boratan
Şimdi bakın, yazınıza harika başlamış ama kesin yargılarla, kendi düşünceleirnizi genel geçer düşüncelere çekmişsiniz. Birde dizeli kötülemişsiniz.
Maddelerinize maddeler halinde cevap vereyim, sizin gibi araç almak isteyen arkadaşlara belki yardımcı olurum
1- Bulunduğunuz yer şehir içi. Trafiktesiniz. Bende İzmir Trafiğindeym, ve şehir içi kullanıyorum. Pazar günü hariç trafikte sabah ve akşam olmak üzere toplamda 2 saat geçiriyorum ve 6 lt yakıyorum. Rodajdan önce 6,4 lt idi. Sonra 6 lt ye düştü ve 14.000 km yi geçtim. Araç 1.6 ton, kullanımım %80 3 kişi ve birde bebek. Bagaj hep dolu... Yazın hep klima açıktı, hiç kapatmadım.
Neyse, hadi sizin tabirinizle ben orada 7 lt yakayım. sizde düz hesap 10 yakın. (6,44 motorin fiyatı, 6,86 benzin güncel fiyatı/Opet)
100 km de fark 24 TL yapıyor. 1.000 km de 240 TL, 10.000 Km de 2.400 TL, dizel için önerilen min. 15.000 km de 3.600 TL yapıyor. Yani yılda 3.600 TL ben yakıta daha az ödüyorum. 5 yıl bu araçları kullanıp satsak, fark 18.000 TL yapar ki 15.000 km için. Benim daha 1 yılım dolmadı ve 14.000 km yi geçtim. Ve aracı ilk aldığım bu yıl şehirler arası uzun yolda çok az yaptım. Yani önümüzdeki yıl 20.000 km yaparsam fark 20.000 TL yi bulur...
Sonuç olarak siz beniznli araca bindiğiniz için 20.000 TL yi sokağa atıyorsunuz ben atmıyorum. Ama performansım daha iyi derseniz elbette saygı duyarım da performans ihtiyacınız varsa keşke size SUV değil de D segment 1.5 Turbo bir Suberb baksaydık derdim ya da CR-V ile aynı fiyatlarsa satılan 1.5 Benzinli bir X1 (Benim baktığım dönemde öyleydi.)...
Birde şehir efsenelerine kulak asmayın. Şuan hangi ustaya gitseniz dizeller bu kadar ucuzlamışken ve yılda 15.000 km den fazla yapıyorsanız, size almayın der, merak ettim.
Bu arada mevcut aracımın, 1.6 benzinli Turbo 177 hp modeli ile dizel 132 hp modelinin yıllık bakım fiyat farkı 150 TL
Yani bakımları parçası pahalı falan değil...
4- Performans konuya,duruma göre değişir. Gelin İzmir'de misafirim olun, sizinle 200 metre drag yapalım, üzgünüm sadece izlersiniz. Ama gel 10 km yarışalım derseniz kazanırsınız. Dizel ve benzinli araç arasındaki fark kısaca budur.
7- Ben kaskoya 1.900 TL ödüyorum, engelli aracı ÖTV'siz tutar hesaplandığı için. Siz heralde standart rakam ödüyorsunuz? Yanlış yapmışsınız. Bu konuda deneyimlerimi anlatmıştım:
https://www.engelliler.biz/forum/engelli-statusundeki-araclarda-kasko/66869-engelli-statusunde-otv-siz-alinan-araclarda-kasko-uygulamasi-hakkinda-tecrubeleriniz-30.html
Son paragrafınızla ilgili, yeni nesil dizellerin emisyon sınıfı şuan 6b ve Adblue katkısı ile kullanıyoruz. Ayrıca rafineride çalışan birisi olarak kalite kontrol ve denetimlerin nasıl olduğu ve cezaların ne boyutlarda olduğuna hiç girmeyeyim. Şuan Dizel çebhesinde durumlar o kadar hassas ki, koyduğunuz en ufak katkı maddesinin bile specleri inceleniyor...
Yani denetimde var, ceza da var.
Eski dönem 10 numara yağ ile dizel motor çalıştırıp çevreyi katledemiyorsunuz. Bu yüzden söylemleriniz malesef eskide kalan söylemler.
Benim araç sahiplerinden ricam şu, kendi araçları evet çok güzeldir, harikadır, aslandır. Ama bunu anlatırken rica ediyorum başka araçları kötülemeyelim.
Teşekkürler.