Sevgili pantelis,
Kimse size burada askere gidersiniz yada gitmezsiniz diye kesin yanıt veremez, verse de doğru olmaz... Çünkü buna karar verecek olan askeri hastanenin heyetidir... Bir kulağınızda 10 dB diğerinde 112 dB kayıp, birinin neredeyse sağlam, diğerinin neredeyse kapalı olduğunu gösteriyor... Bu da gösteriyor ki belirli bir yöndeki sesleri alıyorsunuz ancak diğer yöndekileri zorlukla duyuyorsunuz...
Ama öncelikle askerlik şubesi tarafından hastaneye sevk edileceksiniz, sevkiniz yapıldığında orada KBB bölümünün doktoruna gidip durumunuzu anlatacaksınız... O da size ilgili testleri aynı hastanede yaptıracak, heyete sonucu yazacak.. 8-10 bölüm uzmanının ve başkanın bulunduğu heyetin karşısına çıkacaksınız, orada size sorular sorulacak ve muaf olup olmadığınıza kurul karar verecek...
Ben nasıl muaf olduğumu anlatayım size... İlk sevkimde askeri hastanede testler yapıldı, heyete çıktım; 1 yıl erteleme verdiler.... 1 yıl sonra tekrar aynı hastaneye sevk edildim... Yine aynı testler yapıldı, heyetin karşısına cihazımı cebime koyup girdim... Bir iki birşeyler soruldu, sonra dışarda benim durumumda olan engellilerle birlikte bir kaç saat beklettiler ve askerin birisi gelip sonuçları tek tek dağıttı... Benim aldığım kağıtta, "askerlik yapmaya elverişli değildir" yazıyordu... Aldığım kağıdı, askerlik şubesine gidip teslim ettim, böylece bitti...
ABR (Bera) testi ile normal odiyo sonuçlarınızın fark göstermemesi gerek... Çünkü ABR denilen test işitme sinirinin uyarana yanıtını otomatik kaydeder... Odiyo testinde ise işitme sinirinin uyarana yanıtını siz elinizdeki butonla gönderirsiniz... Yani ikisinin çok az farkla benzer olması gerek.... ABR genellikle bebeklerde uygulanıyor çünkü onların eline buton verip "ses geldiğinde butona bas" deme şansları yok...
Benim sevk olduğum askeri hastanede KBB uzmanı doktor, "ben heyete sonucu sunacağım ama geri planda askere alınabilirsin" demişti.. Ama sonuç muafiyet oldu... Sonuçta senin askere gidip gitmemen sevk olduğun hastanedeki KBB doktorunun yazacağı sonuca bağlı... O "uygundur" derse geri planda yaparsın, "uygun değildir" derse muafiyet alırsın... Ama önce "1 yıl erteleme"yi mutlaka alacaksın.. Ona göre planlarını yap... Umarım sonuç istediğin gibi olur....
ABR hakkında bir yazıyı da burada paylaşayım;
ABR (BERA) TESTİ NASIL YAPILIR?
İşitsel Beyinsapı Davranımı (ABR/BERA) testi objektif, yani bebeğin katılımını gerektirmeyen ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir. Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir. Doğal uykusunda yapılamayan bebeklere ve daha büyük çocuklara sedasyon altında yapılır. ABR işlemi bebeğe hiçbir zarar vermez ve canını acıtmaz. Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrodlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.
Sağlıklı ve işitme kaybı açısından risk faktörü bulunmayan bebekler tarama testinden üç kez kalırsa ABR testi uygulanır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalmış olan veya işitme kaybı açısından diğer risk faktörleri taşıyan bebekler ise tarama testine ek olarak mutlaka ABR ile de değerlendirilmelidir.