Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2021 yılı limiti belli oldu: 330.800 TL

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
tanerbudak

Şuan sarı sayfalarda ötv muafiyetli alınan alındığı gibi satmaya çalışan bir sürü ilan var, 180 e almış 300 bin yazmış, ben bunda art niyet ararım kar amaçlı haklarını satıyorlar, bence bunlarında önüne geçilmesi lazım. Ben 10 sene satamamaya razıyım yeter ki işimi görecek yarayacak bir suv araç alabileyim.

Engelli neden audi ,mercedes ,Bmw alamıyor kardeşim biz insan değilmiyiz normal insanlar alabiliyorken biz neden alamıyoruz bu ayrımcılığa girmezmi? Asıl bizim bu araçlara ihtiyacımız var kaliteli sağlam teknolojik donanımlı araçlar.Olası bir kazada içinden sağ çıkabileceğimiz araçlar.Güvenlik donanımlı araçlar sürüş kolaylığı sağlayan araçlar.Önce bunu kendinize sorun sizin diğer insanlardan farkınız nedir?Engelli olmak bu araçları hak etmenize engelmi bir sorun kendinize.

Arkadaşım bir engelli olarak böyle düşündüğün için, çok kınıyorum. Çok üzülüyorum.
KINAMAK SENİN EN DOĞAL HAKKIN, KINAYABİLİRSİN, ama Çözüm olarak önerini, düşünceni söylememişsin sadece kınamışsın eyvallah.

Bu araçlara engelli dışında maşallah herkes ulaşabiliyor ve alıyor kanunda saçmalıkta burdan kaynaklanıyor sözde engelli muafiyeti ama araç alan engelli değil :)))))

Bu yıl bitmeden ortopedik engelli araç alım saysıı tahmini veri 10 bin bile değil :) sanırım %90 raporlu yakınları odb den öğrendiğim kadarıyla 150 bin çok çok üstünde bir rakam dediler

Facebook ve telegram gruplarının %80 engelli yakını :) %10 bayi çalışanı %5 Galerici herkesin malum etrafında yatalak hastası,hasta amcası,dayısı emmisi,komşusu,kankası var kanun sömürmeye açık... Kanunda müsade ediyor bunu...Bu sorun devletin sorunu sizin bizim değil..

Bence meclisin açılmasını bekleyelim elbet bir şeyler olacak iyi ya da kötü devlet 2 ve 3 dereceelerin vanasını hayırlısıyla kapatsın kapatmalıda bakmadığı görmediği kişi adına araç almakta nedir :) ...

Sayın Bakan Lütfi Elvan neşteri vuracaktır....

Kredilerde bile ihtiyaç kredisinin vadesini 36 aydan 12 aya indirmek için bankalarla görüşüyor keza konutta max ay 48 olacak bakanlık ve bankalar bunun için görüş alış verişi yaptı.

Son düzenleme:
marto1

Tüketici kredisi inebilirde konut kredisi vadesi inmesi bana göre imkansız. Zaten faizler yüksek birde vade indirdi mi konut satışları iyice durur. Ama belli olmaz tabi ne olacağı.

Taner Bey peki limit konusunda bir açıklık var mı ? Geçen ay bahsettiğiniz xxx kadar brüt asgari ücret tutarında ötv alınmayacak durumu masada mı ? Teşekkürler...

Kullanici kısıtlaması lazim ortopedik engelliyim daha babamdan başka kimseyi bindirmedim aracima

Şu limitide ya serbest biraksinlar yada 700 800 bisey yapsinlar avrupa insan haklari filan işlemezmi bu konulara yada dünya engelliler biyeri olabilir

Adamlar hala anneme neneme dedeme araba alabilirmiyim diye soruyor .:mad::mad::mad:

maliye 2 günde taslak hazırlamış da 3. günde de hemen aile bakanlığıyla mı uzlaşmış, vay vay vay. aile bakanlığı süreyi bile 3 yıla indirmişti tamamen başka bi amaçla gerçekleşmeyecek bir metin oluşturulduğu belliydi.

geleyim diğer meseleye yine anlaşılmayacak ama buraya bir sürü yazılıp duruyor ilan sitedeki fiyatların niye yüksek olduğunu çözdüm bi ilandaki metinden adam zannediyor ki atıyorum 1 sene sonra araç ötvden düşecek ona göre nerdeyse ğiuasa fiyatı yazıyor oyda yeni alanda baştan başlar süre böle cahilce yazılmış bilgisiz fiyatlardan dedikodu türüyor.

diğer konuda ise ben paramla araba alacağım, istersem 10. derece yakınıma veririm. ha %90 olayı akrabalık bile istemediğinden biraz herkese açık oldu bir de yaşlılıktan da bu oranlar oluşabiliyor o ayrı ama millet çoluğuna çocuğuna yeğenine akrabasına kol kanat gerecek, engelli engeli yüzünden zaten çoğunlukla ekonomik zorluk yaşamış ailesi bunun sıkıntısını çekmiş kendi parasıyla araba alınca hop o süremez diyeceksiiniz, yok öle bir şey. özel üniversite garajları mercedes bmwyi geçtim artık porsche ferrari dolu hepsi birinin oğlu kızı yeğeni bişeyi 20 yaşında kendi alacak hali yok heralde ama engellinin kendi parasıyla aldığı araba istismar olacak engelli ailesi illa fakir olmak zorunda denecek, yok öle düşünmüyorum ben

nickneymi

Hocam ellinize sağlık çok güzel bir açıklama yapmışsınız. Bizzat yazınıza katılıyorum. 60. sayfanın en altında yorumuma göz atabilirsiniz.

nickneymi

Vergisini ödediğiniz sürece aracınızı 10.derece yakınınıza verebilirsiniz, yoldan geçen insana da hediye edebilirsiniz. Her türlü vergi istisnasında bu vardır. İstisnanın amacı dışına çıkılırsa vergi geri alınır. Engelli istisnasında da bu böyledir.

Bazı ürünlerde KDV istisnası vardır, devlet der ki "bu malı yurt dışına satacaksan alırken kdv ödeme". Siz "mal benim değil mi parasını vermişim almışım istersem yurt içine satarım" diyebilirsiniz ancak o zaman KDV'yi ödemek zorunda kalırsınız. Neden? O istisnanın amacı ihracatı desteklemek çünkü.

%90 üzeri için alınan aracın önüne gelene kullandırılması engellilik indiriminin kuşa dönmesinin en büyük nedenidir ve çok sıkı düzenlemelerle önlenmelidir. Buna sadece komşusu uzak akrabası vs. adına araç alıp onu bir daha görmeye niyet olmayan uyanıklar, engelliye yüksek kar marjıyla araç satan galeriler ve aracı simsarlar karşı çıkar.

dediginiz ornek ticari urunler icin, kdv istisnasi zaten ihrac edilmesi icin veriliyor.

bildigim kadariyla, yanlis biliyorsam bilen arkadaslar aciklayabilir, bu haklarin bir kismi mahkemelerin karariyla alindi. dolayisiyla kendi kendimize bu bole iyi, su sole iyi demek degil mesele, adalet evrensel mulkiyet haklarini gozeterek bu uygulamanin makul olduguna karar kilmissa daha bize bisey demek dusmez diye dusunuyorum.

fakat ekonomik bir kisitlama evrensel
mulkiyet haklarina aykiri olmayacak idari bir karar olur. eger ki problem yuzde 90 rapor ile asiri fazla arac cikmasindan kaynakli ise nasil ki ithal arac farkli ekonomik kosullara tabi, burada da bir ayrisma olmasi olabilir.

nickneymi

Hayır bu konuda mahkeme kararı yok. Şu anda istisnanın kuşa dönmesine gerekçe olarak gösterilen tek şey herkesin engelli adına araç alıp kendi kullanımına tahsis edebilmesi. %90 istisnasının belirli koşullara bağlanması (yakınlık, aynı adreste ikamet gibi) şart. İstanbul'da oturan uzaktan akraba veya tanıdık (veya simsarların bulduğu alakasız bir adam) Ankara'da oturan engelli adına araç alıyor. Böyle saçmalık olmaz.

%90 Lıkların aldığı araçlar için laf eden arkadaşlara...Devlet bu araç hakkını çıkardığında herkesin araç alamayacağı varsanısı ile mi çıkardı. Mesela emeklilere bayram ikramiyesi vereceğim diyeceksin ve 6-7 bin emekli maaşı alan işci emeklilerin bu parayı almamasını umacaksın?

Gerçekten şaşıyorum şu konuşmalarınıza 180 bine alınan aracı nasıl 300 e satacak 1 yada 1 yıl fark etmez satarken Ötv 5 yıldan 1 yıl düşülüp maliyeye ödeyerek satabilir. Yok kısıtlama yok kimse kullanmasın olmadı herkese çip taktırın aracına kamera bağlattırın. Bu konuşmalarınız hep alehinize hiç lehinize olacak şey konuşmuyorsunuz yazık hepinize.

Ahmett1 henüz öğrenemedim net olarak. bilgi vermiyorlar maalesef. ekimde meclise gelecek oradan takip edin diyorlar.

Gerçekten şaşıyorum şu konuşmalarınıza

dediginiz cok dogru. ben 10 kere yazdim oyle birsey mumkun degil diye yok abi anlamiyorlar tutturmus herkes bir sari site diye.
diyelim c araci 3 sene sonra biri satti yeni alan 5 sene otvsiz satamayacaj ustune satan kisi de 2 sene daha arac alamayacak, bu kisiler 2 vergisiz arac alabilecek ilen bir arac ile 2 kisinin 5 yil hakki kullanilmis olur. bunda biri kazanirda devlet kazanir.

herkes de sadece kendi durumuna bakiyor, bu arac mobil bir urun, cocugu vs olmayan ya da anne babasi hayatta olmayan da cok engelli olabilir, surekli kisitlama yasaklama tam ortadogu ulkesi gibi hep kisitlama yasaklama istiyoruz.
ben yuzde 90 rapor olayindan da rahatsiz degilim ama bu sekilde cikan arac sayisi hukumetin dikkatini cekecek ve ekonomik olarak sikinti yaratacak kadar cok ise bu durumda makul olan sorunu olustugu yerde ayristirarak cozmek gibi gorunuyor.

Hüseyin İlik

Hüseyin bey bu konuların hepsi görüşüldü iletildi. kademeli olabilir mesela öncelik 1.derece akraba, eğer yoksa 2.derece akrabaya bu hak geçmeli. 3.derece kaldırılmalı. vekalet ile kullanım eğer engellinin kimsesi yok ise olmalı. aynı ilde ikamet şartı olmalı. ayda 2-3 defa denetime gidilmeli. araç ile engelli aynı yerde değilse araç bağlanmalı. bunların hepsini ilettik çalışma yapan kişilere. umarım dikkate alınır ve gerçek hak sahibi kim ise onlar yararlanır bu muafiyetten.

sputnik

Bir de tabi benim hiç anlayamadığım hükümetle muhatap olduğunu, masanın başında olduğunu iddia eden o da kısıtlansın, bu da azaltılsın isteyen yetkili abiler, acaba bu rapora haiz kaç kişi tarafından seçildi ya da seçildi mi, ya da atıyorum bu raporlara sahip yuzbin kişi var bunların kaçından onay aldı da kıymetli fikirlerini öneri olarak sundu, yetkileri hangi demokratik seçilmişliğe veya toplumun onayına dayanıyor?

Fakat bence endişenmeyin çünkü bence şöle olsun bence böle olsun diyen yetkin ve yetkili abilerden ziyade taa magna cartaya dayanan mülkiyet hakları var ve bu mülkiyet hakkı içerisinde kişinin elbette ki ailesinin refahını düşünme hürriyeti de var, bu mülkiyet hakları da şöle olsun böle olsun diyen fikir sahiplerinden ziyade adeletin güvencesindedir

Absürd şeyler var akılalmaz. Bazen devlet vergi kaçırmayı destekliyor diye düşünüyorum. 15 Bin liralık iphone un imei si klonlanıyor,dürüst adamın 15 binlik telefonunu sadece 1 numaraya tahsis edip 2. Elini öldürüyorlar. Paraya sıkışsa satmaz. Klonlayan sahtekarın telefon numarası belli,adam sahtekar ama arayıpta sen ne halt ediyorsun dürüst adamın imeisini çaldın diyen yok. Herif telefonu kapanınca bir başka imei çaktırıyor rastgele. Ben sıkı tedbir getirileceğini düşünmüyorum. Limiti düşük tutarak devam edeceklerdir.

Cumhurbaskani herkese biyerden darbe vurmaya basladi. Maaslara duzgun zam yok arac alim limitini dusur. Onu engelle bunu devre disi birak bi dunya zarar goren oluyor yakinda kimse oy vermez

onur19

halk için yapılan ne var ki ? benım vergımle yapılan yolu bıle kullanamıyorum . hükümetler halkın refah seviyesını yukseltmek ıcın vardır . Avrupanın en fakır ulkelerınden bırı olan Bulgarıstandan bıle 5 kat geriledik . Hala bu sisteme oy veren oluyorsa hiç bosuna aglamasın .

%84 raporum olduğu için zaten ötv siz alamıyorum. sağlık olsun.

egemmm
Aynen öyle hocam. Avrupada ki engelliler ile görüşüp konuşurum sürekli. Onlara verilen haklara bakıyorum birde bize verilen haklara bakıyorum arada dağlar kadar fark var. Bende bir engelli olarak yazılım şirketim var. Bir dünya vergi ödüyorum ama gel gelelim ki bırakın extra hakkı ödediğim verginin %1 ini bile dönüşümlü olarak alamıyorum.

ÖTV muafiyetinden ve alınan araçtan, öncelikle engellilerin kendisinin değil, onların engelsiz yakınlarının istifade etmesi sebebiyle, hazinenin artan ve çok ciddi adetlerde ÖTV siz gerçekleşen araç satışlarından şikayet ettiği ve kısıtlamaların genişletilmesi bir kenara tam aksine bu konuda daha fazla kısıtlamaya gidileceğine ilişkin görüşlerin öne çıktığı ve bu görüşe hak verildiği yönünde dedikodular var. Maalesef görünen o ki, bu hak engellinin bizzat istifade etmesine hizmet edemediği, aksine engelli yakınlarının ucuz araç edinme sevdasına kurban edildiği için ciddi anlamda tekrar kısıtlanacak gibi görünüyor.

Engeli sebebiyle gerçekten araca mecbur olan engellilere geçmiş olsun...

Son düzenleme:
Sene başından beri limit artacak deniyor ortada henüz fol bile yok. Yeni araç alacaklar için karar vermek gerçekten zor.

SiyahPelerinliAdam

böyle bir durumda yakını için araç alacaklara yeni yaptırımlar getirilmeli engelli kişi kendi kullanacak ise yaptırım olmamalı

Diğer kişilerin kullanımı temelde %90 olayından çıkıyor, %90 demek zaten başkası kullanacak demek.
Sahibindendeki araçlar falan hepsi %90, tertibat içeren araç ticarete dökülemez, alışı satışı prosedürlü
Ama bazı takıntı yapmış kişiler tertibatlı araçlara daha da engel oluşturmaya çalışıyor, bunlar bir de nerden kimden yetki aldıysa sizin adınıza bakanlığa önerdim diyor.
Tertibatlı aracı tümden yasaklasan ne olacak, satılanların %90 dan fazlası zaten %90 raporla.
Ama buna karşın tertibatlı araçlara hala engel oluşturmayı kimin yetkili seçtiği belli olmayan kişiler önerdik diyor.
Neymiş 1. Derece akrabası yoksa 2. Kullanabilsinmiş, şuymuş buymuş ayda 2-3 kez kontrole gidilsinmiş. Altıüstü 50 bin inecek diye ayda 2-3 kez kontrole gidecez işe bak, ya da arabamı köye giden yeğene verip bana 2 teneke yağ getir diyemicez niye farklı şehirde olursa ceza kesilsinmiş yanlış anlaşılmasın bunlar hükümetin önerisi falan değil burdakiler kimden temsil hakkı aldıysa biz böle önerdik diyorlar kendilerini 1940 ların almanyasında zannediyorlar heralde

nickneymi

Size sonuna kadar katılıyorum. Duygularıma ancak bu kadar tercüman olunabilirdi. Ben de 3. Derece engelli yakınıyım. Gayette haklı sebeplerle (özel ve ailevi durum olduğu için detaya girmiyorum) araç almak istiyoruz ve bu duruma karşı gelenlere anlam veremeden öylece dışardan izliyorum.

500 veya 1 milyonluk araç alıcam param var, hayır alamaz 300 binlik neyine yetmiyor diyen arkadaşa cevabım SA NA NE?

Araç şehir dışında olamaz diyen arkadaşa cevabım
SA NA NE?

Aracın içinde engelli olmadan kullanamaz diyen arkadaşım SA NA NE?

Yani kısaca devlet bize bir hak tanıyor ve bu hakkı en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Kötü niyetli varmış yokmuş bu devletin denetleme kurumlarını bağlar bizi değil…

Dilerim piyasaya uygun bir limitle tekrar düzenleme yapılır ve ihtiyaca ve bütçeye uygun herkes bu düzenlemeden faydalanır.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt