Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Sorunu olabildiğince büyütüp mevcut limitle tek bir araç alınamayacak duruma gelen kadar bekleyecekler. Daha sonra kendi yarattıkları bu soruna çözüm getirerek mümkün olduğunca büyük bir etki yaratılmak isteniyor sanırım.

Serkan bayram vekilimiz ile dün konuştum. Torba yasaya önerge ile ekletmek için uğraşıyor. önümüzdeki haftayı işaret etti. dün de parti sözcüsü ömer çelik'in myk sonrası açıklamalarını dinledim. TOKİ ile ilgili müjdeyi Cumhurbaşkanımız haziran ayı içinde daha birçok müjde ile birlikte verecek dedi. inşallah haziran ayına bırakmazlar ötv işini. araçlara sürekli zam geliyor. haziranda yapılacak düzenleme zaten zam ile eriyip gidecek. geciktikçe faydası azalıyor. anlaşılan zaten dağ fare doğuracak. verecekleri 3 kuruş indirim zaten zam olarak fiyatlara yansımış durumda.450.500 tl limiti koruyup üstü vergili demelerinin bir anlamı kalmadı artık. güncel fiyatlara göre makul bir limit belirleyip üstü vergili demeleri lazım artık. limiti kaldırmayacaklarından emin olduğum için bunu diyorum.

Haziranda hiç alamayız geçen bir bayi ile görüştüm araç yok diyor hazirandan önce gelmez VAG grubu sorduklarım limit dışı araçlar zaten 😂 şaka gibi haziranda yapacak zammı 5 10 tane getirip satacak. Hurda doğan şahine 100 bine yakın para istiyorlar.

Bu kadar beklememize değecek bir düzenleme çıkaramazlarsa bizlerle resmen dalga geçiliyor demektir. Üst sınırın 450 binde kalması hiçkimsenin işine yaramaz.

Bugün cep telefonu ötv oranları değişti yani zor değil bir imzaya bakıyor bu işler.

tanerbudak

Aksine, konu bırakın Hazirana Temmuza kalsın limiti 750 bin bile yapsalar adeta hiçbirşey yapmamış olduklarının farkedilmesi daha kolaylaşır.

:)

Artık bir 4-5 yıl daha limit artsın diye kapılarındaki köpeği uyutmayalım. :)

_JoKeR_

degismedi o da algi, matrah guncelleniyor. enflasyonlu ulkede matrah guncellenmek zorunda. dusen bir oran yok

tanerbudak Bey:
"güncel fiyatlara göre makul bir limit belirleyip üstü vergili demeleri lazım artık." demişsiniz.

Sayın vekil Serkan Bey bu dediğinizin olabilme durumu hakkında bir şey söylüyor mu?

Bir limit belirleyip uzerini odemek isteyen arkadaslar bügün üzerini ödeyen yarin TAMAMINI öder. Unutmayınki ilk once limit geldi yuksekti o zamanlar sonra limit senelere yayilinca araba alamaz hale geldik simdide limit üzeri odeme yaptirmaya calisacaklar ve belli bi yerden sonra komple kaldircaklar.

engintoprak85

haklısınız ama başka çare de yok gibi, limiti kaldırmayacakları kesin. bu ortamda bu sistemle sipariş bile verilemez gelene kadar geçebilir limiti. yuzde 90 olayı olduğu sürece limitsiz olayı artık zor

engintoprak85

Limiti kaldırmayı düşünüyorlarsa bunu dolambaçlı yollardan değil doğrudan yapabilirler. Makul bir limit ve üzeri için ÖTV ödeme seçeneği bu günkü koşullarda hakkaniyetli görünüyor. Forumdaki tartışmalar takip ediyorum, lüks tabir edilen yüksek fiyatlı araçların alınmasının engelliler arasında bile tasvip edilmediğini gözlemledim. Toplumun bir kesiminden ise zaten homurtular yükseliyor.

Tekrar altını çiziyorum bugünkü koşullarda 750 bin civarı makul bir limitle engellilerin faydalandığı ÖTV muafiyet tutarı eşitlenmiş olur, daha fazla parası olan ise üzerini tamamlayarak istediği aracı satın alabilir.

Yasadaki vergiler dahil ibaresi, vergiler hariç olarak değiştirilirse sorun mevcut limitle de çözülür

daimon

sorun fazla parası olan değilki . Uygun fiyata araba yok . BEn 2016 yılında kia cerato almıstım . Muadili en son 750bın tl idi. Sedan taksi bu sıradan bir araba 750bin tl . bugun farkını ödiyeyım diyen yarın hepsini odemek zorunda kalır .

metinunal2816 maalesef birşey demiyor. lakin malum şahsım hükümeti çıkar 450.500 tl yetmez deyip arttırdım der diye umud ediyorum bakalım.

daimon limitin vergisiz tutar olarak belirlenmesi değişik ötv oranlarına tabi araç alımındaki adaletsizliği de kaldıracaktır. ben bunu serkan bayram bey ile konuştum. olması gereken bence vergisiz fiyattır. bakalım bir yasa piyasaya çıksın ona göre baskı yaparız.

"Dahil değil hariç olsun, üste vergi bizden olsun sıkıntılar son bulsun" :) olarak güncelledim

Bu işi burada çözmüş olduk :) Darısı diğer sorunların başına.

daimon Limit 750 800 olup uzerini odemek isteyen alsin derseniz olur fakat 450 limit 650 ye kadarda aradaki 200 bin odetmeye calisabilirler.😂 Ben 2017 nisanda 101 olan civic i 67 ye aldim şuan civic 676 bin yani limitin 1350 olmasi lazim. Demekki bunlar engrllilerin arac alimini istemiyolar. Yakinda uzerini odetip aldirirlarsa demekki otv indirimli arac alimi kalkiyor demek. Birden kaldirsa cok tepki alacaklari icin sindire sindire yapiyorlar.

Bazı yerde yapilan aciklamalarda limiti 650 yapip sene sonunda YDO 70 civarinda olacak ve bunu yansitmayacaklar diye soylemlerde var

engintoprak85 evet ydo yüksek çıkacak diye mevcut limiti arttırmadan limit üstünü açmayı tercih edecekler gibi. bakalım piyasaya bir çıksa ona göre hareket ederiz. 450.500 tl şuan bile çok düşük 3 ay sonra hiçbir anlamı kalmaz. araç fiyatları ayda 2 defa zamlanır oldu. araç bulmak zaten mümkün değil. bayilere soruyorsun araç yok diyor ama sarı sitede galeriden sıfır km araç ilanı yığınla.

tanerbudak taner bey ben ortooedik engelliyim otomatik lazim mecburen 450 ye duzgun otomatik yok malesef ne hallere dustuk sanki ceblerinden para gidiyor. Birde kdv oduyoruz . Dünyanin hicbir yerinde boyle sacma sapan bi duzen olamaz.

Elektrikli arabaya %60 ötv koyan hükümetten bahsediyoruz burada :)
Avrupada, çinde vergi yok üstüne belli bir miktar geri ödeme yapiyor devlet vatandaşa teşvik için.

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Geçtiğimiz haftalarda Engelli Hakları İzleme Platformuna üye dernekler üzerinden konuya taraf olan bakanlıklara ve CB'na idari başvurular yaptı. Aşağıda o başvurulardan birine verilen yanıt yer almaktadır:

07.04.2022​

T.C.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı​

Sayı : E-76264044-13 5 [52-622-1954]-47677
Konu : ÖTV Kanunun 7 inci maddesi kapsamında engelli bireylere sağlanan ÖTV istisna uygulaması hk.

ULUSLARARASI SİVİL TOPLUM AĞI DERNEĞİNE
Ankara İl Temsilciliği
Aşağı Öveçler Mah. 1322 Cad. No:41/2 Çankaya/Ankara​

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığına verilen 24/3/2022 tarihli ve 2022/13 sayılı dilekçenin incelenmesinden engelli bireylere sağlanan ÖTV istisna uygulamasına ilişkin tutarın 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun Cumhurbaşkanına verdiği yetki dahilinde %50 güncellenmesine yönelik talepte bulunulduğu anlaşılmıştır.

4760 sayılı ÖTV Kanununun, 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) bentlerine göre, engellilik oranı %90 veya üzerinde olan malûl veya engelliler ile bizzat kullanmak üzere taşıtta hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl veya engellilerce, 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobili, arazi taşıtı, SUV, steyşın vagon vb. taşıtlardan motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer tüm vergiler dâhil bedeli, 200.000 TL'yi aşmayanların ilk iktisabının vergiden müstesna olduğu hüküm altına alınmıştır.

Mezkûr maddenin son fıkrasında ise söz konusu tutarın, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı ve Cumhurbaşkanının bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkili olduğu hükümleri yer almaktadır.

Buna göre, söz konusu tutar, 1/1/2022 tarihinden itibaren 450.500 TL olarak uygulanmakta olup, bahse konu tutarın güncellenmesine yönelik talebiniz mevzuat çalışmalarında değerlendirmek üzere not edilmiştir.

Bilgilerinize sunulur.

Nuray SERDAROĞLU ERBİL Başkan a.
Gelir İdaresi Grup Başkanı

Bu belge, güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.

Standart cevap. Ben artık Ötv limitinin ne güncelleneceğine ne de her hangi bir değişiklik (olumlu) beklemiyorum. 450 bin zaten FİİLEN işlevsizdir. Araçları olanlar şanslı ÖTV İNDİRİMİ hakkı tahminim artık kağıt üstünde. Haziran ayınada kalmaz hiç sıfır araç kalmaz.

elektrikli arabalara şu anda Togg öncesi piyasalarda doygunluk oluşmasın diye bir avantaj verilmiyor. Togg piyasaya çıktıktan sonra rekabete aykırı ayrımcılık yapılamayacağı için tüm elektrikli arabalara vergi avantajı getirilir muhtemelen. umarım bu arada halen daha kullanışlı olan hibrit araçlara da bir miktar avantaj sağlanır da petrol nedenli cari açığımız biraz düşer.

aykara

Iyi niyetli yaklaşmışsınız bence. TOGG un uretim kapasitesinin çok üzerinde bir talebi olucak almak için belki 1 yıldan fazla süre beklenilcek teşvik falan vermezler yani.

Firmalar elektrikli arabalara ağırlık verdi çok satılacak burdan da vergiyi cukkalıyalımdan başka bir şey değil bu yaptıkları.

Vergi alırken saniyelik çıkar kanun. Vatandaşın hayrına bir iş sürer de sürer. Birileri yapmaya çalışır birileri karşı çıkar.

Sahi bi hamle yapmalarını kaç yıldır bekliyoruz?

SM-G965F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Elektrikli araçlarda ÖTV oranının düşürülmesi bize sağlanan muafiyeti avantajını da anlamsız hale getiri. ÖTV'si sıfır olan aracın muafiyet avantajı da sıfır olur.

Ticari araçlarda %15 ÖTV var mesela.. Hangimiz o kadar bir avantaj için ÖTV muafiyeti ve onunla gelen kısıtlamaları göze alıp araç alıyor.

hozgul artık amaç CB nin %50 arttırım yetkisi değil. 675.000 tl limit olsa ne işe yarayacak ki. amaç bu limitin üstünün vergili olarak açılması.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt