Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Osas sendromu (uyku apnesi) için yüzde kaç oranında rapor veriliyor?

Kederli303 Bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Testi yaptırmış olduğum yerin SGK ile anlaşması vardı. Cihaz alırken de kullanılabiliyor. Ama bahsettiğiniz şekilde bu raporları ve sonuçlarını kurulda kabul etmezler mi? O zaman durum kötü 5 ay sonrasını beklemek istemiyorum. Bahsettiğiniz gibi gerçekten ciddi bir hastalık olmalı ki %35 rapor veriliyor. Uykusuzluk mahfediyor beni. Bu hafta içinde dişlik olayını bakıp, olmadı titrasyon testine gireceğim. Ama oradan alınan raporu heyet kabul etmediğine göre devlet hastanesinden tekrar randevu almak gerekiyor sanırım uyku testi için. Ben ay sonuna sağlık kurulu için randevu almıştım. Elimdeki rapor bir işe yaramayacaksa gitmemin anlamı yok sanırım. Ne önerirsiniz?

Benim değil apne anneme

Tşkrler

berk3435
Yazdıklarımı kaale alıp almamak sizin fikrinizdedir. Ancak diğer aparatlar ağır osas konusunda kesinlikle kalıcı çözüm ve tedavi değildir. Eğitim araştırma hastanesi uyku polikliniği randevusu almanızı, sizin elinizdeki tedavi evraklarınızı gösterdiğinizde doktorun işi kolaylaşabilir. İşlemler sıfırdan başlasa dahi bilgilerinizi sisteme işleyebilir. Böylelikle direk KBB ve psg aşamasına geçiş yatış randevusu verirler diye düşünüyorum. Siz rapor düşünüyorsunuz ahi oranı ALLAH korusun 70 lere çıkarsa ki ben bunu yaşadım kurtarırsan o an ahirete gidip kapısından dönüyorsun. Şaka değil kesinlikle

Arkadaşlar noroloji doktoru uyku bozuklugu ile ilgili tedavi başlattı. Bunu yaparken hastanın geçmiş hastalıgıyla şimdiki rahatsızlıgına göre şimdi bundan engelli puan almak için ille 5 ay bir yıl sonra randevu verilen uyku testinemi girmek lazım ?

Rem ilişkili ağır asosa 35 yazdı gögüs doktoru
Rem ahisi 36
Digeri 14.8

Arkadaşlar yeni yönetmeliğe baktım ama tam olarak bir şey anlamadım.Acaba yeni yönetmelikte AHİ kaçtan sonra Osas puanı orta ve ağır derecede veriliyor...Teşekkürler...

Kederli303

Pozisyonel olmasıyla bir alakası yok.Genelde supin pozisyondaki ahi yüksek olur zaten.Önemli olan toplam ahi dir.

Pluvia
Sırtüstü ahi yüksek, sırtüstü olmayan durumlarda ahi düşük yani sıkıntı daha az.Bu yüzden pozisyona göre ağırlaşan uyku apne sendromu teşhisi konulmuş.Arkadaş bundan bahsediyor.

login hmm buda dğşkmiş pozisyona göredemi oluyomuş bende ağır apnesi var sandım

Kederli303 Kesinlikle söylediklerinizi dikkate alıyorum. Doktorun dediğini uygulamak istiyorum sadece. Çenen geride dişlik deneyebilirsin dedi. Olmadı zaten hali hazırda devlet hastanesinden alınmış randevum var Haziran ayının başına. Peki sizin süreç nasıl işledi? Özelde mi yaptırdınız? Devleti mi beklediniz? Ne zaman tespit edildi? Ne zamandan beri cihaz kullanıyorsunuz? Kullanacağımız cihaz sadece burundan mı hava verecek? Yoksa ağız ve burunu mu kapsayacak? Neye göre karar veriliyor? Çok soru sordum kusura bakmayın. Ben testimi özelde yaptırdığım için titrasyon testine de orada gireyim diyorum. Alacağımız rapor geçerli olmayacak engel durumu için anladığım kadarıyla. Haziran ayı geldiği zamanda orada durumu izah edip teste girerim. Nasıl olur sizce? Ne tavsiye edersiniz şu durumda benim için?

Önce uyku polikliniği de randevu ve tedavi başlar. Bir kaç randevudan sonra uyku ve belirtileri doktor izlemiş olur 1.Yatış psg testi yaparlar ve engelli sağlık kurulunda ekleri ile şarttır. 1.yatış sonucu cihaz kullanımı görüşü hasıl olursa KULAK BB a gönderir şunu şunu istiyorum der. KBB de işiniz bitince, sonra titrasyon testi için randevu verip 2. Yatış yapacaklar. 2 yatış yapmadan engelli raporunda %35 vermezler.
Eğitim ve araştırma hastanelerinde bunlar yapılmazsa özel Polk testlerini kabul etmezler. Çenemde problem olsun yada olmasın titrasyon testinden önce KBB bölümünden bazı bilgiler için muayene yaptırmanı uyku Polkliniği isteyecek zaten. Bunlar şarttır ve tekrar hatırlatmakta fayda var ağır osas kalp kapakçıklarına zarar verebilir. Belki KBB ameliyat önerir. Sonra uyku testi değerlendirilir. Titrasyon testi olup ameliyat olursan ameliyat sonrası tekrar titrasyon testi yaptırman gereklidir. Çünkü ağız boşluğu çene yapısı dil bademcik alınması vs hepsi değişmesine etken yanlış cihaz ayarı olmuş olsa kalbine ve ak ciğerlere veya böbrekler zarar verebilir. Özel polikliniklere çok güvenmeyin. Basit görünen ciddi bir hastalık ben de çok sonra öğrendim.

Manisaliman
Önce uyku polikliniği de randevu ve tedavi başlar. Bir kaç randevudan sonra uyku ve belirtileri doktor izlemiş olur 1.Yatış psg testi yaparlar ve engelli sağlık kurulunda ekleri ile şarttır. 1.yatış sonucu cihaz kullanımı görüşü hasıl olursa KULAK BB a gönderir şunu şunu istiyorum der. KBB de işiniz bitince, sonra titrasyon testi için randevu verip 2. Yatış yaparlar Üç doktor imzalı cihaz raporu verirler ona ilave ilk rapor ve ekleri, cihaz reçetesi ile medikal firmasına gidip cihazı alır firmanın vereceği evrakları SGK nın ilgili müdürlüğüne verşrsenşz cihaz bedelinin bir kısmını sonradan SGK yaklaşık 3-4 ay içinde geri ödüyor. Cihaz kullanmazsanız tedavisi başka türlü olmayan ani yüksek tansiyon, göz kulak, kalp kapakçıkları ile böbreklere zarar açan ciddi ve sinsi bir hastalıktır. KBB den operasyon kararı çıkar ise operasyondan sonra kbb ile işi bitmeden titrasyon testi yapmazlar.
Cihaz kullanımındaki amaç ciğerlere yeterli miktarda oksijen miktarını düzenli göndererek apne oluşumunu, apne sonucu ölümü, apne in yol açtığı diğer organ zararlarını önlemektir.

Kederli303

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim

Bende tanı epiepsi, bir iki değişik hastalık yazıyordu,
Mobilawk 100 mg kullanıyorum
Dediğiniz gibi o testleri isterse buna zamanım yetmez,

Kederli303

Sizlere buradaki yardımlarınızdan ötürü teşekkür etmek istedim, ben de özellikle eşimin gece tıkanmalarım sebebiyle ettiği şikayetleri sonucu özel bir hastanede uyku testi yaptırdım, ve bu sonuca göre anladım ki ağır derecede uyku apnesi problemim ve sanıyorum hafif decerede huzursuz bacak sendorumum var.

Özel hastane raporu oldugunu biliyorum, devlet hastanesine gidip engelli raporu için başvuracağım ama önden bilgi almak istedim, acaba bu rapor değerlerine göre %40 üstüne çıkma şansım olur mu? Yani apneden 35 alsam huzursuz bacak'dan da bir miktar verirler mi?

Saygılarımla

1. Uyku testi raporumdada şöyle yazıyor:
A+H indeksi: 44,9/h (sırtüstü 65.9/h, R fazında 73.7/h ve en düşük O2 satürasyonu %76 olarak belirlenmiş; KAH 25-116/dk arasında seyretmiştir.

Hastanın ayrıca toplam 64 adet periyodik bacak hareketlerinin (PLMs) olduğu dikkati çekmiş, PLM indeksi: 10.4 bulunmuştur.

SONUÇ: Bu bulgular, hastada pozisyonel özellikli ve REM dönemlerinde iyice ağırlaşan "Obstrüktif Uyku APne Sendorumu" ile "Uykuda Periyodik Ekstremite Hareket Bozuluğu"nun (PLMs) varlığını göstermektedir.

2. Uyku testi raporumdada şöyle yazıyor:
SONUÇ: Hastanın, nasal-CPAP cihazını 10 cm H20 basınçla kullanması gerekmektedir.

Son düzenleme:
eozen81 uyku apnesi den %35 verir. Bacak hareketlerini başka bir branşa gönderip incelenir mi yada ilave puan verir mi onu bilemiyorum.

Tekrar merhaba,

1. Özel hastanede yapılan raporları Sağlık Kurulu'ndaki doktorun kabul etme şansı var mıdır?
2. Yoksa, muayenedeki sinir hastalıkları doktoru mu beni sevk edecek uyku testi için?
a) Doktor bizi sevk ediyorsa SIRA ALMAZ şansımız orada da var mı yoksa e-randevu mu almak zorundayım?
b) Kardeşim uyku testi yap getir derse ben e-dandevu ile uğraşmayıp özel hastaneden parasıyla yaptırdıgım test sonuçları kabul olur mu?

eozen81
Başka bir süreli rahatsızlık yoksa yazdığınız psg ye göre süresiz olur. Süreli bir başka branştan rahatsızlık varsa yine süreli olur. Direk uyku Polk. Randevu alıp başlarsınız özel hastane psg testini kabul etmezler.

Merhaba,

Elimde SGK anlaşmalı özel bir hastande yaptırdığım 1. Gece ve 2. Gece uyku testleri var. 1. uyku testi zaten yetiyor ama şunu soracağım, AHI oranım 44,9

Gideceğim devlet hastanesinde Göğüs Bölümü özel hastane raporunu kabul etti diyelim 35% aldım + işitme kaybından da minimum %8-10 arası alırım ama benim sorum APNE ile ile ilgili. Okuduğum kadarıyla Ankara Sağlık Kurulu oranımı uyku apnesi raporum özel hastane raporu olduğu için kabul etmeyebilirmiş, doğru mu acaba? Böyle bir risk var mı, varsa devlet hastanesine Sağlık Kuruluna gitmemin bir anlamı yok çünkü, önce 1. gece testini bir yerde yaptırmam gerek sanırım?

Sorunuzun net cevabını inşallah Pazartesi günü size vereceğim. Sgk anlaşmalı özel bir hastaneden aldığım raporum mevcut. Hastaneye özellikle sordum. Geçerli olduğunu ve başka kişilerinde kullandığı söylediler. Pazartesi günü kurula gireceğim. Net bilgi edinip, karmaşıklığı çözeceğiz inşallah.

Öncelikle Geçmiş olsun, merakla bekliyorum ben de durumunuzu.

Yalnız burada sorun şu üstad, diyelim ki Sağlı Kıurulu elinizdeki özel hastaneden yaptırdığınız raporu kabul etti ve engelli oranı atadı, bunu sonra Vergi Dairesi ile Ankara'ya yollayacaksınız ve Ankara Sağlık Kurulu'nun özel hastane oldugu için bunu kabul etmeme şansı varmış, böyle olursa Vergi Dairesi'ne eksik evrak diye geri gönderiyormuş böylece çok vakit kaybedilir. Yani Pazartesi günü alacağınız olumlu cevaba güvenmeyin derim, emin olamadım bu yüzden. :(

eozen81 Çok teşekkür ederim. Evet dediğiniz gibi olabilir. Ben şöyle düşünüyorum. Hesaplamalara göre alabileceğim %60 üstü olması gerekiyor. Eğer öyle olursa; emekliliğim seneye ağustos ayında olacaktır. Oldu ki heyet raporu kabul etti diyelim ki, ben vergi indirimi için başvuru yaptım ve Ankara kabul etmedi. Ben testimi zaten Haziran ayında devlet hastanesinden yaptıracağım. 1 yıl gibi bir zamanım daha olduğu için benim için sorun olmayacaktır diye düşünüyorum. Peki oldu da Ankara kabul etmedi eksik evrak diye, sadece o testin sonucunu devletten alıp göndermek oluyor mu acaba? Sizin düşünceleriniz nedir?

berk3435]

Emekliliğiniz Agustos/2020 olacaksa zaten o tarihe kadar Ankara Sağlık Kurulu'ndan eksik evrak diye dönerse raporunuz, bu defa rapora devlet hastanesinde yaptıracağınız 1. Gece Uyku testini koyarak tekrar başvurabilirsiniz, burada tek kaybınız 4-5 ay ekstra beklemek zorunda kalmanız olacaktır. Ancak işte acele etmeyip uyku testini acaba devlette yaptırıp bir kerede işi çözmek daha mı akıllıca olur, neticede yönetmelik değişirse ne bileyim mesela APNE'nin yüzdesi düşer vs.. atıyorum bu gibi şeyleri de düşünmüyor değil insan, o yüzden en erken ne zaman olabilirse o tarihe göre hazırlık yapmak sanki daha iyi olacak gibime geliyor. Bir de burada şu sorun var, herşey elektroniğe geçti falan muhabbeti varsa sizin özelde yaptırdıgınız raporu gideceğiniz Sağlık Kurulu elektronik ortama "Vatandaş özel xxxx hastanesinde yaptırdıgı raporu getirdi, görüldü" gibi birşey işlerse acaba bu da bir sorun teşkil eder mi sonrası için.

Ben 13 Mayıs sabahına devlet hastanesine Sağlık Kurulu'na randevu aldım gidip göreceğim durumu ama aynı günün akşamına gittim randevu buldum ve Uyku Polikiniliğine de randevu aldım, yani ne olur ne olmaz devlet hastanesinde 1. gece uyku testi yaptırayım ve o raporu bekleyerek Vergi Dairesi'ne gideyim diyorum. İçmden bir ses ÖZEL HASTANE raporu ile bu işe girme diyor (Sağlık Kurulu oran verse bile) çünkü eminim Ankara Sağlık Kurulu elindeki tüm imkanı değerlendirip reddetme ya da eksik evrak sebebiyle geri gönderme peşindedir diye düşünüyorum.

eozen81 aslına bakarsak çok bir kaybım olmayacak. Çünkü zaten emekli olmama en azından 1 senem var. En kötü ihtimalle 2 sene. Kaybım sadece vergi indiriminden alacağım olur. O da çok büyük bir miktar değil zaten. Ben özellikle sordum kabul ediliyor dediler. Bakalım en azından heyetin kabul edip, etmediği Pazartesi günü netleşecek. Denemeden hiç bişeyi bilemeyiz. Deneyip göreceğiz. Geçmiş olsun hepimize. :)

berk3435

Ben bugün Araştırma Hastanesine gidip Uyku Testi için randevu aldım, Eylül 2019'a verdiler :) En azından randevum olsun, gelişmelere göre yaptırmış olayım dedim. Size de önerim MHRS'den uyku polikliniğine randevu alın biran önce. Elinizde dursun. Geçmiş olsun

eozen81 Benimde Haziran ayına randevum var. Daha önce uyku polikliniğine randevu aldım. Muayene oldum ve test istedi doktor. Özelde yaptırdım ilk testi ağır apne çıktı. Devlette de yaptıracağım onu bekliyorum. Teşekkürler.

Üst Alt