Hafta sonu Ankara'da birkaç araç firmasına gittim. Öncelikle Volvo xc40 için Volvo Grup Ankara'ya gittim. Aracın internette liste fiyatı 283 bin TL. Fakat Türkiye'ye gelen araçların bu fiyattan gelmeyeceğini söylediler. Minimum fiyatların 315 bin tl olacağı ve engelli sınırına çekilmeyeceği bilgisini verdiler. Ayrıca volvo araçlara daha az vergi ödemek için gümrükten boş donanımlı şekilde Türkiye'ye getiriyor(283 bin) ve tüm donanımları kendileri ekliyorlar
Bu arada Aralık ayında Türkiye'ye sadece 33 adet XC40 gelecek.
Daha sonra BMW X2 için BMW'ye gittim. X2'ler tükenmiş durumda. Ocak 2020 itibariyle BMW 2.16 Dizel 116 Hp araç 303 Bin sınırın altına alınabileceğini söylediler.
Doğuş Grup Ankara'da bir tane Passat Wariant 1.6 TDİ elegance vardı. Son kalan Passat. Araca gerçekten hayran kaldım. Çok şık ve dolu duruyordu. Fakat tavırları çok kaba olduğundan içeride fazla durmadım. Passat'ın en dolusu şu anki fiyatın 310 bin TL olduğunu ocak ayında sınırın altına çekilebileceğini söylediler. Tiguan Allspace de tükenmiş durumda. Şubattan önce araç teslimi zor dediler.
Honda'ya CRV için gittim. Araç Ocak ayında büyük ihtimal 303 bin TL'yi geçer dediler. Tekerlekli sandalye kullanacak engelliler için bagaj yükleme eşiği en aşağıda olan SUV araç Honda CRV idi. Fakat çok yüksek bir araç olduğu için araçtan sandalyeye geçiş biraz zorlayabilir. Honda Ankara'daki satış temsilcisi çok kaba bir bayandı. Engellileri görünce neden öcü veya beleşçi gibi davranıyorlar anlamıyorum. Nitekim kendi bile tavırlarından rahatsız olduğunu anladı ve kendi özür diledi. Honda CRV 1.5 193 Hp benzinli güçlü bir motor fakat çok yakar
Full diye nitelendirdikleri Executive pakettte otomatik bagaj yok, multimedya ekranı çok küçük ve elektrikli hafızalı koltuk yok.
Skoda Kodiaq'a tekerlekli sandalye kullanan bir engelli olarak çok rahat binip indim. Araç şık ve güzel fakat yakında kasanın makyajlanacağını düşünüyorum. Bagajı çok geniş ama yükleme eşiği malesef yukarıda. Bu arada yeni Süperb harika
Peugeot 508'i ilk gördüğümde çok heyecanlanmıştım. Ama malesef tekerlekli sandalye kullananlar için zor bir araç. Bagaja sandalyeyi parçalamadan koymak imkansız. Ayrıca ben kendi sandalyemi yan koltuğa alıyorum. 508'de ön orta konsol çok yukarıda konumlandırılmış. Bu yüzden sandalyeyi yan tarafa almak imkansız. 3008'in ön kapı açılma açısı ve ön koltuğun konumlandırılması tekerlekli sandalyeden geçiş ve iniş için bir sıkıntı yada bana öyle geldi . Ben araçtan inerken zorlandım. Sandalyeyi çok yaklaştıramıyorsunuz.
Citroen C5 Aircross aracı çok beğendim. Araca geçiş ve iniş hatta sandalyemi yan koltuğa rahatlıkla alabildim. Donanımları gayet tatminkar.
Renault Talisman'ın SW modeli için Maise gittim. SW kasaların Türkiyeye Gelmeyeceğini söylediler. 1.6 160 Hp modeli çok iyi olurdu.
Sonuç olarak en beğendiğim araç Passat Wariant. Tekerlekli sandalye kullanan engelliler için çok kullanışlı, bagaj çok geniş. Elegance donanımı içeriden çok şık duruyordu. 1 Ocağı bekleyeceğiz bakalım. Firmaların hemen hemen hepsinde çalışanların yüz ifadesi ve bizi karşılama şeklini hiç beğenmedim. Beleşçi gözüyle bakıyorlar.