Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
En azindan bi kisim hak sahibi bundan faydalanacak buda bi adımdır.

Adil değil tabiki ama butun engelliler için adil olmayan durum bır kısım için adil olacak ve insanlar faydalanabilecek. inşallah dişe dokunur bir artış olur.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

adil olmadığına tam katılmıyorum, çünkü tertibatlı araç almak çok meşaketli, kullanımda aile kısıtı var, normal araçlardan farklı, bayiler bile satmakla uğraşmak istemiyor. yani bir sürü hak ve durum açısından tertibatlının dezavantajı vardı, zaten bu yüzden satılan araçların çok azı tertibatlı. şimdi bir konuda avantajı olmuş olacak. kimse için hak kaybına yol açmaması olumlu

hanifeaydin öyle bir uygulama yok yanlış haber. ancak fatma hanım'ın maliye bakanlığına sunduğu öneriler arasında kademeli ötv indirimi vardı. araç fiyatı arttıkça indirim oranı düşen bir sistem. ancak o da kabul görmemiş sevgili maliye bakanlığı tarafından. sanki kendi ceplerinden ödüyorlar. yine bizlerin vergisi devletin parası sonuçta.

Limite bir faydası olmayacaksa da üçüncü derece sınırlaması geri getirilsin, hem bu duruma yol açan istismarcıların yanına kalmaz hem de onlar satmak zorunda kalınca ikinci elde araçlar artar ve ucuzlar.

İşin biz %90 raporlular için üzücüsü, Eylül'de buralardaki limit artacak konuşmaları öncesinde iyi kötü bir şeyler alabiliyorduk, şimdi o zaman alabildiğimiz arabaların yanına yaklaşılmıyor.

arkadaşlar ortopedik engellilerin tertibatlı araç alması çok zor. engelli yakınları manuel vites sürebilirken ortopedik engellilerin aracı mutlaka otomatik vites olmak zorunda. mesela polo nun manuel vitesini engelli yakınları alabiliyorken bedensel engelli alamıyor. yani bedensel engelli için araç yelpazesi daha kısıtlı. ayrıca alınabilecek bir aracı bayiler bedensel engellinin tertibat aparat işi ile uğraşmamak için %90 raporluya temiz satış yapmayı daha kolay buluyor.

Aynen katılıyorum. Ortopedik engellilerin bu limitte rahat inip binebileceği araç yok. Şayet Taner Beyin dediği ortopedik engelliler için limit artırımı gelirse yerinde bir karar olur.

Biz kısıtlama kötü dedikçe siz yeni kısıtlama uyduruyorsunuz, araç aynı şehirde olmazsa bağlanmayı nereden çıkardınız maliyenin bile aklına gelmeyecek bir kısıtlama bu. Annesini babasını memleketine götüren arkadaşım var, benim yazlokta diyalize gittiğim devlet hastanesi komşu ilin sınırında, biz me yapacağız?

Önce var olan ve çalışan 3. derece akraba kısıtlaması kaldırılıyor, sonra denetlemesi yapılamayacak yapılsa da mağduriyet yaratacak yeni kısıtlamalar konuşuluyor, aklım almıyor gerçekten.

tanerbudak

buna katılıyorum direk rapor oranını soruyorlar araç göstermeden .
sadece 2 kişi yazılı olsun ruhsatta engelli ile araç aynı şehirde değilse direk araç bağlansın, böyle böyle art niyetliler azalır azalır biter. eski alınmış araçlara da bu kural gelse ne iyi olur . gecelik kararnamelerimiz meşhur zaten bir tane bizim için çıksın. engelli nerde ise araç o şehir , sadece 2 kişi kullanım hakkı ile artsın limitler yeter ...önümüzü göremiyoruz ne olacak diye .

aykara

kaldırılsın hastane yan şehirdeyse epikriz ile ispat edilir sorun çıkmaz , artık abarta abarta serbestiyi olan bize oldu

Bu sınırlama gelirse limitin %90 için de artacağını düşünüyor musunuz gerçekten? Kendi elimizle yeni bir sınırlama getirilmesini sağlamış oluruz sadece.

aykara engelli araçta olduğu sürece isterse marsa gitsin diyor maliye. o konuda sıkıntı yok. sadece engelli araçta olmadığı durumlar sıkıntı çıkarıyor. yani engelli bir şehirde araç başka şehirde olan durumlar için böyle bir kısıtlama düşünüyorlar. bunun gibi çevremde çok örnek var. engelli malatya'da, araç izmir'de mesela. engelli arabayı görmüyor bile. maliye'nin derdi bu sadece. kendi denetleyemiyor kısıtla gitsin diyor kısaca. bu tip engelli yararına kullanılmayan durumlar için bir ihbar hattı olmalı. şikayet etsen bir sonuç çıkmıyor. fatma hanım'a da söyledim.

Alacağımız arabada otomatik vites olmasın derdimiz bu değil ama bir sanruf olmalı kızım giderken yatarak gittiği için gökyüzünü görsün müzik dinlesin bagaj i büyük olsun bindiği arabası sigsin normal bir puset degilki iki parca biz kendimizden geceli çok oldu ortopedik engelli kardeşlerimize otomatik vites olsun ve dahada iyisi olsun bize en azından c suv araç olmalı

Başka şehirde kullanmanın önüne geçmek için ruhsata isim yazdırıp ikametgahların aynı şehirde mi ona bakmak gerek, yoksa hak sahibi nerede araç aynı şehirde mi bunun tespiti de ispatı da eziyet olur, başkasının bırakıp aldığı, başka şehirlere gidip gelen herkese mağduriyet yaratır.

Kadelemi ötv olursa yarın öbür gün tümden kalkmasına hazırluk olur bence.

tanerbudak

hak kaybımız oluyor , bana adil ve mantıklı gelmedi resmen yenilgiyi kabul etmiş gibi oluyoruz

hanifeaydin bana da dün gece düşünürken mantıklı gelmedi zaten :)

Dün maliye bakan yardımcısı Yunus Elitaş beyin özel kaleminden randevu talep ettim haber bekliyorum. inşallah yakın zamanda randevu verirler. tekrar bir ankara yaparım.

Tamam, limit artsın da; artması da işimize yaramayacak. Benim ortopedik engelimden dolayı otomatik araç alabiliyorum. En ucuz otomatik arabanın indirimli fiyatı 250bin oldu. Daha 2021 ekim ayında aynı arabayı 130bine alabiliyordum. Sınır hadi 1milyon olsun; OTV indirimli fiyatı 400-500bin olacak. 250bin çıkaramıyorum; 500bin nasıl çıkarıyım?

İnşallah görüşme olumlu geçer Taner Bey. İyi bir sonuç elde ederiz umarım. . Bize düşen bir şey varsa elimizden geleni Yaparız. Yeterki şu sorun çözülsün.

tanerbudak
Taner bey 1. Kademeli limit lehte değil alehte sonuca götürür. 2. %90 rapora yada altına dair kısıtlama vs. Bunları düşünmek bile ayrımcılıktır. Bu konu üstüne yorumları geçtim talep te bulunma düşünceside siz değerli arkadaşlara yakışmıyor. 3. Eğer tekrar bir görüşme imkanı bulursanız ÖTV limitinin şu haliyle arttırılması talebi en doğru ve lehte bir sonuçtur. 4. Nacizane görüş ve tavsiyem sizden bu konuda talepte bulunmanızdır. 5. Diğer kısıtlama yeni kriter vs önerileri durumu ileri değil mevcut hakkın da aşınıp gerilemesini sağlayacaktır. Çabanıza emeğinize saygı duyuyorum fakat objektif baktığımızda mevcut hakkı korumak ve limit yükseltilmesi en lehte durumdur bütün araç sahibi ve alacak ihtiyaç sahipleri adına.

ben mi kaçırıyorum birşeyi,
limitin tertibatlı araç için arttırılacağı söylenmedi mi?
konu nasıl hala neyi nasıl kısıtlarıza döndü?
kısıtlayamazsınız, akıl var mantık var %90 araç zaten diğer kişiler kullansın diye, tertibatlı araçta da suistimal gibi bir problem yok ve aile kısıtı var.
sürekli neyi nasıl kısıtlarız diye proje üretiliyor. gerçekten ilginç.
bürokratik jandarma devleti anlayışı ile araç o şehir de şu
bu şehirde falan böle kısıtlamalar zaten uygulanmaz çünkü yasa var hukuk var mülkiyet hakkı var, ama velev ki uygulansa aracı garajda yatırana zaten zararı olmaz. zararı olursa hastaneye gidene, yakını zorda olana, ailesinin köyüne evine gitmesi gerekene ihtiyacı olana olur. türkiye bir aileye 3 araba alacak kadar zengin değğl
ecevit zamanı ötv %27 imiş şimdi 80 olmuş o zaman %60 ötvyle porş alınıyormuş şimdi egea alamıyorsun. bu kadar geçilmeyen yol, eskisi işlerken yapılan havalimanı vs hepsinin ödemeleri var. ötvsiz araç ithali devlete yük oluyor. bu araçların da %95 i %90 raporla alınanlar, o raporla alınanları da zaten yakınları kullanacak kısıtlayamazsınız, kalan yuzde 5 zaten tertibatlı ve aile kısıtlı. çok küçük bi oran olan tertibatlıda dezavantajlı başka kısıtlar olduğundan, bayii bile uğraşmamak için satmıyor, oradaki dezavantajı limiti artırarak dengeleyebilirler. başka da yol yok, sürekli neyi kısıtlarız diye proje üreten faydaya değil zarara çalışır. isterse herşeyi kısıtlasınlar ekonomi ortada eski sisteme dönülmez

1. dereceden yakınının aracı kullanabilmesi mantıklı neden derseniz zaten annesi babası bu arabayı alırken maddi olarak bir birliktelikle alınıyor bu araba. Hadi 2. derecede bekar olduğu sürece aynı şekilde bir birliktelikle alınıyor. iş 3. dereceye geldimi ya da vekaletle sürmeye geldi mi kimse kusura bakmasın ama hak sahibi değil bu arabanın parasını aracı sürecek kişi ödüyor ve engelli bireyi lütfederek bir yerden bir yere götürüyor ya da hiç uğraşmadan direk alıyor arabayı il dışına gidiyor. Bence 3. derece komple kalkmalı eğer engellin 1. ve 2. derece yakını yoksa da 3. dereceden akrabalara da hak sahibinin ikametgah adresi dışındaki bir ilde bulunma süresini izne bağlamalı ve kısıltı bir süre olmalı. çünkü mal benimse benim kapımın önünde olmalı bana hizmet etmeli zaten istisna benim hayatımı kolaylaştırmak için var birileri ucuz araba sahibi olsun diye değil.

camanga

%90 üstü kim çalışıyor da para kazanıyor da araba alacak para biriktiriyor tabi iki aile veriyor.

sputnik bu ve benzeri kısıtlama önerilerini benim sunduğumu nereden çıkardınız. daha oturur oturmaz fatma hanım kendisi söyledi bütün bunları. 8-10 oturum yapıp çalışmışlar maliye bakan yardımcısı ile. onlarda olanı biteni bizden iyi biliyorlar sonuçta. ben şunu kısıtlayın bunu arttırın gibi birşey söylemedim.

%90 üstü kim çalışıyor da para kazanıyor da araba alacak para biriktiriyor tabi iki aile veriyor.
ne var bu söylediğimde. Aile verecek tabi bende başka bir şey demedim. Size mantıklı geliyor mu amca ,dayı, hala ya da bir başkasının engelli adına araba aldığında bu arabadan büyük çoğunlukla engellinin faydalanacağını. Tekrar söylüyorum unutmayalım ki bu istisna tamamıyla engellinin kendi menfaatine olan bir uygulama arada sırada yararlanması için değil. Kesinlikle 90. üzeri 3. derece yakınlık çok sıkı tutulmalı ve denetlenmeli ,araçların il dışında belli bir süreden fazla engelli yararına olmayan kullanımı izne tabi tutulmalı ,yapılması gereken yasaklama değil kesinlikle denetlemedir.

camanga

Ben aracıma ayda 5 defa biniyorum. Onun dışında ailem kullanıyor. Siz hayatınızda kaç tane %90 üzeri gerçek engellinin her gün dışlar çıktığını gördünüz?
Bu işlerde suistimallerin ne olduğu da nasıl engelleneceği de çok çok kolaydır. Suistimali %95 engelleyecek önerileri biz de başka arkadaşlar da ilgili kurumlara iletti. Yaşadığımız şey kurumların çözüm üretmek istememesi. Bu suistimal onların da işine geliyor... Bunlara odaklanmak yerine benim arabama göz koyanın da yedi sülalesini eşekler kovalasın. Sizler burada "nasıl kısıtlarız"ı konuştuğunuz sürece bu sorunlar çözülmez. Sorunu ÇÖZMEK ayrı KISITLAMAK ayrı. Çözüm basit. Buna rağmen uygulamayan herkes de ranttan pay alıyor demektir.

Kadelemi ötv olursa yarın öbür gün tümden kalkmasına hazırluk olur bence.

Kademeli ÖTV den anladığımız çok farklı, ben Sayın Bakanımıza gidip anlattım, isteyen istediği arabayı alsın, eğer limiti kaldırmayacaksanız, limit üstü araçlar için de aradaki farkı ödeyen istediğini alsın dedim. Maliye Bakanlığına iletip çalışma yapacaklarını belirttiler. Eğer alternatif ile gitmezsek bu hakkımız yok olacak. Hiç olmazsa katı kuralları yumuşatmaya çalışmamıza izin verin. Seçim yaklaşmasa belki de bunu bile yapmayacaklardı, Şurada 5 gün kaldı, bakalım görelim. Detay hakkında en küçük bilgi vermek istemiyorlar. Herkes için en iyisi olur inşallah.

2023 haziranı bekleyin. Insan evladi gelirse başa bekleyecek gerçek bir süremiz olur.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt