Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2022 yılı limiti belli oldu: 450.500

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Böyle bir konunun önüne geçmek çok kolay. Eğer engelli yakınlarının araçları kendilerinin kullanması istenmiyor ise yapılacak bir düzenleme ile hem %90 hem ortapedik olsun eğer araç onlar olmadan başkası tarafından kullanıyor ise devlet o aracı zimmetine geçirsin. Bu kural araç alımından önce mahkeme, noter gibi kayıt-imza altına alınıp taviz vermeden uygulanır ise kimse engelli aracını o kişiler olmadan kullanamaz. Engelli için özel farklı durumu olan var isede ki olabilir.. sonuçta her engellimizin durumu farklı oluyor. Onlarda bu durumlarını mahkemeye, notere veya sosyal hizmetlere belirtip sadece o özel durumlarında kullanmak kaydı ile yine engelli araç alımına izin verilirse o dediğiniz suistimaller hiç yaşanmaz. Sizin bahsettiğiniz suistimaller yok demiyoruz ama suistimal yapanlardan kat kat fazla gerçek ihtiyaç sahibi engellilerimiz var. Bunun yolu suistimal yapmayanların önüne limit koymak olmamalı. Suistimal yapanlardan alsın kardeşim devlet engelli aracını. Onlar yüzünden diğerlerine adaletsizlik yapılmasın

arkadaşım 3 üniversite bitirdim kamuda görevli gazi olarak çalışıyorum medeniyetin ne demek olduğunu da iyi bilirim 2000 öncesinde şimdi oluşan ötv sorununda gayet iyi biliyorum bu arada kavuşulan imkanlara nankörlük edenleri de görüyorum inşallah 2000 öncesine dönmeyiz :) neyse sorunu konuşalım lütfen gereksiz polemik yaratmayalım

Bedri6868

Evimizde ÖTV muafiyeti ile alınan 1 araç var. Eğer eşim ben olmadan aracımızı kullanamayacaksa o aracı niye alalım, yedek araç alacak kadar zengin değiliz.

Engelli bireyin üstüne alınan aracı 1. derece yakını istediği gibi kullanabilmeli\kullanmalı. Bu ortopedik engel grubu da olabilir %90 da olabilir. Ne yani günlük bir ihtiyaç olduğunda bir kaç km uzaklıktaki bir yer için engelli kişiyi dairesinden arabaya indirip bindirecekler öyle mi? Herhalde çok basit geliyor gözünüze bu olay, raporunda engel oranı belirtilmiş bir bireyin hiçbir kuruma özel durumunu bildirme gibi bir lüksü olamaz. 1. Derece yakını bu kişinin tüm ihtiyaçlarını bir yere özel durum yazısı olarak bildirmeden yapabilir. Kendi çevrenizde gördüğünüz kötüye kullanım durumlarını genele yayıp bunu normalleştirmeye uğraşıyorsunuz, enteresan hakikaten.

daimon

Ben o şekilde düşünmüyorum beyefendi. Her fırsatta arkadaşlar devletin verdiği hak için istismar! diyorlar. Arkadaşların sürekli olumsuz anlamda söylediği o hakkı biz getirmedikki. Devlet %90 engellileri için o şartları belirlemiş. Yakınlarıda kullanamaz diye bir kanun da yok. Ama bazı arkadaşlar sürekli devletin verdiği bu hak için %90 üzeri engellilerimize devletin verdiği bu hak yüzünden istismar yapıldığını söylüyorlar. Bunun istismar sayılabilmesi için kanunda %90 olnanların yakınları aracı kullanamaz denmesi lazım ama ortada böyle bir kanunda yok. O zaman bunun neresi istismar. Genelini tenzih ederim ama birkaç ortapedik olan arkadaş sürekli burada istismar var deyip %90 engelliler yok egea kullansın yok deri koltuk olmasın vs. diyorlar. Şu ayrımdan vaz geçelim artık. Sizin istismar dediğiniz durum kanun ile tanınmış hak. Kaldı ki gerçekten üç beş istismarcı vardır tabii ama onlar yüzünden her konuşmasında %90 engellilerin tamamında limit olsun, yasak gelsin diyenler açık bir haksızlık yapıyor.

ben kendi adıma hiç bir zaman yakın kullanmasına istismar demedim.

istismar yazanlar da bilmiyor 1. derece sadece doğrıdan kan bağı demek. herkesin çocuğu mu var, hadi velev ki olsa başında mı? ana baba deseniz herkesin sag mi, yasi musait mi? 2 deseniz hadi herkesin kardesi var desek onun yasi, sagligi musait mi? surekli tamamen kendi kullanim durumunu dusunerek kiyaslama isteyenler bencildir. yasa binlerce kisiyi kapsar ben nasilsa kullanmayayim diyerek onda yasaklansin buna da burokrasi gelsin demek aymazlik.

ama gelelim diger meseleye, su an %90 i herkes kullaniyor tertibatli ise aile kisitli. bi arkadas yazmis arkadasim kaza yapti sigorta odemiyor diye, %90’olsa problem yoktu bu esitsizlik degil mi?

%90 arac hic prosedursuz bayiden cikiyor, bu esitsiz degil mi?

%90 aracin bisuru avantaji olacak, bu yuzden asiri derecede fazla satilacak, %89 olanin bile sifir hakki olacak bu esitsiz degil asiri fazla arac satildigi icin tertibatli, prosedurlu araclar da engellenecek bu da esitsiz degil ama eskaza cok az satilan, bu yuzden problem olusturmayan tertibatli araca bi hak verilse esitsizlik olacak. bu esitsiz diye de yaklasik 10-15 kat aracin otvsiz cikabilmesi istenecek, yoksa otekiler de cikmasin denecek. kusra bakmayin bole deniyorsa sorarlar deri koltuklu arac %90 raporlu hastalarimizin buyuk cogunlugu icin reel hayatta ne farklilik yaratacak? kendi kullanablarin pek cogu da zaten tertibat eklemek durumundadir. bole deyince herkes hemen zorluk hayat kosullari falan edebiyati yapiyor, bu dogrudur herkese de herseyin en iyisini diliyorum ama mesela ortopedik olan biri ya benim egitime de su kadar para harcansin bana harcanmiyoesa kimseye harcanmasin ya da benim tedavime de bu kadar harcansin bana harcanmiyorsa kimseye harcanmasin esitsizlik demiyor.

şu noktanın altını biz zorluk yaşıyoruz diyenler için çizmek isterim, çok satılan %90 sebebiyle tertibatlımaraç sahipleri de araç alamaz hale geldi. %90 ın bir sürü hukuki avantajına karşın dezavantajlı limit birbirinden farklı bu iki tipe de geldi ama ortopedik araçlar yuzde 90 olmasın demedi, yuzde 89 rapor alan yuzde 90 da alamasın demedi. ama şimdi diğer tipin hakkı azaltılmadan,mevcut durumdan magdur edilmeden tertibatlıya hak verilmesinin dedikodusuna bile karşı çıkanlar var

Arkadaşlar kanunun çıkış amacı engelli bireylere ve engelli breye bakan ailelere ekonomik destek sağlayarak bir nebzede olsa hayata katılmalarını sağlamak Ancak son yıllarda bu hak kimi engelli kardeşlerim tarafından ( satılmak sureti ile ) kimi engelli yakını tarafından hak devri sureti ile çıkar amacı ile kullanılmakta
bunu buraday azan tüm arkadaşlarım da adı gibi bildiğine eminim ama biz bile sorunun muhattabı olarak birbirimizi suçlarken kanun koyucunun bu sorunu çözmesini beklemek bence biraz yanlış oluyor önce bir birimizi anlamamız lazım lütfen suçlayıcı konuşmalardan ve ya sorunu öteleyen kutuplaştıran dilden kaçınalım

nickneymi

Sizin yaşadığınız haksızlıklara iyi niyetli hiç kimse karşı çıkmazki. Bununla beraber siz hala araç alamama sebebi olarak %90 engelli olanları ve yakınlarını suçluyorsunuz. Size tertibatlı araç alımında %90 engelliler mi sorun çıkardı? Onlar mı bunun sorumlusu? Size uygulanan haksız prosedürleri %90 olanlar mı getirdi? Doğru olan ortapedikte de %90 da da engellilerimiz lehine düzenlensin kanunlar. Ortapedik engellilerimizdede hiç kısıtlama olmasın. %90 engellilerimizdede hiç bir kısıtlama olmasın.

ooo parası olan ötv nn tümünü versin niye sakat akrabaının arkasına sakanıyor ki oo adam yüzde 40 indirimli atyorum ferari alıp binecek gerek yok böyle kalsın daha iyi

Bedri6868

bu teorik olarak güzel. böyle söylenmesine herkes katılır.

ama realitede vergiler aşırı arttığı için bu şekilde araç çıkışı çok yüksek rakamlara ulaştı. böle bir duruma izin vereceklerini sanmıyorum. zaten vermediler hepsini birden kısıtladılar. bunu da şu alsın bu almasın anlamında demiyorum ama rakamsal olarak satılanların da nerdeyse tamamına yakın çok büyük kısmı %90 rapor ile satılanlar. hukuki olarak bu iki tür zaten pek çok açıdan ayrıştırılmış, bu ayrışım da tertibatlılığı zorlaştıran hallerde olmuş ama limit getirilirken ikisi bu sefer eşit görülmüş. bana kalsa, ya da %90 rapor ile satılan da az araç olsa hiç ayrım olmasın en güzeli ama tertibatlının belki 10 katı kadar satılan bir araç türü bu. limiti kaldırmaları ümkansız ama belki hepsi için biraz yükseltirler onda düşük ihtimal ydo ya kalır bence

Bı arkadaş 2000 öncesine geri mi dönelim nankorsunuz falan demiş. Bak yalaka kardeş 2000 öncesi yerli 3 yabancı 5 sene idi şimdi yerli 5 yabancı 10 seneye çıktı. Ayrıca baltazar diye uydurdukları yöntem birçok engelliye zulüm olurken 80000den fazla tarikat mensubunun sahte raporla engelli haklarına sahip olduğunu Banu avar açıkladı. Ben %40uzeri ortopedik engelli olmam gerekirken şu anda oranım %19a indirildi. Sakat bacagimla bedensel işte köpek gibi Sürünüyorum. Allahsizlik yapmayın yalayacagiz diye bu kadar da olmaz.

@nickneymi sen önce gitte kutül amarede kimlerle savaştığımızı öğren hem cahilsin hem nankör hemde ukala

Osmanlı Ordusunun Irak'ın*Kut*bölgesinde İngilizlere*karşı*kazandığı büyük bir zafer olarak tarihe geçmiştir. Öyle ki İngilizlerin, Türk tarih kitaplarından bile sildirecek kadar unutmak istediği hafızalara kazınacak bir zafer olma özelliği göstermektedir

Engelliler haftasının da sonuna geldik. YDO bazı kaynaklara göre en az %100. Yılbaşını bekleyeceğiz artık. Her ne kadar zam gelse bile mecbur alacağız. Ortopedik engelli olarak ulaşım için başka alternatifim yok çünkü. Yeni limit belirlenince görüşürüz artık 👋🏻

fishers
YDO nun artacağı en fazla %55-60... Şu an limitin koyulduğu dönemdeki hakkın korunabilmesi için, son gelen sıfır araç zamları ile birlikte minimum limitin 1.300.000-1.350.000 civarında olması gerekiyor. Ancak maksat hakkın korunması değil, zamanla kademeli olarak ortadan kaldırılması, zira bu konudaki uygulama şekli sebebiyle engelliler için amaçlanan faydanın sağlanamadığı fikri şu an için baskın ve belirleyici kanaat. Bu ÖTV indirim hakkı ile yaşam standardını iyileştiren kişilerin kahır ekseriyetinin, engelli bireylerin kendilerinden daha ziyade, onlar çevresindeki engelsiz bireyler olduğu değerlendiriliyor ki, ben de şahsen bu görüşe katılıyorum.

SiyahPelerinliAdam

Ben ortopedik engelliyim t cross otomotik alamadım ama mahallemden biri dedesinin üstüne manuel t cross aldı. Üzerine araba alınan amca arabayı göremedi bile

balakgazi

2000 öncesi ne yurt dışında, ne de yurt içinde (o zaman taşım alım vergisi vardı, sonra ötv geldi) motor hacmi ve fiyat sınırı vardı. 2000 yılı öncesine dönmek keşke mümkün olsaydı, 2000 öncesi haklarımıza kavuşmamız şu an rüya gibi bir şey. Engelli raporları ve maaşlarıyla ilgili sıkıntılardan bahsetmiyorum bile. Son 20 yılda yapılan değişikliklerin hiçbirisi engelliler lehine değil. 44 yaşındayım, yıllardır engelli olarak mücadele ediyorum, özellikle son yıllardaki kadar engellilerin yok sayıldığı bir dönem daha görmedim. Nankörlük diye bir şey yok, nankörlük iyiliğe olur. Kötülüğe ve hak gasplarına isyan ve itiraz en doğal hakkımızdır.

Adamlar elini attıkları yeri kurutuyor resmen hicbir vatandaşın hayrina bisey olmuyor ulkede varsa yoksa milyonluklara hizmet ediyor hukumet. Ben aracimi aldigimda 101 bindi 67 ye aldim limit o zaman 200 bindi suan aracimin yenisi 750 bin. Limit yaklasik bugun 1400 1500 olmasi gerekir.

Bazı arkadaşlara katılıyorum, 2000 öncesi bir porshe alana bir tanede bayi hediye veriyormuş! Ülke Porsche cennetiymiş Engellilerin okadar çok hakkı varmışki, engelli vatandaşlara devlet marsdan arsa bile veriliyormuş. Hatta engelli maaşları, millet vekilleri kadarmış. Engelliler 1-2 yıl çalışıncada emekli oluyormuş! Hatta F16 uçakları engelliler için alınmış, engelliler f22 isteyince devlet elde kalan F16 ları kendi kullanmış. 2000 öncesine göre Akp engelilerin bütün haklarını geri aldı!

Arkadaşlar hangi dünyada, hangi rüyada yaşıyorsunuz! Bütün dünyada coronanın etkisiyle yaşanan ekonomik sıkıntılar var. Bizdeki sıkıntılarda Erdoğan gitsin diye ekonomiyie saldıran ülkeler yüzünden yaşanıyor, darbe yaptılar yıkamadılar. Herşeyi denediler yıkamadılar. Şimdide Ekonomik bir savaş yaşıyoruz.

Ekonomi batsın iktidar değişsin diye el ovuşturanlar ülkemizde çok. Eminim forumdada var. Fırsat buldukça yorum yazanları görüyorum.

İktidarın kötü olması sizin yüzünüzden. Kaliteli muhalefet nerede? Nerde devlet düşmanı, Atatürk düşmanı insan varsa onları partinizin başınıza geçiren sizsiniz. Onlara oy verende sizsiniz! seçtiğiniz kötü insanlar yüzünden halk 20yıdır iktidara oy veriyor.

Arkadaş paşa gönlüm kime oy vermek isterse verir! sizene! Sizemi sorcam! Demokrasi nedir açın öğrenin! Kimse kimseye baskı yapamaz!

AKP'ye gece gündüz söven yüzde 90 raporu alan arkadaşım var. 6 sene önce passat aldı, arabayı bir defa alınca birde satınca gördü. Araba 5 yıl başka şehirdeydi. Raporu bir yıl önce bitti belkide 2 ci passatı aldı, dayısına.

yüzde 90 raporuyla ihtiyacı olan arkadaşları kesinlikle katmıyorum. Onların sonuna kadar hakkı.

%90 raporuyla üç kağıt yapan raporunu satanlara karşıyım.

Araç başka şehirde engelli başka şehirde olan araçlar kontrol edip toplatılmalı. Engelli haklarını çalan engelli yakınlarına ağır cezalar gelmeli. Kötüye kullanım varsa araç 10-15 sene satılmamalı

matematik bilecek egitimibn varsa ac bak
ecevit zamani 5.0 porsche un vergisi kac? yuzde 65

su an kac %225

eee? insanda yüz olur

Kaç tane engelli o zamanlar Porsche almış açıkla sana.

Yüzün olsa astar istemezdin arkadaşım

engelli niye porsche alsin? 1.6 araba sinirsiz aliyor muydu? aliyordu

hadi simdi bmw 3.16 al da gorek

edep edep! alabilen var mi su an hala diyor ki engelli pors mu almis?

Porcshe den bahseden sensin, edepsizlik edende sensin, matematik dahiside sensin. edepsizlik edip , edep istiyende sensin. Arkadaş iyimisin!

Okudugunu anlamion,
kim edeplinkim edepsiz herkes goruyor!
ecevit zamani porsun vergisi kac? %65
simdi kac? %225 ha 65 in 225 den kucuk oldugunu anlayabilecek zekan varsa önce bunu koy cebe bu 1

su an vw golfün vergisi kaç? %80 simdi bak bakalım ecevit zamanı porşun vergisi kaç, %65 65 in 80 den kuçuk olduğunu anlayabiliosan bunu da koy cebe bu 2

ecevit zamanı yani akpden ön
ceki son hükümet 1.6 araç ötv si ne? 2002 yılında %27 su an kac? o da karman çorman oldu ama eli yüzü düzgün arabaların %80. bu 3

İlk mesajında "yüzsüz" olanın sen olduğu belli oluyor. Edepsizlik edip edep istiyen diğer mesajlarında sen olduğu görülüyor. Galiba piskojik sorunların var. Anlayışla karşılıyorum.

Porschenin Ecevit zamanında vergisi şu kadardı diyen sensin. Bende makul bir soru sordum, Ecevit zamanında kaç engelli porshe aldı açıklar mısın! Matematik dahisi bir arkadaşdan bilgi istedim, sonraki mesajında niye Porche alalım diye kıvırttın.

Okuma anlama kapsitenin olduğundan şüpheliyim, ziraa kendi yazdıklarınla çelişen cevaplar veriyorsun. Anlayışla karşılıyorum.

Gelelim ÖTV oranlarına, kesinlikle katılıyorum, fiyatların aşırı dalgalanması yüzünden alınabilecek araç kalmadı. Bu konununda amacı limitin artırılması, destekliyorum.

Temel sorun engelliler için verilen hakkın bazı art niyetli engelliler ve yakınlarının amacı dışında kullanması. Devlet durduk yere limiti getirmedi. Art niyetli engelli yakınları olduğu için limit getirildi. Buna çözüm bulunmazsa limiti daha çok konuşuruz

TR123

Ben 1997 yılında 11 yaşında dizel otomatik 2000 cc araç getirdim yurt dışından. 2022 yılında hem yaş sınırı var, hem motor hacmi sınırı var hem de fiyat sınırı var. Şu anda o hakların yakınında bile değiliz. Ayrıca tüm engelliler için 15 yıl olan emeklilik yılı kademeli şekilde artırıldı, maaş bağlama oranı düşürüldü. Engelliler olarak yıllar içinde nereden nereye geldiğimizi çok iyi biliyoruz boş laflara karnımız tok.

Ülke 20 sene önceye dönse 50 sene ileri gitmiş olur. Engelli hakları konusunda da memleketin geldiği her konuda da bu çok net böyle. Bırakın babalarımızın tek maaşla ev-araba alıp bizleri okutmasını, evlendirmesini, emeklilik ikramiyeleri ile ev ve araba alabildiklerini felan, bugün kim şu anda sahip olduğu evi-arabayı alabilir ki? Dünya tarihindeki en berbat yoksullaşamaya mahkum etti AKP bu ülkeyi. Bundan sonra sadece zenginler zengin olmaya devam edecek. Orta sınıf ve alt sınıf bitti. Emeklililer, sosyal yardım alanlar ölüme mahkum neredeyse. Çocuklarımız okuduklarında asgari ücretle çalışmaya mahkum. Milyarlarca dolarlık borç batağı ile ülke talana açılmış durumda. Say say say say bitmez.

Ülke öyle bir konjonktür heba etti ki, AB ülkesi olma fırsatını öyle bir tepti ki, üretim, tarım, sanayi cenneti oabilecek bir ülkeyi öyle bir tüketici konumuna getirdi ki, ört ki ölem! Derler ya, Allah bu halkın yardımcısı olsun. Açlıkla sınanıyor ve korkarım önümüzdeki yıllar çoooook çok daha kötü olacak. Yemeye ekmek bulunamayacak...

4 sene önce hiç ama hiç zorlanmadan kredi çekip Passat Variant almıştım 125 bin tl'ye. Şimdi aynı araba 1 milyon. Gelirimden para arttırır bu arabayı kredi ile almak hayal bile değil benim için. Aynı şekilde, bugün sahip olduğum evi de asla alamam. 2009'da 470 Dolar (7300 tl) olan emekli maaşım bugün 3800 tl.

Tüm Batı'nın enflasyonları toplamından daha yüksek resmi enflasyonumuz var. Adamların 1 günlük çalışarak elde ettiği alım gücünün belki de 30'da birine sahibiz.
1 Dolar neredeyse 1 TL iken şimdi 1 Dolar 15.50 tl. O da Doları burada tutmak için ödenen bedele rağmen. Dünyanın en yüksek faizi ile borçlanan ülkesiyiz neredeyse.
Yani, 20 yılda geldiğimiz yer tek kelime ile çöküş.

90 lı yıllardaki yollar ile şimdiki yollar birimi? Okula şehrin göbeğinde ayaklarımız çamur olmadan gidemezdim. Yollardaki Belediye çukurların haddi hesabı yoktu Şuanda 1.0 motorlar var bayilerde farkındamısınız! Teknoloji değişti gelişti.

Ecevit zamanında emeklilik yaşı 62 idi saygılar. Emeklilik sorunları bu iktidardan önce vardı

Cango galiba komik bir arkadaşsın. Sen aç olduğun içinmi ÖTV konusunu takip edip, onlarca mesaj atıyorsun! Açsan ÖTV nin artıp artmaması seni niye ilgilendirsin! Demogaji kasmaylım gerçekçi olalım.

Forumda ÖTV konusunda emek veren arkadaşlar var, hepsine çabaları için teşekkür ediyorum .

@TR123
Arkadaş ben sana diyorum aç kalınca yol yersin diye ,burası forum istediğim yeri takip eder istediğim konuya destek veririm ben aç değilim ama aç kalan binlerce insan var ve sende aç kalacaksın burda atıp tutuyorsun ama olanı görmüyorsun gözlerin kör olmuş senin adam türkiye 50 sene geri gitti diyor sen yol yapıldı diyorsun sende akp ye oy verip te zamları chp yaptı diyenler gibisin o gün gelip bağırmaya başladığında beni hatırlarsın ve illaki o gün gelecek kaçış yok kurtuluşu yok bunun.

https://vt.tiktok.com/ZSd9qPeJU/?k=1

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt