Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Son düzenleme:
Cimer den cevap geldi.

Mezkûr maddenin son fıkrasında ise söz konusu tutarın, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı ve Cumhurbaşkanının bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkili olduğu hükümleri yer almaktadır.

Buna göre, söz konusu tutar, 1/1/2022 tarihinden itibaren 450.500 TL olarak uygulanmaktadır.

Öte yandan, başvurunuzda bahsi geçen araçların satış fiyatı üzerinden firmalarca yapılan kampanya, iskonto vb. uygulamalar serbest piyasa koşulları çerçevesinde değerlendirildiğinde mümkün olmakla birlikte, bu uygulamalara ilişkin vergi kaybına sebep olabilecek bir hususun tarafınızca tespit edilmesi durumunda konuya ilişkin detaylı bilgi verilmesi halinde başvurunuz değerlendirilerek sonucundan bilgi verilecektir.

Bilgilerinize sunulur.

ÖTV İndirimin kaldırılması için ben de talepte bulundum bu hakkı engelliden çok başkaca malum kişilerce kullanılıyor artık bu durum kabak tadı verdi komple kaldırsınlar

Yasal Ödeme sınırımız 250 bin tl aşağıdaki rakamları ben izah edemiyorum...

opel corsa 300 bin
opel mokka 390-410 bin
c3 aircross feel bold 350 bin shine 400 bin
opel crosland essential 280-300 bin dizel olanı 320 bin 350 de olmuştur
c4 feld bold bugün biri 450 bin tl verdi

bunlar örnek araçlar arkadaşlar seneye 2023 te ortalama verilecek para tutarı 400 ile 500 bin arası olacak gibi ve şuan sahibinde.com sitesinden %90 raporlu yakınınından %90 raporlu yakını araç satış tutarları ortalama 550 ila 700 bin tl arası seneye bu rakamlar 1 milyon olacaktır...

Engelli kardeşlerim limit artışı hikaye bakın limit artışı çözüm değil çözümsüzlük ve rant oluşturuyor

Asıl emsele %90 raporlu yakınlarının suistimali tabi bunu genelleme yapmamak lazım içlerinde elbette hakkıyla almak isteyen lafımız yok ama nerde çokluk orda sorun var acilen kullanım sınırlaması ve 2 ve 3 derece yakınları kullanım kıstlaması ve sıkı denetim bu iş çözülmeden limit artışı suistimalci sözde yakınların ekmeğine tereyağı sürmek bunlar bizim hakkımızı kullanıyorlar engell adı kisvesinde bence yolsuzluk yapılıyor

engelli dernekeri neden bır basın acıklaması yapmıyor ? Bu şekilde medya yoluyla sesini duyurmuyor ? dernekler ne işe yarar ?

egemmm dernekler de koltuk sevdasında yalakalık peşindeler ne yapsınlar. birkaç başkanımız ile görüşüyorum ama onlar da yetersiz kalıyor maalesef. biri bir talepte bulunuyor başkası gidip tam tersini talep ediyor. duyduğuma göre ortalığı karıştıran körler federasyonu başkanıymış.yazıklar olsun. var olan bir hakkımızı daha elimizden aldılar. adamlar işi ticarete dökmüş artık. 250.000 tl vermesi gereken araca 350-400 bin tl verip alıyor sonra da 500.000 tl ye ilana koyuyor. inanın alanlar da var bu araçları.yukarda arkadaşa cimer den cevap gelmiş. bilgi belge ile ihbar edin demişler. yahu defalarca ihbar ettik sonuç sıfır. alan memmun satan memun.

Son düzenleme:
Hakkınız elinden alınması , başkası suistimal yapıyor diye olamaz. Engelli ya da sonradan engelli dostlarım hayatta en iyi 0-1 yenik zaten elinde olan bir parça hakta giderse ne kalacak. Hükümetlerin bazı şeyleri artık halk için yapması gerektiğini yönetici olmaları gerektiğini hatırlaması çok daha iyi olacaktır. Bizlerin birbirini yemesi yerine bir olması gerektiğini her zaman savunmamız gerekmektedir. Yoksa her zaman kaybeden biz olacağız. Her birey kendi üstüne düşeni yapması gerektiğini düşünüyorum, o böyle yapıyor bu hak aramıyor dersek kendimiz için olanı da yapmamış oluruz.

eğer;
ekonomik duruma ilişkin yurtdışı kurumların ve yurtiçi ekonomi yorumcuların projeksiyonlarının gerçekleşme ihtimali var ise;
bugün gördüğümüz fiyatlar ve limit anlamsızın da ötesinde olacaktır.
(bir önceki senenin konusunda buna değişmiştim)

bu hakkın kaldırılmasına ilişkin gereksiz tavırların ise bir sonuca götüreceği yok.
engelli haklarının genel olarak budanması konusunda ise sivil toplum kuruluşlarının cesaretleri var ise ses çıkarmaları gerekiyor.
anlaşılan o ki; siyasi irade, siyasi ikbalini etkileyecek konular dışındakilere genel olarak devletin ceberut yüzünü göstermeyi seçiyor.
ülke ekonomisi ülke halkının üzerine çökerken engellilerin de bu durumdan nasibini alması kaçınılmazdır.

misal;
ortopedik engelliyim, sıradan bir insanın taşıma kapasitesi 10 kg ise benim için 5 kg. (belki o kadar bile değildir).
son aldığım rapor %38, yani birçok haktan yararlanmam mümkün değil.

araç konusuna dönersek;
tavsiyem alabiliyorsanız alın.

eylü ayı sonunda araç aldım. o vakitlerde bayilere 184.000 tl'nin üzerinde ödeme yapmayın diye söyleniyordu. evet, bu tutardan fazlasının ödenmemesi gerekiyordu. tabi hukukun üstünlüğünü yaşayabileceğimiz bir ülkede olsaydık.
aracı 191.000 tl'ye aldım, marka ve bayi diğerlerine göre daha insaflı idi, bir parça aksesuar takmışlar, o da işime yarayan bir aksesuardı, ben de yaptırmayı düşündüğüm için üzerinde durmadım. o sıralar hyundai kona için 200.000 tl istiyordu. diğerlerini zaten biliyorsunuz. siyasi iradenin tavrını da biliyorsunuz.
aracı aldığımda liste fiyatı 343.000 tl idi şimdi 518.000 tl.

1 hafta geç kalsaydım, bu aracı da alamayacaktım.

türkiye ekonomisinin daha iyiye gideceğine dair işaretler yok. özelde siyasi iradenin genelde bütün siyasilerin iyimse söylemlerinin bende karşılığı yok. geçen sene haziran ayında kömürün tonu 1000 tl idi, şimdi 2500 tl den başlıyor.

kısaca: geçmiş olsun.

Valla arkadaşlar bu konuda öyle umutsuzum ki , herhalde kanun yoluyla bu işi bitirmek istiyorlar.Hdp milletvekili Musa Piroğlu bir önerge vermişti,yaklaşık 10 gün oldu ,sonuç çıktı mı aceba? Bilgisi olan var mı?

Cevabını ben yazayım ben de bugün okudum
%40-89 engelliler için ötv indirimi %26.3 kdv indirimi %15 olarak uygulanacakmış. Böyle adaletsiz bir sistem olamaz.

Engelli raporuyla araç alımlarında raporun yüzdesi farklılık gösterir. %90 engelli raporu ve %40 engelli raporu için farklı indirimler geçerlidir. Eğer %90 engelli raporuna sahipseniz o zaman araç alırken hiçbir şekilde ÖTV ödemezsiniz. Satın aldığınız aracı kullanabilecek kişiler ise özel şoför ve en fazla üçüncü derece akrabalarla sınırlı.

%40 engelli raporuna sahipseniz, o zaman ÖTV ödemesi %26.3 oranında indirim alıyor. Bu oranda engelli raporuna sahip olanların H sınıfı ehliyet alma zorunlulukları bulunuyor. H sınıfının dışında ehliyet alanlar ÖTV indiriminden yararlanamıyor.

Malesef cevabı aşağıdadır. Google a ötv %26.3 yazın cevap çıkacaktır. Böyle adaletin içine napılır bilmiyorum

Engelli raporuyla araç alımlarında raporun yüzdesi farklılık gösterir. %90 engelli raporu ve %40 engelli raporu için farklı indirimler geçerlidir. Eğer %90 engelli raporuna sahipseniz o zaman araç alırken hiçbir şekilde ÖTV ödemezsiniz. Satın aldığınız aracı kullanabilecek kişiler ise özel şoför ve en fazla üçüncü derece akrabalarla sınırlı.

%40 engelli raporuna sahipseniz, o zaman ÖTV ödemesi %26.3 oranında indirim alıyor. Bu oranda engelli raporuna sahip olanların H sınıfı ehliyet alma zorunlulukları bulunuyor. H sınıfının dışında ehliyet alanlar ÖTV indiriminden yararlanamıyor.

https://www.haber7.com/otomobil/hab...gelli-indirimi-ile-alinabilecek-sifir-araclar

Haber linkine göre yorum yaptım ancak yalan haber olabilir

hürriyet yandaş gazete , biryerden duydu yazdı birşey oldu , tamamen ötv kalksın da oy toplayamasınlar .halk hala ve hala ne umuyor?

Bu konuya sırf 1 adet mesajım olsun diye yazıyorum alacağından değil 😃

Boyle bisey olabilirmi resmen saçmalık valla ne alaka rapor oraniyla indirim yuzdesinin

resmi gazete var mı bu oranlar için . Varsa ona göre bi hak aramaya gidebiliriz yoksa zaten her gün haber yapsınlar ne işe yarar.

abdcol

Benzer bir haber Blog.toyota sitesinde de var arkadaşlar. Bir şeyler resmi gazetede yayınlandı da bizim mi haberimiz olmadı? Bizler limitin artırılması için uğraşırken bu olayın aslı nedir ne değildir çözemedim doğrusu.

haberde uygulanmaktadır yazıyor .Yai şimdiye kadar böyle bir uygulandığını söylüyor bence ortada bi yem var bakıyorlar insanlar tepki verecek mi diye verirse haber yalan deyip çekerler .Bu her zaman olan bişey.

Sanırım bilgi ve kaynak olmadan yazılmış bir haber. %26 ötv ve %15 kdv, hesaplama kolaylığı olsun diye yazılmış olabilir(%45 ötv varken satış fiyatı üzerinden yaklaşık 26+15=>%40 indirime denk geliyordu.) Ama indirim oranının %90 üstü ve altında farklı uygulandığı ile ilgili haber olduğu için dkkatimi çekti sizlerle de paylaşmak istedim. Şu anki uygulama haberde bahsedildiği gibi değildir. ÖTV muafiyeti %40-89 için de tamdır.

Yüzlerce yıllık bürokratik geleneği, kurumların hafızasını, liyakati, denetlenebilirliği, güçler ayrılığını çöpe atıp sadece adam kayırmayı ve tek adamlığı getirirseniz, işte o tek adamın tüm hatalarının bedelini koca bir ülke çeker. Kimse bir şey düzeltemez, gaz sorunu için bile o adama bakar herkes. Girildiğinde çıkışı da belli olan, başka türlü olması mümkün olmayan bir yolun sonundayız. Umarım sonrasında hatalardan ders çıkartır ve doğru bir sistem kurabiliriz. O zamana kadar bu yaşadıklarımızı yaşamaya devam edeceğiz...

Sizi ilk defa saçmalarken gördüm. Siyaset yapacağım diye saçmalamanın dibine vurmuşsunuz. Bizlerin durumu siyaset üstü bir olay ve her dönemde sorun yaşıyorduk. Çözüm fikriniz varsa onu paylaşın, siyasi saçmalıklara girmeyelim.

Not: siyasi tarafım yoktur.

CaVaLieRe

Sen beni yanlış anlamışsın bugüne kadar. Sakatlık ve haklara dair "siyasi yanı yoktur, siyaset üstüdür" gibi tavşan boku söylemlerden gına geldi. Aldığın nefes, kapıdan çıkışın, işemen, sıçman, masken, sevgilin, doğalgazın, lokman bile siyasi. Engellilik konusunda ağzından çıkan her sorun siyasi. Bugüne kadar bunun tersiymiş gibi algılanmışsam özür dilerim, bu vesileyle düzeltmiş olayım. İliklerime kadar siyaset yapmaya çaba sarf ediyorum yıllardır.

Bizi zaten yandaşlar bu hale getirdi, daha önceki dönemde verilen hak bu dönemde önce sınırlandı sonra kuşa döndü, hala yok reis bilmiyor yok o iyi maliye bakanı kötü... bakan değişti, cb nin %50 artırma yetkisi geldi hala düz vites en alt corolla alabiliyoruz en iyi.

Arkadaşlar beğendiğimiz arac kia stonic otomatik 402 bin deniyor.bu araç ötv indirimli bize kaca geliyor yada nasıl hesap ediliyor.bilen varsa yazabilir mi?bazı sitelerde hesap var ama hepsi farklı farklı sonuç çıkartıyor, bayilerde aynı şekilde hepsi farklı farklı cevap veriyor.

allah kahretsin var ya gene araclara zam gelmiş hemde 50 bin tl .1 subatta fıyat guncellmişler 50 bın tl zam yapmıslar .eskıden dolar dıyolardı sımdı dolar dıpte neyın zammı bu

Tüm engellilere başta toplu taşıma gibi her alanda ücretsiz ve indirimli imkan verilirken araç alımlarında da engelli ayırt edilmeksizin ötv indirimli araç alabilme imkanı verilse ne güzel olur. Belli bir oranda ötv de indirim sağlanması gerekir. Ortopedik engeli olmasına rağmen eksik veya yanlış yazılan raporlardan dolayı mağdur oluyoruz. Oranımız düşer ve kazanılan hakları kaybederiz korkusuyla tekrar rapora başvurmayı göze alamıyoruz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt