Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin ÖTV hakkı kısıtlanmak isteniyor! | Bülent Küçükaslan

Euro 5TL olursa SUV lar hayal olur.Kimin aklına gelecekte her sene güncelleyecek bu rakamı.

ya biz bu hikayeyi çok dinledik, aynı hükümet memur sendikalarına memur maaşları hemen vergi dilimine giriyor verdiğiniz zam mı geri alıyorsunuz denince 30.000tl lik dilimi her sene güncelleriz diyordu. Bugün en düşük memur maaşı brüt hesap edince kac ayda geciyor 30.000tlyi? Ee hani güncellenecekti, işine gelmiyor sayın hükümetin güncellenmiyor. Umarım engellilerin ötv limiti aynı akıbete uğramaz,biz yazalımda buraya aklınızda bulunsun.

Ortapeti engelli olmayan . Ötv indiriminden hak eden çok engelli arkadaşlarımız var inşallah bu durumu birileri görür ve fark eder umarım

Dava açılırsa aradaki ötv farkı ödenerek daha pahalı araç almak ve kullanılmayan gün ötv si iade edilerek 5 yıl dolmadan satılabilmeli. Avukat arkadaş yokmu burda mahkeme masraflarını beraber karşılayalım dava açalım.

Arkadaşlar bu kanuna göre 2.0 lt lik araçları almak daha hesaplı değilmi acaba 228 binliralık araçta ötv oranı olan %110 düşünce 109 bine geliyor. Yanlış mı düşünüyorum acaba

502 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediyoruz.

Komisyon ve Hükûmet yerinde.

73'üncü madde üzerindeki diğer önergeyi okutuyorum:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Görüşülmekte olan kanun tasarısının 73'üncü maddesinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

Mustafa Elitaş Mehmet Naci Bostancı Bennur Karaburun

Kayseri Amasya Bursa

Hacı Ahmet Özdemir Serkan Bayram Mehmet Doğan Kubat

Konya Erzincan İstanbul

Ramazan Can Mücahit Durmuşoğlu Halil Eldemir

Kırıkkale Osmaniye Bilecik

"MADDE 73- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentlerinin parantez içi hükümlerinde yer alan "motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar" ibaresi "hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL'yi aşanlar" şeklinde, (6) numaralı bendinin köşeli parantez içi hükmünde yer alan "ile (7) numaralı fıkrası" ibaresi "ve (7) numaralı fıkrası kapsamında ithal edilen eşya ile (12) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında ithal edilen bu Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında "-Diğerleri" satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL'yi aşanlar" şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu şekilde tespit edilen tutarı %50'sine kadar artırmaya yetkilidir.""

BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ KASIM BOSTAN (Balıkesir) - Takdire bırakıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Hükûmet katılıyor mu?

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI FATMA BETÜL SAYAN KAYA (İstanbul) - Katılıyoruz.

BAŞKAN - Gerekçeyi okutuyoruz.

Gerekçe:

Önergeyle 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 7'nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendi hükümlerine göre, malul ve engelliler tarafından özel tüketim vergisi istisnası kapsamında iktisap edilebilecek taşıtlara ilişkin motor silindir hacmi sınırlandırmasının kaldırılması, ayrıca tasarıda yer alan mezkûr bentler kapsamında iktisap edilebilecek taşıtlara ilişkin özel tüketim vergisi matrahı esas alınarak yapılan belirlemenin anahtar teslim (istisna olmaması durumu esas alınarak tespit edilecek) bedeli 200 bin TL'ye kadar olan taşıtların alınabilmesine imkân sağlayacak şekilde değiştirilmesi amaçlanmaktadır.

BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum…

ENGİN ÖZKOÇ (Sakarya) - Karar yeter sayısı…

BAŞKAN - Karar yeter sayısı arayacağım.

Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Karar yeter sayısı yoktur.

Birleşime on dakika ara veriyorum.

Kapanma Saati: 18.04

DOKUZUNCU OTURUM

28
Açılma Saati: 18.14

BAŞKAN: Başkan Vekili Pervin BULDAN

KÂTİP ÜYELER: Mücahit DURMUŞOĞLU (Osmaniye), Sema KIRCI (Balıkesir)

-----0-----

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 24'üncü Birleşiminin Dokuzuncu Oturumunu açıyorum.

502 sıra sayılı Kanun Tasarısı'nın 73'üncü maddesi üzerinde Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ile Erzincan Milletvekili Serkan Bayram ve arkadaşları tarafından verilen önergenin oylamasında karar yeter sayısı bulunamamıştı.

Şimdi önergeyi tekrar oylarınıza sunacağım ve karar yeter sayısı arayacağım.

Kabul edenler… Kabul etmeyenler…

HAYDAR AKAR (Kocaeli) - Yok Başkan.

BAŞKAN - Elektronik cihazla oylama yapacağız.

Oylama için iki dakika süre veriyorum ve oylama işlemini başlatıyorum.

(Elektronik cihazla oylama yapıldı)

BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, önerge kabul edilmiştir, karar yeter sayısı vardır.

Kabul edilen önerge doğrultusunda maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.

[SIZE=3][FONT=arial]özet.
1600 cc sınırı kalktı.
2017 için 200.000 tl vergili sınır geldi.
Yeniden değerlendirme ile her sene bu rakam artacak.
[/FONT][/SIZE]

Son düzenleme:
tanerbudak sizi Ahmet bey davet eder giderseniz Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşüp konuya aktaracağınızdan hiç şüphemiz yok.: ))

Suistimal edenede kanunu onaylayanlarada hakkımı helal etmiyorum çolukları coçukları kendileri benden daha beter engelli olsun.

Taner beye ve emeği geçen herkese teşekkürler ediyorum. Ama bu burda bitmedi biz engellilerin azmine hiç kimse engel olamaz.

Eyyy engelli suistimalin sonu budur işte. Bakın biz hiç mercedeslerimizle suistimal yapıyormuyuz?

Neyse ver mehteriii ve mehteri. 2019 a kadar nasıl olsa unutur bu millet. Tecrübe ile sabittir.

ben bu işe yabancıyım pek bilmiyorum ama bayii de arac baz fiyatı sınırın altında gösterilip ,engelli arkadaşlar için gereken opsiyonlar mesela ayrı bir şekilde fatura düzenlenerek satın alınabilir mi? Böylece yine birçok arac bu spektrum da alınabilir hale gelebilir?

Ya arkadaşlar neyin suistimalinden bahsediyorsunuz siz! ortada suistimalden kaynaklı bir kısıtlama yok. Hükümetin yurtdışına çıkan dövizi azaltmak için uydurduğu bir bahane bu. Buna kadar düştülerse ekonominin ne durumda olduğunu anlayın artık!

tanerbudak sizi Ahmet bey davet eder giderseniz Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşüp konuya aktaracağınızdan hiç şüphemiz yok.: ))

öyle görünüyor bakalım hayırlısı inşallah gideriz.

Suistimal edenede kanunu onaylayanlarada hakkımı helal etmiyorum çolukları coçukları kendileri benden daha beter engelli olsun.

Taner beye ve emeği geçen herkese teşekkürler ediyorum. Ama bu burda bitmedi biz engellilerin azmine hiç kimse engel olamaz.

ben de sizinle aynı düşüncedeyim. suistimal edip yüzünü bile görmediği engelli yakını adına araç alıp gezip tozanlara, bu yasayı getiren akp hükümetine ve oylamada tüm milletvekillerini getirmeyen chp ve mhp ye hakkımı helal etmiyorum. hdp yi adamdan saymıyorum bile.

ben bu işe yabancıyım pek bilmiyorum ama bayii de arac baz fiyatı sınırın altında gösterilip ,engelli arkadaşlar için gereken opsiyonlar mesela ayrı bir şekilde fatura düzenlenerek satın alınabilir mi? Böylece yine birçok arac bu spektrum da alınabilir hale gelebilir?

araç markaları bir yolunu bulacaktır bunun bence de. ya da fiyatları biraz aşağı çekeceklerdir. mesela 2.000 TDI Tiguan DSG 252.000 TL. 2018 yılında uygulanacak tutar 228.000 tl arada çok uçuk bir fark yok mesela. bir yolu bulunabilir diye düşünüyorum .

Ya arkadaşlar neyin suistimalinden bahsediyorsunuz siz! ortada suistimalden kaynaklı bir kısıtlama yok. Hükümetin yurtdışına çıkan dövizi azaltmak için uydurduğu bir bahane bu. Buna kadar düştülerse ekonominin ne durumda olduğunu anlayın artık!

kesinlikle sana katılıyorum. suistimal var ama bahanesi bu oldu hükümetin. amaç tamamen ithalatı azaltarak cari açığı düşürme amacı.

Bu sayede suistimalin önüne geçildi mi peki?
İlgili Kanun maddesinde bi değişiklik oldu mu ?

gormengelli

Anahtar teslim 200 bin TL geçilmez deniliyor siz 228 bin TL lik araçtan bahsediyorsunuz :)[/QUOTE]

Ben yeni yılla birlikte güncellenmiş fiyat üzerinden alınabilecek araçları kastedmiştim, şu an doğru sadece 200 bin tl....

tanerbudak sonsuz teşekkür ediyorum
inşallah külliyeye gidersiniz...
şimdi ekonomimiz tavan yapar artık
bunu umarım her sene güncellerler piyasayı baz alarak
kendileri trilyonluk makam araçlarına binsinler sorun değil
birde hem 2 motor alabilirsin diyo hemde 200bini aşmayacak diyor dalga geçer gibi...

kusura bakmayın arkadaşlarda yasa tam bir ak parti yasası gibi olmuş. Seçim vakti geldiğinde engelli kardeşlerimizin alacağı araçlarda motor sınırlamasını kaldırdık diye reklamlarını yapacaklar ama arka plana bakıyorsun 200bin tlye alınacak 2.0 motora sahip araç yok :D

1.8 cc motor hacimli hibrit araçlarda ÖTV'nin %45 olması sebebiyle fiyatlar makul seviyede iken silindir hacmi sınırlaması nedeniyle muafiyet kapsamı dışındaydı. Motor hacmi sınırlamasının kaldırılması ile özellikle Toyota marka hibrit motorlu araç alımının önü açılmış oldu.

2.0 alınacak makul arac gercekten yok, olmaz da bu fıyata, hele çoğu engellıye mesela otomatik vites vb zorunlu iken
ama araç firmaları zamanla daha boş ama motoru yuksek. ya da daha boş 1.6 lar getireilir, bazı indirimler yapabilir. dönem olarak da kurların yuksek oldugu bir dönemdeyiz, 1 sene önce bu fiyatlara mercede bmw nin üst sınıfları, 2 sene önce 2.0 motorları alınırdı. iş biraz alacagınız dönemki kur, kampanya vb şartlarına kalıyor.

hiçbirinizin mesajlarını yorumlarını okumadım aktrolde diyebilirsiniz sıkıntı yok sonucta sizin gibi devletin ve hükümetin her türlü hakkından faydalanıp sizin gibi birde eleştirip sizin görüşünüzü savunmayıp sizin gibi olmayanlara koyundu kuzuydu aktroldü demiyoruz herkese saygı duyuyoruz.
sizin gibi olmaktansa aktrol olalım daha iyi. Erdogan Er ne demek oldugunu net bir şekilde yazdım buyur

ayrıca 2016 model audi a6 ya biniyorum allah sizede nasip etsin diyecem ama sizin niyetiniz devlete ötv ödememek oldugu için zor limite takılabilirsiniz.
ve son olarak keşke herkesin fikrine saygı duymayı bilseniz daha iyi olur bu benim görüşümdür begenmeye bilirsin ama saygı duy ben sizin ugrasınıza saygı duyuyorum mesale bu iş çok suistimal edildi bu benim fikrim sizin fikriniz farklıdır olabiilir herkes aynı fikri savunmak zorunda degil.
ülke yöneticileri her işte Kamu faydası gütmek zorundadır bu iştete bir kamu yararı varki çıkarıldı bu yasa ülke menfaatleri içinde saygı duymanızı beklerdim ama siz daha cok kendi menfaatlerinizi düşündünüz ama yapacak birşey yok sonucta her insan aynı degil onada saygı duyuyorum hadi eyvallah.

2.0 motor hacmi iş makinası alabiliyor muyuz .? Örneğim wv caravella panelvan 2.0 motor.

Ortapeti engelli olmayan . Ötv indiriminden hak eden çok engelli arkadaşlarımız var inşallah bu durumu birileri görür ve fark eder umarım

Bende aynı durumdayım size katılıyorum bu soruyuda sordum yüzüme bakmadiklari gibi bir arkadaşımız bunu devletimiz bilir onların takdiri deyip kesip attı oysa birlikten kuvvet doğar bu konuyuda tasiyabilirlerdi ama onlar kendi derdinde şu anda

@gocagonyalı bir git artık ya git yalaklığını başka yerde yap burda değil..
birde değiştir yazıları
a6ya biniyormuş değiştirip yazmış evet rüyanda binersin belki

Bmw alsan benzinine paran yetmez kapının önünde durduktan sonra düzenli geliri olan adam bile düşünür yani akıldışı işyer

nfrysmn
5 yıl sonra bu tutar euro artışından kaynaklı olarak çöp değerine düşer. ekonomistler euro da artış bekliyor. yılbaşında sınır 228.400 tl olsa ne olur. %14,47 arttırıyor ama araçlara gelen zam %20-25 civarında.

tsunami_
duster falan var ya. :)

Bu torba yasada "Önergeyle malul ve engelliler tarafından ÖTV istisnası kapsamında iktisap edilebilecek taşıtlara ilişkin motor silindir hacmi sınırlandırmasının kaldırılması, ayrıca tasarıda yer alan mezkur bentler kapsamında iktisap edilebilecek taşıtlara ilişkin ÖTV matrahı esas alınarak yapılan belirlemenin, anahtar teslim bedeli 200 bin TL'ye kadar olan taşıtların alınabilmesine imkan sağlayacak şekilde değiştirilmesi amaçlanmaktadır."

Bu madde de ben ötv indirimi ile ilgili suistimali engelliyecek bi yazı bişey göremedim ... öyle deniliyordu ya ..

@tsunami_ Bizim üzerimize neden bu kadar oynanıyor ya..
[FONT=comic sans ms]ben kimseye bişey yapmadım :)[/FONT]

Üst Alt