Merhaba ;
Ben miranın annesiyim.İlk sayfadan sonuna kadar okudum.Çok yararlı bilgiler edindim.Öncelikle bu hastalığı yaşayan herkese çok geçmiş olsun,herkese acil şifalar diliyorum.Ben kendi sürecimizden kısaca bahsetmek istiyorum.Benim kızım 23 aylık şu anda 2.kırığı ..Aynı bacak aynı yerden.. sağ femurdan kırıldı.Hamileliğimin sonralarına doğru femurlarda eğrilik olduğunu söylediler.Amniosentez yapıldı herhangi bir şey çıkmadı.Doğumumu Şişli Memorial hastanesinde Epidural sezaryanla gerçekleştirdim.Hamileliğimin son aylarına doğru(belki 6.aydan sonra net hatırlamıyorum) bana eğrilik var dediler ama böyle böyle cam kemik vs.. böyle bir hastalıktan hiç kimse bahsetmedi .Zaten hamileliğin sonlarına doğru çıktığı için bahsetseler de yapılacak bir şey yoktu sanırım.Doğduğu ikinci gün röntgeni çekildi ve oradaki ortopedist bizi Cerrahpaşa genetik bölümüne yönlendirdi.İlk 6 ay her ay düzenli gittik.Röntgenleri tahliller vs.. Gelişimi çok iyi gitti.Sonra 6.aydan sonra 6 ayda bir gitmeye başladık.İlk kez ayağı 18 aylıkken yataktan inmeye çalışırken bazanın kenarına sert bir şekilde vurmasıyla oldu,kısaca yataktan düştü.2.kırığı ise hiçbir neden yokken halının üzerinde oldu.Biz ilk kırıktan sonra araştırıp Prof.Dr.Ayşegül Bursalıya götürdük. Daha öncesinde 6 aylıkken de Memorialdaki Prof.götürmüştük.Hani kemiklere bebekken şekil vermek kolaydır.Herhangi bir şey yapılması gerekiyorsa geç kalmayalım diye
3 yaşında ameliyat olabilceğini şu an için bir şey yapılamayacağını söylediler..Neyse ilk kırıktan sonra Ayşegül hanım alçıdan çıkan ayaktaki femurda düzelme olduğunu ancak diğeri eğri olduğu için boy farkı olduğunu ifade etti. 1 cmlik yükseklik verdi ayakkabının içine..Sol femur o kadar eğri ki o da kırılabilir kontrollü kırmak iyi olabilir dedi.Ama kırmadı.Genetik sonucu sonrasında karar veririz dedi.Ayrıca şubat başında Cerrahpaşa Genetikte kan verdik.COL1a1 COLA2 genlerine bakılması için.Ama şu zamana kadar hiçbir ilaç vs.. tedavisi görmedik.Keşke bu gen analizi işini daha önce yaptırsaydık diye çok üzülüyorum.Buradan okuduğum kadarıyla 6.aydan beri ilaç alanlar var.Benim çocuk doktorumun Amerikadaki bir genetikçi tanıdığı ile görüştüm.Röntgenleri vs.. gönderdim.O da oradaki bir doktora gösterdi.Onlarında fikri oı yönünde ama ..Kemik yoğunluğu normal oı lara göre iyi dedi.Bu şekilde eğilme ile giden diğer nadir iskelet displazileri var dedi.Genetik test sonucunun çok önemli olduğunu söyledi..Amirkada işler çok farklı ..Bana bu hastalar için her uzmanın biraraya geldiği bir klinikleri olduğunu ayda 1 ortopedist,genetik,nöroloji,fizik tedavi tam 12 uzman biraraya gelerek hastalara bakıyormuş.Biz burada herkese ayrı gidiyoruz.Ben ilk pamidronat tedavisini ondan duymuştum.
Cerrahpaşada tip 3 olabilceğini söylediler bir de Acıbadem Maslak daki genetikçiye götürmüştüm oda Tip 4 olabileceğini söyledi
Herkes farklı bir şey diyor ..Genetik olunca konu herşey muamma..Umarım çok geç kalmadım..Acaba kızıma bu aredia verilseydi kırılmaz mıydı diye düşünüyorum ve kendime kızıyorum..
Burada okuduklarım doğrultusunda kızımın ayağı alçıdan çıkar çıkmaz havuza götüreceğim. İştahsızlığının nedenini de daha iyi anladım sanırım.
Size birkaç sorum var..
Herkes çapa Marmara falan yazmış..Cerrahpaşa genetiğe giden yok mu.. Bu konuda çapa daha iyiyse orayamı gitmeliyim..
Bizi cerrahpaşadan endokrin bölümüne hiç yönlendirmediler
Ben ilk iş endokrin bölümünden randevu alıp kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalıyım sanırım..Ama kemik ölçümü 3 yaş altı için uygun değil mi..
Çocuğun bu özel durumundan dolayı benim ve onun özel sağlık sigortası var.. Acaba bu aredia adlı ilaç özel hastanelerde veriliyor mu..Çünkü servis kapalı vs.. Zor yer bulunduğunu yazanlar olmuş.
Skolyoza baktırmam gerekiyor mu..Skolyoza mutlaka baktırın bir anda ilerliyor yazmış bir arkadaş bebekler için de bakılması gerekiyor mu yoksa sadece yetişkenlere mi yazdı..
Aredia ve pamidronat aynı şey mi bir arkadaş aredianın içinde pam.olduğunu yazmış
Z ve t değeri ne demek
Bu çocukların atelle falan dışarıdan düzelme gibi bir şansları yok sanırım hep öyle umut ediyordum..
Birisi dansimetri yapılmadı demiş ne demek acaba..