Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Vay arkadas biz nasil insanlara denk geldik anlam veremiyorum. Adamlar sanki cebinden para verecek de bizde versin diye agzi acik bekliyoz. Alti ustu arabayi gelis fiyanina vereceksin ustune bide arabanin ve otv nin kdv sini alacaksin. Sanki kendileri gibi devletin kasasindan bedava araba istiyoz. Şu ramazan gunu allah sizi bildigi gibi yapsin inş. Tüm engellilerin haklari size haram olsun.

Her ay bir milletvekili.bakan veya bakan yardımcısı çıkıyor engellilerin gazını alıyor yok limit yükselecek.torrba yasaya koyucaz kabinede reis açıklayacak bakalım bu ay kim çıkacak ama bilmenizi isteriz artık yemiyoruz.mutahit veya sanayiciler bittiyse birazda engellilerlemi ilgilenseniz acaba

Arkadaşlar bu yasa kesin çıkacak. Bayramdan önce ya da sonra kesinlikle çıkacak. Serkan bayram açıklamayı maliye bakanından teyit alıp yaptı. Kafasına göre açıklama yapamaz hiçbir vekil bu yönde. Tek sorun bu işi neden bu kadar ağırdan alıyorlar. Benim anlamadığım cari açık bahanesi. Kendilerine cari fazla bize gelince cari açık. Torba yasa da emekli bayram ikramiyesi de yok. Önerge ile ekleyecekler belli ki. İnşallah ötv konusunu da biran önce yetiştirip önerge ile eklerler.

Serkan bayram vekilimize yazdım sordum. Sabret yakın diye cevap verdi.

öğrendiğinizi üşenmeden bizimle paylaşıyorsunuz, sağ olun Taner hocam, içeriğiyle ilgili detay var mı ? limit üstünün farkını vererek almaya izin verecekler mi acaba

tanerbudak

hocam yani bir vekilin etkisi ne kadar, 2 senedir %50 yetkiye de kesin diyorlardı başka artırım denemelerine de.. önerge ile eklenirse ok, zaten iş ayyuka çıktı polo bile alınmaz hale geldi bildiğin sıfırlandı o yüzdne bişi yapmalılar, ama önergeyle de eklenmezse artık yaş gibi, tatildi falandı sonra da eylülden sonra ydo beklenir %50 kullanacak muhabbeti geri döner

Aslında çok basit bir şekilde cari açığın kaynağını sayıştay raporlarını inceleyerek bulabilirler. Bu ötv konusunda bizi çok üzdüler ve yıprattılar, umarım seçim zamanı mağdur olan kişiler bunları unutmazlar.

Taner arkadaş serkan bayrama bende dün twiter dan yazmıştım ne zaman değişiklik olacağını sordum ancak bana yanıt gelmedi ama sana cevap yazmış.
Umarım kısa sürede bir sonuç çıkar. Bu fiyat artışında Her hafta her ay alehimize işliyor sonuçta

cankemal bu saatten sonra bir limit koyup üstünü vergili alın diyecekler ya da kademeli ÖTV getirecekler. limiti 600-650 yaptık diyemezler zaten bunun için kanun değişikliğine de gerek yok. cb yetkisi var.

nickneymi bir vekilin hiçbir etkisi yok elbette. ama serkan bayram mecliste açıklamayı nureddin nebati den onay alıp yaptığını söyledi. bir vekil hele hele iktidar vekili kafasına göre böyle bir açıklama yapamaz. önerge ile eklenir mi eklenmez mi bilmem ama bayram sonrasında yargı paketi varmış. bizde paket bitmez diyorlar bir de :) dediğiniz çok doğru bu iş ekimden sonraya kalır ise ydo yüksek çıktı deyip birşey yapmama olasılıkları da var ama ben buna ihtimal vermiyorum. limit olduğu sürece bu sorun hep devam edecek. Fatma Öncü hanım ile konuştuğumda o da aynını dedi. her sene bununla uğraşılır mı limit üstü açılacak dedi.

_JoKeR_ herşeyin hesabı zamanı gelince sorulur. cari açığı suistimalcileri tespit edip engellemek cari açığın artmasını önlemek onların görevi. kendilerine cari fazla bize cari açık.

sputnik ben whatsaap tan yazışıyorum. yıllardır bu mesele hakkında görüştüğümüz için biraz içli dışlı olduk. az fırça yemedi serkan bayram bey bu iş yüzünden. o fırça yedi sonra bana fırça attı :) ama serkan bey bu iş ile çok uğraştı ve uğraşıyor buna emin olabilirsiniz hakkını yemeyelim. işin tıkandığı nokta maliye bakanlığı ve cari açık.

Az önce Serkan Bayram vekilimiz aradı beni. çok arayan yazan var dedi. torba yasada olmaması önemli değil. bir önerge ile eklenir o bayram öncesi müjde verdirmek için çalışıyorum dedi. müjde de 450.500 TL limit üstü de vergi farkı ile alınması. yeni yılda limit zaten 600-650 olacak en az diyor. anlayacağınız dağ fare doğuracak gibi. bingöl de araç satışlarının %50 si ötv siz diyor. 3.derece akraba olayı kaldırılmalı kesinlikle diyor. ben mücadele ediyorum bu torbaya girmesi için sıkıştırmayın diyor. bilginiz olsun. kendisini fazla sıkboğaz etmeyelim.

tanerbudak

bilgi emek için teşekkür ederiz. Limit üstü vergi ödenerek alınması bence şu durumda çok mantıklı isteyen istediği arabayı alabilsin. Şu durumda Ocak 2023 bekleyip 600-650 üstü vergi ödeyip araç almak çok daha mantıklı gözüküyor. Allah herkesin gönlüne göre versin.

Yahu sakatlar, utanmıyor musunuz memlekete cari açık yapmaya :eek:

Şu var arkadaşlar;
Açıkçası ben zaten bu konunun komisyonlarda görüşülmesini çok mümkün görmüyordum. Zira ÖTV gibi konularda yapılacak çalışmaları genelde arkanplanda yapıp birden sunarlar ki hem fazla müdahale edilemesin hem de beklenti oluşup da araç piyasalarındaki günlük rutinler bu beklentilerden etkilenmesin. Düşününsene komisyonlarda günlerce görüşülüp günlerce kanun çıkması süreçleri satışları önce bekletir sonra da artırır. Dalgalanma olur. ÖTV baremleri ile ilgili yapılan değişiklikler de ansızın yapıldı hep. O yüzden komisyon görüşmeler vs bekleyerek olaya müdahil olma durumumuz maalesef yok.

Belli ki sayın vekilin elinden gelen bir şey yok. Belli ki bir an evvel bakan ve muhalefet vekilleri sıkıştırmak lazım. Fox gibi TV 'lere ulaşmak lazım. Muhalefette olup engelli olan vekiller var mı. Hep birlikte onlara ulaşalım.

yeni yılı bekleyelim de yeni yılda şimdi 600.000 tl olan araç olacak 1 milyon tl. cebimizden yine aynı para hatta daha fazlası çıkacak. her ay %5 zam standardımız var araçlarda artık. hatta her ayı beklemeyip 14 martta bir zam 7 nisan da bir zam yapan markalar var canımmm ülkemde.
metinunal2816 Söylediğinizde haklısınız lakin ÖTV baremleri değişikliği için CB kararı yeterli. o da 1 gece ansızın çıkabiliyor. bu engelli ötv konusunda dediğiniz geçerli. piyasada duyulup millet araç almak için beklemesin alan alsın mantığını da düşünüyorlardır emin olun. o yüzden biraz gizli tutuyorlardı bu işi. sanki ukrayna'ya gizliden silah yardımı yapıyorlar da devlet sırrı gibi saklıyorlar.

ayrıca dua edelim de bir gece ansızın ÖTV oranları artmasın. KDV indirimleri falan devlete gelir kaybı oldu. bu yüzden engelliye limit üstü vergili sistem getirip gelir elde etmek istiyorlar. ÖTV oranları da yakın zamanda güncellenirse hiç şaşırmam. dünyada elektrikli araçlara teşvik verilirken biz de %60 ÖTV ve %18 KDV alınıyor.

Mesele yontulup engelliye hizmet etmekten çıkmış, devlete gelir yolunu açmaya dönüşmüş. Bundan yine engelliyi istismar eden kesimler faydalanacak. Zira bu şekilde çıkarsa istismarcıların araç portföyü genişleyerek 200 bin TL indirimli 1 milyonluk araç alımlarının önünü açıyor. Onların seçenekleri artmış olacak. Hâlbuki limiti yükselt kısıtlamayı artır denetimi uçur. Bak bakalım sorun kalıyor mu.

Metin bey mesele o zaten. denetleyemediği için kısıtla gitsin. ancak suistimal konusu için 3.derece akraba olayını kesin kaldıracaklar. ama yine denetleyemeyecek aracı isteyen kullanacak. bir kaza durumunda kasko firması zararı ödemez olur biter. bizim milletimiz bunun da yolunu bulur mutlaka.
metinunal2816 muhalefetin verdiği kanun teklifi;

Teklif ile Datça Bademi'nin 'milli ürün' olarak kabul edilerek tanıtımının ve korunmasının sağlanması, 'Devlet ikramı' olarak her türlü kamu kurum ve kuruluşlarının davet, resepsiyon gibi etkinliklerinde ikram edilmesi öngörülmektedir.

adamlar o kadar boş işlerle uğraşıyor ki anlatamam. meclis tv yi bazen izliyorum. adamlar Eklenmiştir ibaresi yerine İlave edilmiştir olsun diye önerge veriyor ve bu önerge hakkında en az 45 dk konuşuluyor. boş boş işler maalesef.

Evet elektrikliye hibrite destek yerine köstek olunması trajik. İndir biraz bunların ötv'sini, engelliye hibrit (mild hybrid değil ama gerçek hibrit) ile elektrikli için limiti 650 bine çıkar, iki yılda azalan petrol alımından kara geçersin. bunu enerji bakanlığı'nın da desteklemesi lazım.

cari açık falan hikaye, bakın bir sürü yol yapıldı ama bunlar 70 li yılların yolu gibi değil, yanında zaten yol bar, daha hızlısı olsun diye millet eve 2 saat
erken gitsin de acun ılıcalı izlesin diye. günde 3-5 feribotun bile zor doldugu yerlere köprü yapıldı. havalimanı var ama eskisi dururken yenisi yapıldı, istanbuldaki tek ormanlık yere tüm ormanı yaran dev gibi yollar yapıldı. eee bunlardan geçecek kadar zengin de değilsiniz ama ödemeleri var, onları ödeyecek herkes. bu yollar ne işe yarayacak diye çok dendi inşaat görünce çok mutlu olan ahali de alkışladı. ee şimdi bu ödemeler nası olacak ötv de artar başka vergi de artar.

milletvekili de bu üçüncü derece olayını kendi mi söyledi yoksa bu işle ilgilenenler yaa 3. derece bile alıyor tabi ondan çok satılıyor diye mi yönlendiriyor?
%90 lık aracı zaten herkes kullanabiliyor aile kısıtı yok, ortopedik engellilerden de evlenmemiş ya da çocuğu olmayan yaşı da ilerlemiş çok var. satılan arabaların hepsi %90 ama böle dene dene evlenmeyen ya da çocuğu olmayan ortopediklerin hakkı alınmaya çalışılıyor hala komedi cidden

1 yıldır forumda belli başlı başlıkları takip ediyorum, bu konu da onlardan birtanesi. Bunlar anca müteahhitlere üzülür onlar için yasalar hazırlar, tüm bu olanlardan ve Taner bey den aldığımız bilgilerden sonra söylenecek tek bir şey kalıyor, onu da daha önce Nihat Genç bunlar için söylemiş.

https://youtu.be/gcAfhG9OKIc

adamın biri 3.000 kişilik bir telegram grubunda 100.000 TL ye %92 rapor verilir diye yazmış. ekran görüntüsü geldi bana. bu adamlar varken devlet ne yapsın. herkes kullanabilir dersen adam da satar raporunu böyle.

Merhabalar,
Uzun bir süredir forumu takip ediyorum.
En sonunda üyelik alıp kendi yorumumu paylaşmak istedim.

Açıkçası %98 engelli babanneme maddi ve manevi tüm desteği sağlayan bir kişi olarak yorumlarınızı dehşetle okuyorum.

Sadece arac limiti olarak değil, ülkede engelli bireylerin yaşadığı haksızlıklar maalesef ortada. Ancak özellikle engelli arac alımı konusunda engellinin veya engelli yakınının yine engelliye yaptığı zulmü eminim başka kimse yapmıyordur.

Okumuş olduğum yorumların neredeyse hepsi bireyselcilik içeren ve sorunun temelinden kopuk yorumlar. Limitlerin neden yetersiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki biz ne yapıyoruz? Bireysel olarak koparabildigimizi koparmak adına kısıtlamaların artmasına göz yumuyoruz. Bunu da kendimize 'cok fazla suistimal var' diyerek inandirmisiz. Doğru, var. Peki bu suistimaller limitlerin yeterli olduğu zamanlarda yok muydu? Muhtemelen durum daha kötüydü çünkü lüks araçlar dahi suistimal ediliyordu. Ayrıca suistimalin tanımını da yapmak gerekiyor.

Bu süre zarfına kadar engelli yakınım için ufak bir araç otvsi kadar maddi destekte bulunan ve haftanın belirli günleri yanında konaklamak zorunda olan 2. Dereceden yakını ben engelli araci kullanamayacağım ancak 1. Dereceden yakını kullanabilecek öyle mi? Öyleyse 1.dereceden yakını da araçta engelli birey olmadan yola çıkarmasın nasıl olur? Olmaz elbette çünkü yasak beraberinde yasakları da getirir ve gün sonunda otvsiz arac diye bir hak da kalmaz. Ayrıca engellinin ve 1-2-3. Dereceden akraba olsun veya olmasın engelli yakını hiç bir bireyin nelerden fedakarlık ettiğini uzaktan bilemeyiz.

Saygılar.

tanerbudak

taner bey, surekli bole suistimal de var diye bir yaklaşımınız var. doğrudur vardır, ama bunu sürekli dile getirmek sanki kısıtlamalara hak vermek, ya da yeni kısıtlamalar olsun ama bana uygun olan kısıtlamalar olsun gibi bir yaklaşıma kapı aralıyor.

örneğin sizin için gerekirse kimse kullanmasın ama yeter ki limit yüksek olsun bir yaklaşımken başka bir engelli için isterse limit fiata yetsin ama yeğenim kullanabilsin, bana köyden yağımı getirsin aileme bir katlım olabilsin şeklinde de olabilir.

ecevit zamanında porşun ötvsi şimdiki egeanın ötvsi kadardı. vazgeçilen bu kadar ötv acaba bşr köprünğn garanti geçişi kadar tutuyor mudur bilmiyorum.

ayrıca velev ki adamın biri öle bişey paylaşmış, adamın dolandırıcı oomadığı ne malum? engelli raporu kolay bişey değil, o kadar doktor imza atıyor. bu kadar ayyuka çıkacak bişey için o insanlar da kendilerini riske atar mı? bir kanıt yoksa akp kısıtladı ama bakın çok suistimal vardı demek için birsürü meslek grubunu da zan altında bırakmayalım. oluyor mudur olmuştur ama kimsenin öle binlerce kişilik gruba böle bir suçu düşüreceğini sanmam. böle bişey varsa da yakalaması, engellemesi kolay.

aeaçlardaki vergiler insani ölçülerde olsa zaten bu hak da bu kadar tartışılır olmazdı

nickneymi SUİSTİMAL var diyen ben değilim DEVLET. adam var olan raporunu satıyor. %92 raporu var araç alacak param yok gelin siz araç alın bana 100.000 TL verin diyor. bunun gibi çok örnek ile karşılaştım ben.

Bingöl'de araç satışlarının yarısı ÖTV siz miş. bunu vekil söylüyor ben değil. Bingöl de bir galeri var adam leblebi gibi ilan veriyor. %90 ÖTV siz diye ilanları hep. adamlara sordum neden hep %90 rapora veriyorsunuz. ortopedik engelli için işler uzun sürüyor o yüzden dedi. ya abi memleketin yarısı engelli olmuş millet kapış kapış alıyor diyor. o bölgelerde %90 rapor almak o kadar kolay ki. doktoru silahla tehdit edip rapor alanları da biliyoruz.

ben hep şunu savundum. gerçekten hak sahibi olan ihtiyacına uygun aracı almalı.

1. Derece akraba sınırlandırmasi geldiğinde memleketin bilmem neresindeki suistimalci bir galerici başkaları uzerinden engelli araçlarını alıp satmayacak mi yani? Veya bu kısıtlama ile hakkı olan hak kişi aracını kullanamayacak? Toptan kaldıralım engelli arac hakkını da suistimaller bitsin öyleyse. Devlet bir tane galericiyi denetleyemiyorsa hatta belki de alt birimleri uzerinden rüşvet yiyorsa ben niye hakkımdam oluyorum?

tanerbudak

simdi verdigin ornek farkli ama, sahte rapor baska %90 ligin aracini baskasina kullandirmasi baska. yanlis ama bu sonucta yasada izin verilen bisey. dogu zaten baska bir olay sahte degildir ama
daha kolsy cikiyordur dogrudur

ben burada yazdim %90 araci herkes kullanabiliyor ama surekli zaten satilan 3-5 tane ortopedik aracin cogu durumu itibatiyle evlenmeme ya da alt soyu olmama ihtimali daha yuksek bireylerin 3. derece kullanimina takilmis. o vekil de demedi mi 3. derece fazla diye, ee %90 i herkes kullanabiliyor bu sayede birkac usul ile tucareti yapilabiliyor ama onu soyleyen yok. zaten satilan ortopedik arac cok dusuk bir rakam.

bu isin tek oluru astronomik satis rakmlarina cikan ve kullanim serbestligi cok daha fazla olan %90 araclarin bu avantajlarina karsin ortopedigi de limit bakimindan avantajli yaparsk dengelemek idi. o da fos ciktigina gore ya secim icin gecici bir acarlar ya da fos

Şu anda olan şeyin binde biri dahi suistimal değildir, %99,9'u kitaba uygundur. Sorun kitabın kurallarındadır. Bu kuraları koyan devlettir ve şimdi kurallara uyan insanlara suistimalci demek de devletin halt yemesidir. Kuralları değiştirecek olan ben değilim, devleti yönetenlerdir! Bunu yapmayıp kendi koyduğu kurallara uyarak araç alanlara suçlu muamelesi yapması da saçmadır, ayıptır!

Sen engellilere verilen hakı neredeyse istisnasız her yaşlının kullanmasını mümkün kılarsan, kusura bakma, insanlar da bu hakkı kullanır. NOKTA. "Sadece Trabzonlular ÖTV'den muaf olacak" de bakalım kalan 80 kentte kayıtlı TC vatandaşı kalır mı!

Hasılı, lütfen, lütfen, lütfen, lütfen ama lütfen bu konuyu devletin yaptığı gibi "suistimallcilere" yıkmayın. Engellinin hakkını çalan devleti yönetenlerdir, onun koyduğu kurallara uyan halk değil. Devlet, kuralları değiştirmeyerek konuyu suistimal edendir! Dahası bunu engellilerin hakkı olan en önemli kazanımını hiç ederek yapmaktadır. Odaklanmamız gereken tek şey budur.

Ayrıca olmaması gereken bir vergidir ÖTV! Aksine bir de bu ÖTV oranlarını saçma sapan yüksek tutarsanız, insanlar da bu lanet vergiden kurtulacak yol varsa bu yolu kullanır. Hakkıdır. Devlet devlet olsun ve vatandaşını araç-yakıt vb. üzerinden soymasın.

Siz daha geniş bir persfektiften durumu anlattıniz ve çok haklısınız. Sonuç olarak getirilecek tüm kısıtlamalar yine engellinin aleyhine olacak ve devlet de getireceği kısıtlamanin nedenini yine kendi yarattığı suistimale açık sistem üzerinden olumlamaya çalışıyor. Yazık.

bu torba da boş çıktı

youtuberlar, burayı okuyup burdan yazıonuz biliyorum hani nerde, çok biliyordunuz?

Engelli haftasında
Açıklama yapacaklar demişler başka gruptakiler de ne kadar doğru bilemiyorum

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt