mhhhhh, yummy yummy!!!
harikaymish sofra
...
(...) Şimdi bakalım... basit bir yanıt istiyorsak, kapılar ve camlar kapalı olduğuna göre, anahtar da olmadığına göre arabanın açık başka bir yeri olasılığına geri dönüyoruz. Kasalı bir araba olsa kolaydı.
Peki sunroof benzeri bir şey var mı arabada? Onun da kapalı olduğunu mu varsaymalıyız?
nelerin kapali varsayilmasi gerektigi, soruda belirtilio
... onlarin dishinda arabanin kapali olmayan sunroofu da olabilir, hatta araba hepten cabrio da olabilir
... tebrikler!!!
...
Yani şişeyi bana versen kesin hesaplardım ama şimdi elimden öyle acaip şarap şişeleri geçmiştir ki gözümde düzgün bir şişe canlandırmakta güçlük çekiyorum.
haklisin, shisheyi biraz tarif edebilirdim
... elimden cok fazla "fantastik" sharap shishesi gecmediginden midir nedir, bu soruyu kendim cözerken de buraya yazarken de alttaki resimdeki gibi tipik bir sharap shishesi tasavvur etmishtim
... yani alttarafi silindrik, üst tarafi incelen... her tarafi silindrik olsaydi bu soru bi matematik sorusu olmaktan pek öte gidemezdi, evet
... az bishey bi bilmece kismi var
...
Önce şişe dik dururken yarı çapını ve şarabın yüksekliğini ölçer ve hacmini hesaplarız. Sonra şişeyi ters çevirip şişenin kalınlığını (dibini) ölçer ve yeniden hesaplarız. Ama bunun için şişenin her yerinde kalınlığın eşit olduğunu varsaymamız lazım.
burda neyi ölctügünü tam anlayamadim, shishenin kalinligi derken, caminin kalinligini mi ölcüyorsun?
...
Eh.. mesele de o soruda zaten...
Ben ipucu vereyim... Sorulacak soru o kişinin kendisini başkasının yerine koyarak vereceği bir yanıtı içermelidir. Örneğin "
sen yanındaki kişinin yerinde olsaydın onun yanındaki kişinin doğrucu olduğunu söylermiydin?" gibi...
Belki de doğru soru budur.
Bir türlü yeterli zaman bulup olasılıkları kontrol edemiyorum.
Üçüzlerin hangisinin arasıra yalan söylediğini bulmak önemli onu bulamaıyorum..
ben yanımdakinin yerinde olsam ben doğrucu yanımdaki yalancıysa onun yalan söylüyeceğini bilip söylerim derim.çünki doğrucuyum.
yalancıysam yanımdaki doğrucu yine söylerim derim çünki yalancıyım
Arasıra yalan söylüyen heralde bir yalan bir doğru söylüyor demek istemiştir. arasıra denmeside karıştırdı kafamı..biraz daha düşüneyim..
durun, bi de ben kontrol ediym bütün olasiliklari;
d := dogrucu
y := yalanci
k := karishik
soru; "sen yanındaki kişinin yerinde olsaydın onun yanındaki kişinin doğrucu olduğunu söylermiydin?"
1) dyk -----d'nin yaniti
----> evet
2) dky
-----d'nin yaniti
----> evet/hayir ?
3) ydk
-----y'nin yaniti
----> evet
4) ykd
-----y'nin yaniti
----> ?
5) kyd
-----k'nin yaniti
----> evet/hayir
6) kdy
-----k'nin yaniti
----> evet/hayir
2 ve 4 numaralarda biras takildim dogrusu
... ortadaki karishik; evet de diebilir hayir da... hani gene 2 numarada dogrucuya soruldugunda, "yanimdaki kardeshim kafasina göre takildigi icin ben shimdi kendimi onun yerine koyup evet de desem hayir da desem dogrudur" diye herhangi bishi diyebilir ama 4 numarada yalanci kardeshe sorludugunda bi cikmaza girip susabilir gibi gelio bana
...
neyse her iki durumda da soru yöneltilen kardesh cikmaza girip sussa bile (ki o zaman karishik kardeshin ortada oturdugu hemen anlashilirdi) diger dört durumdaki yanitlar pek ishe yaramior ve a_geyik'in alti tane degil, sadece iki soru hakki var; ikinci sorsunu karishik kardeshe sormadigindan emin olmasi gerekior - yani cocuklarin hangi kombinasyonda oturduklarindan bagimsiz olarak, ilk soruyla karishik kardeshi elemesi gerekio... ve bu mümkün
...
Sorulacak soru o kişinin kendisini başkasının yerine koyarak vereceği bir yanıtı içermelidir.
aslinda cok ii gidiosun metepe ama böle dolayli sorulari birakirsan daha cabuk ulashirsin dogru yanita gibi gelio bana... ikinci soruyu zaten biliosun, onu dolayli sorabilirsin yine
Arasıra yalan söylüyen heralde bir yalan bir doğru söylüyor demek istemiştir. arasıra denmeside karıştırdı kafamı..biraz daha düşüneyim..
yani ne zaman dogru, ne zaman yalan söyleyecegi hic belli olmaz anlaminda bu "arasira"...