Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Serdengeçti45

Çok haklısın kardeşim, hatta fevkalade süper haklısın. O kadar ki, daha haklı olunamaz zaten. Ben de aynen senin dediğin gibi düşünüyorum. Her şey harika. Muhteşem. Bütün dünya krizde, Almanya aç, Fransa zaten biliyoruz. Amerika'yı dememe gerek yok. Allah ülkemize zeval vermesin. Amin.

% 90 Engelli olan OTİZM li oğlum var. 1995 Yılında doğdu. yaklaşık 2 yıl sonra teşhis kondu. 2 yaşında özel eğitime başladığında 15 günde bir 1 saat Eğitim alabiliyordu. Sebebi özel eğitim merkezlerinin yetersiliği idi. İlerleyen yıllarda bu merkezler mantar gibi çoğaldı. An itibari ile aylık 8 saat bireysel 4 saat grup eğitimi almakta olup aylık 1490 Tl tutarı devlet tarafından ödenmektedir. 2011 yılında yatalak olan babama 2 yıl boyunca ablama evde bakım ücreti verildi miktarını şuan hatırlamıyorum.Halen evde bakım ücreti alanlar bilir. Ayrıca altına sardığımız bezlerin parasını ayrıca ödedi. 2007 yılında ilk arabamı.2012 yılın da ikinci arabamı ve 2017 yılında üçüncü arabamı aldım. Yanlış anlaşılmasın aldığım 2 aracıda sattım. Şu an kullandığım Tiguanı aldım. Gönlümden geçen bu arabamı da satıp daha iyisini almak. Maalesef sizler gibi bende bu konudan rahatsızım. Kendi çapımda 4-5 kez konu ile alakalı cimere yazdım.Ama bazı şeyler olmayınca olmuyor.Bana bu kadar imkanları sağlayan insanları karalamak (sadece İsmail olarak) bana nankörlük gibi geliyor. Bazı arkadaşlar diyebilir ki tabi ki yapacak.Bu imkanları 2000 yılında önce alamıyorduk. Eskiler iyi bilir. Umarım beğenmediğiniz Bu insanlar gider. Gönlünüzdeki insanlar sizlere istediğiniz bütün imkanları sağlarlar. An itibari ile buradan ayrılıyorum. Siz dostlarıma tavsiyem karanlığa küfredeceğinize bir mum yakmanız uygun olacaktır. Arkamdan kütü söz söyleyecek arkadaşlarım lütfen daha önceden yazdığım yazıları okusunlar. Hoş çakalın her şey gönlünüzce olsun.

jandarma1964

AKP döneminin ne olup ne olmadığına dair söyleyecek çok sözüm var ama burada kişisel bir şeymiş gibi olmaması için yazmıyorum. Yazdıklarınıza sadece şunu söyleyebilirim: AB ilerleme sürecine başlayan dünyadaki her ülke AB standartlarında sosyal haklar vermek zorundadır. AB bu mantıkla yürür zaten. Türkiye'de "eskiden yoktu AKP geldi var" denilen -istisnasız- tüm hizmetler bu bağlamda yürürlüğe girmiştir. Ama KOCA bir farkla ki AB standartlarının 1/10 bazen de 1/100 ölçeğinde. Gelişmiş ülkeler gayr safi milli hasılanın %17'sini sosyal desteklere ayırırken ülkemizde bu %1-2. Neyini öveyim? Aynı dönemde nerelere nelerin harcandığından bahsetmiyorum bile...
Bir otizmli babası olarak oğlunuzun aldığı eğitimden memnunsanız, bugüne dek tanıdığım otizmli aileler haksızlık etmiş. Hepsi eğitimin kalitesizliğinden ve azlığından dert yanıyor. Mantar gibi açılan kurumlar sadece devletten gelen o üç kuruşluk parayı almak üzerine kurulu... Değil övgüyü, bin tane eleştiriyi hak ediyorlar
Araç alım hakkı AKP'den önceydi ve sınırsızdı.
Burada bir derleme yapmıştım geçen sene

İddia ediyorum, ülke 20 sene geriye gitse, 50 sene ileri gitmiş sayılır. Hastaneden aldığımız hizmetlerden, okulda aldığımız eğitime, sosyal haklarımızdan emekli maaşlarımıza, adalete erişimden politikayı etkilemeye kadar... (engelli alanının dışındaki şeyleri yazmıyorum bile). Dünya sefalet endeksinde bir numarayız!

Ülke koca bir pasta ise pastanın bize düşen dilimi ancak yaşamda kalmamızı sağlar. Buna bakıp "ama ölmedik" demek insan onuruna yakışmaz.

Yıllardır engellilik alanında konuşan, koşturan biri olarak diyorum bu dediklerimi. Ülke yandığında yanı basınıza olacak biri olarak.

Emek harcadığınız insanlar, birgün sizi harcadığını anladığınızda, işte o zaman değişirsiniz...Gerçekte insanlar zamanla değişmezler, biz değiştiklerini düşünürüz hep. Zaman, onların gerçekte kim olduklarını gösterir bize.

Bence hâlinden memnun olanlara limit artışı olmamalı zaten memnunlar.super hiç etliye sütlüye karismiyorlar eleştiri yok isyan yok dünyanın bizi kiskandigini düşünüyorlar doların yükselmesini dış güçlere.ekonominin bozulmasını başkasının dahil olduğu savaş a bağlıyorlar engellilerin hakları ellerinden alınıyor ve bunlarda çit yok herşey süper diyorlar bence siz daha süpersiniz.fisidamayin

Doymak başka beslenmek başka biz doyuyoruz beslenmiyoruz. Haftada kaç gün et yada balık yiyoruz ? Yoksulluk sınırı 16 bin lira açıklandı kaç kişi 16 bin lira maaş alıyor bu ülkede ? Avrupadan gelen biri 1 aylık maaş ile krallar gibi tatil yaparken bizim 1 aylık maaşımız ancak uçak bileti alabiliyor. İktidar yanlısı kişilerin en büyük sorunu eleştiriye açık değil, bize 50 yıl 60 yıl öncesinden bahsediyor. Bizim derdimiz parti değil, avrupada yaşayan insanlar gibi rahat bir alım gücünün olması.

akıl, mantık ayrı bir şey hadi o ayrı ama edep de apayrı birşey.
şu an gadük hale getirilen ötv muafiyeti kim bilir hangi iktidar zamanında çıktı, burdaki büyükler daha iyi bilir. o zamanının iktidarının çıkarıp o sayede bmw mercedes alınmasını ve bu iktidarın kaldırdığı hakka ilişkin bile bu iktidar zamanında mercedes aldık diyebilmek heralde bizim zekamıza hakaret etmek için.

@nickneymi
Zaten daha önceki siyasiler tarafından yapılan anlaşmaları biz yaptık deyip kendilerine mal etmediler mi kardeşim bizden evvel ambulans mı vardı ,fırın mı vardı deyip hala bizim aklımızla alay ediyorlar.

https://youtu.be/kmWDQIBJ2Ig vekilimiz ile az önce konuştum. Şuan komisyonda olan torba yasaya yetişmeyebilir ama bir torba yasa daha gelecek onun içinde olacak dedi. Tutar ve detay biraz verdi ama suistimalcileri çok üzecek ve saldıracakları için detay yazmıyorum

tanerbudak

suistimalciler kim , inşallah kullanıcı kısıtlaması gelir de bu leşe gelen akbabalar gibi engelli akraba peşinde koşan pisliklerin sonu olur.aylardır bekliyordum bakalım bizim gibileri mutlu edecek mi? hatta ve hatta bu akbabaları buldukları anda hapis cezası ötv nin 2 katı para cezası birşey olsun bitsin bu düzen.aramızda kızan olursa da kızın umrumda değil.daha önce yazdıklarımı okuyanlar şahit olduklarımı okuyabilirler. iyi geceler diliyorum.

hanifeaydin

Şu yorumuna, gerçek anlamda engelli olan ve aklı başında olan hiçbir engelli karşı çıkamaz. Tam tersi destek olur. Sırf bu istismarcıların yüzünden, gerçek anlamda engelli olanlar da hakkı yeniyor.

tanerbudak umarım o suistimal edenleri kahredecek yasa gelir ama gerçek engelli bireylerin zararına olacak bir duruma da imza atmazlar.

Arkadaşlar detaylar şu şekilde; 2 olasılık varmış,

Daha önce 15 martta açıklanacak olan düzenleme Cumhurbaşkanımız tarafından engelliler arasında ayrımcılık yapmayın gerekçesi ile reddedilmiş. yeniden düzenleme yapılmasını istemiş süreç bu yüzden uzamış.

1.Olasılık 450.500 TL olan limitin 600.000-650.000 TL bandına çıkarılması ( pek ihtimal dahilinde görünmüyormuş)
2.Olasılık 450.500 TL limit sabit bırakılıp bu limitin üstü araçların da vergi farkı ödenerek alınmasının önü açılacakmış. ( Büyük olasılıkla olacak buymuş)

gelelim yapılacak kısıtlamalara;

1-Sadece 1.derece akraba sınırı gelecekmiş,
2-Aynı ilde ikamet şartı gelecekmiş,
3-Sıkı denetimler olacakmış.
4-5 yıl şartının arttırılması konuşuluyormuş ancak serkan bayram ben ona karşıyım diyor.
5-YDO oranında arttırılma konusu devam edecekmiş.

komisyonda olan torba yasaya girmesi için görüşmeler yapacağım ama yetişmeyecek gibi. serkan bayram ile akşam konuştuk nisan ayında komisyona yeni bir torba yasa gelecek maliye bakanlığının onun içinde olacak bu yasaya yetişmezse dedi.

benim şahsi düşünceme göre ise, limit üstü araçların vergi farkı ödenerek alınması daha mantıklı ancak bunda da şöyle sorunlar çıkacak. ötv oranı yüksek araç almak isteyene daha çok indirim olacak, düşük ötv oranlı araç almak isteyene daha az indirim olacak. ben bu konuda şöyle bir öneri sunmayı düşünüyorum. özellikle elektrikli araçlarda ötv oranı malum düşük. elektrikli araçların teşvik edilmesi için belirlenen limit elektrikli araçlarda %50 arttırılmış olarak uygulansın.

Limit üstü ötv yi biz odryecegiz 2 sene sonra limit diye bisey kalmaz direk hepsini odetirler ayni suan oldugu gibi git gide kotulesiyor.onceden limit yoktu limit geldi sonra limit yetmemeye basladi suan limit üstünü öde diyecekler 2 sene sonrada komple ödeyeceksin zaten bunlardanda kaç aydir böyle bi calisma beklenirdi. Nasil bir piçlik nasil bi hinlik yapariz onun pesindeler.Anca buldular demekki

1. derece kısıtı demek evli olan varsa karısı bile süremez demek,
ayrıca çoğu engelli de evli değil, çocuğu olmayan da pek çok insan var. ayrıca araba gibi bir ürüne aynı il şartı gelir mi, araç zaten küminse onun üstüne farklı şehirdeki birinin üstüne yapılmaz ki. demek ki bu şu demek diyelim kızı için biri aldı evleri ankarada, adam iş gezisi için istanbula gidemeyecek ya da kızı ankarada bıraktılar adamın babası vefat etmiş sivasa gidemez demek. bu öneriler hukuka uygun değil, makul değil mantıklı değil. demek ki yine hikaye galiba :)

şimdi bunun hesabı nasıl olacak anlamadım. mesela 650bin tl lik araç alacağız diyelim üzerine kaç lira vermemiz gerekiyor ?

%80 ötv li bir araçta 200.000 TL indirim olacak. %60 ötv li bir araçta 169.000 tl indirim olacak, %220 ötv li bir araçta 310.000 tl indirim olacak. bana pek mantıklı gelmedi açıkçası bu düzenleme. şimdi böyle derler mecliste kanunlaşan ne olur bekleyip göreceğiz. komisyona sunulduğunda her türlü baskıyı yapacağız zaten. umarım destek olursunuz.

Güzel şeyler oluunca desteklemesinide biliriz inşallah dedikleri gibi olur inanmak istiyoruz

tanerbudak

Evet şimdi işin rengi belli oldu. Özellikle bu ikinci madde üzerinden alıntı yaptım. Neden? AKP hiç bir zaman normal gelirli vatandaşın yanında olduğunu görmedim. Aynen bu madde de olduğu gibi paran var ise farkı öde sonra git istediğin aracı al ama paran yok ise senin kaliteli geniş kullanışlı araç ile işin ne? Al limit sınırları içinde olan araçları bin sonra da yaşa AKP çok şükür de. AKP den önce engelli araç alımı konusunda sadece silindir sınırlaması var idi o kadar ama bu adamlar geldi ve engelli sözde araç konusunda kolaylık sağladık ayağına silindir hacmini kaldırdı sonrası ise ortada. Şunu unutmayın AKP ben beklenti halinde olmaya gerek yok. Çünkü AKP demek vergi demek. Bu kadar basit engelli arkadaşlar olarak özellikle araç alımları konusunda sonuna kadar hakkımıza sahip çıkmaz ise AKP bunu elimizden komple alır. Bu kadar daha anlamayan var ise buyursun hakkı elinden gidince anlar o zaman da iş işten geçer. Bak AKP geçmişine ŞAHLANACAĞIZ dedi ülke de millet şeker yağ bulamaz oldu çok fazla detayına girmek dahi istemiyorum. Eğer engelli yanında olacak bir AKP var ise engelli araçlarında KDV kaldırmasın da bir faydaları olsun.

birilerinin kafasında anladığım kadarıyla bir model var, vekillere falan da kendi düşüncelerini enjekte mi ediyorlar anlayamıyorum ama o kadar cahilce bir fikir ki 1. derece demek karınızın kocanızın bile arabasını süremezsiniz demek, daha akrabalık derecelerini bile pek bilmiyor kimse bu yasayı yapan.

arabalar da olmuş zaten 1.5 milyon volvo v40 falan hayalı kuran varsa yaptıkları indirim devede kulak boyuta düşer limit farkını ödesin limit 1 milyon falan olsa neyse ama şimdi tamamen komik bi hal

bu üstü ödensin olayımda ne zamandır nabız yoklanıp alıştırıyorlardı

bu üstü ödensin olayımda ne zamandır nabız yoklanıp alıştırıyorlardı

İşte bu yüzden engelli ve aileleri buna müsaade etmemesi gerek. AKP den önce durum ortada ve AKP bu millet vergiye doyuramadı gitti. Eğer engelli araç alımı konusunda bir kaç madde daha değiştirmeye kalkar iseler bunun arkası kesilmez ve sudan bahaneler ile bu hak elden gider. Yapar ise AKP yapar bunu da her zaman olduğu gibi. Eğer engelli araç alımları konusunda kötü niyetli insanlar rant elde ediyor ise onlara ceza verilecek diğer kişilere değil. 2023 seçimleri de umarım AKP gider. Ya şimdi burada bazı AKP savunan arkadaşlar var ya AKP nin seçim bayanını açık bir okuyun bakalım engelli ile ilgili bir beyanları var mı?

bürüt asgari ücretin 80 katı muhabbeti kadar ötv indirim yapılması vardı bir arada en güzel oydu. daha pahalı araba almak isteyenden ötv farkı alınacaktı. Sanırım en yüksek 200.000 TL övt indirim olacak 750.000 TL olan suv 550.000 alınacak?

nickneymi

Eş ve 1 derece olarak anlayın siz onu. 1. derece ise anne, baba, çocuklar ile eşinizin anne ve babası oluyor.

daimon

evlenmemiş olan insanlar anası baabsı ölünce kendileri de mi ölsün? kimse kendi aile yapısını dayatarak bekar insanları yok sayamaz

nickneymi

Ben böyle bir şey demedim zaten, 1. derce için açıklık getirmek istemiştim. bu öneriyi getirecek olanlar herhalde sizin bahsettiğiniz bu durum içinde bir çözüm sunarlar.

1. derece akraba kullanabilir demek, anne, baba, çocuklar ve çocukların eşleri kullanabilir demek.

Şehir için ise sadece ikametgahların aynı ilde olmasına bakılacak diye anlıyorum.

En azından aynı ilde ikamet eden ehliyet sahibi 1. derece akrabası olmayanların 2. derece akrabaları kullanabilmeli.

450 bin TL'yi geçen miktarın ÖTV'sinin ödenmesi kaçınılmaz ise o da kademeli olsa daha mantıklı olur, 450 - 675 arası tutar için %10, 675 - 900 arası tutar için %20 gibi.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt