Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin ÖTV hakkı kısıtlanmak isteniyor! | Bülent Küçükaslan

ne zaman yürürlüğe girer sorusunun cevabı bura da var arkadaşlar ütçenin Kanunlaşması

Plan Bütçe Komisyonunda Görüşülmesi

Bakanlar Kurulu tarafından TBMM’ne sunulan bütçe kanun tasarısı; Meclis başkanı tarafından Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilir. Bu komisyon bütçe yasa tasarısı üzerinde teknik incelemeyi yapan komisyon olup, buradaki çalışmaların 55 gün içerisinde tamamlanması gerekir.

Plan Bütçe Komisyonunda 25 iktidardan olmak üzere toplam 40 üye bulunmaktadır. Üyeler komisyon gündemindeki bütçe tasarısı üzerinde önergeler verip, kabul edilmesi halinde, değişiklik yapma imkânına sahiptirler.

Komisyon, merkezi yönetim bütçesine dahil kuruluşların bütçe tasarılarını tek tek görüşür. Tasarı, program bazında onaylanıp gerekli değişikliklerle kabul edildikten sonra yapılan değişiklikleri ve ekleri içeren bir komisyon raporu ile birlikte T.B.M.M Genel Kurulu’na sunar.
Bütçe Yasa Tasarının T.B.M.M. Genel Kurulunda Görüşülmesi

Genel Kurulda bütçe görüşmelerine, Maliye Bakanı’nın konuşmasıyla başlanır. Bütçenin Genel Kurulda görüşülmesi için 20 günlük süre vardır.

Bütçenin bütünü üzerine yapılan görüşmelerden sonra, merkezî yönetim bütçe kanun tasarısının metnini maddeler, gider ve gelir cetvellerini kamu idareleri itibarıyla görüşür ve bölümler halinde oylar. Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında, milletvekilleri, Anayasanın 162 inci maddesi gereğince gider arttırıcı veya gelir azaltıcı tekliflerde bulunamazlar. Genel Kuruldaki bütçe görüşmeleri, gelir bütçesi ve kanun tasarısının diğer maddelerinin de görüşülüp oylanması sonucu sona erer.
Bütçe Yasa Tasarısının Mali Yıl Başlangıcından Önce Onaylanması ve Yayınlanması

Genel Kuruldaki görüşmelerin bitiminden sonra bütçenin tümü açık oya sunulur. Kabul oyları red oylarından fazla ise bütçe, T.B.M.M.’nce kabul edilmiş olur.

T.B.M.M. tarafından kabul edilen kanun tasarısı onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderilir. Cumhurbaşkanı, Anayasanın 89 uncu maddesi gereği, bütçe kanununu yeniden görüşülmek üzere T.B.M.M.’ne iade edemez. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan merkezî yönetim bütçe kanunu malî yılbaşından önce Resmî Gazetede yayımlanarak mali yılbaşında yani 1 Ocak’ta yürürlüğe girer.
ütçenin Kanunlaşması

Bakanlar Kurulu tarafından TBMM’ne sunulan bütçe kanun tasarısı; Meclis başkanı tarafından Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilir. Bu komisyon bütçe yasa tasarısı üzerinde teknik incelemeyi yapan komisyon olup, buradaki çalışmaların 55 gün içerisinde tamamlanması gerekir.

Plan Bütçe Komisyonunda 25 iktidardan olmak üzere toplam 40 üye bulunmaktadır. Üyeler komisyon gündemindeki bütçe tasarısı üzerinde önergeler verip, kabul edilmesi halinde, değişiklik yapma imkânına sahiptirler.

Komisyon, merkezi yönetim bütçesine dahil kuruluşların bütçe tasarılarını tek tek görüşür. Tasarı, program bazında onaylanıp gerekli değişikliklerle kabul edildikten sonra yapılan değişiklikleri ve ekleri içeren bir komisyon raporu ile birlikte T.B.M.M Genel Kurulu’na sunar.

Genel Kurulda bütçe görüşmelerine, Maliye Bakanı’nın konuşmasıyla başlanır. Bütçenin Genel Kurulda görüşülmesi için 20 günlük süre vardır.

Bütçenin bütünü üzerine yapılan görüşmelerden sonra, merkezî yönetim bütçe kanun tasarısının metnini maddeler, gider ve gelir cetvellerini kamu idareleri itibarıyla görüşür ve bölümler halinde oylar. Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında, milletvekilleri, Anayasanın 162 inci maddesi gereğince gider arttırıcı veya gelir azaltıcı tekliflerde bulunamazlar. Genel Kuruldaki bütçe görüşmeleri, gelir bütçesi ve kanun tasarısının diğer maddelerinin de görüşülüp oylanması sonucu sona erer.

Genel Kuruldaki görüşmelerin bitiminden sonra bütçenin tümü açık oya sunulur. Kabul oyları red oylarından fazla ise bütçe, T.B.M.M.’nce kabul edilmiş olur.

T.B.M.M. tarafından kabul edilen kanun tasarısı onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderilir. Cumhurbaşkanı, Anayasanın 89 uncu maddesi gereği, bütçe kanununu yeniden görüşülmek üzere T.B.M.M.’ne iade edemez. Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan merkezî yönetim bütçe kanunu malî yılbaşından önce Resmî Gazetede yayımlanarak mali yılbaşında yani 1 Ocak’ta yürürlüğe girer.

Son dakikika.....Musa Çam vekilimiz şu bilgiyi verdi. Ayne n aktarıyorum...

1-Maddenin tasarıdan tamamen çıkarılmasını kabül ettiremedik

2-240 bin tl çıkarılması için Tüm ısrarlarımıza karşı 90 bin tl çıkardılar biz mücadele ettik bu parmak sayısıyla belirlendi....şimdilik an itibariyle durum bu. Ama siyasette akşamdan sabah çok şey değişir.

3 derece akrabası kullanma durumu % 90 ve üzeri engelli arkadaşlar için 2006 dan önce,2014 ise sadece engelli vatandaşlarımızın kullanabildiği araçlar için 3 derece akrabası da kullanabilir şeklinde düzenlendi. Engelli ve ailesinin ikinci bir alma durumu olamayabilir şeklinde yapılan itirazlardan sonra

144 bin tl bir araçı %60 ötv muhafiyeti ile 90 bin tl ye alınabilir net rakam 144 bin tl dir

Vergisiz fiyatı mı 90 KDV siz fiyatı

net rakam 170 dir

KDV de ödenmeyecekse 90 bin bandına 170 bin tl lik araçlar giriyor

bu teklif bütün opsiyonlar dahil 90 bin tllik aracları kapsıyor 1.6 cc den küçük. benim arac fiyatlarından cok haberim yok ama özellikle geniş araca ihtiyacı olan engellilerin işini görmez bu. bir de doların euro nun gelecek sene yuzde 10-20 artması halinde otomatikman şimdiki parayla 70-75 bine gelir.

geçmiş olsun kına yaksın burdaki bazı müptezeller, 3 sene sonra hyundai i10 alınırsa öpüun başınıza koyun bu düzenlemeyle. İddia ediyorum 5 sene sonra motorsiklete düşer bu iş. zaten nasıl bir devletse ötv , kdv,mtv, yol parası, köpru ucreti,benzin vergisi alıyor sonra da adına hizmet diyor. Bunları bana parasıyla satıyorsun hizmet değil bu satış bari milleti yemeyin.

sanırım kdv ve ötv siz 90bin

oda 90*1,60*1,18=169,90 gibi birşey olur

Anlaşılan 90+ otv(%60)+KDV )%18)yani vergiler dahil 169.9 mu

Vergisiz 90000 ise vergili 169,9 oluyor yanlış hesaplamadıysam.

Arkadslar buna sukur yapacak birsey yok.ama bugun sahit oldum cok zengin biri yuzdd 90 ozurlu olan bir akrabasinin adina son model mercedes aldi...

Ayıp ya sanki araba fiyatları sabit duruyorda bu sınırı getiriyorlar..Ayıptır ayıptır..ALLAHSIZLAR

Benim dediğim rakamlar çıktı neticede. Elitaş beni trollememis demek ki ? Ama daha genel kurul aşaması var. Musa Çam doğru söylemiş gün doğmadan neler doğar durun bakalım.

İstismar olmayacakmıymış böyle..Ya engelliye diyorki sen kiimsin 200 milyarlık araca biniyorsun hadi ordan diyor

Engelliler için ÖTV muafiyetine düzenleme

Hayırlı mı olsun diyeyim, Allah emeği geçenlerin belasını mı diyeyim bilemedim. Yeniden değerleme ile birlikte fena tutar değil, en azından 125 bin tl den iyi. Donanımlı denebilecek bazı araçlar alınabilir. Fakat buna böyle bakmamak lazım. Bu, bir hakkın geri alınışının ilk adımıdır!

Bir haberde okudum şimdi ne derece doğru bilemiyorum. 2017 yılı için 170 bin tl 2018 yılı için 195 bin tl yazıyor yıllık olarak değişecekmi tutar.

Birde bu yasa 2018 demi başlayacak acaba şu nedenle soruyorum 25 aralıkta 5 yıllık sürem doluyor yeni araç alımı yapmak istiyorum bilgisi olan varsa bilgi verebilirmi

O altlarındaki Audileri satmazlarsa pestil olsunlar içinde

TBMM

Engelliler için ÖTV muafiyeti, vergisiz fiyatı 90 bin TL'yi geçmeyen araçlar için uygulanacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşmeleri sürüyor.

Önergeyle düzenlenen maddeyle, engelliler için ÖTV muafiyeti, motor hacmi 1600 santimetreküpü aşmayan ve vergisiz fiyatı 90 bin TL'yi geçmeyen araçlar için uygulanacak. Tasarının ilk halinde bu sınır 70 bin TL olarak yer alıyordu.

Bu düzenlemeyle, şu anda vergiyle birlikte fiyatı 170 bin liraya kadar; yılbaşından sonra uygulanacak yeniden değerleme ile fiyatı 195 bin TL'ye kadar olan araçlar alınabilecek.

Maddeyle ilgili konuşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu yıl bütçede dezavantajlı gruplara ve sosyal devlet uygulamalarına yönelik 50 milyar TL kaynak ayrıldığını, bunun bütçenin yüzde 8, 9'una tekabül ettiğini kaydetti.

Engellilere ÖTV muafiyetinin kötüye kullanılmasıyla ilgili örneklerle karşılaştıklarını ifade eden Ağbal, bunun üzerinden menfaat elde edenlerle ilgili soruşturmaların devam ettiğini belirtti.

Pahalı araçların, ÖTV ödememek için engelli vatandaşların üzerinden alınması gibi "olmaması gereken işlerin yapıldığını gördüklerini" ifade eden Ağbal, ÖTV muafiyetiyle alınan araçlara baktıklarında, pahalı araçların sayısında artış olduğunu gördüklerini anlattı.

Vergisiz fiyatı 90 bin TL'ye kadar olan araç sınırlamasıyla, otomobillerin yüzde 16'sının kapsam dışında kaldığını, yüzde 84'ünün aynen alınmaya devam edileceğini kaydeden Ağbal, yılbaşından sonra yeniden değerleme ile vergili fiyatı 200 bin liraya kadar olan araçların alınabileceğini söyledi.

ütçenin Kanunlaşması

her yıl yeniden değerleme oranında bir artış olacak ise fena değil. tutarın unutulup gitmemesi şarttı. bu şekilde düzenleme makul gibi. ama gaspedilen bir hak var bir yandan da suistimal eden 3.dereceye kadar olan yakınlar var. bakan açık açık söylüyor kimin suistimal ettiğini ama faturayı biz engelli sürücülere kesiyor.

Eğer suistimal var ve giderilecekse gayet basit. Aracı kendi için alan engelli arkadaşlara sınır kalkar %90 üzeri alanlara sınır getirilir is hallolur. Sonuçta bizim gibi aracı kendi kullanan engelli arkadaşlar için engelinden dolayı donanım elzem bir durum.

Ne olacak şimdi suistimallerin önümü kesilecek ?
yapanlarin yanına kar kaldı, alan aldı satan sattı.
Bir kerede yapanın yanına kar kalmasın be kardeşim.

ben hala yasayı destekliyorum muhalefetde lagzım engelli camiasına degmi :) )))

ya mesele benim şimdi almak istediğim araç 174.000 TL idi alamayacak mıyım :) şaka şaka daha 3,5 yıl var 5 yılın dolmasına. adamlar her ay zam yapıyor yahu. diğer markalar indirim yapıyor yılsonuna doğru vw sağolsun uçuyor hep. böyle kılpayı kaçan araçlar ne olacak acaba. farklı bir konu var bugün bahsetmiştim.

%10gibi bir avantaj. bayii ler satış bedelleri üzerinden %10 a kadar iskonto yaparak alış maliyetinin altında olmamak şartı ile ÖTV matrahını düşürebiliyorlar. burdan da 15.000 gibi bir üst fiyat avantajı sağlanabilir. ama hangi bayii buna yanaşır bilemem tabi. fazla yazmayayım şimdi devlet bunu da görür kaldırır falan. bundan da olmayalım.

Benim asıl korktuğum bu yıl 90 bin, gelecek yıl 80 bin vs. diye düşürmeleri... artık herşeyi bekliyorum

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Musa Çam da iyi demagoji yapmış ama. Biz 240.000 tl de direttik ama 90.000 tl yaptılar. Onun dediği 240.000 tl vergili fiyat kanmayın yani. Siyaset böyle birşey

zed

Bu dediğiniz mantığa ters bir durum.. Onu yapamazlar merak etmeyin yani aklı başında olan kimse böyle birşey teklif edemez:)

Ak parti hükümeti engellilere bir çok haklar verdi vermeyede devam edecektir rahat olun!

Burada olmadık kriz çıkarmaya ve bizleri germeye çalışanlar böyle yapmakla elinize ne geçecek!! Olumsuz konuşmaları bırakın,zaten moralleri bozuk olan arkadaşlarımızın moralini dahada bozmayın....!!! Hiç bir hükümet bindiği dalı kesmeyecektir.

Bir zamanlar anavatan partisi mesut yılmaz başbakanlığında emeklilik yaşıyla oynayarak kendi ipini çekmişti. Sanırım verilen hakların geri alınmasını ak parti hükümetide yapmayacaktır! Aksi takdirde bu yapılan sonun başlangıcı olacaktır.

Şimdi bu düzenleme ne zamandan itibaren geçerli bu konuyu aydınlatabildiler mi? Bir de kdv meselesini..

Arkadaşlar 90 bin tl kdv ve ötv düşmüş hali mi

Üst Alt