Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
biz araçtan vazgeçmiştik şu an yazılanları okuyunca ümit etmeli miyim tekrar ? limit kalksın . saçna sapan işimizi görmeyecek rahat kapı açılsın geniş oturma açıklığı olan araba lazım bazen dizlerim bükülmüyor vs kimbilir kimler ne dert çekiyor benimki hafifi diyorum.aten şu an minik arabalar kaldı limitie o da bayiler lütfederse üstüne faturasız para da talep ediliyor. mart ayı gelsin bakalım ne denilecek .cimer e yazdım 4-5 kez aynı maili atıyorlar.derdimiiz bilen duyan yok. 1.derece akraba dışı olmasın da , olan 2.3. dereceler kullanıyor hava atıyorlar diye oldu , artık şebeke kurulmuş tanımadıklara adamlara veriyorlar arabayı .başka şehir vs.kednim bizzat şahit oldum koluna girmişler bir odadna diğerine taşıyorlar. biri de bana hala ve hala 15 bine 20 bine rapor satıldğını söylemişti.ben şok. 1 ay git gel yağınca ne uğraştın bak millet böyle hallediyor diye benimle dalga geçmişti. çok çok çok pislikler dönüyor engelli raporunda.inanın devlet naısl çözecek bunu

baktığımız araba arka kapı kendine çekiyorsun yana açılıyor ben denedim açamadım ellerimde engelli tutup kaldıramadım çekemedim ellerimden mümkün değildi tek o limite uyuyordu bayide tek kalmıştı . 2 hafta sonra baktık 60 bin zam gelmiş.limitten çıkmış.

umarım en kısa sürede olur elimizdeki para eridi dolar euro çıktı limit dışı her araç...umarım martta gelir müjde.

1.derece yakını olmayan engelliler için de fatma hanıma talepleri ilettim arkadaşlar. hepsini tek tek not aldı. engelliye bakan 1.derece akrabası olmaması durumunda 2.derece akrabaya bu hakkın verilmesi konusunda konuştuk. bana şubat sonu açıklama olabilir dedi. bekliyorum şubat sonunda arayacağım duruma göre yanına gideceğim.

1. derece dediğin zaten ana baba, evlenmeyen çocuğu olmayan kaç engelli var? yaş diyelim 50 ee kardesi de olacak 55 yaşında, ayrıca aile desteklemezse kaç engellinin araba alacak parası var?
yuzde 90 daki herkes kullanabilir olayına 3. derece kısıtı gelse zaten bu işin ticareti biter, ama herkes kendini zeki zannediyor sanki mucizevi bi formül bulacak ama hukuk sistemi boşa 3. derece demiş sanki. bunlar mülkiyet hakkı temelinde mahkemelerle aşama aşama kazanılmış haklar, bi iki kişi hadi o da iptal olsun bu da iptal olsun desün diye değil

Bu olayın Suistimal edilmesinden gerçek ihtiyaci olanları mağdur etmektedir. Umudum orta segment C sedan ve C Suv alabileceğimiz araçlar. Lakin benim gibi eklem problemleri olanların rahat inip binebilecegi araçlar limite girer ise mutlu olurum. tanerbudak

tanerbudak

Yüzyüzemi görüştünüz. Umut vaadediyormu görüşmenin detaylarını anlatabilir misiniz? Kendisinin numarası var bende görüştüm banada Mart ortasını işaret etti

@tanerbudak Taner Bey aklıma geldi sormak istedim size. Engellinin 1. derece yakını yoksa 2. dereceye bu hak verilsin dediniz. Ana, baba vefat etmiş, çocuğu olmadığı için haliyle torunu da yok. Tek çare kardeşi kalıyor, peki kardeş ilgilenemiyorsa nasıl bir durum olacak ? Kardeşinin çocuğu yani yeğenleri getir-götürünü yapamaz mı veya amcası-halası-dayısı ? Birçok istisna var, umarım bir şeyleri düzeltelim derken insanlar mağdur duruma düşmez. Çünkü sadece 1 veya 2. dereceye indirgenince hiç evlenmemiş, çocuk sahibi olmayan engelliler için ciddi sorun oluşturuyor. Saygılarımla...

Ahmett1

o zaman suistimal olayı yıne cok olur . amca dayı yeğenlere kalırsa . şimdiden bir farkı kalmaz

Ceylin44

forumdan bir arkadaşımız randevu almıştı. ben yeni ameliyat olduğum için gidemedim. arkadaşımızdan rica ettim fatma hanımın yanındayken beni aradı telefonla konuştuk fatma hanım ile. oldukça detaylı konuştuk hepsini not aldı arkadaşım söyledi. bayağı da sert konuştum. kendisi de suistimali engeleleyip limiti kaldırmak istiyoruz diyor. şubat sonuna kadar haber bekleyin dedi. mutlaka gelin ankara'ya konuşalım dedi. mart ın ilk haftası gideceğim bir açıklama olmaz ise.
Ahmett1

Ahmet bey bu tür durumları da bahsettim. böyle bir durum söz konusu ise mahkeme kararı ile hak verilmesi konusunu konuştuk. mahkeme kararı olmaz ise ipin ucu şimdiki gibi olur hiç fark kalmaz yani. 3.derece akraba ve vekalet ile şoför atama olayının tamamen kalkması lazım. istisnai durumlarda mahkeme kararı ile şoför tayini yapılması lazım diye konuşuldu.

arkadaşlar herkes için özel bir durum var biliyorum. ancak bu özel durumu suistimal eden çok insan var maalesef. siz gerçekten engellisiniz veya engelliye bakıyorsunuzdur ama çevremizde o kadar insan var ki. komşum engelli akrabası adına 2. aracı aldı her iki araçta otoparkta yatıyor. farklı farklı illerde araçlar alınıyor engelli aracı görmüyor bile. rapor satılıyor. bunların hepsini fatma hanım biliyor. dedim şikayet edin diyorlar şikayet ediyoruz yine birşey olmuyor. galerilerin engelli aracı satmasının yasaklanması gerekiyor. o kadar çok konu var ki. ortopedik engelli araç almak istese bayii vermek istemiyor, alsan maliye onayı ayrı sorun. ama %90 raporda bir arkadaşım 15 dakikada maliyeden onay aldı.

Arkadaşlar ve özellikle Taner Bey;
Kanunda yalnızca 3. derece akrabaya kadar kullanım imkanı varken bu suistimallerin gündemde yeri yoktu. Elbette amcasının çocuğunun adına alanlar da oluyordu. Lakin akraba olduğundan ötürü engelliye öyle ya da böyle faydası her türlü olabiliyordu. Tabi ki "Bu da olmasın kardeşim!" şeklinde düşünülebilir. Fakat bu defa da işi faydasız ve mağduriyet doğuracak hale de getirmemek lazım. Mesela benim ağır zihinsel engelli ablam var. Bu kanundan faydalanarak araç alıp ablamın günlük hastane işleri, günlük okul işleri vs için kullanmaya başladığımızda, çocukluğumuzdan beri ilgilendiğimiz ablamla toplu taşımada geçen rezilliklerimizi düşündükçe, bunu sağlayan devletimize ailece çok dualar ettik. Ailede ağır zihinsel engelli birisinin var olmasını ve diğer kardeşlerin evliliklerini bile ona göre ayarlamaya çalıştığını ancak bunu yaşayanlar bilir.

Şimdi benim annem babam 70 yaşına dayanmış. Annem babam adeta 42 yıldır bir bebek büyütmeye devam ettiler. Bu bebeğimizi kardeşleri olarak bizler de çocukluğumuzdan beri ve de bundan sonra da inşallah ölene kadar büyütmeye devam edeceğiz. Bu süreçte şeker hastalığı üst düzeylere ulaşan ve 70'e merdiven dayamış, araç kullanamayacak derecedeki ama ehliyeti de olan babamdan başkası kullanamayacaksa, bu kanunun ne ehemmiyeti kalacak?

Yani özetle arkadaşlar herkesin farklı ve haklı hikayeleri var. Suistimale uğrayan bir konuyu kapatmanın en kolay yolu büyük bir yasağı birden koymaktır. Lakin işlevselliğini yitirecek hale getirip, engellinin hayatını kolaylaştıracak bir hakkı bazı engellilerin elinden alarak engelliler arasında da bir ayrımcılığa sebebiyet verme riskini de unutmamak lazım. Engelliler zaten dezavantajlı iken, bir de engeliler arasında dezavantajlar oluşturmak sonucu çıkmamalı.

Bu detaylı dile getiriyorum ki, anladığım kadarıyla bu işe el atacak vekillere ulaşabilen Taner Bey gibi bazı arkadaşlarımızın, sürece etkilerinin olma durumu söz konusu. Bu yüzden suistimalleri engellerken, mağduriyet de oluşmamasını da gözetmelerini ilgililere beyan edilmelidir diye düşünüyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

her konuda oldugu gibi bu konuda da fakirlestik ama surekli soylenen bir sey var, engellinin ailesi de kullaniyor diye suistimalmis falan filan bunlar tamamen örtü, mesele buysa bakin fazla kisitlama demiyorum sadece aynisini %90 a da getirip en azindan ticareti engellenir. biliyorsunuz ki yuzde doksanda herkes sure iliyor akrabalik sarti yok.

her sene reis cok iyi reis cok hassas dediler, umutlananlar araba satti bos cikti, limit ilk cikar
ken mudahale edicez diye rakami yuksekmis gibi gostermek icin vergili fiyati limit yaptirttilar. hem olay karisti bayiker somurdu hem de otv artinca limit eridi

yani belki iyi niyetlle ugrasiyorlar ama limiti artiricaz diye gidip iyice erittirmislerdi bence bazi arkadaslar gnr hak kaybina yol acacak

ÖTV limiti ile herhangi bir gelişme var mı son durum nedir ?

metinunal2816

hocam suistimalmis, aa ailede kullaniyor falan bu isi kisitlayan malum anlayisin bahanesi.

hani reis cok hassasti engelliler icin? yuzde 50 artirma yetkisi icin yasa degistirmek mi gerekiyor?

dolarlar gecilmeyen yollara koprulere gitti araba almak icin ithal edecek doviz gitsin istenmiyor tabi ki makam otolari, makam ucaklari haric.

bakin surekli propoganda yapilir iste otoparkta bekleten varmis, suymjs
buymus. yahu otoparkta bekleten zaten isterse kisinin kendisine bile 5 sene surmek yasaklansin alir gene bekletir.

ben baska suistimal soleyeyim makam otosunda yok mu bakin aileleri kullaniyor asjklshhh

ben artik bu onerilerin iyi niyetine soru isareti duyuyorum, sofor tutan ya da tutmus gosteren kac engelli var? satilan araclarin %90 i %90 raporlularin, onalrda da sofore gerek yok cunku zaten herkes kullanabiliyir ve tertibatsiz.
cevrenizde ortopedik engelli olup araci sofor suruyor gosterip her ay ssk odeyen var mi? bir tane bole ornek var mi?
satilan araclarin yuzde 10 u ole olsa ben bir tane duymadim ama hadi yuzde 1 i se soforlu olsa tum satilan araclarin binde 1 i eder,
%90 aracta gic bir kisit yok ama burda surekli ortopedik aracin kullanimini nasil zorlastirrir kisitlariz diye zihni sinir projeler cikiyor, oysa yuzde 90 da sadece ailede kalsa belki ticaret bitecek, ole yapip yeni rakamlara bakilabilir yetmezse sonra duzeltilir

ortopedi de raporda aksamlı araç yazması lazım değil mi? her ortopedik olan olmuyor bildiğim .

ben DUA ediyorum , inşallah olur bekliyoruz onca ümit vermiş , not almış , önemser gibi gibi konuşmuş yalan olmamalı , sırf oyalama taktiği de olmamalı.umarım olur .başka şehirde olan araçlar trafikten çekilmeli.ceza kesilmeli mevcutta.

kardeşler 1. derece olmuyor mu? bu arada eş kaçıncı derece?

BAKIN BUGÜNÜN HABERİ 600 KİŞİYE HİÇ HASTANEYE GELMEDEN RAPOR VERİLMİŞ:eek:lan bize gerçek engellilere oluyor
https://www.sozcu.com.tr/2022/gunde...a&utm_medium=free&utm_campaign=gozdenkacmasin

Son düzenleme:
hanifeaydin
Biz almaya gittikmi hastane köşelerinde günlerce sürünüyoruz bir rapor için.Umarım bu 600 kişiye en ağır cezaları verirler.

benzin mazot 17 lirayı gecti araba da alsak gezemedıkden sonra cok kıymeti yok . sağolsun bu hükümet herseyı yaşattı .

jandarma1964

akp iktidara geldiğinde benzin 1.6 tl falan civarıydı yami dün gelen zam kadar.

ben mi alıyorum benzinden yuzde bilmemkaç vergiyi

Her yer araba dolmuş araba park edecek yer yok pazar gunu sabahi erkenden disari cikin bakin şok olursunuz. Araçtan gecilmiyor kaldirimlara kadar park etmişler ve halen deli gibi araç satiyor. Çok aracin satildigi yerde bizede pay düşmuyor malesef

nickneymi

Lütfen biraz mantıklı düşünün dışarıya bağımlı olduğunuz ve ekonomik koşulların dünya üzerinde büyük krizlerle yankı bulduğu bir zamanda böyle saçma yorumlar güldürüyor. Bakın 2.dünya savaşı öncesi yaşananlar yaşanıyor. 3.Dünya savaşına hazırlık döneminden geçiyor dünya bu koşullarda yanlış yorumlar hoş olmuyo bence

Dolar bir sene önceki seviyede olsa benzin kaç lira olurdu bir hesaplayıverin bakalım

Ceylin44

sen büyük düşünce insanısın galiba hepimiz yerine düşünmüş bulmuşsun. Hükmünü de vermiş beyefendi mantıklı düşünecekmişim. sen mantık elçisi misin, mantık hakimi misin?

2. Dünya savaşı varken temel ihtiyaçlar hakkaniyetli dağıtılsın diye karneyle verildiğini yıllarca dinledik, şimdi bi ukraynada savaş oldu diye bizim dünyanın en pahalı benzinini, arabasını, iphoneunu almamız mantık oluverdi.

https://www.zaytung.com/haberdetay.asp?newsid=402467

Eyy bay mantık, bak savaş olduğu gün ukrayna parasından daha çok tl değer kaybetmiş. Dünyanın hiç bir yerinde aman da 3 dünya savaşı çıktı kuyrukları yok sayın mantık, bunun sebebi ne? O yüce mantığınızla izah edermisisiniz?

jandarma1964

Tabii canım biz abarrtıgımız için dolar euro bu kadar yüksek enflasyon hep bizim halkın hatası.. biz abarttığımız için dışa bu kadar bağımlıyız hukumetın hiç suçu yok . süten cıkmıs ak kasık ..Sen benzınden alınan vergiyi de bir araştır önce. Senın gibi savununan zihniyetlerden bu hale geldi bu memleket . Bu hukumetı o kadar abarrtınız ki işte gelinen nokta...

yani topu topu 3-4 gün döviz 18 lere çıktı otomotivciler direk %40 zammı ekledi dolar euro düştü ama o zamlar yapıştı kaldı.ne bu yani.keriz mi sandılar bizi? çıkınca zam yap inince indirim yapma. devlet bunu denetleyip ceza vermeli dedik verilen ceza da 100bin -150 bin ne ki bu çerez parası onlar için.daha yeni bayii demiş araç var ama 50-60 bin faturasız elden para talep ediyor.gözleri doymuyor .savaş çığlıkları içinde olan dünyada bunları yazarken de utanıyrum ama hepimiz , sahte raporsuz , mağdur grup diyeyim kimse üstüne de alınıp bana özelden hakaret etmesin olan bize oldu .ben martın sonuna kadar bekleyip duruma vaatlerin kaçı oldu bakıp artık bu sayfayı araba olayını tamamen kapatacğım tükendim hergün fiyat takibi forum takibi video takibi. hukuk sitelerine baktım eş 1.derece akraba sayılmıyormuş şimdi eşim kullanamıyor mu aracı zaten o zaman kesin iptal bizim plan.beni hastaneye taşıyan, ilaçlarımı takip eden ,ameliyat sonrası refakatçim kendisi, hergün bakımımı yapan eşim o neden kullanamıyor ki?

Az önce fatma hanım ile görüştüm. perşembe günü saat 16:00 için randevu aldım. kendisi geçen hafta maliye bakan yardımcısı ile görüştüğünü, 1-2 oturum daha yapıp daha sonra açıklama yapacaklarını söyledi.

arabalar çok pahalı arabayı aldıkta kullanacak akrabanın derdine düştük bence enğelliden başka kimse kullanmasın zaten bütün usulsuz alanlar akraba

egemmm

Güzel kardeşim yazımı okusaydın keşke Her şeye eyvallah demişim burada hükümeti de savunmuyorum. Sizler gibi siyasette yapmıyorum. El insaf sadece Petrol fiyatlarını da hükümete bağlamanız biraz garip geldi.
tanerbudak

kardeşim emeğine sağlık Allah senden razı olsun.

jandarma1964

bütün pahalılıgı hukumete baglarım ..senın akartakıttan alınan vergıyı görememen , döviz kurlanırının artış sebeplerinin hukumetin her konuda dışa bağımlı olmasını görememen asıl tuhaf olan..

Ahmett1
Ahmet bey sizin arayıp uzun uzun anlattığınız konu bu mu? siz amcam ortopedik engelli onun aldığı araç ile araçta amcam olmadan başka ildeki anneannemi ziyaret edemeyecek miyim diye sordunuz. amcanızın aracı zaten tertibatlı olacak. ayrıca engellinin eşi aracı kullanır bunda hiçbir sıkıntı yok. sap ile samanı karıştırmayın. devletin buradaki amacı engelli bir ilde araç başka ilde olmasın. tek derdi bu. yönetmelik var bu konuda zaten. aracın engelli yararına kullanılmadığının tespiti halinde tahsil edilmeyen vergiler faizi ile geri alınır diyor. bu yazıdan siz ne anlıyorsunuz. bu hak engelliye mi verilmiş yoksa engelli yakınına mı?
hanifeaydin eşiniz neden kullanamasın. 1.derece yakınınız eşiniz. bunu nerden çıkardınız. ancak mevzuattaki ibare benim anladığım kadarı ile 1.2.3. derece yakın olup olmaması ile ilgili değil. engelli yararına kullanılmadığının tespiti durumunda tahsil edilmeyen vergiler faizi ile geri alınır diyor. bu bence herkes için geçerli. yani eşimiz çocuğumuz anne babamız olsa bile aracı kullanan engelli yararına kullanılmıyor ise sıkıntı var demektir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2) maddesinde düzenlenen malul ve engellilerin taşıt alımlarında ÖTV istisnasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin;
- (II/C/1.5.) bölümünde, istisna kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, engelli kişi tarafından bizzat kullanılması; engelli kişinin taşıtı bizzat kullanmasının mümkün olmaması halinde ise sürekli olarak istifadesine sunulmasının gerekmekte olduğu, taşıtın zorunlu sebepler dışında, engelli tarafından bizzat kullanılmadığının veya engellinin taşıtı bizzat kullanamayacak durumda olması halinde taşıtın bariz bir şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde, istisna şartlarının ihlal edildiğinin kabul edileceği ve ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV'nin, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranacağı,
- (II/C/1.6.) bölümünde ise, muvazaaya dayanan bir ilişki içerisinde engelli kişi adına taşıt iktisap edildiğinin tespiti halinde ilk iktisapta ödenmeyen ÖTV'nin, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte müştereken ve müteselsilen işleme taraf olanlardan (adına taşıt iktisap edilen engelli, engelli adına alıp fiilen kendi istifadesine kullanan ile durumdan haberdar olması şartıyla motorlu araç ticareti yapan kişiden) aranacağı
belirtilmiştir.
Dolayısıyla, söz konusu Genel Tebliğde öngörülen şartları sağlayan bir malul veya engelli adına başka bir kişinin Kanunun (7/2) maddesi kapsamında araç iktisap ettiğinin veya taşıtın bariz bir şekilde engellinin istifadesine sunulmadığının tespiti halinde yukarıda belirtilen yönde işlem tesis edileceği açıktır.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt