut da ticari araç alsınlar pikap falan mı diyenlere kadar ne fikirde olan ararsan var. Bu insanları kafana takma kardeşim. İnsanın doğası gereği yaşlanacaktır ve buna bağlı araç kullanamaz duruma gelince seni belki o zaman anlayacaklardır. Yazıda ise ne dediği bile anlaşılmıyor ve kendi ile çelişiyor yasanın düşük gelir grubu alsın diye çıkarıldığını söylemiş fakat üstte limitin 650 bin olması gerektiğini yazmış. Nasıl düşük gelir grubuna hitap edecekse artık.

tanerbudak

Yapılması düşünülen değişiklik ile %90 üzeri engellileri için nasıl bir düzenleme düşünülüyor. Bu konuda daha fazla bilgiye sahip misiniz?

yunus42

Herkes suistimal engellensin istiyor.
Başka şehirdeki akraba adına araba almak engellinin görmediği binmediği araç
almak resmen hırsızlıktır.
Yapılması gerekenler bellidir.
Çekirdek aile dışında aracı kimse kullanmasın.
Engelliler sömürülmesin.
Ötv çok diyenlerde düşürün diye baskı yapacağına
ötv siz araç peşine düşmüş. Bakın bakalım 1995 yılında vergi yüzde kaç şimdi kaç.

Serkan555
Derin olan kuyu değil kısa olan iptir... Var mı çevrende bahsettiğini yapan biri? Varsa şikayet ettin mi?

yunus42
Mevcut yasa, %90 ve üzeri engelli olan kişi, araçtan hiç istifade etmese, hatta adına alınan araca hiç binmese dahi, engelsiz bireylerin o araçtan günlük yaşamlarında vergiden muaf olarak istifade etmelerine olanak sağlıyor.

Sorun burada zaten. Bu muafiyet sözde, engelli bireyin "ulaşım ve hareket özgürlüğü" konusundaki dezavantajını, vergi muafiyeti sağlayarak en aza indirmek ve engellinin bizatihi kendisine bu konuda fırsat eşitliği yaratmak için var. Ancak uygulama da bu amaca hizmet edemiyor. Yani mevcut yasa, bizzat engelli bireyin değil, onun engelsiz olan yakınlarının da ulaşımına vergi indirimi yoluyla avantaj sağlıyor. Vergi muafiyeti ile alınan araçların kahır ekseriyeti bu şekilde. Zaten sorunda buradan çıktığı için yasal düzenleme yapılmadan şikayet edecek bir durum yok ortada.

Engelliler için araç alımında tanınan vergi muafiyeti, "engelli bireyin bizzat kendisinin ulaşım ve hareket özgürlüğünü kolaylaştırmayı" amaçlayan bir uygulama, onun yakınının yada bir başka sağlam bireyin değil.

Ama biri çıkıp diyebilir ki, hayır efendim engelli bireyin yakınları da ona baktığı için zorluklar yaşamakta, dolayısıyla engelli yakını sağlam bireyler de kendilerinin ulaşım hareket özgürlüğü adına vergi muafiyeti alabilmeli, bu bambaşka bir talep olur.

Derin olan kuyu değil kısa olan iptir... Var mı çevrende bahsettiğini yapan biri? Varsa şikayet ettin mi?

asker arkadaşı üslübuna cevap

yüzbinlerce var etrafta
hepsini şikayet ediyoruz birini değil
sendemi başkası adına aldın başka şehirde kullanıyorsun zorunamı gitti
ver ÖTV siz bindiğin aracın plakayı önce seni şikayet edeyim vergi denetim
başkanına.
Marmara bölge müdürü efsane denetmem Murat Çakmak abimiz görevi bırakıp yeminli
mali müşavir olmasa bu sömürücüler engellinin görüp binmediği aracı alıp kullanamazdı.
1.6 ve 5 yıl sınırını getiren kendisidir.

Burda en buyuk sorun araci kiminlerin kullanacagi konusunda buyuk açik var benim aracim tertibatli ruhsatta 3.kismi akrabalara kadar kullanabilir yaziyor.Ne işi var 3.hisim akrabanin benim arabamla koy 1.kisim diye anne baba kardeş eş . Yaşli insanlara alinanlarda oyle yolda gorse tanimaz ama arabayi kullanma hakki var. Ondan sonra millet sagda solda akrabada ucuz araba alacam diye engelli kovaliyorlar.

SiyahPelerinliAdam bu konuyla ilgili evine vergi dairesinden gelinip aracı sorup, araç evde olmayınca ceza yazılan biri vardı bu forumda yanlış hatırlamıyorsam. Şikayet edildiğinde demek ki bir yaptırımı var. Misal veriyorum yakının aracı alıp markete bakkala yada bir yere gitmesindeki sakınca nedir tam olarak? Ortopedik engelli bir birey bir yakını çarşıya gidecek olsa ben seni çarşıya bırakamam çarşıya gitmek senin özel işin bu araç benim işlerim için alındı mı diyecek? Burada bazı şeyleri ayırmak gerekiyor eğer engelli bireyin indirim hakkını kullanarak araç alınıyor ve engelli bireyle alakasız biri kullanıyorsa o zaman zaten vergi kaçırmaya girer ve yasal olarak da suçtur.
Serkan555 Üslubumda asker arkadaşı olan nedir? Ayrıca yüzbinlerce rakamı çok uçuk bir rakam lafın gelişi söylendiğini var sayıyorum. Benim veya yakınımın ötvsiz aracı yok. Hatta aracım dahi yok. Zoruma gidecek bir şeyde yok. Hemen bir ön yargı içine girmek doğru değil.

yunus42

Ben bu şekilde bir örnek ne bu forumda ne çevrede duymadım. 3. dereceye kadar kan ve hısri yakınların aracı kullanabileceklerine ilişkin bir izin veriliyorsa zaten aracı kullanan engelli yakını engelliyi hiç araca bindirmiyorsa bile bizzat araç sahibi engelli şikayet etmediği sürece herhangi bir yasal yaptırım söz konusu olamaz.

Zaten dediğim gibi yasanın uygulamasındaki en büyük sorun; aracın öncelikle engellinin ulaşım ve hareket özgürlüğü adına kullanıldığını denetleyebilecek bir mevzuat maddesi ve uygulama altyapısının olmaması. Elbette araç sahibi engelli bir akrabasına yahut arkadaşına icap ettiği durumlarda kendi mülkü olan aracı kullandırabilmeli. Lakin söz konusu araç, şayet engellinin ulaşım ve hareket özgürlüğü adına kolaylık sağlayabilmek adına devletin bazı vergilerinden muaf tutulmuş ise, ARAÇ ÖNCELİKLE SAHİBİ OLAN ENGELLİNİN ULAŞIM ve HAREKET ÖZGÜRLÜĞÜ MAKSADIYLA kullanılmalı ve devlet bunu araç sahibi engellinin araç üzerindeki kullanım haklarını TAMAMEN SINIRLAMADAN denetleyebilmelidir. Burada tek kıstas aracın ÖNCELİKLE engellinin hizmetinde olup olmamasıdır. Bunun dışındaki yapılacak sınırlamalar yine araç sahibi engelliyi mağdur edecektir. İşin uygulamadaki zorluğu da burada zaten, aracın kullanımını tamamen kısıtlasa engelli mağdur oluyor, 3. derece kan ve hısri yakınlar sürebilir gibi saçma bir ifade koysa durum istismar ediliyor. Yoksa tabi ki engelli kişi, HERHANGİ EHLİYETLİ BİRİNE kendi vergi muafiyetli alınmış aracını vererek şuradan bana bi ekmek al gel diyebilmelidir.

İçinde yaşadığımız toplum yeterli ahlaki ve kültürel gelişimi sağlayamamış, üstelik adalet sistemi çok sağlam temeller üzerinde işletilemiyor ise, mağduriyetler yahut istismarlar salt yasal düzenleme ile önlenemez. Ahlak ve vicdan olmadan bilgisayar oyunu algoritması yazar gibi toplumsal hayatı düzenleyemezsiniz.

SiyahPelerinliAdam Bu forumda ya da başka bir platformda gördüğümü hatırlıyorum. Bir kişi annesi adına araç almış eve denetmenler gelmiş ve araç evde yok annesi evde diye tutanak tutmuşlar. Şikayet edilirse dikkate alınır bence özellikle şu dönemde.

yunus42
Öyle birşey varsa zaten ruhsat sahibi engelli olan annesidir ve 1. Derece yakını olan kendisinin kullandığı aracı nereye götürürse götürsün herhangi bir cezai yaptırım söz konusu olamaz böyle bir cezanın yasal zemini yoktur. Şikayet başka bir konuyla ilgiliyse bilemem...

Ama söz ettiğiniz şekliyle birine ceza yazılamaz ya da başta alınmayan ötv tekrar talep edilemez. Sorun da burada zaten...

birisi kafasında bişiler kurmuş, konu da boş boş o eksende tartışılıyor.
mülkiyet hakkı da dahil pek çok uluslararası insan hakkı oturup kafada kurduğumuz şeylerden daha geçerli söylemler.
dolayısıyla sürekli sınırlayıcı, devlet baba mantığıyla kendi kendimizi açmaza düşürmenin anlamı yok.
fakat dernekler %90 ve ortopediki ayırmak için upraşıyordu en azından ortopedik olarak sınır kalkarsa sorunlar çözülür.
kanun da zaten böle bişidir, kafamızda kurduğumuz detaylar gibi değil ana ilkeler ekseninde temel bir değişiklik ile sorunu çözebilir

nickneymi

İnşallah %90 ayrımında vasi kararı ile kendisi kullanacak arasındaki ayrım yapılır. Yoksa kurunun yanında bizde yanacağız

Taner budak ÖTV ile ilgili bir düzenleme olacaktı ne oldu calimalar bu hafta loding haftasiydi.
Engelli arkadaşlarimizi neden umutlandiriyorsunuz telegramda.Allaha havale ediyoruz sizi

Arkadaşlar bir açıklama yapma gereği farz oldu.

Mecliste bu konu ile ilgili kanuni düzenleme için çalışma yapıldığını biliyoruz. ancak zamanı konusunda net bir bilgimiz yok. bayramdan sonra deniyor ama ne zaman bilmiyoruz. belki ilk etapta kanuni düzenleme yerine limit artışına da gidilebilir. ben kimseye umut vermiyorum olanı biteni yazıyorum. telegram da insanlar birbirine düşman olmuş. nedir bu hazımsızlık anlam veremiyorum. bu iş için canını dişine takıp uğraşan insanları hain ilan ediyorsunuz. bir derneğin paylaştığı yazı yüzünden masum insanları suçlamayın. o yazı ile bizim bir alakamız yok. o dernek başkanının şahsi görüşleridir. ancak ben de o yazıda yazılanların büyük bir kısmını şahsen destekliyorum. suistimal var evet ancak bunu denetlemek ve gereğini yapmak devletin görevidir. kanuni düzenleme için bana söylenen en kısa zamanda çıkacak dendi. iyi olur Allah'tan kötü olur benden. yazık gerçekten. insanları oturup linç etmeyi ne kadar çok seviyorsunuz.

Esatbey

Arnut piş ağzıma düş diyenleri devlete 1 mail 1 twit 1 yorum atmayanlarıda
Herkese mail atan kendi menfaati için değil hepimizin menfaati için uğraşan Taner beye
hesap soranlarıda ALLAH’a havale ediyormusunuz ?

normalde bir yasa hazirlaniyorss bunun surecleri olur komisyon vb o surecler eger varsa tabi daha objektif paylasilorsa daha somut bir veri olur. gerci baskanlik sistemi de olunca simdi hersey biraz karisti tabi, maalesef durum kimsenin elinde degil gorunuyor kimseyi suclamanin anlami yok ama objektif somut paylasim yapilirsa iyi olur

Esatbey

O nasıl bi bakış açısıdır öyle.
Kanunu Taner bey mi çıkarıyor ?
O bildiklerini yada duyduklarını aktarıyor.
Araba ihtiyacınız varsa gider alırsınız, buna Taner bey mi engel oluyor ?
Zaten bu telegram grubuna girmedim, ama duyduklarımdan sonra iyiki bulaşmamışım diyorum.

nickneymi evet haklısınız somut bir veri lazım. ancak herkese açık bir platformda herşeyi paylaşmak maalesef ki mümkün değil. kanun teklifi verilmesi için önce bir çalışma yapılması gerekmiyor mu? çalışma tamamlanıp son halini alınca kanun teklifi verilir, ilgili komisyonlarda görüşülür sonra genel kurula gelir orada görüşülür oylanır daha sonra cumhurbaşkanı onaylar resmi gazetede yayınlanır. bu işlemler istenirse 1 haftada tamamlanır. cumhurbaşkanı isterse bir KHK ile de bu mavzuaatı bir gecede değiştirebilir. zaten kanun teklifi verildiği anda isteyen herkes kanun teklifi metnine ulaşabilir. benim elimden gelen bu kadar. çalışma içeriği hakkında kimse bilgi vermiyor. birçok milletvekilinden çalışma olduğuna dair teyid aldım. ancak bekleyen bekler beklemeyen aracını alır. ben kimseye umud vaad etmiyorum.
Mami Junior iyi ki girmemişsin valla seni de linç ederlerdi.

Esatbey

Adam birşey söylüyor söylediğine de bin pişman oluyor. Taner ile ne alakası var onu anlamadım düzenlemeyi taner yapmıyor ki kendisi duyuru anlamında bizi bilgilendiriyor. İyi niyette yapılmış birşeylere bile itiraziniz var. Bence saygı duymanız gerekirken.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt