Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşitme kaybı olanlar askerlikten muaf mıdır?

bence seni askere almazlar. tanıdığım tüm işitme engelli arkadaşlarım askerlikten muaf oldu.

değerli arkadaşlar,ben bu işitme bulgularımla askeri sağlık yönetmeliğine bakarak yorum yapamıyorum.bu konuda bana yorum yapabilecek yada varsa deneyimini paylaşabilecek bir arkadaş yokmu.lütfen yardımcı olun.gidip gitmeyeceğimi bilmeden hemen tecil bozdurmak istemiyorum

sağlık sorunuzu varsa hakkınızı arayın askerlikde olsa gitmeyin diğer arkadaşların hayatını tehlikeye atarsınızı

ya arkadaşlar ben ne anlatmak istiyorum cevaplar nasıl geliyor anlamıyorum.soruma cevap verebilecek arkadaşlar yokmu?

abr testinde beyine giden ses dalgalarını ölcuyorlar sanırım. senin yalan soyleyip soylemedigin ortaya cıkıyor. yani yalan soyluyosan sen ayvayı yedin yavrum..
lisede tecil ettirirken daha dusuk bir kaybın varmıs sanırım ya da ilerde gecer belki demişlerdir

Sevgili pantelis,

Kimse size burada askere gidersiniz yada gitmezsiniz diye kesin yanıt veremez, verse de doğru olmaz... Çünkü buna karar verecek olan askeri hastanenin heyetidir... Bir kulağınızda 10 dB diğerinde 112 dB kayıp, birinin neredeyse sağlam, diğerinin neredeyse kapalı olduğunu gösteriyor... Bu da gösteriyor ki belirli bir yöndeki sesleri alıyorsunuz ancak diğer yöndekileri zorlukla duyuyorsunuz...

Ama öncelikle askerlik şubesi tarafından hastaneye sevk edileceksiniz, sevkiniz yapıldığında orada KBB bölümünün doktoruna gidip durumunuzu anlatacaksınız... O da size ilgili testleri aynı hastanede yaptıracak, heyete sonucu yazacak.. 8-10 bölüm uzmanının ve başkanın bulunduğu heyetin karşısına çıkacaksınız, orada size sorular sorulacak ve muaf olup olmadığınıza kurul karar verecek...

Ben nasıl muaf olduğumu anlatayım size... İlk sevkimde askeri hastanede testler yapıldı, heyete çıktım; 1 yıl erteleme verdiler.... 1 yıl sonra tekrar aynı hastaneye sevk edildim... Yine aynı testler yapıldı, heyetin karşısına cihazımı cebime koyup girdim... Bir iki birşeyler soruldu, sonra dışarda benim durumumda olan engellilerle birlikte bir kaç saat beklettiler ve askerin birisi gelip sonuçları tek tek dağıttı... Benim aldığım kağıtta, "askerlik yapmaya elverişli değildir" yazıyordu... Aldığım kağıdı, askerlik şubesine gidip teslim ettim, böylece bitti...

ABR (Bera) testi ile normal odiyo sonuçlarınızın fark göstermemesi gerek... Çünkü ABR denilen test işitme sinirinin uyarana yanıtını otomatik kaydeder... Odiyo testinde ise işitme sinirinin uyarana yanıtını siz elinizdeki butonla gönderirsiniz... Yani ikisinin çok az farkla benzer olması gerek.... ABR genellikle bebeklerde uygulanıyor çünkü onların eline buton verip "ses geldiğinde butona bas" deme şansları yok... :)

Benim sevk olduğum askeri hastanede KBB uzmanı doktor, "ben heyete sonucu sunacağım ama geri planda askere alınabilirsin" demişti.. Ama sonuç muafiyet oldu... Sonuçta senin askere gidip gitmemen sevk olduğun hastanedeki KBB doktorunun yazacağı sonuca bağlı... O "uygundur" derse geri planda yaparsın, "uygun değildir" derse muafiyet alırsın... Ama önce "1 yıl erteleme"yi mutlaka alacaksın.. Ona göre planlarını yap... Umarım sonuç istediğin gibi olur....

ABR hakkında bir yazıyı da burada paylaşayım;

ABR (BERA) TESTİ NASIL YAPILIR?
İşitsel Beyinsapı Davranımı (ABR/BERA) testi objektif, yani bebeğin katılımını gerektirmeyen ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir. Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir. Doğal uykusunda yapılamayan bebeklere ve daha büyük çocuklara sedasyon altında yapılır. ABR işlemi bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrodlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.

Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmayan bebekler tarama testinden üç kez kalırsa ABR testi uygulanır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış olan veya işitme kaybı açısından diğer risk faktörleri taşıyan bebekler ise tarama testine ek olarak mutlaka ABR ile de değerlendirilmelidir.

allah razı olsun.yarın gidicem askeriyeye umarım şans benimle olur....hayırlısı neyse o olsun

Aykiri,
"Yaparsın yaparsın. benim gibi nöbette subaya silahı çeker 2 ay da hapis yatarsın hehhe:))) "
demişsin ama ilgili yazının linkini vermemek olmaz:)
Bu yazını okudugumda o kadar gülmüştüm ki yazına cevap bile yazamamıştım. Bu olayı okulda arkadaşlara anlatıp durmuştum. Yukardaki yazdıklarını görünce yazın aklıma geldi ve linki de vermek bana kısmet olsun dedim.

http://www.engelliler.biz/forum/o/45153-kulaklarim-bir-anda-gitti-bu-da-benim-hayatim-o.html

askerlik işlemi olanlar bağlı olduğu askerlik şubesi uzaksa istanbulda haydarpaşa gata,ankarada gülhane askeri hastanelerine gidebilirler.tecil durumda olsanız bile askerliğe elverişlimiyim diye kontrol amaçlı muyane ve rapor alabiliyorsunuz.elverişsiz çıkarsa bunu askeri birimler şubenize bildiriyorlar.veya kendiniz bildirirsiniz garanti olsun diye.ama hastane raporu mutlaka şubenizde onaylanmalıdır.
işitme engelliler askeri hastanelerde çok zorluk çekiyorlar.görünmeyen bir rahatsızlık olduğundan suistimale açık olabiliyor.o yüzden bir takım problemler olması olası.
ayrıca daha önce özel tıp merkezi ve hastanelerden alınmış raporları kabul etmiyorlar.
kendileri muayene edip kendileri askerlik yapabilir yada yapamaz diyorlar.
işitme engellilerde odyo testini çoğu kez yeterli görünmüyor.istanbul gata'dan,ankara gataya siz istemesenizde sevk yapabiliyorlar.nedeni ise duyanın duymuyorum diyemediği bir test yapıyorlar orada size.mesela odyo testine giriyorsunuz duyuyorsunuz ama elinizdeki düğmeye basmıyorsunuz duymamış gibi.bu testte ise beyin dalgaları ve işitme seviyesini ölçen sizin yorumunuz olmayan bir test yapılıyor.
suistimale açık olduğundan böyle uygulama yapabiliyorlar.bu bahsettiğim testte siz uykulu ve narkozlu oluyorsunuz ayrıca.
sonuçlarınızı size kapalı zarf içinde zarf ağzı kaşeli kesinlikle açmamanız şekilde size teslim ediyorlar istanbul gataya verilmek üzere.onlarda onay verdikten sonra askerlik şubenize onaylatıyorsunuz.

2 gündür askeri hastanede yapılan testler boyunca size bana vermiş olunan bilgileri sunacağım...

ilk başta odyo testine girdim ve sonuç: sağ108db/70db sol:18db/-db
ayrıca odyoda şöyle bir ibare mevcut:
STANGER:negatif sağ kulak hy eşikleri basınç,ky eşikleri titreşim olarak algılıyor...

bu testten sonradoktor röntgen ve abr testi istedi..
röntgende;
BİLATERAL SCHÜLLER GRAFİ:mastoid sellüler aerasyonlar bilateral normaldir,yazıyor...
abr testi için ocak ayına gün verdiler..

yorum yapabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler....

sağ kulakda, titreşimli sesler duyulabiliyor. özellikle tık tık sesi, br eşyanın yere düşme sesi vs. askere gitmen için bir umut var gibi gorunuyor. sag kulakdaki kayıp türün de mikz sanırım. bnmkiler gibi..
röntgen filmin de temiz cıkmıs anlasılan..

bnm 2 kulagım da kayıplı, hem de oyle boyle degil biri cok ileri digeri ileri derecede. daha okulu bitirmedigimden o işlerimi halletmedim. senin sag kulagın bnm sol kulagımla aynı, kaba kulak(2-3 yasında) gecirdigimden beri bu sekilde kaldı, otekini de 5 sene once kaybettik. buyuk bi haksızlık yapılmazsa muaf olurum hrlde.
gecen gün 6 derece miyop olanların bile muaf oldugunu gordum, senin onlardan neyin + ki ?

STANGER:negatif sağ kulak hy eşikleri basınç,ky eşikleri titreşim olarak algılıyor...

Burası önemli.... STRANGER testi negatif (yani olumsuz) çıkmış.... Hava Yolu, eşikleri basınç olarak, Kemik Yolu ise titreşim olarak algılıyormuş.... Ben buradan sağ kulağın eşikleri ses olarak değil de Hava Yoluyla basınç ve Kemik Yoluyla titreşim olarak algıladığını çıkarıyorum... Yani normal olmayan bir durum söz konusu ve bu yüzden de negatif bir sonuca ulaşılmış.... Bunun için de çift taraflı Schüller Grafisi çekmiş...

BİLATERAL SCHÜLLER GRAFİ'ye gelince; Mastoid Sellüler (doğum sırasında olmayan, ancak ileriki yaşlarda gelişimini tamamlayan) orta kulak kemiğinde olması gereken hava boşluklarıdır... Bunlar her iki tarafta da normal görünüyorlarmış.... Bunun normal oluşunun sonuca etki edeceğini sanmıyorum... Bu grafiyi; sağ kulak işitme kaybında bu boşlukların gelişimindeki anormal bir durumun etkisinin olup olmadığını belirlemek için çekmiş olabilir... Ama normal görünüyorlarmış...

ABR (Bera) testini de odiyo testlerinizle karşılaştırmak için istemiş sanırım....

anti oksidan abi allah razı olsun çok güzel yorumlamışsın.peki sence sonuç ne olur?

allah senden de razı olsun kardeş, sağol... eğer bu yıl "1 yıl erteleme" alırsan, önümüzdeki yıl aynı testler yapılır ve büyük olasılıkla muafiyet alırsın.... ama eğer bu yıl "1 yıl erteleme" almazsan geri planda askere gidersin.... umarım sonuç istediğin gibi olur....

geceleri uykum kaçmaya uyumamaya başladım....ayın 12sinde abr testine gireceğim....odyo testinde çıkan 108 dblik kayıp acaba abr testindede tekrarlarmı....sivilde 2 tane odyo çektirdim birisi 112 diğeri 110 askeriyenin kendi yaptığı testte ise 108 dblik işitme kayb çıkıyo...askeri mevzuata bakıyorum 100 dbe yanıt alınamazsa abr testinde muaftır diyo...of offf

abr testinde de 108'e çok yakın bir değer çıkar... 107-108-109 gibi bir şey çıkar...
sen askerlik yapmak istiyor musun, neden uykuların kaçıyor..
"100 dB yanıt alınamazsa muaftır" demek, senin büyük olasılıkla muaf olacağını gösteriyor...

ben askerlik yapmak istemiyorum sayın anti oksidan abi

Odyoda 108 db aldıysanız askere alınmazsınız. Ben 95 db lik sonuçla alınmadım. Abr testi kabaca doğrulama için yapılır yani hileyi engellemek içindir. Bende abr testinden 80 db çıktmıştı.Odyogramdan düşük çıktığı halde sorun çıkmadı. Çürük raporu verdiler.

sayın mavimsiyesil odyoda 95 abr testinde 80 nasıl çıkabiliyo?sizin sanırım 2 kulağnızdada işitme kaybınız var.çünkü tek kulak olsa bu verilerle gidersiniz diye biliyorum

evet çift taraflı kaybım var. İki kulakta da benzer kayıp var.

T.S.K. gibi bir kurumun, tek kulağı hiç duymayan birisini askere alarak ne T.S.K.'yı ne de o kişiyi riske edeceğini sanmam...
bir olasılık; 1 yıl ertelemeden sonra muafiyet alırsın gibime geliyor...

arkadaşlar bana da yardımcı olabilirseniz sevinirim benim sağ ve sol kulaktaki kayıp 80-90 dB civarında bir kulakta implant var buna göre askerlikten muaf olur muyum?

implantlılar direk muaf zaten kafaya darbe geldimi nakavt..
sormak haddime degil ama bu kadar düşük kayıpda neden implant oldun ?

sesleri ayırt etme özelliğimi yitirdiğimden dolayı yani sesler geliyordu ama denilenler anlaşılmıyordu gürültü şeklinde geliyordu sadece

benim anlayadadığım odyo testiyle abr testinde 10-15 db nasıl oynar?eğer bu kadar oynarsa benide askere alırlar

sevgili arkadaşım.benim son durumum şu.haftaya çarşamba abr testine gireceğim.ondan çıkacak kararla ya askere gideceğim yada muaf yada erteleme(heyet kararıyla)

3 tane teste girdim...çıkan kayıplar 112 db,110 db ve en son askeriyede 108 db...çarşamba günü abr testine giricem...100 db'e yanıt alınamazsa askerlikten muaf olacağım...acaba odyo testinde yanılmış olabilirmiyim diye paranoya oldum ne zamandır...sizce 100 db'e yanıt alınırmı...kafayı yicem...

Üst Alt