Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Serkan vekil ile görüşen arkadaşlar herhangi yeni bir bilgi alabildiniz mi. Bayram öncesi yada sonra ki hafta bişeyler olacak diyordunuz.lütfen bir bilgi aldıysanız paylaşın. Çünkü herkes burdan gelecek habere göre hareket ediyor. Limitin düzeltilmeyeceği aynı kalacağı haberi bile bizim için artık geçerlidir. Çünkü her geçen gün zam geliyor ve mevcut araçlar bile limit dışı kalıyor.bir vekil nasıl net bilgi veremez yılın ortasına geldik.ama lütfen olma ihtimalini paylaşmayalım artık. Olacak yada olmayacak.lütfen.Ocak ayında alınabilen hyundai kona şimdi yerini bayona bıraktı bir iki ay sonra i20 sonra belki i10 kadar gidecek bu iş. Vekil ile irtibatı olan arkadaşlar size zahmet netleştirme şansınız varsa bilgi verirseniz mutlu oluruz.

Por ahora

Milletvekili kim yahu bu ülkede? Bakanlar bile medyadan öğreniyor görevden alındıklarını veya göreve getirildiklerini. Milletvekili ne bilir ne olacağını...

Çalışma bakanı Bilgin'e baksanıza, memura müjde vereceğim dedi verdirtmediler

Por ahora

Hocam milletvekilinden bilgi alabilen birinden bilgi alabildiyseniz paylaşabilirmisiniz mutlu oluruz :)

engelli sağlık kurulu % 96 tam bağımlı raporum vardır. 18.04.2015 tarih ve 29330 sayılı Özel Tüketim Vergisi Uygulama Genel Tebliğine göre “engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malul veya engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.” şeklinde düzenlenmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 21.12.2021 tarihinde, 31696 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği'ne göre, 01.01.2022 tarihi itibariyle alınacak olan binek otomobil modelinin değeri motor ve silindir hacminden bağımsız olarak, ÖTV ve diğer tüm vergiler dahil 450.500 TL’den fazla olmamalıdır.
Xx.04.2022 tarihinde Opel yetkili satıcısı olan Xx Otomotivden 2022 model Opel Corsa Elegance 1.2 100 HP AT8 otomatik beyaz renkli aracı diğer vergiler dahil ÖTV muaf şeklinde 252.000,00-TL anlaştım. Xx.04.2022 tarihinde xx Noterliği’nin xx.04.2022 tarih ve xx yevmiye nolu araç alım yapmak üzere noterden düzenleme şeklinde vekaletname düzenlettirdim. Aracın ellerinde olduğunu Nisan ayının son gününe kadar kalan bakiyeyi ödeyip aracın faturasının kesileceğini söylediler. Bunun üzerine sipariş formu oluşturuldu. Kaparo ön ödemesi olarak aynı gün xx.04.2022 Otomotiv’in TRxx nolu xx Bankası hesabına 5.000,00-TL ödeme yaptım. Kalan 247.000,00-TL de 29 Nisan 2022 tarihinde araba faturası kesileceği gün ödeyecektim. 29.04.2022 tarihinde opel müşteri temsilcisi xxx hanımın kullanmış olduğu xxxxx telefonu aradım. Xx hanım bana hitaben arabaya zam geldi. Mayıs ayında bu araca zam yapıldığını, ötv muafiyet kapsamından çıktığını, ötv muaf şeklinde teslim edemeyeceğini bildirdi. Yapmış olduğum araştırmalar sonucunda ihbara konu olan Opel Corsa araca 12 Nisan 2022 den sonra her hangi bir zam yapılmadığını öğrendim. Ben 15 Nisan 2022 günü araç için anlaşılmış olup sipariş tarihinden sonra her hangi bir şekilde araca zam yapılmamıştır. Araç ÖTV muaf kapsamında olmasına rağmen ihbar edilen xx otomotiv stokçuluk, fırsatçılık yaparak Tüketici haklarını gasp ederek etik olmayan girişimde bulunmuştur. Sipariş formundaki belirtilen Opel corsa aracı teslim etmeyeceklerini kaporayı iade edeceklerini söylediler.
Ayrıca sipariş formunda aracın şasi numarası olarak sipariş numarası olan SIP-Xxxx şeklinde yanıltıcı ve aldatıcı bilgi girişi yapılarak tüketici mağdur edilmektedir. Bu proforma faturaya istinaden aracın tarafıma teslim edilmesini istememe rağmen aracı tarafıma teslim etmemişlerdir. Aracın şase numarasının “xxxxx” şeklinde olduğunu daha yeni söylendi. Sipariş formunda şase numarası yerine yanıltıcı ve aldatıcı şekilde bilgi yazmaktadırlar. Bunun doğru bilgi olduğunu da emin değilim. Gerekli müfettişlerce inceleme yapılmasını da talep ederim.
Ayrıca benim anlaşmış olduğum miktar ÖTV muaf kapsamına girmesine rağmen bayi bu aracı başka bir dava dışı 3. kişiye ötv muaf üst limiti üzerinden haksız kazanç elde ederek satmakta, elden maddi kazanç elde ererek sebepsiz zenginleşmeye ve vergi zayiine neden olmaktadır. Davaya konu aracı elden para alarak yasal olmayan şekilde 270.000,00-TL ye başka bir şahısa limit üstü fiyata satmış olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım. Olayın vergi denetçisi müfettişlerince de titizlikler araştırılmasını da talep ederim. Bu satış usulsüz ve vergi kaçakçılığına neden olmaktadır. Vergi usul kanunun 359. maddesine göre yanıltıcı belge, gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu gerçeğe aykırı bir şekilde yansıtan sipariş formu nedeniyle tarafım yanıltılarak mağdur edildim. Satıcı firma şayet bu araç ötv istinasından yararlanmaması gerek bir araç ise neden başka bir şahıs istisna kapsamında sattığının izahatı gerekir. Bu şekilde satarak vergi ziyaına neden olmaktadır. Yasal olmayan maddi menfaat sağlamaktadır.
6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği’nde stokçuluk adı altında somutlaştırılmıştır. Bayi aracı bana satmayarak stokçuluk yapmaktadır. Veya başka bir 3. kişiye daha yüksekten satarak fırsatçılık yapmaktadır. Ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Ceza Kanunu’nun 240. maddesine göre; “bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişiye altı aydan iki yıla kadar” hapis cezası verilir. Maddede stokçuluktan açıkça söz edilmemekte ise de bir malı gizlemek, depolamak veya satıldığını ileri sürmek suretiyle satmamak maddede suç olarak düzenlenmiştir. Vergi Usul kanuna göre suç işlemektedir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan dolayı tüm maddi ve manevi haklarım saklı kalmak adına OPEL XXXX TOMOTİV’den davacı ve şikayetçiyim. Gerekli araştırmaların yapılarak mağduriyetimin giderilmesini ve cezai, hukuki, idari, vergi ziyaın neden olması, stokçuluk yapması, sahte/yanıltıcı belge, haksız fiyat artışı, vergi kaçırması, vergi usul kanununa aykırı hareket etmesi, otelin rekabete aykırı hareket etmesi, sözleşmeyi ihlale ve sona erdirmeye yönetmekten ve beni mağdur etmesi nedeniyle yasal işlemlerin yapılarak tarafıma bilgi verilmesini arz ve talep ederim.

Herkez bilgi paylaşımı yapmış bende Fiat bayinde çalışan bir arkadaşın millet vekili den duyduğunu paylaşım sizlerle '' Torba yasa da bekliyor limit kalkacak mis bu ay içinde'' demiş ne kadar inandırıcı bilinmez inşallah olur

İçerik hakkında bilgi varmı negibi düzenleme yapılıyor acaba

Herkez bilgi paylaşımı yapmış bende Fiat bayinde çalışan bir arkadaşın millet vekili den duyduğunu paylaşım sizlerle '' Torba yasa da bekliyor limit kalkacak mis bu ay içinde'' demiş ne kadar inandırıcı bilinmez inşallah olur
Öyle birşey yok şimdilik. Şuan yapılan geçici bir düzenleme olacak . Eski sisteme dönülmek isteniyor ama elektrikli araçlarda kapsama alınıp togg çıkınca yapılacak sanırım

Taner hocam, yeni düzenlemenin detayı belli mi? Limitin 650bin ₺ ye yükseltilerek limit üstünde kalan tutarın ÖTV ödenerek alınması konuşuluyordu, onda bir değişiklik oldu mu acaba?

Kaynak Passat'a niyet, Togg'a kısmet, hedef 2023 :cool:

Bu ayki geçici düzenlemede de tekrar 3. derece akraba sınırı gelecek sanırım. İkinci elde çok fazla satış yapan olabilir böyle bir durumda.

Dolar ayağa kalktı inşallah komik bir düzenleme gelmez

Limiti kaldırmaktan başka hiçbirşey kurtarmaz bizi.

10-16 mayıs engelliler haftası, bu hafta içi engelliler haftası olduğu için haber gelebilir. sanırım bu son kurşun =)

Son zamanlarda yaşananlara bakılırsa, korkarım dağ fare doğuracak gibi görünüyor... [emoji846]

Ortopedik için limit kalkabilir çok çok sağlam bir kaynak ama söyleyemem kusura bakmayın. Bu emeklerimin karşılığını nasıl ödeyeceksiniz :)

Taner bey emeklerinize sağlık çok teşekkürler. %90 ortobedik engelli harici için söylenilen bir rakam var mıdır. yaklaşıp bir bilgi verebilir misiniz?

tanerbudak

umarım doğru çıkar, sonuç olumlu olsun olumsuz olsun oluşan bu haksızlıkta herkesin çabasına teşekkurler

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt