suistimal lafı boş bir laf.
%90 binlerce raporlu insan var, şimdi yaşlı diye doğuda diye raporu mu iptal edilsin? o alınan araçların özelliği zaten kişinin kendisinin değil ailesinin kullanması. tertibatlı araçta ise kişi için olan araç, aile kullanabiliyor fakat araç zaten tertibatlı olduğu için normal araç gibi kimse kullanamıyor. kendi dığası gereği suistimale imkan vermiyor
satılan araçların %95 i zaten bu kolay kullanımı sebebiyle %90 raporlu araç. hangi ölçütle hangi davranışa suistimal diyorsunuz ben anlamıyorum, aile kullanımı bir hak hatta %90 araç için kişinin kendisinin kullanmaması bir zorunluluk hali. ama kastettiğiniz özel durumlu büyük araca ihtiyaç duyan %90 ise gümrükte bir kodu var onlarda limit yok. ama diyorsanız ki satılan çok az sayıda tertibatlı araç da zibil gibi %90 raporlu araç satıldığı için satılmasın,
ee o zaman eşitlik ise
-tertibatlı aracı alırken bir ton prosedür var,
-tertibatlı aracı prosedürler yüzünden bayi bile satmak istemiyor
-tertibatlı aracın geri satımında çok fazla prosedür var
-yıllardır tertibatsız %90 lı aracı herkes kullanabilirken tertibatlıuı sadece aile kullanıyordu.
yani bu kadar olumsuz fark var iken herşey eşitti, aşırı fazla %90 araç satıldığı için tertibatlı da kısıtlanırken herşey eşitti de tertibatlı araca olumlu bir farklılık olunca mı birdrn eşitsiz oldu?
elbette çok istisna haller vardır, ama bu benim nasıl konuştuğumla ilgili birşey değil. %90 zaten mantıken ağır bir hasta demek. ben o durumda olup burada araba limiti merak eden doğrudan bir hasta da pek görmedim. şimdi 10 yaşında bir hastayı da 70 yaşında bir hastayı da her araç getirip götürebilir mi, elbette götürebilir. son durumda bayiler artık tertibatlıya araç vermiyordu ama biraz yükseltilse alınabilecek araçlar tertibatlı kullanan kişileri de getirip götürebilir mi, elbette götürür. bu olayı illa ki biraz da herkes mutluluğu ve ekonomik refahını temin etmek için istiyor, şu andaki ekonomik imkanlar da yuzbinlerce engellinin kendi kullanamadığı sadece yakınlarının kullanabildiği araç için bunu sağlamaktan uzak. bu durumun eşitlik ile ilgisi yok, tertibatlı araç yuzbinlerce satılıp tertibatsız tek tük insanı engellese bu sefer de bari onlar alabilsin derdim
bu durum elbette yıllardır uygulanan ekonomi politikalarının sonucu. yoksa dünyada hiçbir ülkede böle yüksek bir vergi yok. yuzde doksan rapora tanınan hak kaldırılsın gibi öneri de yok, ama en azından az sayıdaki tertibatlının mağduriyetinin giderilmesi olumlu bir adım olur