Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Gündem] Sakatların Otomobil Alım-Satım ve Kullanımı ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
cok iyi düşülmüş bır karar ben sol ayagım kolayısı ıle ılgılı rapor aldım ankaradan ıthal belgesı aldım yanlız duz vıtes araba getırebılır sartı koydular bende ıstemedım almadım araba falan

sonuc : benım H ehlıyetım var sag ayagım saglam yasak olmasına ragmen otomatık araba kullanıyorum suan bu kanun boyle olmasaydı ben otomatık araba getırtırdım ve hıc bır sekılde araba kullanma ıle ılgılı sorun cekmezdım. YANİ BENİM GİBİ BASKA ARKADASLARIMINDA INANIM SORUNLARI VARDIR BEN DESTEKLIYORUM SIZLERİ
SELAMLAR

Yaptığınız bu çalışma için gerçekten çok teşekkür ederim. Çok güzel ve kapsamlı olmuş inşallah sonuca ulaşır. Fakat her şeyden önce bizlerin birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz lazım birlik olursak herşeyi başarırız terar çok teşekkürler. Bizler o kadar zengin insanlarmıyızda ailemiz ayrı kendimize ayrı araba alalım yani 1.sınıf kan bağı olan kişiler araçlarımızı kullanması gerekmektedir. Bu muhakkak gözardı edilmemelidir.

özellikle gasp ve ayrımcılık konusunda özel plaka büyük handikap yaratıyor. Otopark vb. konularda kolaylık sağlanması için ön cama bir bandrol yapıştırılabilir...

oturanBoğaya katılıyorum.. Diğer taleplerde çok güzel düşünülmüş elinize sağlık.. inşallah bi sonuca ulaşabiliriz..

konuşulan, istenilen talepler gayet yerinde ve hakkımız olan şeylerdir. bülent bey teşekkürler umarım elle tutulur sonuçlar elde edilir.

katma değer vergisi

Kanun koyucu 5378 sayılı Kanunun 32 nci maddesiyle Özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları Katma değer vergisinden istisna etmesine rağmen Maliye Bakanlığı özürlülerin kullanımına uygun özel tertibatlı araçların satın alınmasında KDV'den vazgeçemiyor.Bu konuda Maliye Bakanlığınca çıkarılabilecek bir genel tebliğ veya sirküler ile KDV istisnası söz konusu olabilir.Bu konuda yapılacak bir çalışmanın bizlere büyük faydası olacağı kanaatındayım.

Bülent hocam,başımdan yeni geçtiği için sizlerle paylaşmak isterim.1 yıl önce ÖTV ötelemeli olarak aldığım aracım geçtiğimiz ekim ayında trafik kazası sonucunda pert oldu.Fakat Vergi dairesi 5 yıl dolmadan yeni bir ÖTV muafiyetli araç alamayacağımızı söyledi.(Bu konuda AnAvArZa 'nında tecrübeleri FORUM un ilgili başlığında var.)Bence bu konuyu netleştiren yani pert olma,çalınma v.s. gibi istem dışı olaylarda muafiyetin yeniden oluşması ile ilgili bir ekleme/düzeltme de yapılmalıdır.

arac yakitinda vergi muafiyeti

1- engelli bir insanin yerin ve zamanina gore (yagmurlu-sogukta vs..) 100 metrelik mesafeye dahi aracini kullanma zarureti var iken saglam bir insan 4-5 km'lik yolu isterse yuruyebilir.engelli bir insan belirtilen zaruretten oturu aracini sıkca kullanmak zorunda oldugundan ozellikle aracinin yakitina vergi muafiyeti uygulanmasi halinde engelliler araclarini rahatlikla kullanabilecegi inancindayim.Cogu engelli ekonomik imkanlarini zorlayarak almis olduklari otomobillerini yakittaki asiri vergi yuku nedeni ile otomobillerini kullanamadiklari bir gercektir.bu konuda baslatilacak ve basarilacak bir alisma tum engellilere verilecek en buyuk armagan olacaktir.
2-ayni sekilde telefonla (cep telefonlari) haberlesmesindeki vergi muafiyetinin tum engellilere uygulanmasini daha dogru olacagi kanisindayim.

KARDEŞİM ÇOK GÜZEL KONULARA DEĞİNMİŞSİN UMARIZ BU TALEPLERİNİ (SAYENDE BİZİM) UYGULAMAYA KOYARLARDA ÇOK FAYDASINI GÖRÜR VE GÖRÜRÜZ.SAĞOLASIN!!!!!

sevgili oturanboğa çok sağol abi süperrrrrrrr olmuş ama bir maruzatım var,ben friedreich ataksisi hastasıyım ama ben hangi kategoride değerlendirilecem kimi diyor kas hastalığı kimi diyor sinirsel bi vaka,sanırım kaslarıda etkilediğinden kas hastalığı grubuna giriyor sanırım sağlık raporu her yıl da yeniden düzenleniyormuş ama sizce ben hangi katogoride bulunurum.Friedreich ataksisi hastalığı daha çok uzuvları tutan bir hastalık.Bülent abi sence bu düzenlemeler kabul edilirse nezaman yürürlüğe geçer acaba,bende o zaman başvuracağım

otomobil alım satım

talepler çok güzel vede eksiksiz şiddetle destekliyor ve katılıyorum

ahmeterez'e katılıyorum.. bu isteklerimizin kabul edilmesi için mail atmamız veya dilekçe yazmamız gereken yerler varsa lütfen bildiriniz.

Hele tasarıya son şeklini verelim, ondn sonra ilgili yerlere göndereceğiz... Ama daha önce tüm önerileri değerlendirip eksiksiz bir metin haline getirelim...

Halen önerilen ve metne eklenmesi sözkonusu olan konular:
1- Haciz konusu: www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=20383
2- Hangi tür saktlığı/kaybı olanların bu haktan yararlanması gerektiği konusu: www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=20382

kursat99, zamanlama ve kabul görmesi konusunda şimdilik birşey söylemek imkansız...

[size=6][/size]

bu çözüm önerileri çok güzel umarım her sey istediğimiz gibi olur...
ben 5 yıl sonra otomobilimizi sadece engelli vatandaşlara satabiliriz kısmına takıldım böyle saçmalık olmaz normal olarak satmaya kalktığımızda ÖTV yi ödemek zorunda oluşumuz gerçekten bize karşı yapılmış çok büyük adaletsizlik ve bizi köşeye sıkıştırıp tekrar araba almamızı önleyecek bir maddedir..
bir diğer konu ise ben 2002 de 0 araba aldım gecen sene kaza yaptım ve araba pert oldu bende arabaya perte çıkarınca yeniden 0 araba aldım ÖTV indiriminden yararlanarak. 1-2 ay sonra gibi maliyeden beni aradılar sonra ikinci arabayı 5 yıl dolmadan aldığım için soruşturma başlatıldı. ceza onaylandı diye bir haber almıştım ama üzerinden 1 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen bi haber cıkmadı elime tebliğ falan ulaşmadı. açıkcasıda bende merak edip sormadım böyle saçma sapan bi şey olabileceği aklıma gelmemişti bu kadar mantıksız bi kanun olurmu bunun derhal düzeltilmesi gerektiği düşüncesindeyim. ayrıca çesitli avukatlarlada görüştüm insan hakları mahkemesine kadar yolu olduğunu söylediler. ama tabi ceza bugüne kadar bana ulaşmadı bakalım yarın bir gün karsıma umarım cıkmaz..

bir başka değineceğim konu da var.
bu motor hacmi kısıtlması, böyle saçmalık olmaz güya bizim için kolaylıklar yapıyorlar. ama bir sürü kısıtlama bu kısıtlamaların sebebi ne kötü niyetlileri önleme. kardeşim kötü niyetlileri önlemek senin işin neden benim hakkımdan çalarak bunu yapıyorsun. benim otomatik-dizel ve de 1.6 cc araba bulma şansım ne? arabadan biraz anlayan için cevap %0 e ne yapacağim peki? yurt dışından otomobil getirecem. niye benim burda kazanılmış param yurt dışına gitsin. bu konuların acilen çözüme kavuşması gerekir.

konuya ilk aşamadan girmek istiyorum. H sınıfı ehliyeti olan ve başbakanlık özürlüler idaresinden alınmış olan özürlü kimlik kartı olan bir vatandaşa otomobil alırken ayrıca yine ve yeniden rapor istenmesi başlı başına bir saçmalık. özürlü vatandaşlar bu ülkede bir adım atacakları zaman hemen git raporunu getir demesinler artık. kimlik kartımız varya madem devlet olarak tanımayacaktın ne b.. y.. verdin bu kartıı. ikincil olarak devlet madem özürlülere destek anlamında bi takım kolaylıklar getirmiş. neden oto alırken 1600 cc sınırı var özürlü bi vatandaş 4x4 e ve yahut yüksek cc li bir araca neden binemez mantığını hala anlamış değilim. bu da ayrı bi saçmalık tabi. diğer bi saçmalık ise şu plaka olayı dünyanın neresinde böyle bir uygulama var allahınızı severseniz bi emsal sölein bana kardeşim plakadaki özürlü sembolü kalksın devlet bu konuyu nasıl aşacak sembolün alternatifi nedir bilmiom ama bana o sembolü kullanmak ayrımcılık yapmak gibi gelioo. ayrıca şunu da burda belirtmeden geçemeycem . otoparklarda özürlü park levhasının olduğu yere neden özürlü olmayan vatandaşlar park eder. heralde zihinsel bi özürleri var onların tabi görmediğimiz için bilemios. ayrıca plaka hususunda şunu da sölim bi gün ist. bahçelievlerde caddede işim var arabayı park etmiş bi aracın yanına park ettim ve işimi halletmeye gittim . polis geldi arabayı artık nereye götürdü bilmiom ben geldim ölece napcam die düşünürken baktım ki polis çekicisi gelio ve benim araba üstünde tam park ettiğim yere arabayı tekrar getirdiler heralde plakaya sonradan dikkat ettiler ve o arabayı çekemeyeceklerini karakolda anladılar veya birileri onlara anlattı. plakanın böyle avantajları olmasına rağmen her durumda başka yollarla bu durum aynı avantajlı halde devam ettirilebilir. bi de şunu söliim özürlü aracı aliosun die illaki bi tertibat kullanmana gerek yok olmaması lazım aracı alırken defterdarlık aracta tertibat görmek istiyor ama ben oto. vites çok rahatlıkla kullanabiliom. bu konuda her kesin bilgilendirilmesi gerekir. ya aslında bi ton şey var aklımda ama sora devam edicem.....

sporty kardeşim süpersin. lütfen dewam et yorumlarına.... dört gözle bekliyorum, saykılar :D

H SINIFI EHLİYETİMİ İKİ YIL ÖNCE ALDIM ÖZEL TERTİBATLI ARABA KULLANMASI UYGUNDUR RAPORUNU İSE 1 AY ÖNCE. SIFIR KM ARAÇ ALMAK İÇİN ARAŞTIRMALAR YAPARKEN BİR SORUNLA KARŞILAŞTIM. FİRMA YETKİLİLERİ VERGİ DAİRESİNE BAŞVURMAMI ÖTV MUAFİYETİ KONUSUNU GÖRÜŞMEMİ İSTEDİLER SEBEBİ BAZI DURUMLARDA VERGİ DAİRELERİNİN RAPOR OLMASINA RAĞREM MUAFİYETTEN FAYDALANDIRMADIKLARI OLARAK ÖZETLENDİ. BUNUN ÜZERİNE İLGİLİ VERGİ DAİRESİNE GİTTİM. VERGİ MEMURU BU KONUYLA İLGİLİ SAĞ KOL PROTEZ OLAN BİR ENGELLİYE MUAFİYET UYGULANAMIYACAĞINI SÖYLEDİ. BUNU ŞÖYLE AÇIKLADI GENEL MÜDÜRLÜKTEN GELEN YAZININ FOTOKOPİSİNİ BANA VEREREK. ARAÇ ÜZERİNDE YAPILAN TERTİBATIN SİLECEK KOLUNUN SAĞDAN SOLA ALINMASI,KONTAK ANAHTARININ SAĞDAN SOLA ALINMASI, OTOMATİK VİTES ARAÇ, VİTES KOLUNUN YÜKSELTİLMESİ V.S. GİBİ DEĞİŞİKLİKLER ÖZEL TERTİBAT KAPSAMINA GİRMİYOR. ANCAK H SINIFI EHLİYETİ OLAN BİRİ VE AYRICA ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANMASI UYGUNDUR RAPORU OLAN BİRİ NASIL OLURDA NORMAL SAYILABİLECEK ARACI TRAFİKTE KULLANIR. BUNU ANLAYAMADIM VE SORDUM "O KONU BİZİ İLGİLENDİRMEZ BUNU TRAFİK TESCİLLE GÖRÜŞÜN" DİYE BİR YANIT ALDIM. BU NASIL BİR SAÇMALIKTIR ARKADAŞLAR BANA YARDIMCI OLUN BÜLENT BEY......

hüühehe, oturanboga, istanbula geldigimde rahatca araba kullanmami saglamak istiosan istanbulun trafigini de düzeltmen gerekio :D... o trafige cikmam icin cesaretimi baya bi toplamam gerekicek :)...

1600cc benzinli + 2000cc dizel sinirlamasina ek olarak:
hakli gerekcelerle müracat eden vatandasha ihtiyaclarini giderecek minimum fiyatli arac icin bu sinirlamanin dishina cikilabilir denilemez mi?

:) tekerlekli sandalyem ford fiesta'nin bagajina sigmiyo diyerek bmw x5 e70 icin ötv düzenlemesi istiom diye müracat ettigim zaman tabi ki hayir diyebilmeliler/demeliler... ama tekerlekli sandalyemi icinde barindirabilicem en ucuz araba icin müracat edebilmeliyim... anlatabilio muyum, istina durumlar farkli shekilde ele alinabilmeli... eger 5 cocugum varsa nasi sigicam ailemle ufak tefek arabalara?... nasi faydalanicam ötv düzenlemesinden??... yapmasaydin o kadar cocuk mu dicekler bana? :)... bir nevi varolan pozitif haktan yararlanamayanlara pozitif-pozitif hak gibi bishi yani ;)...

sporty, bence de yorumlarina devam et :)...

Hükümet Avrupa kriterlerini yakalamak için çok çalışıyor umarım 8.5 milyonu ilgilendiren bu konuda önemli adımlar atarlar daha önceden muaf olduğumuz ÖTV Ötelemsi çok saçma Oturanboğa Bu konuyu göndeme alarak çok önemli bir adım atmış oldunuz. Şahsen ben elimden geleni yapmaya hazırım...

eksiği tamamlayalım

Arkadaşlar yurtdışından donanım ithal edebilmek için H sınıfı ehliyet istiyorlar H sınıfı ehliyet için ise o donanıma ihtiyaç var (yurt içinde o tür donanım yapılmıyor)
benimgibi engellilerin sayısı az değil bildiğim kadarıyla lütfen bu kural içinde bir çözüm yazın

Rekursion' Alıntı:
[size=4]1600cc benzinli + 2000cc dizel sinirlamasina ek olarak:
hakli gerekcelerle müracat eden vatandasha ihtiyaclarini giderecek minimum fiyatli arac icin bu sinirlamanin dishina cikilabilir denilemez mi?

:) tekerlekli sandalyem ford fiesta'nin bagajina sigmiyo diyerek bmw x5 e70 icin ötv düzenlemesi istiom diye müracat ettigim zaman tabi ki hayir diyebilmeliler/demeliler... ama tekerlekli sandalyemi icinde barindirabilicem en ucuz araba icin müracat edebilmeliyim... anlatabilio muyum, istina durumlar farkli shekilde ele alinabilmeli... eger 5 cocugum varsa nasi sigicam ailemle ufak tefek arabalara?... nasi faydalanicam ötv düzenlemesinden??... yapmasaydin o kadar cocuk mu dicekler bana? :)... bir nevi varolan pozitif haktan yararlanamayanlara pozitif-pozitif hak gibi bishi yani ;) [/size]
Bu çok çok mantıklı, ama bunun Türkiye'de uygulanabilirliğini birilerinin kafasına sokmak imkansız gibime geliyor. Biz yüzbinlerce lise son öğrencisine okulun son bir ayında üniversiteye daha iyi hazırlanabilsinler bahanesiyle RESMİ SAĞLIK RAPORU VEREN bir milletiz! Ve daha yüzlerce örnek verilebilir...
Bu konuda daha somut ifade önerebilir miyiz?

Ben özellikle özel plaka almammak için H sınıfı ehliyet almadım.

Özel plakalı aracın sadce engellinin kullanmasına karşıyım.

Herkese bir araba alacak durumumuz olsa hadi neyse.

Bir araba ancak ailelerde çoğunda oda yok.

Eeeeeeeee şimdi evdekilere araba lazım olunca ne olacak.size yasak
siz kulanmayın.

Devlet başka çözümler bulsun suistimal edenlere.

Normal ehliyet ve normal plaka kullanmam bu nedenledir.
Ailedeki herkes arabayı kulalanabilsin.

BÜLENT ARABA KONUSUNDA SÖYLEDİKLERİN HEPSİNE KATILIYORUM SORUNLARI GÜZEL TESPİT ETMİŞİN BU %90 ARAÇ VE 1600 MOTOR SORUNUNUDA ORTADAN KALDIRIRLAR. DİĞER SORUNLARIDA DEĞİNMİŞİN

ABALI

SİZİ SONUNA KADAR DESTEKLİYORUM BÜLENT BEY,
SORUNLARIMIZI BIZ SÖYLEMEZ ISEK BAŞKALARININ GÖRECEGI YOK,

İNŞALLAH BU EKSIKLIKLER DE GIDERILIR,

SİZE TEŞEKKÜR EDERIM

ormanlari talan edip kacak super villalari gormeyen devlet sira engellierin
haklarina gelince kili kirk yariyor,herseyi zora kosuyor,olmaz boyle bi sistem.bizede bi bakan lazimki bizi anlayabilsin,ama bizim verecek villamiz yok..

Bülent Bey; yaklaşan seçimler öncesinde böyle bir çalışma yapmanız çok yerinde olmuş, zira başka zaman sesimizi duyurmak zor oluyor. Benimde kafama takılan bir iki detay var. Şöyleki, Yurt içinden araç almak biraz daha maliyeti yüksek olması nedeniyle mecburen hülle yapıp yurt dışından kullanılmış araçlar getiriyoruz binbir güçlükle. Karınca kaderince parasını da ödüyoruz. Fakat satışta engel çıkartılması biraz abes gibi geliyor. Hoş bu konuda bürokratlara hak vermemek de biraz haksızlık oluyor bu işi ticarete dökenler de olduğu için. Ama bir takım katı kurallar koyarak satışdaki zaman engelini de bir ortadan kaldırabilsek diyorum. Parasını ödeyerek almış olduğumuz 8-10 yaşında bir arabanın vergi ötelemesi yüzünden bekletmek de hoş olmuyor. Kaldı ki görmeden incelemeden aracılar vasıtası ile getirttiğimiz arabalar hoşumuza gitmeyebilir, yada imkanlar biraz daha el verir değiştirmek isteyebiliriz. Şu yerli piyasadaki KDV engelini bir aşabilseydik, bugün yurt dışından 8-10 yaşlarındaki bir arabaya verdiğimiz paraya yurt içinden "0" araba alabirdik ayrıca transfer ettiğimiz dövizde içerde kalırdı. Bana göre bu KDV konusunu tekrar irdeleyip hele birde muafiyet alabilirsek en büyük kazancımızın bu olacağı kanaatindeyim.

:? merhaba
belki bazı arkadaşlarımız bu plaka olayına takılmış olabilir.Ama bir engelli için bir ayrıcalık olduğuda göz ardı edilmemeli.Diğer taraftanda karşımızdaki insanıda uyarıcı olma özelliğine sahip.Bilinmeli ki trafik canavarları mevcut olduğu ülkemizde bu noktayıda gözden kaçırmamak gerekiyor.Bundan dolayı bu uygulama kaldırılmamalı ileride üzülmek istemiyoruz...

Re: [Gündem] Sakatların Otomobil Alım-Satım ve Kullanımı ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri

yazdığınız metni defalarca okudum ve şunu farkettim. metinde net ayrımlar. kesin çizgiler bulamadım. öyleki
tanımlar kısmı kısmen de olsa var. amaç kapsam dayanak vb başlıklar altında bu metni düzenlersek daha belirgin bir portre çizmiş oluruz.
Öneriler kısmına gelince birincisi rakamlar tam da bize kanun çıkaranların istediğği gibi oluyor bu rakamlarla gidersek elimizdeki imkanları da kaybederiz. örneğin dizel motorlarda 2000 cCC sınırını kendi elimizle vermişisiz. inanın o tasarıyı en yasalaşma sürecinde en az 50 100 tane yetkili okuyacak herbiri onar cc azaltsa biz kaybeden tarafa doğru gitmiş oluruz. bu sınırları koymak yerine daha soyut isteklerle gitsek ve onlar sınırlandırsa daha mantıklı olur. birde H sınıfı ehliyetli olan ve taşıt kullanamayan engellileri net çizgilerle ayırt etmemiz gerekmekte. h sınıfı ehliyet sahibi insanların tek taşıt kullanabilme problemini de net olarak çözmek içinde gene açık ve net olarak Uygun tertibatlı araçları kullanabilir maddesini beliirtmeliyiz.
bilmem farkedenler ne kadar ama bu konuda en büyük sorunumuz, ruhsatla ilgili problemler. aracı bir hamiline düzenlenmiş senet gibi düşünürsek bununla ilgili maddeleri de düzenleyebiliriz diye düşünüyorum. ama aracın tamamını değil engelliler açısından kısıtlayıcı yönlerini ele alalım lütfen.
serzeniş kısmını da geçemiyecem,
"a be güzel defvletim, bana yüzde 37lik bir indirim yapsan ne olur yüzde 60 indirim yapsan ne olur. o indirimle ne ben lord olurum ne de sen kurtarırsın dış borçlarının nacizhane faizlerini şimdi ister yaaap istersen yapma.
saygılarımla.

ismailustun, zaten amacımız genel bir bakış yansıtmak ve sınırları çizmek. Yoksa adı adına kanun tasarısı hazırlamak değil. Yani amaç-kapsam-dayanak gibi klişelendirmeye gerek yok die düşünüyorum. Biz sorunlarımızı ve hassasiyetlerimizi en açık şekilde belirtelim, bu istekleri kanun diline çevirmek bürokratların işi.

Benzinli araçta 1600 ve dizel araçta 2000 cc sınırı istemesek de olmak zorunda. Aksi halde 200 milyarlık porche'u "sakat indirimi" diye çekerler kapının önüne; tıpkı bundan 2 sene öncesine değin olduğu gibi! Geçmişte o kadar suistimal oldu ki bu konuda... Sınırsız talep asla karşılık bulmaz. Biz rakam koymazsak, ortada konuşulacak bir zemin olmaz. Amacımız pazarlık etmek değil, derdimizi anlatmak.
Ayrıca bence de porche alacak parası olan kişi sakat olsun olmasın zengindir ve vergisini vermelidir. O vermelidir ki, gerçek ihtiyaç sahipleri sübvanse edilebilsin.

Şunu anlamadım (?): "H sınıfı ehliyetli olan ve taşıt kullanamayan engellileri net çizgilerle ayırt etmemiz gerekmekte"

Bu karşılamıyor mu?: Sakatlığından dolayı otomobil kullanmasının mümkün olmadığı sağlık kurulunca belirlenen kişiler, % 90 ve üzerinde sakatlığı bulunması şartı aranmaksızın, vergi muafiyetli ve özel donanım şartsız otomobil alabilmelidir.

Bunu da: "h sınıfı ehliyet sahibi insanların tek taşıt kullanabilme problemini de net olarak çözmek..."

Bu da "negatif haklar" başlıklı bölümde karşılanıyor. Hatta o bölüm sadece bunu karşılamak için yazıldı.

TALEPLER ÇOK GÜZEL VE İNŞALLAH SADECE TALEP OLARAK KALMAZ VE GERÇEKLEŞİR.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt