kenai
bakın sadece inip binme kolaylığı için Allah korusun çocujlatınızın güvenliğini riske atıyorsunuz. daha evvel formüllerle anlatmaya çalıştım, keşke buraya şekil ekleyebilsem de görsel olarak anlatabilsem. birisi video paylaştı ya 1 ya 2 sayfa önce, doblo tarzı aracın önüne köpek çıktı adamcağız direksiyonu kırdı araç yan yattı hatırlıyor musunuz? şimdi birşey söylicem herkes bana yüklenicek ama anlatmaya çalışacağım.
o aracın direksiyonu çevrildiği anda merkezkaç kuvvetiyle araç üzerine döndürme momenti kuvveti gelir, bu bir fizik kanunudur. fizik kanunları değiştirilemez.
Moment= F (kuvvet) x n (uzaklık)
uzaklık burda aracın Ağırlık merkezinin yere olan yüksekliğidir
şimdi basit anlatmaya çalışırsam;
şimdi 2 araç düşünün. birisi bildiğimiz doblo olsun ama öteki de doblonun aynı ağırlığında olsun ama sedan / hatchback gibi daha yere yakın bir araç olsun, içnde aynı şoför olsun. ikisi de aynı hızla gidiyor, iksinin de önüne aynı şekilde köpek çıkıyor, ikisin de şoförü aynı anda aynı şekilde direksiyonıu kırıyor. hayali bir deney yapıyoruz. yerden yüksek aracın ağırlık merkezinin yere uzaklığı 40 cm, yere yakın aracın ağırlık merkezinin yerden yüksekliği 20 cm olsun.
birinci yerden yüksek dobloya etkiyen aracı takla atmaya zorlayan döndürme Momenti
M(yüksek araç) = F x 40 cm
M=40 F
ikinci yere yakın araca eetkiyen ve onu takla atmaya zorlayan döndürmöe kuvveti momenti ise;
M (alçak araç) = F x 20 cm = 20 F
ne oldu ? basitçe, yerden yüksek araca etki eden yana devrilme momenti yere yakın araca etki eden takla atma kuvvetinin 2 katı oldu! yani daha tehlikeli.
peki iş bu kadar basit mi? Fizik kuralı bu kadar basit ama şimdi işin elektronik sistemler giriyoe.
araçlardakiyok ESPyok devrilme önleyivi sistem yok bilmemne ASR TP TCR falan filan birçok sensör var ve bu sistemler sensörle araç tekerlerinideki dönüyü, cayrolar araçların tilt edip etmediğini saniyede onlarca kez ölçerek elektronik olarak kontrol ediyorlar.
ve araçların devrilmesini önlemeye çalışıyorlar.bu elektronik sistemler yüksek araçta da var alçak araçta da var ama hiçbiri fizik kanunlarının önüne geçemez. yüksek aracın devrilme riski aynı koşulaar altında ne kadar önleyici sistem olursa olsun alçak araca göre fazladır.
onun için yüksek araçlarda virajları dönerken neden tedirginlik yaşıyorsunuz, uçacak gibioluyorsunuz,işte bu yüzden. daha önce de yazdım dilimde tüy bitti yine yazıyorum, formula 1 de niye araçlar jilet gibi yeri kazıyazak şekilde yere yakın? çünkü çok yüksek hızlarda gidiyorlar, yüksek hızlarda viraj dönüyorlar o yüzden devrilmemeleri için takla atmamaları için ağırlık merkezleri yere yakın olmak zorunda. onun için 1 cm düşürmek için ağırlık merkezini 40 takla atıyorlar demedim mi?
niye anlamak istemiyorsunuz yaw? sinirleniyorum.
diceksiniz ki biz formula 1 ci değiliz. eee ama ben de o zaman o videodaki köpek örneğni veriyorum. bu ülkede her an önünüze köpek kedi inek dana ayı iki ayaklı ayı eşek vs vb çıkar.
yol tutuştan kasıt budur. araç ne kadar yere yakınsa yola o kadar iyi yapışır tutar. yüksek araçlarda dikkat etmeniz lazım.
birşey daha söylicem yaklaşık 80 km ve üzeri hızlarda önünüze o videodaki gibi köpek çıkarsa asla direksiyonu kırmayın. direksiyonu çok sıkı düz tutun freni kökleyin (bir de arkamnızda çok yakınınızda tabi büyük bir araç kamyon otobüs gibi gelmiyorsa) . arkanızda araç varsa frene de basamazsınız, köpeğin üstünden geçemeniz gerekecek , yapacak birşey yok naapılm yoksa takla atma ihtİMALİNİZ YÜKSEKTİR. bunlar ileri sürüş tekniklerinde anlatılır.
burda sinirleniyorum dediğim daha önce bana ukelalık eden bir kişyeydi yok efendim yüksek araclar devrilmezmiş nerden çıkartıyormuşum devrilir diye falan şimdi adını hatırlamıyorum ona diyorum. ben yüksek araç illa ki devrilir demiyorum. yüksek araca biniyorsanız daha dikkat etmeniz gerekir diyorum. hızınıza virajlara vb.
yani suv suv diye bi halt zannetmeyin kafanızda o kadar büyütmeyin bu araçları. evet amortiserleri daha sağlam, çukurları daha az hissediyorsunuz, içi ferah geniş koltuklar yatıyo kayıyo falan daha yüksek diye hoşunuza gidiyor ama bu negatif özelliğini de bilin. bir de suv diye sedan /hatchback vb bir araca göre çok daha fazla para veriyorsunuz biliyorsunuz diil mi?
daha ağırlar bide. her 100 kg fazla ağırlık için yanlış hatırlamıyorsam 100 km de yaklaşık yarım litre yakıt daha fazla yakılıyormuş . daha fazla bu nedenle yakıt tüketiyorlar. aerodinamikleri yüksek oldukları için daha kötü. hava ditrençleri fazla. bu da yakıta kötü etki ediyor.
hava dirençleri fazla olduğu için yüksek oldukları için rüzgar sesi de fazla işte daha gürültülü kötü işte