Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliler için ÖTV'siz araç alımında 2023 yılı limiti belli oldu: 1.004.200 TL

Bülent abi çoğu internet sitesi bu şekilde yazmış A haber de dahil

Hesabınız yanlış, ÖTV indirimi söz konusu olduğunda ÖTV nin KDV si de alınmadığı için çıplak fiyat üzerine sadece %18 KDV ilave etmeniz gerekiyor.

Yani engelli indirimi hesaplanırken sadece çıplak fiyat'ın %18 KDV sini ilave ediyorsunuz.

Ocak 2021 Tarihindeki Tebliğ aşağıdaki gibi ve belirttiğiniz durum orda yazmıyor. Dediğiniz gibi bazı haber siteleri %90 altına %26 ÖTV diye haber yapmışlar ama bunun resmi bir kaynağını ben bulamadım. Dediğim gibi Son tebliğ aşağıdaki gibi;
"1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7'nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin, • 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, (Değişik ibare: RG - 27/12/2017-30283 Yürürlük:1/1/2018) motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 330.800 TL’nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların, • 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların, • 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin bizzat kullanmak amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul veya engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.""

zenes

inşallah yalan haberlerdir. vergi dairesi öyle birşey yok dedi ama insan korkuyorda sonuçta bu şartlarda onun parasını bile bulmak çok zor

özetle almayın almayın diyor bizi düşünüyor ne güzel

Cango

hocam bu limitlerde bu aracı nasıl almayı düşünüyosunuz

Limitin 1.004.000 ₺ olduğunu varsayarak %80 lik ÖTV ye giren araç için;

Net Fiyat : 471.517 ₺
ÖTV (%80) : 377.213 ₺
KDV (%18) : 152.770 ₺
Diğer Vergiler : 2.500 ₺
Satış Fiyatı : 1.004.000 ₺

Kişinin Ödemesi Gereken Tutar :
471.517 ₺ (Net Fiyat) + 84.873 ₺ (KDV) + 2.500 ₺ (Diğer Vergiler) = 558.890 ₺
Engelliye Tanınan İndirim = 445.109 ₺

Limit üzeri farkın vergisini ödemek şartıyla hak tanınsa ne olura bakarsak ;

Net Fiyat : 670.000 ₺
ÖTV (%80) : 536.000 ₺
KDV (%18) : 217.000 ₺
Satış Fiyatı : 1.425.500 ₺ olan
Skoda Kodiaq 1.5 TSI Prestige Paket araç için;

Limite Göre Net Fiyat Farkı :
670.000 ₺ - 471.517 ₺ = 198.483 ₺

ÖTV (%80) Farkı :
198.483 ₺ x %80 = 158.716 ₺

KDV (%18) Farkı :
(198.483 ₺ + 158.716 ₺) x %18 = 64.285 ₺

Bayinin Alacağı Fark Ödemesi = 198.413 ₺
Devletin Alacağı İlave Vergi Ödemesi = 223.001 ₺

Kişinin Ödemesi Gereken Toplam Tutar : 558.890 ₺ + 198.413 ₺ + 223.001 ₺ = 980.304 ₺ olacak.
Engelliye Tanınan İndirim = 445.196 ₺

Yani parası olan 421.714 ₺ daha ödeyerek 980.304 ₺ ye 1.425.500 ₺ lik araç alabilecek.

Devlet yine engelliye 445.000 ₺ civarında indirim yaparken ilave olarak ise 223.000 ₺ daha vergi kazanmış olacak.
İnsanlarda en azından bütçeleri doğrultusunda istediği otomobili almış olacaklar.

Herşeyi anladımda biz alacak araç bulamıyoruz falan bilmem ne, ikinci el araçlarda da piyasa durgun bu ara araç piyasasının durgunluğunu neye bağlıyorsunuz alım gücümü yoksa başka bir sebepmi , elektrikli araç bekleniyor derseniz e o oda mantıklı değil bilemedim

@Swain
Ve diğer elektrikli araç düşünen arkadaşlara.
Elektrikli araçların henüz zamanı gelmedi alacağınız aracın pil gaarantisi ne kadar şarj desteği vereceği pil değişiminde ne kadar ödeyeceksiniz piller kaç yıl gidecek gibi şeyler henüz net değil her firma farklılıklar gösteriyor bunlar çok önemli ve bayiler bunlardan hiç bahsetmiyor.Ben alırsam yine benzinli araca yöneleceğim.Ne zaman firmalar sukadar sene sonra pil değişimi olacak garantisi bu kadar deyip bu sorulara açıklık gösterdiklerinde belki bir elektrikli araç düşünebilirim ama şuda var yarın öbürgün bir güneş patlaması sonucu manyetik bir fırtına karşısında elektirikli araçlar tamamen çökecek ve kullanılamayacaktır çipleri yanacaktır geçmiş yıllarda (1859)böyle bir manyetik fırtına yaşanmıştır.ama o yıllarada teknoloji fazla gelişmemiş olduğu için pek çok zarara yok açabilecek sorunlar yaşanmadı. Teknoloji gelişmemiş olmasına rağmen Sadece dünya çapındaki zarar 2.6 Trilyon dolardı.
Şarz istasyonu sıkıntısı
henüz şarjz istasyonları ülkenin heryerinde yaygınlaşmış değil üstelik araçları şarz etmenin bir ücreti ve süresi var bunların hepsi birer sıkıntı ve problem şimdilik.

https://www.ntv.com.tr/dunya/1859da...nasi-etkileri-nelerdir,uuDlAqHTS0iSxaQicZ6GCw

Son düzenleme:
Araca Ek opsiyonlar (metalik boya, güvenlik paketi v.s.) ekletmek istediğinizde "onların ÖTV'sini de ödemiyorsunuz".

zenes

Yürürlükteki mevzuat ve uygulaması çok uzun yıllardır söylediğim gibi yapılıyor. Yani eğer aşağıdaki matematiksel ifadeyi anlayabilirseniz formül şöyle;

Normal Satış; (ÇIPLAK FİYAT + ÇIPLAK FİYATIN %xx ÖTV'si) + (ÖTV EKLENMİŞ FİYATIN %18 KDV'si)
Muafiyetli Satış ; (ÇIPLAK FİYAT + ÇIPLAK FİYATIN %18 KDV'si)

SiyahPelerinliAdam
Yani şu olacak;

Net Fiyat : 471.517 ₺
ÖTV (%80) : 377.213 ₺
KDV (%18) : 152.770 ₺
Satış Fiyatı : 1.004.000 ₺

Kişinin Ödemesi Gereken Tutar :
471.517 ₺ (Net Fiyat) + 84.873 ₺ (KDV) + 2.500 ₺ (Diğer Vergiler) = 558.890 ₺
Engelliye Tanınan İndirim = 445.109 ₺

Son düzenleme:
indirimi hali bile 560.000 TL => 31 bin euro yapıyor.. paraya bak. arabaların kendi ülkelerindeki satış fiyatı bile bu kadar değil :D Bir üründen %98 vergi almak nedir arkadaş.
Üreten adam bile o kadar kazanamıyor. Bu düzeni nasıl kabul ediyor bizim milletimiz hayret ediyorum

zenes
her ne kadar kaynağı olmasa da insanı rahatsız ediyor bu tarz haberler heleki 2023 yılında bütçede ötv gelirlerindeki büyük artış beklenmesi o zamanda acaba bu fazlalık bu şekilde mi elde edilmeye çalışılıyor diye düşünceye kapılıyorz.

Araçların tedarik sıkıntısı ne olacak. Üstelik araçlarda ötv indirimi adı altın haberler yapılıyor. Araçlara fiyat olarak ulaşmak kısmen kolaylaşacak. Arz az talep çok. Maddi gücü olmayanın eylül ayını beklemesi gibi bir netice çıkıyor. Kredileri ve bankaları söylemeye gerek yok.
Ayrıca; Avrupa da sanayi üretiminde resesyon başladığını aralık gibi Türkiye de ki araç piyasasında hissedileceğini söylüyordu haber sitesi. (Bloomberg) Bu yılki beklediğim senaryo ise; geçen yıl bayilere verilen avantaları herkes duymuştur. Bu yılda sanki aynı senaryoyu yaşayacak gibiyiz. Hadi hayırlısı bakalım.

Az önce bir haber düştü sosyal medyaya. Hükümet araçlarda dolaylı yoldan ötv indirimi için görüşmelere başlayacakmış. Dolaylı yoldan ne demekse artık

https://www.cumhuriyet.com.tr/amp/s...ranlarinda-ve-otvde-indirim-hazirligi-2001026
Arkadaşlar hiç heveslenmeyin Cumhurbaşkanı YDO oranını düşürebilir diye yazıyor haberlerde
Akp’li kardeşlerim yorumlarınızı bekliyorum
En basında söylediğim gibi limit olmamalıydı eğer suistimal varsa da devlet rutin kontrol ile tespit etsin çok zor bir şey değil her şehrin giriş çıkışlarında polis kontrol merkezleri var plakalar sisteme tanımlanırsa engelli araçları kimlerin kullandığı çok rahat tespit edilir

Maliye Bakanı Nebati:
"Otomobilde ÖTV indirimi yok, matrah düzenlemesi üzerinde çalışılıyor."

Hangi ülkede var kardeşim bu..bir hak var ama bu hakka uyan araba yok.Ve buna destek veren zihniyettler var.Belli neden 2 adım ileri gidemediğimiz

Arkadaşlar kimse boşuna ümitlenmesin limitin olacağı max 700-750bin arası. Üstü tamamen hayaldir. Asla engellinin araç alınması istenmiyor gibi. Geçmiş olsun C suv hayali kuran arkadaşlara. Başta ben.

Not: ortopedik engelliyim 2016 da aldığım aracımı limit kısıtlamasından dolayı satamıyorum.

https://www.memurlar.net/haber/1046622/

fishers

ülke her geçen gün her konuda daha da dibe batıyor . Halk için daha iyi yaşanabilirlik için hiçbişey yok tamamıyla eldeki haklar nasıl gasp edilir hayat daha nasıl zorlaştırılır onun çabası.. Yaparsa akp yapar ....

fishers

Kanun belli hocam merak etmeyin, 1.004.000 tl den daha aşağı olma ihtimali yok. Geçen senede böyle olmuştu, vergilere yapılan zam ydo nın altınsaiida kalmıştı cumhurbaşkanı kararı ile. Ancak engelli araç alım limiti ydo oranında arttırılmıştı. Tam aksine benim beklentim seçimin de etkisiyle, limitin cunhurbaşkanlığının kararı ile1.250.000 tl civarına çıkarılabileceği yönünde. Yoksa zaten bikaç aya bu limitte güdük kalacak yine.

Q77

Limitin 1.250 olması imkansızın ötesinde…
Geçen sene Cumhurbaşkanı düşürme yetkisini kullanabileceği yerde kullandı.

Ancak bu sene YDO yu düşürme yetkisi olmayan yerlerde de düşürebileceği bir çalışma yapıyorlar.

Muhtemelen bu da trafik cezaları içindir.

Ama 2017 de limit koyan yönetim belli bir zaman sonra artık araç alınamayacağını muhtemelen biliyordur.

Kısacası engellilerin araç almasına pek sıcak bakmıyorlar. Her seferinde cari açık olarak dillendiriyorlar. Hatta geçen bakan yrd. Limitin Aynı kalması gerekiyor diye bir açıklaması oldu.

Limitin yükselmesi sürprizden başka bir şey olmaz.

Resmen sacmaliktan baska bisey degil limit diye biseyin olmasi zaten hata. Hiçbiryerde tutar bi dal bırakmadilar her gecen gun işler iyice kotuye gidiyor gidiyor ama hep vatandaşa kotuye gidiyor. Üstlerde hayat şinanay yavrum şinanay

tanerbudak bey vardı. Acaba duyumları ya da görüşü ne yönde bu YDO çalışmaları ile ilgili

engintoprak85

Taner budak yaklaşık 5 aydır foruma girmiyor . İlgilenmıyor artık çok ılgılendı takdır göreceğine bazı kişilerden hakaret işitti . Girmiyor artık

egemmm

Adam napsin ugrasti gorustu siyasetcilerle ama siyasetcilerin hepsi dalga dumenci yalan ı meslek edinmisler. Taner beyin ne sucu var

engintoprak85

sucu yok tabi ki en cok ugrasan o oldu . Ama forumda üstüne giden cok oldu hani artacakdı hani olacakdı sankı o yapmamıs gibilerinden onu demek ıstedım

Engelli insanlar 500 bin tl bulamaz bu yasadışı şeylere yol açar bu parayı düşürmeleri gerek zenginler 20 . 30 bin verip engelli üzerinden almaya başlar çoğuda yapar bu işi bu işin sonu kötü

Vay arkadaş ne zamanlara kaldık yaw. Bu fiyatlar nedir böyle, Allah yardımcımız olsun.

Üst Alt