Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

[Gündem] Sakatların Otomobil Alım-Satım ve Kullanımı ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Re: [Gündem] Sakatların Otomobil Alım-Satım ve Kullanımı ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Evet haklısınız konu tabi ki oldukça açık ama sadece bizler için. Sizin de dediğiniz gibi forum kullanıcıları bu metinle anlatılmak isteneni iyice anlıyor.
Bizim ulaşmak istediğimiz makamların da bu mantıkla problem çıkarmasından endişe duymaktayım sadece. Öyle ki dernekçilik yaşamımda bir projem şekilsel nedenlerel geri çevrilmişti. Ve üniversitede gene şekilsel problemlerden dolayı bir araştırma önerim yok sayılmıştı ve sırf bu nedenle okulumu uzatmak zorunda kaldım.
Metni bir standarda sokmayı istemem sırf bu nedenledir.
Araç kullanamayan engellilerin ayrımlaştırılması konusunda da kastım. Onların araçlarını kullanacak bireylerin sınırlandırılmasında yeni bir düzenleme yapılmasıdır. Öyle ki ruhsatta bir kişinin adı yazıyor ve o aracı sadece bir kişi kullanabiliyor.
Şunu soruyorum şimdi eğer bir engelli bu indirim hakkını başkasına kullandırmak istese bu neden 3. dereceye kadar akrabası olmasın. Burada amaçlananla ulaşılan eşleşmiyor diye düşünüyorum. Bence aracın engellinin yaşadığı yerde bulunması gerekir ama kimin kullandığı önemli değildir. Suistimalin önlenmesi için de aylık 3 aylık yada 6 aylık periyotlarda engelli araç sahibi ilgili kurumlara gidip kendisinin kullandığını beyan etmesi falan olabilir. Farklı bakış açılarına da açık bir çözüm tabi ki.
selamlar

İsmail, evet, biçem de gerçekten öz kadar önemlidir ve evet, hatta bazen biçem özün önünde bile tutulabiliyor. Bu kaygılarına katılıyorum. Ama bizim burada hazırladığımız metin bir kanun tasarısı ya da resmi bir sunum değil. Biz bu metni Özürlüler İdaresi Başkanlığı'na göndereceğiz ve çözüm için onların harekete geçmesini talep edeceğiz/iteleyeceğiz. Onlar o biçemi verirler zaten...

Vergi muafiyetiyle ile otomobil satın alma ayrıcalığı, sakatlığı/dezavantajı olan bireye ulaşımda yaşadığı dezavantajlar giderilsin diye tanınıyor. Üçüncü kişiler ucuz araç alabilsin diye değil. Öyle olsa, inan 1 yıl içinde piyasadaki otomobillerin yarısı sakatların üzerine geçiverir :)

Sorunlarımızı dile getirirken çözüm olanakları da sunmalıyız. Bu böyle olmamalı Şöyle olmamalı demek çok kolaydır. Önemli olan bu eksikliklerin yanında çözüm yollarını da göstermektir. Bunlar gerçekleştiğinde oluşabilecek sorunları da düşünmemiz gerekir.

örneğin:
Araçlardan engelli plakalarının kaldırılması taraftarıyım, ama bunları kaldırdığımızda nasıl sorunlar yaşanır onu düşünmemiz gerekir.
En basitiyle, engelli otoparklarına kimin parkettiğini nasıl anlayacağız. Cama bandrol gibi birşey koyalım diyebilirsiniz. Günümüzde öyle insanlar varki, kolay parketmek için böyle fırsatlarıda hiç kaçırmazlar.

Bence çözümde üretmeliyiz.

Saygılar,

www.akmannet.net

bütün özürlüler faydalanmalı (işitme engelliler vs..)

Sevgili arkadaşlar; Bülent bey siz başta olmak üzere tüm katılımcılar güzel bir şeyler yapılmak isteniyor. Şu seçim öncesi bunu başardık başardık, bundan sonra olması da mümkün değil. Ancak Ortopedik özürlü bir maliye bakanı gelmedikten sonra da çözülemez kanaatindeyim. Bu konu ile ilgili tüm partilere, milletvekillerine mailler atalım, bunun yanında mektupsal anlamda yazılar yazalım. Seçime kadar halledelim. Kanun maddesi düzenlemenin yanısıra bu hazırlayacağımız tasarının ağalara ulaşması önemli. Ulaşsa bile gündemde kalması önemli. Türkiyedeki siyaseti insanlara bakışı anlatmaya gerek yok.

evet

sn:bülent e katılıyorum.çünki istekler kabul edilebilir olmalı.yoksa inanın bu ülke özürlü araçları ile kaynar.motor sınırı mutlaka olmalıdır.ayrıca ak partiniden önce özürlülere sağlanan avantajlar ortaya konularak kazanılmış hakların özürlülerin elinden alındığı mantığı ile yola çıkılmalıdır.bunda ilk başta gelen ÖTV indirimidir.Bu hak gasp edilmiş ve medyaya sanki indirim varmış gibi lanse edilmiştir.Özürlü plakası bazıları için trafikte park yerlerinde avantajdır.o yüzden eskiden olduğu gibi isteğe bağlı olabilir.Özürlü aracını sadece özürlünün kullabilmesi ise tam bir saçmalıktır.bununla ilgili olarak sadece 1.derece birkaç yakınının ismi RUHSATA YAZILARAK bu kişilerinde aracı kullanabilmesi sağlanabilir.Suistimaller vardır olacaktırda.ama ortada suistimal var diye hakkarı gasp etmek devlet anlayışına sığmaz.ticari araçlar vergi avantajı ile satılıyor.ama kimse bu araçlarla bu kadar uğraşmıyor.bu örnek gösterilebilir.özürlü araçlarına gerçekte indirim olmamasına rağmen böyle katı kurallar konmasını anlamak zor.Ayrıca yurt içi ve yurt dışı alımlarda uygulamalar farklı.buda aslında anayasanın eşitlik ilkesine aykırı.ama sözde özürlü temsilcisi dernekler bu konularla ilgilenmiyorlar.defalarca yazdım.ama sonuç alamadım.ama vazgeçmemek lazım.ÇÜNKİ EŞİM ADIMA 0 KM ARAÇ ALDIM.VE BEN YASAL OLARAK BU ARACI KULLANAMIYORUM.BENİM ADIMA ALSAK BU SEFER O KULLANAMIYACAKTI.BU SAÇMALIĞIN SONA ERMESİ İÇİN UĞRAŞIYORUM.UMARIM SONUÇ ALIRIZ.

1-bence bu plaka işini kaldırmayalım derim kendi düşünceme göre.
Bunu şöyle irdeleyelim.Plakadaki sembol aslında niçin konuldu?Bunun temeline inelim.
a-Park yerlerinde -özellikle caddelerde- park sorununu çözmede.Bize ayrılan park yerlerini bazı normal plakalı araçlar işgal ediyor.Bunun yüzünden engelliler olarak park yeri bulamıyoruz.ve bu plakalardaki semboller kaldırıldığında bunu uygulamak daha zor olacak trafik polisleri açısından.Büyük bir caddenin kontrolünü düşündüğümüzde sistem aksayacak.Plakayı kaldırıp yerine bandrol tipi bir öneride iki çözümde aynı olacak(plaka/bandrol).plaka yerine istediğimiz zaman arabanın camına koyulup kaldırılabilen sembollerinde burada suistimal edileceğini düşünüyorum.Bence plaka işine dokunmayalım.Ve bir kaza anında o plakadaki sembolün arabanın torpidosunda sakladığımız ve gerktiğinde ortaya çıkardığımız karttan veya işaretten daha fazla işimize yarayacağını düşünüyorum.

2-Bence bu ötv muafiyetinden yararlanmak için 5 yıl uzun bir süre, bu süre bence en fazla 4; en ideal 3 yıla indirilsin.Ben buna da dikkat çekelim derim.Araba pert olduğunda ötvden yararlanalım diyoruz güzel ama; araba pert olmadan da bu süreyi kısaltalım.Çünkü araba sektörü 1 yılda kendini yenileyen bir sektördür dizayn olarak.Araba ne kadar ihtiyaçsada alan kişi burada arabanın dizaynına da özen gösterecektir kanaatimce.Arabanın ihtiyaç olduğu kadar aynı zamanda bir tutku olduğunu da unutmayalım derim ben :D .Ama tabiki ilk öncelikli olan gereksinimdir.Bu madde sadece zevke dayalı bir öneridir.

Öneriler güzelde masela benim sağ kolum %45 kısıtlı H sınıf ehliyetim ve sakat aracı kullanıyorum. 2002 tarihinde Ankara Gümrüğünden çıkararak aldım ve aracımda sakat arması var. Burada okuyduğun kadarıyla tekrar araba aracımı satıp tekrar araba almaya kalkarsam bir ihtimal vergilerden muaf olamayacağım hastaneden rapor alırken zorluk çıkaracaklar. Çünkü buradan okuduğun kadarı ile bunları yaşayan arkadaşlar var. Bu konular netlik kazansın yok efendim filan şehrin defterdarlığı veriyor (muhafiyet) öbür şehirdeki arkadaşım alamıyor. Böyle birşey olur mu. Sağ koldan sakatlığı olan arkadaşlar artık yurtdışından araba getiremiyorlar mı? Lütfen bunu bana söyleyin......teşekkürler

Arkadaşlar Özürlüler Günü dolayısıyla bazı kıpırdanmalar olduydu. Ne hikmetse bu kıpırdanmalar yerini sessizliğe bürüdü. Kendimiz yazıyoruz kendimiz okuyoruz. Bu saatten sonra engellilerin iyileştirilmesi, sosyal anlamda zorluklarının giderilmesi açısından hiç bir kanun zerre kadar bir iyileştirilme olmazzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Kime ne anlatıyoruz bilmiyorumki.

Bu metne bu hafta son şeklini verecek ve ilgili kurum ve kişilere göndereceğim. Tabii metni destekleyen herkes de kurumlara metni desteklediklerini iletmeliler...

Bence bu isteklerimiz mutlaka değerlendirilecektir.

Desteklemek de artık bize düşer. Yani sizi yalnız bırakacağımızı düşünmeyiniz Bülent Bey.
Yazıyı faks, e-mail ya da sizin uygun göreceğiniz bir yolla gönderelim.
Şimdiden başarılar saygılar....

Konuyla ilgili önerileri derleyip ilk mesaja ekledim. Lütfen değerlendirin ve eleştirel bir gözle yaklaşıp gerekçelerinizi de sunarak önerilerde bulunun.

:arrow: :idea: :arrow: [size=7]DİKKAT! KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ![/size]

Ne metin hazırlamışım, hiç bir itiraz yok!!!??? :):)

Evet mükemmel bir metin hazırlamışın. Emeği geçen herkesin eline sağlık.

yurt dışından ithat edilen araçlardaki 1.6 motor sınrlaması kaldırılmalı en azından 1.8 yada 2. yapılmalı.adamlar 1.6 motor arabaya binmiyor.1.6 motor temiz araba bulmak artık eskisi kadar kolay degil yurt dışında.hem nasıl bir mantıkla böyle bir uygulama yürürlükte anlamış degilim.1.6 nın üzerindeki ve diger araçlar lüks sayılıyormus.öyle deniyor.ne yani engellilerin lüks oto kullanmasıda mı yazak.caddeleri sokakları kapattınız dısarı çıkamaz ettınız yoollardamı kapatıyorsunuz hoş kapatmışınız zaten.bir de bu işin sahtekarlıgından bahsediliyor işte söyle yapılıyorda işte böyle yapılıyorda ondan bu tebbirer alınıyor.elbetteki ülkemin menfatleri için birine rinin yaptıgını dogru bulmuyorum.hatta onları engellilere verilmiş hakları kötüye kullandıkları için kınıyorum.ama sonuçta bu da bizim şuçumuz degil.demekki bir şeylerde boşluk var.burda bize bu şekilde yansıtılması da dogru degil.ben istedigim aracı alıp kullanabılömelıyım dıye dusunuyorum bılmem yanlış mıyım...

Bu haktan yararlanılarak satın alınan otomobil, satın alınan tarihten 5 yıl geçmeden önce (bu haktan yararlanması mümkün olmayan birine) satılırsa, başta ödenmeyen tüm vergiler araç sahibinden alınmalı; 5 yıldan sonra satılması halinde ise alınmamalıdır. Bu sayede hem suistimallerin önüne geçilmiş, hem de sakat kişiye 5 yılda bir otomobilini yenileme ve sorunsuz yeni bir otomobil satın alma fırsatı yaratılmış olur.

bu çok çok güzel olmuş oturanboğa. ya bu ''5 yıl'' sınırlamasında indirim yapılsın (örn. 3 yıl) ya da dediğin gibi başta ödenmeyen tüm vergiler araç sahibinden alınmak şartıyla, kişi 5 yılı doldurmak zorunda kalmadan aracını satabilsin. benim aldığım araba 89 model ve 5 sene götürürmü götürmez mi korkusu var içimde. eğer bu zaman sınırı indirilirse yada vergileri ödemek şartıyla 5 sene dolmadan satabilirsek çok çok çok güzel olur..

öneriler makul.. hatta fazladan bi şey istendiği kanaatinde değilim. bunlar doğal hak talebidir.
ben dizel araçlar için motor kısıtlamasına yeni düzenleme getirilmesi düşüncesindeyim. bu 1.6 yerine 1.9 olarak değiştirilmeli. çünkü hem dizel hem otomatik araç piyasada yok. bunu takip edenler çok iyi biliyor. dizel araç almakta hakkımızdır bu elimizden alınmamalıdır.
ayrıca 5 yıl süresi dolduğunda aldığımız aracı değiştirmek için ödememiz gereken ötv konusununda yeniden düzenlenmesi gerektiği düşüncesindeyim. buna makul bir çözüm bulunmalıdır kesinlikle.
umarım haklı taleplerimiz bir cevap bulur.

bir şey daha eklemek istiyorum. yurt dışından araç getirmenin hiç bir esprisi kalmadı bu piyasa koşullarıyla araç fiyatları asağı yukarı eşitlenmiş durumda. yurt dışından ithal araç getirmenin kaldırılması ve yurdumun parasının yurt içinde kalması taraftarıyım..

TEŞEKKÜRLER BÜLENT

Bülent Bey bu konudaki duyarlılığın için teşekkür ederim. Bu sorunları yaşayanlardan birisi olarak bu konuyu çok dikkatli takip ediyorum. Bende % 80 engelliyim ehliyet vermiyorlar. Ki ben normal araba bile kullanıyorum. Bu arada ehliyet alamadığım gibi özürlü arabasıda getiremiyorum. Toplu taşımada oldukça zorlanıyorum yanlız yaşıyorum ve araba hayatımı kolaylaştırmam için çok önemli benim için. Ne EHLİYET VERİYORLAR NEDE ARABa. Kişisel haklarımın engellendiğini düşünüyorum. Lütfen bu konuya gereken önemi verin çözümü dört gözle bekliyoruz. Bide merak ettiğim bişey var sizce bu konuda bir çözüm gelir mi. İlgililer bu konuya gereken önemi verir mi. Teşekkürler..............

ak parti özürlüler koordinasyon merkezi

ayın konuğu kısmına aşağıdaki soruyu Sn:Murat YALÇINTAŞ a yönelttim.ve kendisinin bana verdiği cevap aşağıdadır.ilgisinden dolayı teşekkür ediyorum.

SORU:özel tertibatlı özürlü araçları ile ilgili olarak bu araçların alımlarında eskiden sağlanan avantajların özürlülerin elinden alınması ve ÖTV indiriminin kaldırılarak sadece ÖTV ötelemesi haline getirilmesi bunun üstüne bu araçları eşinin dahi kullanamaması hakkında açıklama istiyorum.

CEVAP:sayın mustafa
Bu uygulamadan sizin sorunuzla haberim oldu. Sizin derdinizle dertlenmek bizim vazifemizdir. Dolayısıyla bu konuya Sayın Bakanımızla paylaşacağım. Gerekirse bir rapor hazırlatarak, bu yanlışın düzeltilmesi için kendisine takdim edeceğim.

ankaramustafa, bu hafta bu metne son şeklini veriyoruz. Ondan sonra İTO başkanı Sayın Yalçıntaş'a da göndeririz bu metni...

Oturanboğa tespitler ve çözüm önerileri bana göre de iyi, katılıyorum.
Fakat bir önerim olacak:
Ben derim ki ÖTV muafiyeti 5 yıl değil de en fazla 4 yıl olabilir mi?Neden derseniz, çünkü otomobil sektörü iki yılda kendini çok rahat yenileyebilen bir sektör.Yıl indiriminde bir talep yada öneri olabilir mi, mümkün mü?

lider334, teorik olarak olabilir tabii, ama;
1- Bu isteği kabul ettirecek geçerli/ikna edici bir argüman yok gibi geliyor bana. Çünkü burada bizim dayandığımız temel, İHTİYAÇ kavramıdır. Bürokratlar, "bir sene önceye almak hangi ihtiyacınızı karşılamak için?" diye sorabilirler.
2- Bu konu temel bir sorun değil, tali bir sorun. "Ne çok şey istiyorlar" diye düşündürecek şekilde kalabalık yapmaya gerek yok
diye düşünüyorum..?

o zaman sevgili bülent abi en azından 5 yılın indirimi konusunda deil de, senin önerdiğin gibi ötv ve dier vergileri ödemek şartıyla 5 yıl dolmadan aracın satılabilirliği konusunda olan maddeyi çıkarmayalım olur mu? :( o gerçekten gerekli..

GoKcHe, o zaten çok temel bir hak. Metinden çıkarılması sözkonusu değil.

OturanBoğa kardeşim gerçekten sen bizlerin ağzı ve kulağı olarak bizleri aydınlattığın için çok sağol

Re: [Gündem] Sakatların Otomobil Alım-Satım ve Kullanımı ile İlgili Sorunlar ve Çözüm Önerileri

OturanBoğa' Alıntı:
b) Özel plaka uygulaması tamamen kaldırılmalıdır.
Plaka, aracın hangi şehirde tescil edildiğinin anlaşılması için konulan bir ibaredir. Ve sürücünün ne olup olmadığı (sakat-erkek-kadın-yaşlı-genç-Türk-Alman...) kimseyi ilgilendirmez (işitme sorunu olanların ve/ya tek gözü görenlerin araçlarına iliştirilen uyarıcı ibareler müstesna). Birine sürücü belgesi verilmişse, bu, o kişinin kabul edilebilir en alt düzeyde (ve güvenli olarak) sürüş yapabileceği anlamına gelir. Ve özel plakanın sürüş esnasında hiçbir geçerli açıklaması yoktur, aksine, “bu aracı kullanan kişi sakat” diye insanların gözüne sokmak ayrımcılıktır.

yapmayın yahu uluslararası işaret olabilir ama yurdum insanı selelktör yapmak yerine öküz gibi kornaya abanmasına izin vermeyelim.
ÖZellikle;
(işitme sorunu olanların ve/ya tek gözü görenlerin araçlarına iliştirilen uyarıcı ibareler müstesna).
olmadı cık cık..
Ben bunu kaldıralım diye öneriyorrum. Az duyanlar veya cihaz takan arkadaşlar gibi bende acayipr ahatsız oluyom

OturanBoğa' Alıntı:
lider334, teorik olarak olabilir tabii, ama;
1- Bu isteği kabul ettirecek geçerli/ikna edici bir argüman yok gibi geliyor bana. Çünkü burada bizim dayandığımız temel, İHTİYAÇ kavramıdır. Bürokratlar, "bir sene önceye almak hangi ihtiyacınızı karşılamak için?" diye sorabilirler.
2- Bu konu temel bir sorun değil, tali bir sorun. "Ne çok şey istiyorlar" diye düşündürecek şekilde kalabalık yapmaya gerek yok
diye düşünüyorum..?

Anladım.Benim değinmek istediğim şu idi aslında araba engeller için temel bir ihtiyaç gibi ise de aynı zamanda araba bir tutkudurda:DTabiki burada belirttiğin maddelerdeki gerekçeleri önümüze koyabilirler veya dediğin gibi düşünebilirler.İlk önce temel ihtiyaçlar o zaman!

Aklıma bir şey daha takıldı Gökçenin mesajından.Peki diyelim biz bir araba aldık 5 yıl geçmeden arabayı sattık., başda ödemediğimiz ÖTV ve bütün vergileri ödedik.Ve ardından bir araba daha almaya kalktık.Her alaba alışımızda bu ister 5 yıl olsun ister 5 yıl olmasın ikinci araba alışımız da yine ÖTV ötelemesinden faydalanabiliyoruz değil mi sadece bir kereye mahsus değil heralde?

onlarca mesaj atarak iyi bir mesafe kaydettiğimiz barizdir. bu anlamda bu farkındalık meşalesinin tutuşturucusu sevgili Oturan boğaya teşekkürler olsun.
sağından solundan çekiştirmişiz, şu eksik şu fazla şu olsun bu olmasın birçok madde yazmış ilk mesajdaki -alıntı yapmam birşey ifade etmez- hoş metini elde etmişiz.
herkes biraz kafa yorarsa kendi içimizde ayrımcılık geçtiğimiz konudaki terimleşmiş haliyle "ÖTEKİLEŞTİRMEK" yaptığımızı fark ederiz.
yurt dışından otomobil getirirken sahip olunan gümrük vergisi muafiyeti konusunda büyük bir ayrımcılık söz konusudur. öyle ki: ancak özel tertibatlı otomobiller yurt dışından söz konusu hak kullanılarak getirilebiliyor. bu haktan kendisi otomobil kullanamayan engelliler adeta muaf tutulmuş ve bunun temel bir dayanağı yok.
eğer engelliler bu vergiden muafsa körler vb engel grupları da gümrük vergisi ödemeden araçlarını ithal edebilmelidir. eğer savunma özel tertibat meselesiyse hiç bir engel grubu bu hakkı kullanmasın çünkü söz konusu tertibatlar ülkemizde de mevcut.
olumsuz yönde bir düzeltme yapılması haksızlığa yol açacağından.özel tertibatlı araç kullanıcılarının kazanılmış haklarınıellerinden almayı öneriyor olmam söz konusu değil. benim belirtmek istediğim nokta: en az ötv muafiyetine (ötelemesine) sahip engelliler yurt dışından taşıt alırken gümrük vergissinden de muaf olmalıdır.
şimdi soruyorum belirttiğim nokta kendi aramızda ayrımcılığa gittiğimiz anlamına gelmez mi??

selam

Bülent bey öncelikle size çok teşekkür ederim.görüşlerinizin hepsine katılıyorum.inşallah 2007 yılında bari hükümet bu konularda gerekli düzenlemeleri yapar.umutla bekliyoruz.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt