Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
yine harika yorum yapmış insanlar sinirim bozuldu milletin ne kadar derdi varmış bu konuda

Oturduğum yerde bir komşum kardeşinin oğlu adına 5 yıl önce bir araç almış. 5 yılı dolunca 2.aracı da aldı ve her iki araçta otoparkta gözümün önünde yatıyor. alan kişi engelli yeğeni hayrına o aracı kullanmıyor. her 2 araçta otoparkta yatıyor sürekli. 5 yıl önce aldığı araç hala 18.000 km de zaten. şimdi bu adam gibi yapanlara millet ana avrat sövse haksız mı? insanlar bunun gibileri görüyor o yüzden de şiddetle eleştiriyor. gerçek hak sahibi olanları görmezden geliyorlar.

haklı bu durumda olan zaten biz gibi tekerlekli sandalye kullanan ortapedik engelliye oldu (yüzde 90 olup amaç doğrultusunda kullananlara lafımız yok) zaten engelliden engelliye satışa da bakıyor herkes hepsi yüzde 90 engelli bizim iş artık zor. Bırakın araba almayı herkes aktif sandalyesine sahip çıksın onu almak da çok zor artık herkese sağlık diliyorum.

tanerbudak

Tam öyle değil aslında. Devlet olarak sistemi doğru kurmazsan suistimal eden tabii ki çok olur. Sistemi doğru kurgulamak temel sorumluluk.

Meseleye bakış açısı doğru olmalı. Haberlere yapılan yorumlarda "Memur olup maaş aldığı halde araç alıp muaf oluyorlar" diyerek eleştiri yapanlar olmuş. ÖTV dediğiniz şey özel tüketim vergisi. Devlet farklı isimler altında vergiler alır. KDV herkesten alınırken ÖTV için denilmiş ki, "Engelli insan için bir araç sahibi olmak özel bir şey değildir. Çünkü sokakta dezavantajlı olduğundan araç sahibi olmak ona bir lüks değil, dezavantajını azaltan bir durumdur" diyerek "ÖTV almayalım sadece KDV alalım" denmiş. Dolayısıyla değil devlet memuru, Türkiye'nin en zengini dahi olsa, bir ürün alırken ÖTV ödemesi yapmamak gayet normal bir şey. Bu şuna benziyor, yurtdışından Türkiye'ye gelen turistler bir ürün aldığında KDV bile ödemez. Ödedikleri KDV hesaplarına geri ödenir. Bizler yurtdışına çıktığımızda da böyledir. Başka ülkeye vergi ödeseniz de geri ödeme yapılır. Verginin koyulma mantığına bakıldığında bunlar daha doğru anlaşılır. Engelli için araç alımı özel bir tüketim olmadığından ÖTV alınmaz. Ne kadar zengin olursa olsun.

Ha suistimaller var. O başka bir başlıktır. O suistimaller var diye, engelliler ve yakınları burada zenginler, varlıklılar, memurlar bu haktan nasıl olur da faydalanır diye birbirine giriyor. Hak aramasında bile birlik olamayınca mağduriyet gün geçtikçe artıyor...

OturanBoğa kesinlikle haklısın Bülent bey. devlet sistemini açık bırakmış. görüyor biliyor ama maalesef birşey yapmıyor.

Salı günü görüşülecekti herhalde ertelendi haber gelmediğine göre.

Kurumlar, artık matrahın artırılmasını içeren talebe yanıt bile vermiyor. En son yazdığım e postaya " aynı konuda daha önce yazmışsınız ve cevap verilmiş" diye cevap geldi.

Aile bakan yardımcısı fatma öncü hanım ile görüşüldü. Ben telekonferans olarak konuştum fatma hanım ile. Sürekli maliye bakanlığı,sağlık bakanlığı ve içişleri bakanlığı ile bu ve başka konularda görüşüldüğünü söyledi. Suistimal için çözüm arayışında olduklarını söyledi. Yakın bir zamanda açıklama yapılacak dedi. Engelli yakınları için çok çok ciddi kısıtlamalar olacakmış. Fazla detay vermedi bununla ilgili. Ay sonu tekrar görüşeceğiz. Bizzat ben de gideceğim yanına. Çağırdı beni de.

tanerbudak Taner Bey geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz. Bu kadar yoğunlukta nerdeyse ümidimizi yitirdiğimiz bir konu hakkında hala uğraştığınız için teşekkür ederim. Ay sonu yüz yüze görüşmeye gittiğinizde rica etsem şunu da sorabilir misiniz; neden makam araçları reno veya fiat marka değil ? Mesele cari açık değil mi ? Engelliler için ayrıştırma yapmak istemiyorum fakat
özellikle ortopedik engelliler için farklı bir çözüm düşünülüyor mu ? Saygılarımla...

tanerbudak

emeğine sağlık umarım güzel haberle alırız. yardımcı olmamız gereken herhangi bir şey olursa elimizden geldiğince yapmaya çalışırız.

tanerbudak
Çabaların için teşekkür ederim ama bence oyalıyorlar şimdiye kadar olup bitmeliydi bu iş hiç ümitli değilim.

inanın ben de bunun için çabalıyorum. gerçek hak sahibinin hakkının teslim edilmesi için. suistimal varsa tespit edip gereğini yapmak devletin görevi ve bunu bakan hanım da kabul ediyor. içişleri bakanlığı da o yüzden devredeymiş.

valla açıkçası benim de hiç güvenim yok siyasilere. ama fatma hanım da bizim gibi engelli kendisi. ve çok mütevazi bir insan. sabırla dinledi anlattıklarımı ve hatta biraz da sert konuştum. giden arkadaşımız şahit bu duruma. sizin gibi insanların görüşüne ihtiyacımız var siz piyasadasınız daha iyi biliyorsunuz sonuçta dedi.

Engeli atamaları var tv de konuşulan konular içinde bu konudan bahsedilmedi bekliyoruz artık.

inanın ben de bunun için çabalıyorum. gerçek hak sahibinin hakkının teslim edilmesi için. suistimal varsa tespit edip gereğini yapmak devletin görevi ve bunu bakan hanım da kabul ediyor. içişleri bakanlığı da o yüzden devredeymiş.

valla açıkçası benim de hiç güvenim yok siyasilere. ama fatma hanım da bizim gibi engelli kendisi. ve çok mütevazi bir insan. sabırla dinledi anlattıklarımı ve hatta biraz da sert konuştum. giden arkadaşımız şahit bu duruma. sizin gibi insanların görüşüne ihtiyacımız var siz piyasadasınız daha iyi biliyorsunuz sonuçta dedi.

Taner Bey şu açıklamayı yaptıklarında lütfen net bir açıklama yapsınlar, desinler ki limit kesinlikle artmayacak şu şu olmayacak, sizden rica ediyorum. Şahsım adına ben 2021 haziran ayından beri elimde Türk Lirası araç almak için bekliyorum, param yarı yarıya düştü artık ne alacaksak bu paraya ? Lütfen kesin bir şey söylesinler ve bu beklenti sona ersin, aylardır sinirden, üzüntüden hasta oldum tüm samimiyetimle söylüyorum. Türkiye'de para kolay kazanılmıyor malesef hele ki helal yoldan...
Benim size tavsiyelerim;
1. Engelliler araç alırken devlet destekli kredi sunulsun.
2. Suistimal için 3. derece yakınları gerçekten çok gereksiz. 1 ve 2 derece yakınlara düşürülebilir. Şu zamanda çoluğu çocuğu bile bakmıyor insana 3. derece yakınını kim tanır ?
3. Asıl istediğimiz limit tamamen kalksın, isteyen 2 litre motorlu araç da alsın. Yani kim 2-3 milyonluk araçları alabilir şu durumda, bu sayede alınabilecek araç sayısı da artıyor. Şuan belli başlı markalar nasıl olsa ENGELLİLER ELİMİZE DÜŞTÜ mantığı ile limitte olan araçlara 50-60 bin fazlaya satıyorlar. Limit kalksa ve istediğimiz motorda aracı uygun kredi faizleri ile alabilsek rahatlıyacağız. Naçizane görüşlerimdir Taner Bey, siz de biliyorsunuz bu 3 sorunu, bakan hanımla da görüştüğünüzde dile getirirseniz çok memnun olurum. Saygılarımla...

Umarım yakınları kısıtlayacağız diye birinci derece yakınlara da kısıtlama getirmezler, bir kere daha evdeki bulgurdan olmayız.

aykara engellinin, annesi,babası,evladı, eşi veya kardeşinin bu hakkı kullanmasından doğal daha ne olabilir ki. tabi ki hakkı engelli için kullanması şartı ile. bu konuda denetimler de olacak.

Taner bey Fatma hanım ile 2defa telefonda görüştüğüm. Maliye bakan yardımcısı Yunus Elitaş ile çalışma yürüttüklerini söyledi ancak lütfen artık bitsin kaç ay geçti araç alamıyoruz. Kendisine sorduğumda mart ortasını işaret etti ancak dolar yerinde durmuyor. Birde 2019 öncesi alınan raporlarda Maliye insiyatifine terk edilmemeliyiz

Ceylin44

Ceylin hanım ben de görüşüyorum fatma hanım ile. maliye,aile,içişleri ve sağlık bakanlığı olarak görüşmeler yürütülüyormuş. bir tek ötv konusu değil ortez,protez vb konular da varmış. şubat sonuna kadar benden haber bekleyin dedi. bir haber çıkmaz ise randevu alıp yüz yüze görüşmeye gideceğim mart ayının ilk haftası. eski tarihli raporlar ile ilgili yaşadığımız sıkıntılardan biraz bahsettim telefonda. yüz yüze daha detaylı anlatacağım merak etmeyin.

[FONT=sans-serif]@[/FONT]Ceylin44
ceylin hn merhaba [FONT=sans-serif]2019 öncesi alınan raporlarda Maliye insiyatifine terk edilmemeliyiz demişsiniz. 2019 yılı öncesinde alınan raporlarda ne gibi sorunlar oluyor acaba bilgi verebilirseniz çok sevinirim teşekkürler[/FONT]

bu denetimlerle başlıyor kısıtlamalar hep, sonra hak kullanılamaz hale geliyor. mesela oğlum ben arabada yokken arabamı kullanamayacaksa beni nasıl bırakıp alacak? sadece belli şartlarda belli günlerde kullanabilmek kaydıyla mı 400 bin lira verip araba alacağız? anlaşılıyor ki bir hakkın daha sonuna geldik, kısmet...

aykara

geçmiş dönemlerdeki bu hakkın kısıtlanmasına bulunan kılıf bu, buradaki hükümet yanlıları da bu durumu körüklüyor kendinden başkasını düşünmeyenler de destekliyor. sizin yine çocuğunuz varmış, birinci derece akrabası olmayan da çok engelli var.

Altlarındaki a5 lere kısıtlama getirmeyenler engelli aracında sınır koyuyor.çok açık söylüyorum.daha beter olunda anlayın insanları

Doğru tabii, haklısınız, aynı şehirde ehliyeti olan birinci derece yakın yoksa ikinci, o da yoksa üçüncü derece de akraba da kullanabilmeli en azından, 2. ve 3 dereceye bir kısıtlama olacaksa bile. Maalesef objektif bir şekilde ayrım yapmak çok zor, rapor gibi konularda gördüğümüz gibi kısıtlamalar da genelde hakkın kullanılmaz hale gelmesi sonucunu doğuruyor. 1. derece yakına dahi kısıtlama gelmesi de, ne şekilde olursa olsun, bu hakkın %90 raporlular için kullanılamaz hale gelmesine sebep olacak. Konuştuğum arkadaşlarımın hepsi 1. dereceye kısıtlama gelir mi, olmaz o kadar da diyordu oysa :)

Kısacası limit artsın diye biz hakkımızdan olacağız, birkaç yıl sonra yeni hükümet belki geri verir diye umuyor tartışıyor olacağız muhtemelen.

Ben bir %90 olarak ortopedik engellilerin gerekiyorsa daha yüksek limiti savunuyordum, ama bazı ortopedik engelli arkadaşlarımız sanki bu hak sadece onlar için gelmiş, biz kullanmalarını engelliyormuşuz gibi davranıyor, bu da çok şaşırtıcı gerçekten. nickneymi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt