Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilere sınavsız ünvan değişikliği hakkı...

cimerin bana verdiği cevap arkadaşlar
Cevap: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI > İSTİHDAM VE SOSYAL GÜVENLİK DAİRE BAŞKANLIĞI (02.11.2018 15:57)
Ülkemizde işgücüne katılımda dezavantajlı guruplara yönelik belirli istihdam politikaları uygulanmaktadır. Bilindiği üzere engellilerin istihdamında kota sistemi uygulanmakta olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre, kamu kurum ve kuruluşları toplam kadro ayılarının %3’ü oranında, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. Maddesi gereğince 50 ve daha fazla işçi çalışan özel sektör işyerleri en az %3, kamu sektörleri en az %4 oranında engelli çalıştırmak zorundadır.
Kamu kurumlarına engelli memur alımı ile ilgili olarak Devlet Memurları Kanununda 13.02.2011 tarihinde değişikliğe gidilerek engelli memur alımına yönelik sınavlar merkezi hale getirilmiştir. Ortaöğretim, ön lisans veya lisans düzeyinde eğitim veren kurumlardan mezun olan engelliler Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS), ilkokul, ortaokul, ilköğretim ve özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu adaylar Kura yöntemi ile engelli memur kadrosuna yerleştirilmektedir.
Devlet Memurları Kanunu ve Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik’te engelli kotası için açılacak kadroların engellilerin eğitimlerine uygun olması, engelli bireyin eğitimine uygun işlerde çalıştırılması, engellinin çalışma ortamının engelliye uygun duruma getirilmesi ve engellilerin engelliliklerini artırıcı işlerde çalıştırılmaması konularında hükümler bulunmaktadır. Bu kapsamda engellinin yardımcı hizmetler sınıfı kadrosundan, genel idari hizmetleri kadrosuna atanması yönünde bir çalışmamız bulunmamakta olup, engelli memurlar EKPSS ya da Kura yöntemi ile bir üst kadroya yerleştirilmek için başvurabilir.
Bilgilerinize arz ederim

CİMER CEVABI GELDİ :

Cumhurbaşkanlık İletişim Merkezine yapılmış olan başvurunuz incelenmiştir.

Başvuruda belirtilen konuyla ilgili yasal düzenleme gerektirdiği için TBMM'ye başvuru yapmanız gerekmektedir.

Bilgilerinizi rica ederiz.

TBMM ye düzgün bir dilekçe yazalım örnek dilekçe gönderebilecek varmı acaba.

bu konu her hortladıgın da bişey olmayacaksa da heyecanlanıyorum.

hadi arkadaşlar armut piş ağzıma düş demekle gerçekleşmeyecek. hep beraber şu işin üstesinden gelelim...

ne yapılması gerekiyorsa yapalım çünkü bu savaşı biz vereceğiz .... bana verilen cevaba bakın Besmira'ya verilen cevaba bakın bunların yapacağı işe neyse TBMM yazalım bakalım ne çıkacak.

bu ne demek oluyor? ben şuan mühendislik okuyorum ama sınava ortaöğretimden girdim okul bitince bu kanunda kabul edilirse düz memur değilde mühendis olarak mı çalışacam?

mosnter0606

ortaöğretimden girince nolur bilmem de memurlar öğrenim durumuna göre atanır.yalnız kanun teklifini chp vermiş.kabul ederler mi meçhul.metnin orjinalinde chp nin mührü var.nolacak meçhul.inşallah kabul ederler

Evet teklif şuan tbmm komisyonunda görünüyor inşallah olumlu sonuçlanır ancak teklifi chp izmir miletvekili verdiği için çokta umit var olamıyorum

önümüzdeki günlerde bakalım ne olacak ancak kesinlikle engellilerin bu konuda mağduriyeti olduğu ortada takipçisi olunabilse gündem yapılabilse belki bir şey çıkar fatih portakal twit vs sosyal medya hesaplarından engellilerce bir kamuoyu oluşturulması şart yoksa sonuç pek iç açıcı olmayacak velhasıl hayırlısı..

Hizmetlinin otomatik Memur yapılması demek bence anayasaya aykırı, ayrıca hak ve eşitlik kavramınada aykırı, durduk yerde hizmetli memur yapılacaksa memur şef, Şef Şube Müdürü, Şube Müdürleride Daire Başkanı yapılmalıdır. Böyle bir olayın pek makul karşılanacağını sanmıyorum. Fakat Hizmetli olarak çalışması heyet raporu ile uygun görülmeyenlerin memur kadrosuna geçirilmesi yapılabilir bence... oda suistimale çok açık olur.

yapılmak istenen; çalışanın özlük hak kaybının ortadan kaldırılması çalışan okuduğu bölümle ilgili unavana gecişi varsayıyorum teknık bolum mezununun teknıker olması gerekirken memur unvanı alması gibi düşünün...

Engelsizbiz

sizin kasdettiğiniz mümkün değil zaten bu yasa gaziler ve şehit yakınlarına uygulanıyor onlarda bile böyle değil dikey geçiş değil yatay geçiş

Sınavsız ünvan değişikliği ve kadro geçiş/yükseltmeler bana garip geliyor. Sırf engellisin diye -bir defa yükselsinlerde, sevinsinler garipler- der gibi. Halbuki ne emek verdin yükselmek için? Yada ek eğitim / kurs mu aldın?

@ÖzgürKız

Aslında burada istenilen engelli insnlarınn mezun oldukları okullara göre ünvan verilmesi meselesidir.

Yani bir engelli Bilgisayar Mühendisliği mezunuysa ve Memur olarak çalışıyorsa Bu kişi sınavsız olarak diplomasına müteakiben ilgili kadroya atanması istenmektedir.

Burada bir lütuf ihsan etmek gibi durum yoktur. Yani emek dersen adam mühendislik bitirmiş. Eğitim dersen diploma. Sınav dersende bu adam zaten EKPSS yi kazanarak gelmiş.

ÖzgürKız
Engelli olmayanlarda ve engellilerde şu an ki kanunlara göre Kurum içi GYS ve Ünvan Değişikliği Sınavı sınavlarıyla oluyor

serhat1

Ve başlıktada bu sınavın engelliler için kaldırılması isteniliyor değil mi?

sneyper

Eğer bu sınav engelli olmayan insanlar devam edipte engelli olanlar için kaldırılacaksa haksızlık olur. Ben karşıyım böyle sistemlere. Sonuçta sınavları zihninin kapasitesiyle yapiyorsun.

özgürkız

saçma sapan düşüncen var sen anlamıyorsun adam %80 şizofreni hastası bu sorularla normal insanla yarışıyor engellilerin sınavı ya ayrı olmalı basitleştirilmeli ekpss gibi yada direk memurluga geçirilmeli aslında direk memurluga geçirilmeli çünkü şehit yakınları ve çocuk yuvasından gelenleri direk memurluga aldılar top gibi adamları memurluga aldılar engelliler yarım insanlar hala sınava tabi tutuluyor çok acayip ülkeyiz

Konu aile ve sosyal politikalar bakanlıgı ve devlet planlama teşkilatı güdümünde mi yürüyor , Eğer öyleyse işler hızlı yürüyecektir kanısındayım bu zaten pozitif ayrımcılığın ve birbirimize hayatı kolaylaştırmanın en olağan yolu.

KAPATTI!

Engelliler yarım insan mı? Ezik misin sen yahu. Bu düşünce baştan başa yanlış. Toplumun bakış açışına gelince mağduriyete bürünürler. Eşitsiz her insan gibi müamele görmek istersin. Sınav sisteme gelince yarım adamız.

acaba bu talepler yetkili sendikalar aracılığıyla netice açısından daha kısa vadede mi? sonuçlanır ne dersiniz?

ÖzgürKız

ezik sensin sen anlamaya çalışmıyorsun örnek :2 kolu olmayan biriyle saglam olan biri bir olabilirmi ? sınavı aynı olabilirmi engelli farklı olmasaydı pozitif ayrımcalık olmazdı ekpss yi çıkarmazlardı ekpss normal kpssye göre daha basitleştirilmiştir

engellinin tanımını ögren ilk önce : Engelli, doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar, sakatlıklar (vücudun görsel/işlevsel/zihinsel/ruhsal farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal - yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişi demektir.

senin tuzun kuru hollandada yorum yapma istersen

Hollandada ezik muamelesi görmüyorum evet. Yarım adam diye de nitelendirilmiyorum. Kimseye bu fırsatı vermiyorum. Daha doğrusu sistem öyle kurulmamış. Aynı işi yapabilen engelli olan ve olmayanın arasında fark yoktur buralarda. Sırf engellisin diye kadro yükşelişinde bişey yapmaman çok garip.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuşsunuz, üstelik ülke dışında refah içinde yaşarken empati yapmaktan aciz durumdasınız.
Kurumlar unvan değişikliği sınavı açmaktan imtina ediyorlar. Belediyeler, Üniversiteler, Bakanlıklarda durum bu şekilde. Kurumlarda çalışan personelin tamamı neredeyse açılabilecek unvan değişikliği için yeni bölümler bitirmekte ve ilan edilmemiş unvan değişikliği sınavına çalışmakta. Buraya kadar sorun yok çalış kazan diyeceksiniz. 2017 yılında yapılan değişiklik ile unvan değişikliği de sınav sonrası mülakat elemesine! tabi tutulmaya başlandı. Bu ne demek siz pek bilmezsiniz. Bir komisyonun önüne çıkıp size sorulacak formalite soruların ardından yerinize engeli olmayan, daha yeterli olarak ifade edilen, referanslı kişi alınacak demek. Bu kısır döngüde zaten bir kaç denemeden sonra siz de umudunuzu kaybedersiniz. Benim çalıştığım kurumda 10 yıldır açılmamış, açmayı da düşünmüyorlar. İhtiyacı naklen atama yoluyla gideriyorlar.
Sizin oralarda Maslow'un kriterlerine göre piramidin en üst kısmında bir yerlerde olmalısınız. Türkiye'de bu engelli bir birey için Güvenlik İhtiyacı seviyesinde.
4329_piramit.png

Türkiyede ki sistemin saçmalığı bu arkadaşlar boş yere birbirinizin kalbini kırmayınn, kamuda bu ayrım yok denecek kadar az, darısı özel sektöre diyelim.

Üst Alt