Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2021 yılı limiti belli oldu: 330.800 TL

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Sizin 5 yıl devam. Kanunlar geriye dönük uygulanmaz. Yürürlük tarihinden sonraki alımlar için 3 yıl.

tanerbudak

İnşaAllah Taner bey kanun teklifi meclisten geçerde bu dertten kurtuluruz, ben de 5 yılı dolup aracını satıp alamayanlardanım, şansımıza biliyorsunuz Mart ayının 24 ünde o kara gün geldi Nisan da birçok araç muaf dan çıktı, sabırla ocak ayını beklemekteyiz.

ben 5 yıldan 3 yıla düşeceğini hiç zannetmiyorum, anlaşılan bu taslak tamamen dernek ve kendini bu işlerde yetkili gören bazı arkadaşların isteklerinin yazıldığı bir metin. hükümet nezdinde bir dönüşü yok, ben bundan bunu anladım. hadi rakam yetmiyor neyse onu bile hükümet yükseltmeye gönülsüz hangi mantıkla 5 ten 3 e düşsün?

tanerbudak

Ben de 3 yıla düşmesini çok mümkün görmüyorum. Bunu vermeleri için hiç bir baskı yok. Neden versinler? Eğer bu hak tanınırsa, otomotiv sektörü doğrudan işin içinde diye düşünürüm. Öyle ya, birilerinin baskısı olmalı ki bu tür bir ödün versin bakanlık.

5 yildan 3 e duşürmezler bence. Daha 330 da gelisme olmadi kimsenin ipledigi yok. En fazla ocak ayinda gelecek olan zamnda 370 400 arasi biseyler olur

OturanBoğa ben de 3 yıla düşmesine pek ihtimal vermiyorum. kanunun taslak hali bu şekilde bakanlıktan alındı. artık kimin nasıl bir baskısı var bilemiyorum. çok ciddi denetim ve kısıtlama gelmez ise 3 yıla düşmesi işin önünün alınmaz hale gelmesine sebep olur. bakalım bu taslak sonuçta resmi gazetede son hali nasıl olacak göreceğiz.

SiyahPelerinliAdam bence de çok değişir. 2017 de kanun çıkmadan önceki taslak haline göre matrahı 70.000 TL lik olan araçlar alınacak deniyordu. son hali vergiler dahil 200.000 TL olarak çıktı. bu da bizim baskılarımız sonucunda oldu. engelli bir milletvekilimiz arayıp teşekkür etmişti sizin sayenizde oldu diye. şimdi de 3 yıl olayının olacağına ben pek ihtimal vermiyorum. ama limit konusunda bu şekilde çıkacak gibi. belki bir tık daha artabilir sadece. ama istismar edenler ve ticaret haline getirenler için çok ama çok ciddi bir çalışma yapılıyor. ben oradan ne çıkacak asıl onu merak ediyorum.

tanerbudak hocam,

Şimdi ben yazdıklarını anlamaya çalışıyorum.

Şimdi sen diyorsun ki; devlet, aracın ötv sinin brüt asgari ücretin 80 katını karşılarım gerisini sen mi ödersin diyor.

Diyelim ki aracın ÖTV si 400 bin TL, bize tanınan limit [FONT=sans-serif]3.577,50 TLX80= 286.200 TL, bu rakamı ben karşılarım kalanını sen karşılarsın yani 113.718 TL kadarını.

[/FONT]
Valla devlet bu kadar çetrefilli işlerle uğraşırmı bilemiyorum açıkcası. Bu kanun taslagı onaylanana kadar yine baya revize olur.

Mami Junior evet aynen dediğin gibi. valla ben demiyorum taslak diyor :) ama ben de evrim geçireceğine inanıyorum bu taslağın. limit üstü olayı ve 3 yıl olayı olmaz bence ama brüt asgari ücretin 80 katı olayı tahminimce ve aldığımız bilgilere göre %100 olasılıkla olacak gibi.

ötv siz araç fiyatını hesaplamayı daha bazılarımız öğrenememiş iken :cool: brüt asgari ücretin 80 katı falan :eek: bakalım daha eskilerden neleri arıyor olacağız...

selda* çok zor değil aslında hesaplaması. birçok sitede şuan hesaplama yöntemleri var. buna göre de uyarlama yapılır mutlaka.

nickneymi ekran görüntüsü var bende. henüz teklif verilmediği için paylaşılmıyor. teklif belki değiştirilp te verilebilir. ortada netleşmiş bir teklif yok sonuçta.

tanerbudak

ÖNCELİKLE engellinin hizmetinde olmayan engelli araçlarını engelli araçta değilken kullanmayı mümkün olduğu kadar zorlaştıracaklar tahmin ediyorum. Bununla birlikte aracın ÖNCELİKLE kimin hizmetinde olduğuna ilişkin hazine ve maliyeye bağlı bir istihbarat mekanizması devreye girebilir. Eğer araçtan istifade eden kişi ÖNCELİKLE engellinin bizzat kendisi değil, yakını, akrabası v.s gibi 3. kişiler ise alınmayan verginin yasal faiziyle talep edilme durumu gündeme gelebilir. Tabiki bunlar hep kulis dedikodusu. Teoride bir çok konu değerlendirilip, sorunlar açıkça gözükebiliyor ancak önemli olan, pratikte bunun ne şekilde hayata geçirilip geçirilemeyeceği.

Ayrıca ben bu düzenlemenin 2022 başına yetişmesi konusunda pek ümitli değilim. Nerden baksan seçim arefesini bulabilir... :)

Arkadaşlar,

3 Derneğin öneriside Türkiye Sakatlar Derneği,Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu,Türkiye Engelliler Federesyonun direkt Başkan ve sekreterleriyle görüştüm(uzun zamandır görüşüyorduk) onların önerileri Limitin kaldırılıması...

Kuru kuruya bu işler yapılmaz suistimallere ayrıca bakılacak ona göre ya talep uygun görülür ya da görülmez ama devletin bir önerisi var onuda zaten taner bey yazdı 2 kaynaktanda teyit alındı...

Derneklerin önerisi limitin olmamasıdır kesindir...

2 hafta önce Sayın Bakan Derya Yanık hanımefendi ile dernek başkan ve yardımcıları 2 saatlik toplatı yaptılar engelliler ile ilgili konular gündeme ele alındı öneriler verildi...Bunlar bu derneklerin resmi sitesinde haber olarak verildi isteyen okusun baksın...

Bu 2 saatlik toplatının gündeminin sadece 1.5 saati ÖTV hakkında oldu arkadaşlar...(ÖTV konusunda Sayın Cumhurbaşkanın talimatı var) Atama sayısı kota da konuşuldu.

Çözümler için tekrar bir araya gelinecek diğer sorunlar ise bakanlık ve derneklerin bir araya gelmesi ve iş birliği olacak...

Bizim için öğrenilmesi gereken kısım ne zaman olacak ne şekilde olacak evet tahminler var ama konu suistimaller yüzünden ciddi bir çalışma gerektiriyor bu çalışmayıda dernek ve bakanlıklar(sadece 1 bakanlık yok)el birliğiyle çözülür...

Bu konu hakkında yoğun emek çaba sarf eden insanlar ben onlarada başta taner beyede teşekkür ederim

marto1 ben de sana teşekkür ederim. 3 senedir biliyorsun bireysel olarak birşeyler yapmaya çalışıyorum. sonradan bana çok ama çok destek oldun.

tanerbudak

Teessüf ederim, kendimi kastetmemiştim…:cool:

Taslak metnin hele bir sonucunu görelim de sonrasında emeği geçenlere ayrıca teşekkür ederiz.

Aslında en kötüyü düşünmemiz gerekir.Devlette para yok artık engellilere ötv siz araç veremiyeceğiz derlerse o zaman yandık işte.

Raporu yenileyecem acaba rapor için ek bir istek gelir mi yasada. Öyle olacak ise raporu şimdi yenilmiyeyim tekrar düzeltmek zor olur. Bu konuda bir duyum var mı Taner Bey

tanerbudak

kusura bakmayın gerçekten hesaplamayı anlayamadım. Eskiden 1.80e bölüp ödeyeceğimiz rakamı bulabiliyorduk.
Sorularım şunlar:
- 759 bin Tl neye göre hesapladınız ?
- 500bin Tl lik araç alırsak cebimizden çıkacak miktarı nasıl hesaplayacağız ?

CengizYurek

Eskisi gibi hesapliyorsunuz. Devlet aracin ötv tutarı max 286bine(brüt asgari ücret x 80) kadar ben öderim diyor.

Ötv tutarı örn 300bin diyelim. Aracin ötv siz tutarı + 14 bini sen ödersin diyor.

Yani bentleyde alabilirsin ama sadece 286bin tl sini senden almam kalanını ödersin diyor.

Aracinizin toplam tutari 500bin tl diyelim. Ötv si 188bin tl. Bu ötv yi ödemezsin doğal olarak ötvnin + kdv sinide ödemezsin. 278bin tl ye aracı alırsın.

Devletin bizden almayacaği ötv nin üst sınırı simdiki hesapla 286bin tl.

Ben bu şekilde anladım.

759bin % 1.18 = 643bin

643bin % 1.8 = 357bin

357bin x 0.8 = 286bin

Düzden gel 357bin x 1.8 = 643bin + kdv = 759bin (küsüratlar göz ardı)

Şimdi farkkettim. Devletin bizden almayacağı toplam ötv nin üst sınırı 286bin tl + kdv = 337500tl

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Maalesef aramadığım bayi kalmadı. Araba alamayacağız galiba. Annem üzerine C sınıfı yakıt ekonomisi olan bir araç alayım dedim. Ötv muaf Çoğu limit dışına çıkmış. Bu kadar olmaz .2022 de ne olur acaba tahmininiz? Dolar yükseldikçe kimse araba alamayacak. Avantajımız bile işe yaramıyor. Neticede 5 yıl satılmayacak en azından iyi güvenli bir araç olsun dedik ama maalesef durum iç açıcı değil.

Cango böyle birşey imkansız ötesi.
Yasarpasa birçok il vergi daireleri yeni rapor istiyor ama eski raporlar ile farklı illerden araç alabilen arkadaşlarımız var.
mchi kabaca ötv si 286200 tl altı olan araçlar için %80 ötv ise yine araç fiyatını 1,8 e bölerek bulacağız. ancak ötv si 286.200 tl yi aşan araçlarda liste fiyatından 286.200*1,18=337.716 TL düşerek fiyatı bulacağız. örneğin aracın ham fiyatı 500.000 TL ise normal liste fiyatı % 80 ötv ye göre 1.062.000 TL oluyor. bu araç engelliye 1.062.000 TL-337.716 TL = 724.284 TL ye gelecek.

bakalım taslak sonuçta bu daha çok sular geçer bu köprünün altından.

Kanun Çıkar veya çıkmaz .inşallah isteğimiz doğrultusun da çıkar. Emeği geçen tüm arkadaşlara yürekten teşekkür ederim. İyi ki varsınız.

Motor kısıtlamasi varmi peki mesela ornek vereyim 770 binlik volvo 262 bin vergisiz fiyati var otv dahil 655 , kdv dahil 773 ,tescille 776 yapiyor. Simdi biz bu araci kaca alacaz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt