Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Güzel zeka soruları

ama ben denemiştim bunu yaf, önce 6 15 ten başladım, bütün rakamları:) 14e düşünce 14-15 ten başlamıştım ama hesaplamada bi yanlışlık yaptım demekki:) tebriklerr abii:eek:

Ben denemedim... makinaya denettim. :cool: O hata yapmıyor.
Senin de emeğine sağlık. :D

Yaavv bende kahvaltı sofrasında çözmüştüm:) ne merakla açtım aynısıydı:) Tebrikler...
Sudoku çözmeyi çok sevdiğim için bununla uğraşmak keyifli geldi:)

Birinci soru.. 6+3+8=17 Var diye hemen bi hesap yaptım ama bu kadar basit bi cevapmı bilmem..

17 fincanı tek sıra benim raflar almadı nereye sığdıracaktım bilmem.. :p;)

Güzel soruymuş... Kelebeği bilmem ama beni pek oyalamadı... :p

6---14---15----3---13
--8----1----12---10
----7----11-----2
------4------9
----------5

İtiraf ediyorum: Çözüm için küçük bir program yazdım... Sonucu vermesi 1sn kadar sürdü. :cool: Alet işledi, ben övünüyorum yani... :D
Hiç gelemem öyle saatlerce deneme yanılma yapmaya... :eek:
:) e, alete ne yapmasi gerektigini anlatabildigine göre övünebilirsin tabe, müsade ediom :p... tebrikler!!! :)... ayrica, zeka sorusundan cok, sabir sorusu olan bu tür sorulara en zekice yaklashim da odur zaten :)... bir de bikac dakikadan fazla sürmediyse programi yazman, daha da övünebilirsin :)...

kelebek'i oyalamayi basharmishim gibi görünüo, ben de övüniym azicik :D:p...

Yaavv bende kahvaltı sofrasında çözmüştüm:) ne merakla açtım aynısıydı:) Tebrikler...
sana da tebrikler, mine! :)... keyf alarak cözdügüne sevindim :)...

bir soru da benden
herşeye lazım olan şey nedir?
hersheye lazim olan o sheye de lazim mi o shey? :)...

hem lazim derken?... o shey olmadan "hershey" - yani hicbishey - olamio anlaminda mi anlamaliyim "lazim" sözcügünü? :confused:... ayrica, elle tutulabilir, gözle görülebilir - kisacasi, duyularla algilanabilir - fiziksel sheylere mi lazim o shey, yoksa "özgürlük" gibi "ashk" gibi düshünsel sheylere, sayilar gibi ölcü birimleri gibi soyut sheylere de lazim mi o shey? :confused:... ha! bir de, gerek duyularla gerekse sadece akil yoluyla shu an algilayamadigimiz, henüz keshfetmedigimiz, varolan ama varligindan haberimiz bile olmayan sheylere de lazim mi o shey? :confused:... yani sheyler kendi varliklari icin mi ihtiyac duyuyor o sheye, yoksa bashka varliklar/canlilar tarafindan alagilanabilmesi gibi nedenlerden dolayi mi ihtiyac duyuyo?... klasik newton fizigi zemininde mi düshünmeliyim bu soruyu cevaplamak icin, yoksa quantum fizigi zemininde mi? :)...

tamam tamam, sustum - shimdilik bu kadar :)... kafamda reklam ishiklari gibi yanip sönen bu soru isharetlerini giderirsen, hersheye lazim olan o sheyin ne oldugunu söyleyebilirim belki sana :)...

:) e, alete ne yapmasi gerektigini anlatabildigine göre övünebilirsin tabe, müsade ediom :p... tebrikler!!! :)... ayrica, zeka sorusundan cok, sabir sorusu olan bu tür sorulara en zekice yaklashim da odur zaten :)... bir de bikac dakikadan fazla sürmediyse programi yazman, daha da övünebilirsin :)...

Aslında programı yazmam 5-10 dakika kadar sürdü. İçiçe 15 tane döngü gerektiğini düşündüğüm için başta biraz kafam karıştı. O da 15^15 bayağı bir işlem süresi demek. Bunun engellemek için bir mekanizma kurmaya çalışırken gerek olmadığını, 5 tane döngünün yeterli olduğunu farkettim. O da yaklaşık 500.000 işlem falan ediyor ki bilgisayar için hiç bir şey değil... :)

Tabi başlamışken başka çözüm olup olmadığına da baktım. Yine uğraşmak isteyenler varsa ilk rakamın 13 olması halinde de bir çözüm var. :) İlgilenenlere... :cool:

İlk rakamı 13 olan başka bi sonuca ben ulaşamadım..:) Bi önceki çözümün tersten çözülmüş hali haricinde..:)

Hıımmm burası yine pek sessiz kaldı:)Küçük bi soruda benden olsun..:)

B-?-Ü-?-B-?-Y-?-D ........Soru işaretlerinin yerini siz doldurun..:)

kolay bi soruyla devam o halde! :)...

************************ yepyeni soru ************************

dört tane zari üstüste diziyorum - alttaki resimdeki gibi kule sheklinde yane... zarlarin görünmeyen yüzlerindeki sayilarin toplamini en kisa ve kolay nasil hesaplarsin?...

plrsx4bb.png

not; "görünmeyen" dediysem, resimde görünmeyeni kastetmiorum; bu zarlar önünüzde bi masada olsaydi göremeyeceginiz yüzlerden bahsediom - masaya ve birbirine temas eden yüzler yane (heh, shimdi oldu galiba :))...

Sanırım 27 Rekursion..görünmeyen 7 tane yüz var.4-5-1-6-5-4-2- diyorum yanılmışda olabilirim buraya bakarak çözdüm.

Taktiğim işe yaradı..Nerdesin.?:):):)
:eek: ne, taktik mi?! buz gibi stratejilerle kurdugun tuzagina mi düshtüm yane shimdi?!! :eek:... hehe, keshke düshülücek tuzaklar hep böyle olsa :)... alemsin, mine! bu bashligin hayat iksirisin sen :)... sen olmasan coktaaaaan kara topraklara karishmish, unutulmushtu güzelim bashlik :)... hayranim taktiklerine ;)...

Sanırım 27 Rekursion..görünmeyen 7 tane yüz var.4-5-1-6-5-4-2- diyorum yanılmışda olabilirim buraya bakarak çözdüm.
:) malesef yanilmishin... yine de "4-5-1-6-5-4-2" sayilarina nasil ulashtigini aciklar misin?... iclerinden sadece bir tanesi yanlish (hangisi oldugunu sölemicem tabii ki :p)... dolayisiyla cok yanlish bi yol izlemish olamassin ;)...

(...) yanılmışda olabilirim buraya bakarak çözdüm.
bu sefer uygulamali cözmeye calishmadin mi? :p... aslinda uygulama degil de, eline tek bi tane zar alsan ve biraz incelesen, cok önemli bi özelligi oldugunu fark edersin... o özelligi bildikten/kullandiktan sonra bu sorunun yaniti cok cok kolay :)... hatta dört tane deil, 15 tane zari üstüste koysam bile cabucak cözer, kolay kolay da yanilmassin o zaman ;)... bu kadar ipucu yeter :)...

edit;
hatta dur, bi video veriym de elinde zar yoksa ordan incele ;);
3d Dice animation - YouTube

Rekursion! 5 yerine üç olucak dimi sonuçta 25 heralde..

:) evet, 25 dogru! tebrikler, mine...

ama shimdilik sadece yarim "tebrikler"
:p, bi de o sonuca nasil ulashtigini anlatirsan tam süper olucak :)...

ve evet, 5 yerine 3 olucakti :)...

İlkinde hesaplayı verdim o çözüme nasıl ulaştım 1 eksikle açıkcası bende şaşırdım:rolleyes: zarların sayısında hata yapmışım ama iki yüzünün toplamının 7 olduğunu da bilmiyodum dün elime zar geçiince hesapladım benim cevap olmamış dedim ama netten uzaktım ikigündür..

şöle diyeyim zarları üstüste koyunca sonuç çabuk çıkıyor..en üste yukarıdan aşağıya sıralama 4-2-5-1-6-4-3 olucak..

heh, shimdi memnun oldum ishte! :) ...

(...) iki yüzünün toplamının 7 olduğunu da bilmiyodum dün elime zar geçiince hesapladım
bekledigim sihirli cümle buydu :)...

en üstteki haric, diger her zarin görünmeyen yüzleri karshilikli alt ve üst yüz oldugu icin sayilari toplam 7 eder... en üsttekinin görünmeyen yüzü de 7-3=4 eder... dolayisiyla zarlarin görünen sayilariyla cok da fazla ilgilenmeden 3*7+4=25 ya da 4*7-3=25 olarak cabucak hesaplanabilir :) - en üstteki zarin üstteki sayisini bilmek yeterlidir :)...

15 tane zar olsaydi 15*7-3=102 olurdu mesela :)...

en üste yukarıdan aşağıya sıralama 4-2-5-1-6-4-3 olucak..
cok cok dogru tabii ki :) ama bu kadar detayli istememishtim - sayilarin toplami yeterliydi... kocaman tebrikler :)...

Şu vc sorusunu da gündeme taşıyalım eniyisi..:)Ben kardeşler arasındaki en önemli fark nedir nasıl bulunur bilemedim :)

Baktığın gibi görünen bi fark mı?

Bu arada unutmuşum seninde açıklaman için teşekkürler:)

Şu vc sorusunu da gündeme taşıyalım eniyisi..:)Ben kardeşler arasındaki en önemli fark nedir nasıl bulunur bilemedim :)

Baktığın gibi görünen bi fark mı?
:) tashiyalim...

yok, baktiginda gözle görünen bi fark yok, ücü de tipatip birbirine benzio :)... düshündügünde "beyin gözüyle" :p görülebilicek farktan bahsediom, yani ücüzler hakkinda tek bildigimiz yalancilik-dogruculuk konusunda :)...

:) ya da, ikinci soruyu karshik kardeshe sormadigimizdan emin olmanin bi yolunu buldugumuzu varsayalim hade... yani ikinci sorumu yönelttigim ya yalanci kardesh ya da dogrucu kardesh (hangisi oldugunu bilmiom)... bu durumda dogru wc'yi ögrenmem icin ne sormam gerekirdi?...

önce bu kismini halledelim, sonra karishik kardeshi elemenin yoluyla ilgileniriz gene :)...

Şimdiiiiii kesin karışığı bulduk ise o zaman sorulacak soru şu olmalı..

İki kişiden birine derimki kardeşinin yerinde olsan bana hangi kapının (bay) (bayan) vc olduğunu gösterirdin..:)

Doğrucuya sorduysam bilirki yalancı yalan söylüyecek ama o doğrucu olduğu için onun dediğini gösterir. Gösterilenin tersine giderim..:)

Yalancıya sorduysam doğrucunun gösterdiğinin tersini o yalancı olduğu için yine yanlış kapıyı göstericek ben yine gösterilenin tersine giderim...:)

Ama karışığı bulmak için ne sorucam onu bilmiyorum dahaaa:cool::):confused:

Bide şu var tabii:)Sadece bir tanesinden karışık olmadığından eminsek ne sorucaz:confused:bu önceki gibi bi soru olamaz! benden öncekine hangi kapıyı gösterdin diye yanılıyormuyum.?
:)Şöle olabilirmi sen yalancının yerinde olsan bana hangi kapıyı gösterirdin? :)

Doğrucuysa yalancının dediğini söyle yine diğer kapı doğrudur..:)

:)Yalancıysa yina yalanmı söyler bu durumda öyledir heralde diyorum öyleyse yine diğer kapı doğrudur..:)

Bide şu var tabii:)Sadece bir tanesinden karışık olmadığından eminsek ne sorucaz:confused:bu önceki gibi bi soru olamaz! benden öncekine hangi kapıyı gösterdin diye yanılıyormuyum.?
:) yanilmiosun, dogrucu hep dogru kapiyi gösterir, yalanci da dönüshümlü olarak bi yanlish kapiyi, bi dogru kapiyi gösterir - emin olamassin yane...

:)Şöle olabilirmi sen yalancının yerinde olsan bana hangi kapıyı gösterirdin? :)
bilmem, yalanciya "sen yalanci olsan" diye sormak biras garip geldi bana; ama varsayalim ki kendisini kendi yerine koyuyor ve yalan söyleyecegini bilior, ama bunu sana söylese dogruyu söylemish olur... dolayisiyla, senin sorunu yanlish yanitlamak icin dogru kapiyi gösterir... ve dedigin gibi, dogrucuya sordugunda ise yanlish kapiyi gösterecegi icin gene emin olamassin...

İki kişiden birine derimki kardeşinin yerinde olsan bana hangi kapının (bay) (bayan) vc olduğunu gösterirdin..:)
en iyisi bu! :)... özellikle aciklamasi kusursuz, soruda ise ufak bi deishiklik yapman yeterli :)... kendisini karishik kardeshin yerine koymasini önleyen ufacik bi deishiklik :)...

Evet ikinci soru bana da ters gelmişti aslında.! Sen yalancı olsan diye,O zaman doğru vc yi söylerdi..:)

Acaba şöylemi o değişiklik. Sen karışık değilde diğer kardeşinin yerine olsan bana hangi vc yi gösterirdin..? bunu olmadıysa tekrar düşünürüz..

Ben ilk soruya gelmek istiyorum:)İlk soruyu direk bi soru olarak sorduğum zaman hiç bi sonuca ulaşamadım. yani sen yanındakinin yerinde olsan şu soruya ne cevap verirdin gibi bu durumda karışık olan ortaya çıkmıyor:)
Bu soru olasılıklı olmalı diye düşündüm.

Şöyleki kardeşlerin yanına gidip sıradalar düşünüyorum. (Birinci kardeşe şöyle desem! kardeşlerine soru sorsam yanındaki kardeşinin onun yanındaki kardeşinden doğru söyleme olasılığı daha çok olurmu..):)

Budurumda ortaya çıkan tablo şöyle oluyor

dyk.....doğrucu doğruyu söylüyor...HAYIR
ydk.....yalancı yalan söylüyor........HAYIR
kyd.....karışık yalan söylüyor.........HAYIR
kdy.....karışık doğru söylüyor.........HAYIR

Ortada karışık yok bide ikinci olasılığa bakıyoruz..

dky...doğrucu doğru söylüyor...EVET
ykd...yalancı yalan söylüyor.....EVET
kdy...karışık doğru söylüyor.....EVET
kyd..karışık yalan söylüyor......EVET

Burdada 3 numarada karışık yok.. İkinci soru Evet cevabında 3. kardeşe Hayırda 2. kardeşe sorulur diyorum..:)

Şimdi bu durumda sence ilksoruyu buldum mu? ikinci soruyada bi yorum yap yine bişeyler düşünürüm cevap bekliyeyim...:)

Acaba şöylemi o değişiklik. Sen karışık değilde diğer kardeşinin yerine olsan bana hangi vc yi gösterirdin..? bunu olmadıysa tekrar düşünürüz..
aynen!!! :)... "karishik olmayan kardeshine sorsam", ya da "yalancilik/dooruculuk konusunda senin tam ziddin olan kardeshinin yerinde olsan" vs. gibi de sorulabilir :)... tebrikler :)...

ikinci soruyu halletik :), gecelim birinci soruya;
Bu soru olasılıklı olmalı diye düşündüm.

Şöyleki kardeşlerin yanına gidip sıradalar düşünüyorum. (Birinci kardeşe şöyle desem! kardeşlerine soru sorsam yanındaki kardeşinin onun yanındaki kardeşinden doğru söyleme olasılığı daha çok olurmu..):)
süpeer!!! :)... kardeshlerin arasinda bahsettigim en önemli fark (daha dogrusu, bildigimiz tek fark) buydu ishte; dogru/yalan söyleme miktarlari - ya da senin degiminle olasiliklari :)... ilk soruda bundan istifade ettigin zaman gerisi corap sökügü gibi gelio :)... yani sordugun kardesh diger iki kardeshini birbiriyle karshilashtirarak cevap vermek zorunda olucak, üc bilinmezi iki bilinmeze indirmek istioruz cünkü ;)...

soru dogru! gecelim yanit olasiliklarina ve o yanitlari nasil yorumladigina;

Budurumda ortaya çıkan tablo şöyle oluyor

dyk.....doğrucu doğruyu söylüyor...HAYIR
ydk.....yalancı yalan söylüyor........HAYIR

kyd.....karışık yalan söylüyor.........HAYIR
kdy.....karışık doğru söylüyor.........HAYIR

Ortada karışık yok bide ikinci olasılığa bakıyoruz..

dky...doğrucu doğru söylüyor...EVET
ykd...yalancı yalan söylüyor.....EVET

kdy...karışık doğru söylüyor.....EVET
kyd..karışık yalan söylüyor......EVET

Burdada 3 numarada karışık yok.. İkinci soru Evet cevabında 3. kardeşe Hayırda 2. kardeşe sorulur diyorum..:)
:) tebrikler!!! ben de aynisini diorum! :)... ama burada altini cizdigim olasiliklara bakman yeterliydi, cünkü ikinci sorumuzu ya ortadakine ya da sagdakine sorucaamizdan karishik kardeshin o iki yerden birinde durdugu olasiliklar ilgilendirior bizi... ve aynen dedigin gibi üsttekilerden, "hayir" yaniti alindiginda karishik kardeshin ortada olmadigi anlashilior, alttakilerden de "evet" yaniti alindiginda sagda durmadigi anlashilior...

diger dört olasiligi dikkate almadan ayni shekilde davranilabilinir, cünkü
ilk sorumuzu karishik kardeshe soruyosak, ikinci soruda kendisi kapsama alani dishina cikio zaten ;)...

animaatjes-applaus-33772.gif

edit;
ha! bir de; kardeshleri ille de satilik bardak gibi sirada dizili duruyorlar diye düshünüp "yanindaki, onun yanindaki" vs diye sormana da gerek yok, rasgele birine dogrudan "kardeshlerinin hangisi digerinden daha cok dogruyu söyler (ya da daha az yalan söyler) diye de sorabilirsin :)... ve onun gösterdigine degil, gösterMedigi kardeshe yöneltebilirsin ikinci sorunu, cünkü;
  1. dogrucu kardeshe sormushsan karishik kardeshi gösterir --> yalanci kardesh kalir 2. soruya
  2. yalanci kardeshe sormushsan, yine karishik kardeshi gösterir --> dogrucu kardesh kalir 2. soruya
  3. karishik kardeshe sormushsan diger ikisinin hangisine sorucanin zaten bi önemi kalmaz :)...

Ben kardeşleri hep sıraya koyarak sonuç aradım..Aklımda öyle yer yaptılar hemde dediğin gibi bardak sırası gibi gözümün önünde öyle tuttum onları..
Üç tane olduklarından heralde :D..Yanındakinin yerinde olsan.Yanındakinin yanındakine sorsam gibi.
Uzun yollar denemişim..:)Ama soru daha basit ve net sorulabilirmiş ve alınan cevapta da dediğin gibi karışık otamatik olarak dışarı çıkıyor zaten....:)
Ufak tefek hatalarla bu soruyuda geçtik galiba. Rekursion seninde yardımınla oldu tabiii..:)

Daha daha yeni sorularla uğraşmak dileğiyle..:)HERKESE GÜZEL BİR YAZ DİLİYORUM.:).......

Üst Alt